Надежда за промяна в БСП или забавено свободно падане (обобщение)

Надежда за промяна в БСП или забавено свободно падане (обобщение)

© Юлия ЛазароваНадежда за промяна или просто забавяне на падането на БСП - в тези крайности варират първите коментари за смяната на върха на БСП. За първи път в 125-годишната история на партията жена я оглави и детронира действащия си лидер, въпреки волята му за нов мандат.


Корнелия Нинова беше избрана за председател от 49-ия конгрес на БСП с 46 гласа разлика. Тя успя да обърне резултатите от първия тур, на който пък той я водеше с 49 гласа.


Единствената емоция на конгреса предизвика появата й в зала 1 на НДК, след като резултатите бяха ясни, макар и не официално обявени от трибуната. "БСП", "Победа" и няколкоминутни аплаузи на крака я посрещнаха. Изненадващата поява на Стефан Данаилов, режисирана този път от Сергей Станишев, също съживи притихналите в очакване на резултатите делегати. Той отново влезе в ролята си на обединител на БСП и призова и двата лагера да излязат с усмивка и самочувствие и да не се влизат в открита конфронтация.
Защо Миков загуби?


Че имаше договорки и пазарене с постове в последния момент никой не отрича, но в партията сработи и рефлексът за самосъхранение. Дори и да е имало колебаещи се, изключително лошата организация на конгреса, проведена от действащия председател и апарата му, наклони везните в полза на промяната, коментираха делегати. В първия ден от конгреса мнозина от гостите прекараха времето си в кулоарите на НДК, заради нарушена комуникация между ръководещите заседанието и охраната, която обяви дебатите за закрити. Така много от критичните мнения в партията останаха скрити за широката публика. И Стефан Данаилов му го каза в очите.


Другият пропуск на Миков, или пък умишлен такъв, е отсъствието на каквото и да е споменаване на уж основния му политически враг - ГЕРБ и Бойко Борисов. Дори в опитите му да "опакова" БСП като единствената алтернатива на сегашното управление на страната и да се обяви за предсрочни избори, в политическия му доклад нямаше персонално споменаване на ГЕРБ, на Борисов, на тежката изборна загуба, на бившия коалиционен партньор ДПС и други въпроси, по които делегатите очакваха оценка. За сметка на това пък Нинова произнесла управленска реч с ясната заявка, че ГЕРБ е основният враг на БСП и партията трябва да насочи енергията си за сваляне на "античовешкото правителство".


Надежда за промяна в БСП или забавено свободно падане (обобщение)

© Юлия Лазарова


Че Миков не владее съвсем партията показа и поведението му. В съботния ден той прекара почти цялото време на първия ред в зала 1 на НДК, излизайки по-често да пали цигара. На президиума ръководството на конгреса беше поверено на зам.-председателя по организационните въпроси Бойко Великов, организационния секретар на БСП Станислав Владимиров и говорителя на партията Атанас Мерджанов.


Лошата организация на тайното гласуване, излишното му проточване в малките часове, опашките пред изборните секции със сигурност са довели и до емоционални решения на делегатите при избора им. Не случайно и само двама от 571 кандидати успяха да изпълнят уставното изискване и да бъдат избрани за членове на Националния съвет на БСП (разширеното партийно ръководство) с повече от половината гласували - Дора Янкова и Стефан Данаилов. Видяхте, че не апаратът прави избори, коментира Миков след загубата си и намекна, че вотът е бил "организиран" от поддръжниците на Нинова.


Защо спечели Нинова?


За първи път от много време в новата история на БСП вътрешнопартийната опозиция успя да се обедини зад един кандидат. Зад Нинова застанаха Румен Овчаров, който все още има влияние в най-голямата организация на БСП - тази в София, бившият дългогодишен организационен секретар Димитър Дъбов, който е правил не един и два конгреса, опозиционерът Кирил Добрев. Подкрепата си дадоха и неуспелите кандидати от първия тур - Красимир Янков, Георги Гергов и Валери Жаблянов, като според партийната мълва са договорили постове в Изпълнителното бюро. Не случайно Стефан Данаилов я предупреди да подбира внимателно обкръжението си, защото в историята на БСП не рядко хората са били предавани от съветниците си.


Надежда за промяна в БСП или забавено свободно падане (обобщение)

© Юлия Лазарова


Другарите явно осъзнаха, че ако не дадем знак за промяна сега и не направим смел ход със смяната на действащото ръководство, партията си заминава, коментира делегат. Само че любимецът на партията Стефан Данаилов им напомни, че сред имената в новия Национален съвет, от чийто състав ще бъде избрано и Изпълнителното бюро, повечето са стари и известни - присъствали в няколко издания на пленума. Добре, че има една пета младежка квота, за да видим нови лица, посочи той.


Накъде с АБВ?


"Край на ерата на Янаки Стоилов", се чуха и коментари в залата след обявяване на резултатите. Зам.-председателят на партията и вечен кандидат за лидер вчера се отказа в полза на Миков е колкото обичан сред социалистите, толкова и недолюбван заради организационните му провали в не една и две партийни структури. Той най-вероятно ще мине в опозиция на бъдещото ръководство като лидер на "Лявото крило" в БСП.


Първият тест пред Нинова е кого ще покани в Изпълнителното бюро и за свои заместници. Данаилов вече я предупреди да не загърбва Миков. Ако пък вкара Гергов, който й помогна в избора, ще си загуби веднага доверието на автентичните социалисти. За Красимир Янков пък се говори, че е искал да бъде следващият заместник-председател по организационните въпроси.


Една от атаките на старото ръководство към Нинова беше, че тя ще скачи БСП с АБВ, макар че в партията се засилват гласовете за партньорство с АБВ на изборите и точно те я подкрепиха. Тя в предконгресната си кампанията обяви, че ще поиска вътрешнопартиен референдум за евентуална коалиция с АБВ за президентските избори. След избора си избегна този въпрос и каза, че решението ще го вземат органите на партията.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK