Водени от западната практика, от ВМРО и "Атака" предлагат в София забрана на облекло, скриващо лицето

Евродепутатът Ангел Джамбазки, който е бивш общински съветник в София, мотивира предложението за забрана на облеклото, скриващо лицето, с много хора, които в петък били с религиозно облекло около централата на ВМРО в центъра на града.

© Цветелина Белутова, Капитал

Евродепутатът Ангел Джамбазки, който е бивш общински съветник в София, мотивира предложението за забрана на облеклото, скриващо лицето, с много хора, които в петък били с религиозно облекло около централата на ВМРО в центъра на града.Водени от законодателството в Западна Европа и по конкретно в Белгия и Франция, общинските съветници от "Патриоти за София" (ВМРО и "Атака") са внесли предложение за забрана на покриването на лицето в столицата, а депутатите от Патриотичния фронт са внесли законопроект за наказателна отговорност за хора, които склоняват други да носят религиозни дрехи, и проповядват радикален ислям.


На пресконференция днес евродепутатът и зам.-председател на ВМРО Ангел Джамбазки, съветниците Карлос Контрера (председател на групата "Патриоти за София", ВМРО), Димитър Антов (ВМРО) и Станчо Станков ("Атака") представиха предложенията си, които били внесени за разглеждане от Столичния общински съвет и от Народното събрание.


Причина е нарастващото навлизане на нетрадиционни символи на фундаменталния радикален ислямизъм, каквато традиция нямало в България, заяви Джамбазки и уточни, че тенденцията се прокарва от други страни, сред които Саудитска Арабия и Турция. По думите му доказателства за това са случаите в Пазарджик, където вече се въведе подобна забрана за закриване на лицето, и молитвеният дом в столичния квартал "Люлин", който според него бил незаконен, защото бил регистриран като склад за обувки.
Подобни предложения били внесени и в общинските съвети в Стара Загора, Пловдив, Шумен, Бургас и Враца. От "Патриоти за София" решили тази забрана да бъде въведена и в София, защото в петък около централата на ВМРО в центъра на града имало много хора с религиозно облекло, което закривало лицето им, и това застрашавало сигурността.


По думите на Карлос Контрера предложението за текст за промяна в общинската наредба за реда и сигурността е заимствано от Франция и Белгия. Със забраната се давала възможност за идентификация на гражданин, без да му се иска документ за самоличност. "Има решение на Съда по правата на човека в Страсбург от 1 юли 2014 г., според която подобна норма не е нарушаване на правата", посочи Контрера.


В предложението им е залегнало още забрана за раздаването на агитационни религиозни материали на публични места, защото в момента "много подлези непрекъснато се обсаждат".


Според съветника от "Атака" Станчо Станков целта на предложението за забрана на закриването на лицето е правна сигурност и механизъм за контрол.


Предвидените санкции при неспазването на забраната е от 100 до 500 лева при първо нарушение и от 500 до 1000 лева при следващи. През тази седмица предстояло обсъждането с останалите групи в общинския съвет в столицата.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK