UnderGara: Предстоящият ремонт около Централната гара в София се обсъжда на тъмно

UnderGara: Предстоящият ремонт около Централната гара в София се обсъжда на тъмно

© Георги Кожухаров"Дневник" публикува позиция на сдружение UnderGara/"Под Гарата", изпратено до редакцията, по повод пресконференция на председателя на Столичния общински съвет Елен Герджиков (ГЕРБ), председателя на стопанската комисия Николай Стойнев (ГЕРБ) и на директора на общинското дружество "Пазари Възраждане" Николай Георгиев за предстоящ ремонт на пространството около Централната жп гара в столицата. Сред предложенията за цялостен ремонт на площада и подлеза са намаляването на броя на търговските обекти, възстановяването на водната стена, фонтана и паметника, изграждането на места за отдих и почивка, за култура, както и поставянето на голяма видеостена, която да се ползва за селфи (от англ. - selfie, да снимаш сам себе си), излъчването на филми и концерти.


Ето цялата позиция на UnderGara/"Под Гарата":


Сдружение UnderGara/"Под Гарата" беше създадено през 2013 г. (юни) като обединение на активни хора и организации именно с цел трансофрмация и реконструкция на пред/подгаровия площад, известен като Ротондата. Преди три години пространството беше изключително занемарено – като един голям нужник и публичен дом едновременно. Буквално трябваше да преминеш със запушен нос от метрото до жп гарата. Това ни амбицира, защото не може един от основните входове на столицата ни (предвид жп и автогарата там) да изглежда по този начин! Самата Столична община – собственик на изоставените пространства, за наша изненада също нямаше никакви планове за развитие на мястото.
През тези три години работехме целенасочено и последователно, за да убедим Столичната община и обществеността, че е възможна трансформацията на пространството в арт център, творческа зона и мултифункционално пространство като цяло, което да привлича, а не да отблъсква хората.


Благодарение на усилията ни там първо съдействахме няколко пъти да се измият и почистят пространствата, а след това се случиха не едно и две културни събития, музикални прояви, кино, театър, танц, творчески работилници и др.


На следващо място, във финалния етап (юни – септември 2014 г.) на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата 2019 г. успяхме да убедим Столичната община да приеме решение в СОС (юли 2014 г.), с което да промени статута на Ротондата в Арт зона, както и проектът ни да бъде включен в апликацията на София за Европейска културна столица 2019 г. Независимо от факта, че Пловдив спечели тази надпревара, проектът ни за Ротондата беше оценен изключително положително от международното жури с препоръката да бъде реализиран.


През 2015 г. спечелихме, разработихме и представихме (април – септември) проект по програма "Европа", в който успяхме да реализираме социологическо проучване, имиджова кампания, архитектурен проект заедно със сдружение "Трансформатори", цялостна концепция за развитие на мястото, като обобщихме всичко в специален, репрезентаивен сайт на проекта – www.undergara.com (тук може да се види цялата работа по нашия проект).


Цялата информация, свързана с проекта, сме предоставили на Столичната община. В концепцията си за развитие на пространството – Ротондата, изведохме на преден план арт център, социален център, който може да се реализира съвместно с БЧК, културно-информационна точка (по подобие на тези в подлеза на СУ и Читалнята в градинката пред Народния театър), велоцентър с работилница заедно с "Велоеволюция", предвид че една от основните велоалеи преминава през Ротондата, както и позициониране на една от бъдещите точки за велосипеди под наем.


По повод последната представена информация за развитие на Ротондата, представена от Столичната община и ,,Пазари Възраждане", отчитаме както положителните неща, така и имаме своите резерви.


Като позитивно намираме преди всичко, че общината заедно с "Пазари Възраждане" са се отказали от своята първоначална идея да смесват "домати с картини" на пространството, както беше обявено през лятото на 2015 г. Също така оценяваме, че след ремонта на Централната ни жп гара идва времето и на Ротондата да промени своя вид. По направените предложения от ,,Пазари Възраждане" не става съвсем ясно какво проучване е правено от тях, кой го е правил, колко участници е имало и кои са те, но представената число от 20 000 преминаващи сама по себе си е внушително, както и положително е желанието мястото да се посещава от двойно повече хора, т.е. да се превърне в знаково за столицата ни.


За нас е важно, че е предвидено да има изградена сцена за културни събития, но също така трябва да има арт пространство, за да могат те да се провеждат и при лоши метеорологични условия (целогодишно), арт кафета с книжарница - да, но не и зони за хранене, защото такива са предвидени и в новооткритата жп гара и не е необходимо да се дублират подобни дейности на едно и също място, особено след като проектът е съгласуван и с НКЖИ. Не възразяваме и срещу намаляването на свободните около 100 пространства и запълването им и със стопанска дейност, като нашето виждане е това да е 50 на 50. Подкрепяме и конкурсното начало, което е заложено при определяне на проектант за пространството. Такова е и нашето виждане от самото начало.


Това обаче, което не приемаме, е да се представят на тъмно, без необходимото обществено обсъждане, идеи за толкова важно за града ни пространство, защото по този начин бе и прехвърлена Ротондата на ,,Пазари Възраждане" през лятото на 2015 г., докато ние работихме паралелно по "Програма Европа" за същото пространство. Част от сегашните идеи също будят недоумение – като видеостена за selfie снимки, както и възобновяване на водната стена на един от входовете на пространството. Не можем да подминем и обявената сума за планирани ремонт от 10 млн. лева, която се предвижда по програма ,,Джесика".


Важно е да се знае, че това са кредитни средства, които ще трябва да бъдат връщани, и то срещу лихва, т.е. касае се за възмездно финансиране. Можеше да бъде и безвъзмездно, по европейски програми от новия програмен период, ако Столичната община не беше прехвърлила пространството на ,,Пазари Възраждане", което макар и общинско е търговско дружество, а принципът на европейските фондове е да не се финансират търговски дружества. Странна за нас е и липсата на информация в регистъра за обществените поръчки на информация за разходваните до момента средства от 120 000 лв. за освежаване на пространството, както и наличието на порочни практики да се избират изпълнители без конкурс ("Стройкомерс" ЕООД за 17 551 лв.).


В заключение искаме да призовем каквото и да се случва от тук нататък с пространството Ротонда, то да е прозрачно, публично и след обсъждане и съгласие със заинтересованите среди.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на svetlio_rm
  svetlio_rm
  Рейтинг: 647 Неутрално

  Сдружение "UnderGara" ...
  Започна да ми става смешно с всички тия сдружения.

  Все частни интереси се гонят дали от община или от сдружения разлика няма..

 2. 2 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 818 Разстроено

  [quote#0:"ЪГ"]апликацията на София за Европейска културна столица [/quote]
  Повръщам вече от изнасилвачи на езика ни.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 3. 3 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 818 Неутрално

  Между другото тея от ЪГ са в творчески и идеен конфликт със СС (спасителите) относно гарата, четох им скубането на коси из нета.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 4. 4 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  Любимото място на всеки кмет за усвояване. Колко пъти се усвояваха пари там едва ли някой може да преброи.

 5. 5 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 818 Неутрално

  [quote#0:"ЪГ"] но не и зони за хранене, защото такива са предвидени и в новооткритата жп гара и не е необходимо да се дублират подобни дейности на едно и също място[/quote]

  Олеле! Тея осъзнават ли, че не всеки преминаващ през подлеза на централна гара се е запътил към чакалнята ѝ? Също така въпросната зона за хранене ще бъде над чакалнята на терасата. Не знам как си представят подлеза и терасата над чакалнята като „едно и също място“!

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 6. 6 Профил на galialozanova
  galialozanova
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Колеги, моля ви, не се преписвайте и предоверявайте. В четвъртък (05.05.) цял следобед убеждават вашата колега Лили Границка с документи, че нейното твърдение - "Странна за нас е и липсата на информация в регистъра за обществените поръчки на информация за разходваните до момента средства от 120 000 лв. за освежаване на пространството, както и наличието на порочни практики да се избират изпълнители без конкурс" е абсолютно невярно. Познавате Лили, беше трудно, но когато тя знае истината я признава, дори и да не й харесва. Днес вие публикувате, чужди твърдения, преписани от нея, от които тя самата се отказа. Съжалявам, че трябва да го кажа, но не сте на нивото на собствените си морални претенции!

 7. 7 Профил на djoni_bravo
  djoni_bravo
  Рейтинг: 233 Неутрално

  До коментар [#1] от "sv3tli0":

  Зад такива организации стоят само частни интереси, поради тази причина мястото беше потънало в мръсотия.

 8. 8 Профил на abat_toni
  abat_toni
  Рейтинг: 5 Неутрално

  В статията ясно прозират нереализирани намерения за възползване от предишната безстопанственост. Преди година не смеехме да минем през тунела на гарата. Каквито и да са мотивите на авторите от това НПО не виждам от тях конструктивно поведение. Приличате ми на "асланско", червено критикарстване.
  Сега там е красиво и приятно! Надявам се да се осъществят намеренията на СОС и новите собственици!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK