Прокуратурата предлага въвеждането на "сътрудничещ обвиняем"

Главният прокурор Сотир Цацаров

© Велко Ангелов, Капитал

Главният прокурор Сотир ЦацаровПрокуратурата предлага изменение на Наказателния кодекс, с което да се въведе фигурата на "сътрудничещ обвиняем" за престъпленията, извършвани от организираните престъпни групи.


"Тази фигура съществува във всички съвременни развити европейски правни системи и се използва като основен способ за доказване на престъпления, извършени от ОПГ, тъй като най-добрите свидетели са самите членове на групите. Ако им бъде предложено отпадане на наказуемостта за извършеното от тях престъпление, те ще са мотивирани да разкрият всичко, което знаят за действията на групата", пишат от държавното обвинение в годишния доклад за дейността си за 2015 година, публикуван на страницата на прокуратурата.


Предложението е за изменение на член 321, ал 4. от Наказателния кодекс. Там е записано, че "не се наказва участник в групата, ако доброволно се предаде на органите на властта и разкрие всичко, което му е известно за групата, преди да е извършено от него или от нея престъпление". Идеята е от текста да отпадна "...преди да е извършено от него престъпление" и се добави "...и това разкриване да е улеснило съществено доказването на престъплението".
Прокуратурата предлага още да се потърсят форми на имунитет срещу свидетелстване за тежки престъпления, както и за прилагането на текста на член 55 от Наказателния кодекс (свързан с прилагането на смекчаващите вината обстоятелства) за подсъдими, които са допринесли съществено не само за разкриване и доказване на престъпленията, за които са им повдигнати обвинения по конкретно дело, но и за тежки престъпления по други дела.


От държавното обвинение предлагат и промяна в Наказателно-процесуалния кодекс, които да позволят


при разследване по дела за престъпления, извършени от организирана престъпна група, прилагането на специални разузнавателни средства да бъде продължено до 10 месеца.


Според сега действащите текстове срокът може да бъде увеличаван до шест месеца. Мотивите на обвинението са, че разследването на дейността на организираните престъпни групи има особености. "По дефиниция то е по-трудно и многопосочно, обхващащо голям кръг от лица, и често за доказване на съществуването и дейността на ОПГ се разчита на дългосрочно прилагане на СРС. Забраната да бъдат прилагани СРС за повече от 6 месеца за ОПГ невинаги съответства на обществения интерес", пише още в доклада.


От държавното обвинение предлагат и промяна на чл. 58а НК (при дела, които се гледат при съкратено съдебно следствие, при които наказанието се намалява с 1/3) с оглед определяне на справедлив размер на налаганите сравнително леки наказания. Според прокуратурата "при сега действащата уредба със задължителното прилагане на текста за редукция с 1/3 на наказанието


се създава неоправдана привилегия за извършителите на тежки престъпления


без те да допринасят за по-бързото приключване на предварителното разследване и за разкриването на истината, като дори често затрудняват разследването. Наред с това при съкратеното съдебно следствие не се защитават в достатъчна степен интересите на пострадалите, така както при споразумението, при което се изисква възстановяване на имуществените вреди, причинени с престъплението. Алтернативно – редукцията на наказанието по чл. 58а, ал. 1 НК да не е с 1/3, а по-малка или в определени параметри, в които съдът я определя при всеки конкретен случай", пишат от обвинението.

Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "...Ако им бъде предложено отпадане на наказуемостта за извършеното от тях престъпление, те ще са мотивирани да разкрият всичко, .." НЕ! Всеки да си носи наказателната отговорност! Сътрудничеството НЕ МОЖЕ да го освободи от наказателна отговорност- може само да намали размера на наложеното наказание!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7497 Любопитно

  А ''защитеният свидетел'' отпада ли ?

  [email protected]
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4244 Неутрално

  Колко струва "честната" дума на един престъпник ???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  То хубаво, ама при нас всичко изтича - и от службите и от прокуратурата и после такива сътрудничещи ги пращат на некои места...

 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2426 Неутрално

  "Тази фигура съществува във всички съвременни развити европейски правни системи и се използва като основен способ за доказване на престъпления".По добре късно,отколкото никога,ама как тъй се сетихте за развитите европейски правни системи.

 6. 6 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2281 Весело

  бе както и да го наречеш, все си е Цацаров... тая статия нарочно е толкоз дълга, нали!!!!!??

 7. 7 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2032 Неутрално

  ми то така всички ще правят престъпления ,после ще си признават един за друг и ще ги пускат безнаказани , а после пак престъпления и пак по същия кръговрат ,ми то това най хубавото предложение бе ,никога не могат никого да осъдят

 8. 8 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1562 Весело

  [quote#2:"karabastun"]А ''защитеният свидетел'' отпада ли ?[/quote]

  Не само, че вече ще се назовава с истинското име '' Кошаревски свидетел ''.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 9. 9 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1562 Неутрално

  От държавното обвинение предлагат и промяна в Наказатепно-процесуалния кодекс, които да позволят

  при разследване по дела за престъпления, извършени от организирана престъпна група прилагането на специални разузнавателни средства да бъде продължено до 10 месеца.
  ==========
  По добре го продължете направо до 10 години.
  Цацарофф ОСТАВКА !

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 10. 10 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 837 Весело

  [quote#3:"КМЕТ В СЯНКА"]Колко струва "честната" дума на един престъпник ???[/quote]

  По принцип цената е пазарна

 11. 11 Профил на dolna4erti4ka
  dolna4erti4ka
  Рейтинг: 926 Неутрално

  С други думи прокуратурата иска да изземе функцията на съда-да решава дали един престъпник е виновен.Така всеки ще иска да се пише сътрудничещ обвиняем иготово-този престъпник,вече не е престъпник.Не че и досега не го правиха-човек,явно извършил престъпление ,прокурорът го скрива и го пише свидетел.Да ама ако стане скандал и прокурорът гори.Сега вече ще го правят "законно".

 12. 12 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 725 Неутрално

  "....фигурата на "сътрудничещ обвиняем" много напомня на "кошаревския свидетел" - фигура, кято също "съществува във всички съвременни развити европейски правни системи", както и в много от недотам развитите. Ако това се превърне в "основен способ за доказване на престъпления", голямо "сътрудничество" ще падне.

  До коментар [#1] от "Логика":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

 13. 13 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1934 Неутрално

  Ишление, сътрудничиш и айде-невинен! След болните престъпници, оразуменията с прокуратурата това ще е безспорна победа на престъпността! ДАВАЙТЕ, ДОКАТО СЕ НАПИШЕ ПОНЕ ЕДИН ТОМ С ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА ИЗБЯГВАНЕ НА ОСЪДИТЕЛНИ ПРИСЪДИ!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 14. 14 Профил на lbq26502948
  lbq26502948
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#1] от "Логика":

  Хипотезите, в които деецът не се наказва са много - като се започне с превишаване пределите на неизбежната отбрана поради уплаха или смущение и се стигне до волята на пострадалия от ПТП деецът да не се наказва. Само в определени случаи обаче производството се прекратява - в последния случай напр. Във всички останали случаи производството приключва с присъда, с която съдът признава извършителя за виновен и не му налага наказание. Така че преценката почти винаги е на съда. Института на освобождаване от наказателна отговорност за извършено престъпление не е нов и е възприет от българското наказателно право. Няма нищо извънредно в него. И като са почнали по този ред, това правило следва да се приложи и за активен подкуп, ако иска някой да се стигне до осъдителна присъда за корупция. Сега не се наказва далият/обещалият подкуп само ако е бил изнудван да го даде и незабавно е уведомил органите на властта. Затова и няма да има осъдителна присъда за подкуп, щото как да докажеш, че си бил изнудван. Обикновено ти намекват, че трябва да дадеш нещо, ама чак да те изнудват ... Т.е. не може да се разчита, че далият подкуп ще признае извършеното от него престъпление. Прокуратурата в случая е права - най-лесно се доказва дейността на престъпната група с обясненията на участниците в нея. Друг е въпросът какво би станало ако цялата група реши да даде обяснения и всички вземат, че признаят безобразията си. Според мен трябва текста да се формулира по-витеавато от "...и това разкриване да е улеснило съществено доказването на престъплението", щото ако обясненията на всички от групата са идентични, нема как да мотивираш защо приемаш, че обясненията на един или няколко от групата улесняват съществено доказването на престъплението, а на другите - напр. на тези дето са организирали и ръководят групата - не. Трябва да се обвърже това освобождаване от наказателна отговорност и с обществената опасност на дееца, която вече е въпрос на локумена преценка.

 15. 15 Профил на denim58
  denim58
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Това е специално за "защитеният" свидетел Бисер Лазов, който продължава ограбването на активите на КТБ.

 16. 16 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#14:"potrebitel1"]Трябва да се обвърже това освобождаване от наказателна отговорност и с обществената опасност на дееца, [/quote] А, доброутро Аз лично искам обективни юридически критерии за реализиране на преценката, крайно и изрично изброени в НПК.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 17. 17 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 1780 Неутрално

  Да се узаконят и ловцита на глави. Тогава няма да има избягали престъпници докато са били пустани под гаранция.

  подпис
 18. 18 Профил на Умнокрасив
  Умнокрасив
  Рейтинг: 713 Неутрално

  Това за бъдещите (сегашни политици) обвиняеми ли се прави ?

  No Pain No Gain
 19. 19 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  [quote#3:"КМЕТ В СЯНКА"]Колко струва "честната" дума на един престъпник ??? [/quote]
  Достатъчно, ако разплете случая. Така ще може да се търсят и осигурят качествени доказателства, които да потвърдят думата на пропелия престъпник и да послужат за осъждането на останалите в схемата. Отделно, че така се разбива доверието вътре в групата, защото първия който сътрудничи ще получи индулгенция, а останалите ще операт пешкира и заради него, та всеки ще гледа да е първи. От там до "на който не му издържат нервите и пропее" има съвсем малко...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 20. 20 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  До коментар [#16] от "Логика":

  При толкова много неразкрити и закрити по давност разследвания, няма значение дали един от схемата ще излезе сух от водата. Поне първоначално е оправдано, да има джакпот за първите пропели, а после, ако мераклиите да пропеят станат много, или се влезе в схемата един и същ да организира нови групи и да ги натапя за да е постоянно оневинен, вече може да се вдигне летвата.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 21. 21 Профил на 1107a
  1107a
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Аз предлагам въвеждането на "сътрудничещ обвинител".

  В смисъл да се формализира използването му.

 22. 22 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 245 Неутрално

  За тая категория има доста кандидати....

 23. 23 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Цацаров отваря вратичка за самия себе си, защото знае, че ще дойде и неговия ред, но това няма да му помогне, защото тогава законите ще ги пише друг.

  От друга страна, докато има прости хора, ще има и мафия, така че, тъй като не искам да съм губещ, не ми се сърдете ако мина на нейна страна. То е поради това, че принадлежите на споменатата група.

 24. 24 Профил на michael
  michael
  Рейтинг: 778 Неутрално

  този пак имитира дейност

  Cogito ergo sum :)
 25. 25 Профил на валентин николов
  валентин николов
  Рейтинг: 1356 Неутрално

  Би трябвало това подобие на човек и прокурор да бъде отстранено с всички средства и пратено на топло. Едва ли има по-компрометиран и нагъл индивид в съдебната с-ма.

 26. 26 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7290 Неутрално

  Ако този "сътрудничещ обвиняем" е най- големия престъпник от групата и така ще си купи лека присъда?

 27. 27 Профил на rorikabc
  rorikabc
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#25:"валентин николов"] Едва ли има по-компрометиран и нагъл индивид в съдебната с-ма. [/quote]

  Некадърник, с една дума.
  Гражданите плащат заплатите им, сега да им вършат и работата.
  Тогава за какво ни е този.

 28. 28 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  Цацароцирка пак се изходи публично!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 29. 29 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Цацаров "сътрудничещ обвиняем" за престъпленията, извършвани от организираните престъпни групи...
  --------------------
  Приемам и гласувам с две ръце.

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 30. 30 Профил на Хит®ата Св®ака ;)
  Хит®ата Св®ака ;)
  Рейтинг: 565 Разстроено

  Ха, те сега убийците ги усъждат условно,
  представям си как сътрудничещите
  ще започнат да ги пускат с по 100 хилки
  кеш пара!

  Сори, покрай наш'та мафиотщина
  задушаваща Съд, Прокуратура и Следствие
  вече ще им говоря само в стихотворна форма.
  Още не докарвам римите, но ще ме вдъхновят!

  Mафията е опасна за Вашето здраве!!! Мафията убива!!!
 31. 31 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1174 Неутрално

  С никакви нововъведения не могат да скрият тоталната си безпомощност, която и сами признават.

 32. 32 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1801 Любопитно

  [quote#26:"Роси"]Ако този "сътрудничещ обвиняем" е най- големия престъпник от групата и така ще си купи лека присъда? [/quote]
  Това е целта — индулгенция за шефа, обаче пък "пешките" дали ще са съгласни да са постоянно прецакани и задължително да опират пешкира?

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 33. 33 Профил на the only easy day was yesterday
  the only easy day was yesterday
  Рейтинг: 264 Весело

  До тук добре ама как ще се опази свидетела?
  в Америка става защото е голяма имената, адресите и всичко възможно се сменя и премества през девет планини в десетата дори и роднините и се изместват (струва много) за да им се опази живота и сигурноста до пълното унищожение на престъпната група което пък понякога не става.
  "Демокрацията" крие също опасности!

 34. 34 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 367 Весело

  То не е лошо и работи в други държави, но като си познавам цацаратурата, по добре да се приеме:"закрила на престъпник, по желание"!

  chavo64
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK