България все още няма мерки срещу проблемите, установени от съда по правата на човека

България все още няма мерки срещу проблемите, установени от съда по правата на човека

© Надежда Чипева, КапиталПо най-сериозните проблеми, които констатира Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) в България, все още няма мерки за справяне с тях. Това са пренаселеността и лошите условия в местата за лишаване от свобода; недостатъци на провежданите разследвания при смърт и нехуманно отношение; нарушенията на правото на живот и забраната за изтезания и нечовешко и унизително отношение и др.


Това се вижда от обобщен годишен доклад по изпълнение на осъдителните решения на Европейския съд срещу България, който ще бъде представен пред Народното събрание, съобщи правителствената пресслужба, след като документът бе приет на заседанието на министрите.


Целта на доклада била да подпомогне ефективното изпълнение на решенията на ЕСПЧ, особено в случаите, в които се наблюдава повторяемост на нарушенията.
Приемането на мерки за изпълнение на решенията се контролира от Комитета на министрите към Съвета на Европа. Като държавите-членки имат договорното задължение да отстранят установените нарушения на Конвенцията за защита правата на човека, но разполагат с известна свобода за преценка на средствата за това.


Делата, които поставят най-сериозни проблеми, са отделени в група и се гледат от Комитета на министрите в "процедура за засилено наблюдение".


По данни на Секретариата на ЕСПЧ общият брой български решения на стадия на изпълнението е 272, от които 90 са прецеденти (решения, които поставят самостоятелен проблем по Конвенцията, а не повтарящи се в други решения срещу България). Данните показват, че те са намалели в сравнение с 2014 г., когато са били 325, а прецедентите - 95.


Докладът отбелязва позитивните промени в законодателството и практиката в резултат на осъдителните решения на ЕСПЧ, което е довело до прекратяване на наблюдението по значителен брой решения.


Наблюдението върху изпълнението на 56 решения заради нарушение на правото на справедлив съдебен процес в разумен срок е приключило, пише в доклада. Законовите промени и предприети административни мерки са спомогнали за преодоляване на забавянето в голяма степен. Те са помогнали и за ефективността на механизма за обезщетяване на засегнатите от бавно правосъдие, пише в доклада.


Общо изплатените обезщетения за забавено правосъдие през 2015 г. са 794 720 лв.


Според данните в доклада приключено е и наблюдението на изпълнението на повечето решения от групата "Ал Нашиф срещу България" (фактите по делото са от периода 1999-2003 г.), които се отнасят до прилагането на разпоредбите на Закона за чужденците в Република България и съдебния контрол при експулсирането на чужденци. Както и на решения, засягащи отказа на властите да възстановят ДДС, в резултат на законовите промени от 2007 г.


В доклада се отбелязва също направеното за въвеждане на ефективен механизъм за периодичен предварителен контрол на съответствието на законопроектите с Конвенцията.

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1134 Разстроено

  ....та се сетих за правата на бабите и дядовците по селата.....

 2. 2 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  Мерки срещу изконната традиция на неуважението на човешкия живот и ценности е подвиг !

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 3. 3 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  До коментар [#1] от "xmm":

  Щях да дам като пример варварското отношение към възрастните хора,но видях коментара ти.

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 4. 4 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1078 Любопитно

  [quote#1:"xmm"]....та се сетих за правата на бабите и дядовците по селата.....[/quote]

  Мдаа...общоприетото правило е, правата си да търсят единствено тези, които по закон и принцип са с ограничени права, а тези, чиито права са отнети противозаконно, са навряни в кюшето...

  ...щото правосъдната ни система е ужасно зависима и опорочена из начало, бих казала...

  Форумът е в будна кома...
 5. 5 Профил на today
  today
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Сега Ясен Тодоров ще обясни как в Европейския съд по правата на човека си измислят пълни глупости, и на практика проблем няма.

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 6. 6 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 818 Любопитно

  Докато ЕСПЧ не е упълномощен за десетократно по-високи глоби и за България не следват други крути процедури,изградената от червените метастази система ще продължава да се подиграва и на гражданите си, и на Европа. Всъщност колко са "гражданите" на територията,като изключим формалното притежание на паспорт и гражданство? Няколко десетки или стотинхиляди при реално население от 5-6 млн?

 7. 8 Профил на oia08585867
  oia08585867
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Родителите ми са необразовани и прости и Мирена ги обработва...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK