До 2020 г. се очакват 154 млн. лв. преки ползи от публикуването на отворени данни

Румяна Бъчварова

© Георги Кожухаров

Румяна БъчвароваНай-малко 481 масива данни ще бъдат достъпни в портала за отворена информация на Министерския съвет https://opendata.government.bg до края на годината. До края на 2020 г. пък се очакват 154 млн. лв. директни ползи от портала. Това стана ясно на конференцията "Данни канят - една година по-късно", на която се представя напредъка на България в предоставянето на отворени данни.


Към момента са достъпни 177 масива данни, сред които и сравнителен анализ на училищата спрямо резултатите от държавните зрелостни изпити. Така, според експерти, родителите много по-лесно могат да открият най-доброто училище в квартала.


"Само от въвеждането на данни от отворен тип здравната каса може да спести няколко десетки милиона лева от купуване на по-евтините генерични медикаменти, вместо ползване на скъпи лекарства", смята Антон Герунов, който е началник на политическия кабинет на вицепремиера Румяна Бъчварова. От думите му стана ясно, че директните ползи от портала до 2020 г. у нас ще бъдат най-малко 154 млн. лв., а ползите за Европейския съюз (ЕС) от отварянето на базите данни се изчислява на 76 млрд. евро.
За една година порталът за отворени данни е посещаван от потребители от 126 държави. Най-много посещения има от България, САЩ, Германия и Великобритания. Средно има по 5201 посещения на месец.


"България вече е в челните места сред страните и в ЕС, и в света, които ползват отворените данни. Задачата ни е да накараме повече хора да ползват такива масиви", заяви вицепремиерът Румяна Бъчварова.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK