Прокуратурата предлага въвеждането на "сътрудничещ обвиняем"

Главният прокурор Сотир Цацаров

© Велко Ангелов, Капитал

Главният прокурор Сотир ЦацаровПрокуратурата предлага изменение на Наказателния кодекс, с което да се въведе фигурата на "сътрудничещ обвиняем" за престъпленията, извършвани от организираните престъпни групи.


"Тази фигура съществува във всички съвременни развити европейски правни системи и се използва като основен способ за доказване на престъпления, извършени от ОПГ, тъй като най-добрите свидетели са самите членове на групите. Ако им бъде предложено отпадане на наказуемостта за извършеното от тях престъпление, те ще са мотивирани да разкрият всичко, което знаят за действията на групата", пишат от държавното обвинение в годишния доклад за дейността си за 2015 година, публикуван на страницата на прокуратурата.


Предложението е за изменение на член 321, ал 4. от Наказателния кодекс. Там е записано, че "не се наказва участник в групата, ако доброволно се предаде на органите на властта и разкрие всичко, което му е известно за групата, преди да е извършено от него или от нея престъпление". Идеята е от текста да отпадна "...преди да е извършено от него престъпление" и се добави "...и това разкриване да е улеснило съществено доказването на престъплението".
Прокуратурата предлага още да се потърсят форми на имунитет срещу свидетелстване за тежки престъпления, както и за прилагането на текста на член 55 от Наказателния кодекс (свързан с прилагането на смекчаващите вината обстоятелства) за подсъдими, които са допринесли съществено не само за разкриване и доказване на престъпленията, за които са им повдигнати обвинения по конкретно дело, но и за тежки престъпления по други дела.


От държавното обвинение предлагат и промяна в Наказателно-процесуалния кодекс, които да позволят


при разследване по дела за престъпления, извършени от организирана престъпна група, прилагането на специални разузнавателни средства да бъде продължено до 10 месеца.


Според сега действащите текстове срокът може да бъде увеличаван до шест месеца. Мотивите на обвинението са, че разследването на дейността на организираните престъпни групи има особености. "По дефиниция то е по-трудно и многопосочно, обхващащо голям кръг от лица, и често за доказване на съществуването и дейността на ОПГ се разчита на дългосрочно прилагане на СРС. Забраната да бъдат прилагани СРС за повече от 6 месеца за ОПГ невинаги съответства на обществения интерес", пише още в доклада.


От държавното обвинение предлагат и промяна на чл. 58а НК (при дела, които се гледат при съкратено съдебно следствие, при които наказанието се намалява с 1/3) с оглед определяне на справедлив размер на налаганите сравнително леки наказания. Според прокуратурата "при сега действащата уредба със задължителното прилагане на текста за редукция с 1/3 на наказанието


се създава неоправдана привилегия за извършителите на тежки престъпления


без те да допринасят за по-бързото приключване на предварителното разследване и за разкриването на истината, като дори често затрудняват разследването. Наред с това при съкратеното съдебно следствие не се защитават в достатъчна степен интересите на пострадалите, така както при споразумението, при което се изисква възстановяване на имуществените вреди, причинени с престъплението. Алтернативно – редукцията на наказанието по чл. 58а, ал. 1 НК да не е с 1/3, а по-малка или в определени параметри, в които съдът я определя при всеки конкретен случай", пишат от обвинението.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK