ГЕРБ гледа към пълен мандат и няма намерение да предизвиква предсрочен вот, обяви Цветанов

ГЕРБ гледа към пълен мандат и няма намерение да предизвиква предсрочен вот, обяви Цветанов

© Цветелина БелутоваЕдинствените избори през 2016 г., за които ГЕРБ се готви, са президентските и нямаме намерение да предизвикаме предсрочен парламентарен вот. Хоризонтът, към който гледаме, е пълен управленски мандат. Това заяви председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов в декларация за началото на новата парламентарна сесия.


ГЕРБ не приема опозиционното говорене и ултимативния тон от страна на АБВ и онази част от Реформаторския блок, заяви Цветанов. Не може да отчитате успехите на Борисов наравно с нас, а като възникнат проблеми да заставате срещу нас, не е партньорско и не е перспективно за бъдещата ни работа, добави той. Хората усещат фалша и ще накажат всеки опит за политическа безпринципност, заяви още той.


Цветанов призова за консолидация около подкрепата за правителството и въздържание от политически провокации. И обяви, че единствената им опозиция е БСП и ДПС. Имаме ценностни различия, разделят ни и резултатите от техните упрваления, добави той. В лицето на тези две партии виждаме нашите опоненти на президентсикте избори, добави Цветанов.
Председателят на групата на ГЕРБ посочи, че са отворени към дясното политическо пространство за подкрепа на втори тур за единна кандидатра. Призова за толерантна кампания.


Ето пълния текст на декларацията:


Започваме новата лятна сесия от работата на Народното събрание с ясното съзнание за това колко важно е да не се загубят темповете на развитие на страната ни на фона на трайната политическа и обществена нестабилност, която наблюдаваме в повечето държави от нашия регион. Това се оценява положително както от международните ни политически партньори, така и от външните и вътрешните инвеститори в българската икономика. ГЕРБ отчита като важни усилията на управляващата коалиция да поддържа развитието на държавата през последните 18 месеца и декларира категорично намерение да не отстъпва от тази управленска философия.


ГЕРБ ще продължи да съобразява законодателната си дейност с обществените очаквания и интересите на гражданите. Контактите с хората ни зареждат с убеждението, че именно ГЕРБ е партията, която стои най-близо до тях и познава най-добре техните потребности и проблеми. Целта е предлаганите от нас политики да бъдат съобразявани с общественото мнение и нагласите на гражданите. Решаването на проблемите на всеки отделен човек ще остане наш приоритет и занапред. Този управленски подход на ГЕРБ се радва на одобрение и подкрепа и от представителите ни в изпълнителната власт по места в страната, за което им благодаря.


Реформата в съдебната система продължава да бъде приоритет в законодателните намерения на парламентарната група на ГЕРБ и през предстоящия политически сезон. Решени сме да работим за модерно съдебно законодателство и това да бъде постоянно и целенасочено усилие за нас през следващите месеци.
Конкретните законодателни промени по отношение на съдебната реформа, които трябва да приемем през настоящата парламентарна сесия, са: втората част от промените в Закона за съдебната власт, насочени към утвърждаване на съдийското самоуправление, ограничаването на възможностите за административно влияние върху независимостта на съда и разширяване на правомощията на общите събрания на съдиите и на Инспектората към ВСС. От съществено значение е и приемането на законопроектите за изменение и допълнение на Наказателно-процесуалния кодекс, чрез които да се ограничи възможността за връщане на делата за допълнително разследване и по този начин да се съкрати значително времето на цялото наказателно производство. Трябва да се създаде възможност за по-бързо изпълнение на влезлите в сила присъди; както и в Наказателния кодекс да въведем нови състави, касаещи борбата с финансовите престъпления и киберпрестъпленията.


Уверени сме, че с приемането на тези промени ще укрепим върховенството на закона в България, и по този начин ще допринесем за по-голямо доверие на българските граждани в правовата държава и институциите в страната. ГЕРБ очаква да работим в конструктивен диалог по темата както с депутатите от парламентарните групи, подкрепящи правителството на Бойко Борисов, така и с всички останали народни представители, защото това се налага от интересите на българските граждани.


Като партия мандатоносител и водеща политическа сила в управлението, ГЕРБ ще продължи да работи неотклонно и за повишаване на доверието на българите към политическия елит в България. Основен акцент в тези наши усилия е борбата с корупцията на всички нива. С действията си ГЕРБ показва, че не правим разлика между наши и чужди корумпирани политици и висши държавни служители. Нещо повече, от практиките ни през последната година е видно, че сме по-строги към провиненията на нашите представители във властта, отколкото към тези на политиците извън нашата партия. ГЕРБ се стреми публично да доказва наличието или отсъствието на корупционни практики във всеки конкретен случай, привлякъл общественото внимание, тъй като прозрачността според нас гарантира повече доверие към усилията ни за борба с корупцията.


Темата за корупцията обаче, не бива да се превръща в повод за "лов на вещици", нито в повод за маскиране на користни стремежи към "обезоръжаване" на политически или бизнес опоненти. Доброто законодателство трябва да препятства корупционните практики и да осигурява сериозни наказания при регистрирането им. И тук не мога да не спомена, че опитът на Румъния наистина привлича вниманието на българите. Не мисля, че е слабост да се възползваш от добри практики в други държави, напротив, това се нарича решимост за борба с корупцията.


Най-осезаемата страна от борбата с корупцията при управлението на правителството с министър-председател Бойко Борисов е намаляването на контрабандата и сериозното увеличаване на приходите в бюджета. В резултат на тези целенасочени усилия, държавата събра за първите 4 месеца на 2016 г. с над 1 милиард лева повече приходи спрямо същия период на 2015 г. Именно това даде възможност на правителството да отдели над 200 милиона лева допълнително за пенсионерите през последните 18 месеца. Освен това регулярно се отпускат средства за реализирането на важни проекти, приоритетно в Северозападна България и в останалите региони с по-ниско икономическо развитие. Това, уважаеми колеги от ляво, е истинска социална политика, а не раздаването на несъбрани пари по неясни критерии чрез необоснованата от някаква икономическа логика "инвестиционна" програма на Орешарски.


Ефективната борба с корупцията и контрабандата доведе и до постигане на най-високия икономически растеж в България от началото на световната икономическа криза през 2008-а година. Допълнителен принос за това има и отличното усвояване на средствата от европейските фондове, при което страната ни се доближи до почти 100-процентови показатели за предходния програмен период. Друго наше предизборно обещание, което продължаваме да изпълняваме е реализирането на националната програма за саниране на многофамилните жилища, чрез която в реалната икономика ще бъдат инвестирани над 2 милиарда лева.


През новата сесия очаквам да постигнем политически консенсус около конкретни мерки за финансово стабилизиране на българските общини. С промените в Закона за публичните финанси трябва да въведем механизъм за оздравяване на общините в лошо финансово състояние, а с промените в Закона за местните данъци и такси да въведем по-справедлив и успешно работещ принцип при определянето и събирането на местните налози. Уверен съм, че това ще даде по-добри перспективи за развитието на местното самоуправление в България.


Говорейки за консенсус не мога да не спомена и това, че ГЕРБ плаща висока цена за лоялността си към политическите платформи на коалиционните си партньори.


ГЕРБ категорично не приема опитите за опозиционно говорене и ултимативен тон от страна на коалиционните ни партньори от АБВ и част от РБ. Не може, уважаеми колеги, да отчитате успехите от управлението Борисов наравно с нас, а когато възникне някакво обществено недоволство, да заставате на опозиционни позиции. Това не е честно, не е партньорско и не е конструктивно от гледна точка на перспективата ни за съвместна работа в бъдеще. Хората може и да не са запознати в детайли с тънките сметки на един или друг от вас, но усещат фалша и ще накажат с вота си всеки опит за политическа безпринципност.


В този контекст заявявам категорично, че единствените избори през 2016 г., за които ГЕРБ се готви, са президентските избори през есента. Нямаме никакви намерения да предизвикваме предсрочен парламентарен вот. Управленският хоризонт, към който гледаме е пълен мандат на кабинета Борисов, защото само така ще могат да бъдат реализирани реформите, заложени в програмата за управление на кабинета.


Призовавам нашите коалиционни партньори да се консолидираме около подкрепата ни за правителството и да се въздържаме от политически провокации. Нека няма съмнение във факта, че ГЕРБ е единствената партия в България, която е готова по всяко време да отиде на избори.


Единствената ясна опозиция на ГЕРБ в парламента, а и извън него, са БСП и ДПС. С тях имаме ценностни различия, разделят ни и резултатите от съвместните им управления, които бяха оценени от евроатлантическите ни партньори като провал. Именно в лицето на тези две партии виждаме нашите основни опоненти за президентските избори. Това не ни пречи обаче да поздравим госпожа Корнелия Нинова с избора й за лидер на БСП и да й пожелаем ползотворна работа начело на партията на българските социалисти.


ГЕРБ по традиция ще издигне свои кандидатури за президент и вицепрезидент, но сме отворени към дясното политическо пространство при евентуален втори тур за постигане на подкрепа за най-добре представилата се кандидат-президентска двойка от страна на управляващата коалиция.


Както и да протекат номинациите за президентските избори, призовавам за толерантна и коректна кампания, която да не обезсърчава допълнително българския избирател. Нека заедно да защитим смисъла на свободния вот и правото на избор. Ние приветстваме това да има много и достойни кандидати за държавен глава, за да могат българите да направят реален избор. Не бихме искали, обаче, предстоящият сериозен законодателен сезон на Народното събрание да преминава под знака на маскирани публични предизборни изяви от парламентарната трибуна. Защото не бива да забравяме, че избирателите ни наблюдават много внимателно дали работим реално за тях и дали полагаме необходимите усилия за да подобрим живота им.


На добър път през летния политически сезон! Нека бъдем здрави, разумни и диалогични! От това ще спечелим всички!

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1527 Неутрално

  Айде да ходим на предсрочни избори, че ми писнА от вашата измислена стабилност - стабилност на мизерията и липса на реформи.

 2. 2 Профил на joreto101
  joreto101
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Няма да има предсрочни избори. ДПС ще ги подпре изотзад

  "Обичай смелите, те са солта на земята!"
 3. 3 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3298 Любопитно

  ГЕРБ нямат друг избор освен да се стегнат и да продължат да се противопоставят на проруските кръгове в България.Едно връщане на БСП/ДПС/Атака би ни върнало 2 години назад.Отново би спряло еврофондовете.И най-лошото- би довело поне 20 измислени руски фирми завземащи крайбрежие,заводи и комуникации.

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 4. 4 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 921 Любопитно

  Още не са събрали парите за купуване на изборите?

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 5. 5 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 910 Любопитно

  "Нека няма съмнение във факта, че ГЕРБ е единствената партия в България, която е готова по всяко време да отиде на избори."

  този повтаря едни и същи небивалици вече 10 години , дори и най ортодоксалните милиционери вече не го слушат вероятно ?

 6. 6 Профил на petar__
  petar__
  Рейтинг: 279 Неутрално

  ДПС и БСП били най-голямата опозиция на ГЕРБ
  хехех, ние да не се раждаме днес, бе, герберасти

 7. 7 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1834 Неутрално

  Как да се противопоставят - като не закачат Лукойл и хрантутят другаря Златев, като номинират Бокова или МаяМа, като си затварят очите за корупцията и затъналата в кал съдебна система, като Баце се изживява като Путин щото е модерно, като държат на трупчета Южен Поток и ломотят за хъбчета с руски газ, като спират под руска команда комисията за разследване на руското влияние в българската политика, как по-точно?

  Обичам да грухтя и плюскам.
 8. 8 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 774 Неутрално

  До коментар [#2] от "joreto101":

  Те и сега ги подпират , но ако стане очевадно ще загубят много от избирателите си ...
  А без АБВ , ДСБ и Патриотите ще имат около 100 -110 гласа , твърде малко

 9. 9 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  До коментар [#2] от "joreto101":

  ако не ги подпре изотзадзе ,после ГЕРБ трябва да ги подпират от вси страни , че няма да стигнат кредитите да покрият откраднатото от ДПС и комунисти - ДС

 10. 10 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1044 Неутрално

  Правилно! И най-разумното в този момент. Да не говорим каква тотална щета са алтернативите...

  Няма шики-мики.
 11. 11 Профил на Михаил Маринов
  Михаил Маринов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  И ако има предсрочни избори какво? Пак ще изберем същите политурковци.

  marinov1018
 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3453 Весело

  Баце като един дядо Йоцо, ръйшли!

  Прочее ... някой може ли да посочи при тези всичките гръмовни изборни победи на Баце за всичките вече 15 години поне един единствен мандат, който да е изкарал до края, та и сега да е различно?

  Ако някой е забравил - Баце даже започна политическата си кариера с отказване, когато като кандидат на Царо "издърпа" листата, в Благоевградско или в Кюстендилско май беше, и после "сдаде" ... Така започна
  Това, че е сръчен в жонглирането с прословутите плаващи мнозинства, би могло да Му откара мандата и до края.
  Но освен Баце интереси имат и останалите.
  И гадният нУмер при плаващите мнозинства е, че с напредването на джуркането по-едричките неминуемо започват да се пробват да се еманципират с наближаването на края на мандата, а мераклиите "да близнат" от близалката на Баце ... опс! ... от властта, де ... та те стават все по-дребни и се врЪтят на все по-високи обороти.
  Пак пример - финалните акорди на предишния мандат на Баце.

  Като притурим и развитието на общата политическа обстановка в света и Европа, от които не само се влияе неминуемо пряко България, но и от които нашичките политически играчи конкретно си осигуряват гръб и авторитет, то може с голяма доза увереност да кажем, че на това управление му се вижда края.
  И една задължителна уговорка: Поради това, че ГЕРБ е наистина доминиращата партия в страната, е доста вероятен сценарият те самите да тръгнат на предсрочни избори.
  Но пък ще е изстрел в тъмното дори за тях ...

 13. 13 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1730 Гневно

  [quote#0:"Цвък"]Реформата в съдебната система продължава да бъде приоритет в законодателните намерения на парламентарната група на ГЕРБ [/quote]

  К'во речи?
  Нерде мутромилиционери, нерде съдебна реформа. Такава няма, защото на 09.12. миналата година мутромилиционерската шайка дружно плю на подписите си и заедно с БСП, ДПС, ПФ и аватарите на Ковачки - общо 209 парче "народни" представители - дружно прецакаха съдебната реформа. С малко, но завинаги!

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 14. 14 Профил на Ivan Jontchev
  Ivan Jontchev
  Рейтинг: 268 Неутрално

  Този ЦЦ,на едно место казва че най добре за ГЕРБ е да се отиде на предсрочни избори,сега казва че нямат намерение.

 15. 15 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2906 Неутрално

  Ха..., Цветанов ни обяснява, че ДПС им било опозиция...?!
  Преди няколко месеца, Борисов ни каза, че само Пеевски бил проблема и нямало други пречки, пред отношенията с ДПС! Пеевски си замина, както любезно ни осведоми Борисов и Цветанов, заочна да ни обяснява, как ДПС им станало опозиция! Ха сега, де...! Тия двамата, не си ли приказват? Или започнаха да се оплитат в собствените си глупости и лъжи?!!

  Бивш tww09306483.
 16. 16 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2383 Неутрално

  Цуци, отчитаме казаното от теб, но ти много добре знаеш, че от вас нищо не зависи. Кукловодите ще ви дръпнат черджето до няколко седмици и наесен ще имаме избори 2 в 1.
  Твърде слаби актьори бяхте всички вие в "десния" проект ГЕРБ, поради което скоропостижно си отивате от власт. Не спряхте да подкрепяте ДПС и БСП или пък те вас в ключови моменти, от което лъснаха червените ви з@дници на всичките.
  Заради резила ви толкова спешно ви отстраняват от власт, че менторите едвам ще успеят да сглобят новата тройна коалиция до изборите.
  Хайде, събирайте си чуковете и до някой и друг месец сте там, където е другия "десен" проект на бащите на прехода - НДСВ.

 17. 17 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3453 Весело

  [quote#11:"Михаил Маринов"]И ако има предсрочни избори какво? Пак ще изберем същите политурковци. [/quote]
  Да, ама на мат'ряла ша му се обЯсни, че вече са нови.
  Както беше с "новият Бойко", ако сте забравили

  А и мат'рялът си е петимен да му пробутват старите ... бийййп! ... в рекламен нов целофан

  И ей ти ги нови година, две, три още и пак същите ...
  А, у, па лакардии, па страсти по мюрета ... а тия у властта са си у властта, времето си върви ...
  Че това сценарио си се врътка вече десетина години бе, хора!
  Не го ли усетихте?!

 18. 18 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3453 Весело

  [quote#14:"Ivan Jontchev"]Този ЦЦ,на едно место казва че най добре за ГЕРБ е да се отиде на предсрочни избори,сега казва че нямат намерение. [/quote]
  Ми да!

  Никой не може да отрече, че Цветанът израства като истински български политик!
  Това е поредното доказателство!

 19. 19 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2383 Неутрално

  До коментар [#2] от "joreto101":
  "Няма да има предсрочни избори. ДПС ще ги подпре изотзад"
  .........................................
  Това означава Баце и Доги да делят държавната копаня, а и двамата не са свикнали на това, поради своята прекомерна алчност. Защо му е на Доги да дели с Баце, след като може да има всичко и само да подхвърля на Гоцэ и на Корнелия по нещо, както при предишната тройна ламя?

 20. 20 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2355 Весело

  пай сеее, Цецо подфаща риформите с багера

 21. 21 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 2355 Весело

  [quote#18:"xm..."]Никой не може да отрече, че Цветанът израства като истински български политик! [/quote]

  кво нещой га гайлето вземе че само падне от душата ти, м

 22. 22 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#16] от "volarok":

  Кукловодите ще ви дръпнат черджето до няколко седмици и наесен ще имаме избори 2 в 1.

  Ако се поистави човек на мястото на амбасадата, естественият избор за следваща марионетка изглежда Куневица! Ако и това успеят да пробутат шапка им свалям!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 23. 23 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Весело

  До коментар [#18] от "xm...":

  Между другото Цветанът има и някои положителни качества! Основният му проблем е, че мисълта му е по-бавна от езика и по тази причина речта му кара на зигзаг, докато мисълта го догони! Понякога даже прави и кръгчета.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 24. 24 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3453 Весело

  [quote#23:"tribiri"]Между другото Цветанът има и някои положителни качества! [/quote]
  Мислиш, че е убав?
  И не пуши?

  Щото за друго не са сещам ...

 25. 25 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2383 Неутрално

  [quote#22:"tribiri"]Ако се поистави човек на мястото на амбасадата, естественият избор за следваща марионетка изглежда Куневица! Ако и това успеят да пробутат шапка им свалям![/quote]Наесен ще имаме "ляво-центристка" коалиция по подобие на тройната ламя. Куневица ще бъде оставена да почива в "дясното" пространство до следващия ход на махалото. На амбасадата й е все едно кой ще бъде на власт, стига да не си върти з@дника прекалено много към Русия. Така и ще бъде - легендирането на "проруските" БСП и ДПС ще продължи, за да вземат максималното от и без друго отънелия си електорат, но реално сближаване с Русия няма и не може да има.
  А иначе грабежите на олигархията и раздаването на порции в държавата ще се развихрят по добре познатия ни маниер.

 26. 26 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Весело

  До коментар [#24] от "xm...":

  Добър е пи душа!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 27. 27 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3453 Весело

  [quote#26:"tribiri"]Добър е пи душа! [/quote]
  Е, чак пък "пи"!
  По-скоро "е"

  То и затуй тъща му го мачка.
  Но пък е къщовник

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7738 Неутрално

  Ами то ще е срамота, след толкова хвалби ,за втори път да не изкарате мандата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK