Въвежда се електронна самоличност, но без да е задължителна в личната карта

Въвежда се електронна самоличност, но без да е задължителна в личната карта

© Юлия ЛазароваВъвежда се електронната идентификация, тоест възможността държавата да разпознава гражданите в интернет чрез система, подобна на електронно ЕГН. Така се дава възможност за електронното гласуване и всички държавни онлайн услуги. Засега остава отворен въпросът на какъв носител ще бъде поставен чипът - в личните документи, на друга карта, чрез смартфон или на флашка.


Това беше прието от Народното събрание днес в Закона за електронната идентификация. На първо четене беше прието предложение на Реформаторския блок чипът задължително да бъде в личната карта или международния паспорт, но на второ във вътрешната комисия Цветан Цветанов (ГЕРБ) прокара отмяната на текста. Така стана и днес в залата.


Аргументите на Цветанов са, че е по-добре решението да бъде гласувано в Закона за личните документи, който вече беше приет от правителството. В него чипът може и да бъде в личните документи, като всеки гражданин може да избере. Предвижда се новостта да се въведе от 1 януари 2018 г. - тогава влиза и експериментално електронно гласуване, но все пак предстои да бъде гласувано и от парламента.
Във вътрешната комисия Цветанов беше предложил отпадането на параграфа в последните десет минути от заседанието, без да е внесъл предварително поправките. Той беше мотивирал промените с четири проблема - че личните карти ще се оскъпят значително от поставянето на чип в тях, че не е обсъждан въпросът за поставяне на биометрични данни в личните карти, че България е външна граница на Европейския съюз и въпросът за сигурността на личните документи е много важен и че има притеснения на неправителствени организации относно електронната идентификация.


При днешното гласуване в пленарната зала въвеждането на електронната идентификация беше атакувано основно от депутати от БСП.


"Електронният идентификатор трябва да бъде достъпен, да бъде на достъпна цена - това е единственият начин да защитим гражданите от кражба на самоличност. Подкрепете предложенията така, защото са част от по-сложен ансамбъл, за да имаме и електронна идентификация, и електронно гласуване", защити предложенията депутатът от Реформаторския блок Антони Тренчев (ДБГ).


Красимир Янков от БСП му възрази, че не е уместно да се обвързва приемането на текстове от този закон с бъдещи намерения. Според него в никоя друга страна не е бил открит начин за скриването на самоличността при електронно гласуване. "Вие се опитвате да внушите, че това е най-сигурният начин", каза Янков и добави, че не бил и най-евтиният вариант.


Тренчев му отвърна, че цената на издаването на личните карти няма да се увеличи с чип за електронна идентификация. По думите му от левицата били против, защото с електронното гласуване ще бъдат спрени манипулации от досегашните практики на гласуване.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (93)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 419 Неутрално

  Левите избиратели "плачат" за електронно гласуванеСтринка от село това и е мечта.

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 2. 2 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 470 Неутрално

  След хакванията на всякакви сайтове, проникване в бази данни дори на Пентагона, кражби на данни за кредитни карти... кой заблуден още иска електронно гласуване? Защо толкова малко държави са го въвели досега (дори прословутата Естония вече отчита недостатъците му)?

 3. 3 Профил на mun_cho13
  mun_cho13
  Рейтинг: 367 Весело

  [quote#2:"12345"]кой заблуден още иска електронно гласуване?[/quote]
  То и катастрофите с леки коли, самолети и влакове са доста повече отколкото преди 200 години, ама никой не му хрумва да ги забрани и да върне файтоните

  Led Zeppelin Forever !!!
 4. 4 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1224 Любопитно

  реално погледнато, приет е варианта от проектозакона на Бъчварова, нали така, Марчев... или там еИД-то е е било задължително според теб?

 5. 5 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1891 Весело

  На първо четене беше прието предложение на Реформаторския блок чипът задължително да бъде в личната карта или международния паспорт, но на второ във вътрешната комисия Цветан Цветанов (ГЕРБ) прокара отмяната на текста. Така стана и днес в залата."Милиционерина -физкултурник прави закони.

 6. 6 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1224 Весело

  "...Тренчев му отвърна, че цената на издаването на личните карти няма да се увеличи с чип за електронна идентификация..."

  естествено, то е-бизнеса е препетум мобиле, кой не знае

 7. 7 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 608 Неутрално

  Чипът в ЛК или паспорта са си много удобни за ВСЯКАКВИ административни услуги, не само за гласуване. Много по-лесно е да се въведе индентификация по летищата и на всякакви места с пропускателен режим. Вместо в общината някакъв чичо да седи и пише кой влиза - тръкваш картата и влизаш.

 8. 8 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#5] от "chicago514":

  Не си разбрал нещата или нарочно ги изопачаваш. На всеки е ясно, че чип в личната карта няма да има в обозримо бъдеще. Това е факт, другото са мечти.

  Ако беше останало предложението на РБ в оригинал се блокираше тотално електронното гласуване, защото чип в личната карта няма и няма да има скоро.

  С реално гласуването тази възможност остана, въпреки, че едва ли ще се случи. Къде по напреднали технологично нации не са го направили, та ние ли. Позитивното в случая е, че други електронни услуги няма да бъдат блокирани, чакайки хипотетичен чип в личната карта.

  Това апропо даже вносителите от РБ го проумяха и затова гласуваха за редактираното предложение. Синхронизирайте си опорните точки, че става същата глупост с "избирателния район чужбина" (нещо също толкова пожелателно и невъзможно за реализация).

 9. 9 Профил на soul
  soul
  Рейтинг: 419 Неутрално

  "проникване в бази данни дори на Пентагона, кражби на данни за кредитни карти... кой заблуден още иска електронно гласуване?"

  Аз предпочитам електронно гласуване, най малкото за не вися като кудук пред секциите, които много често са претоварени, сред кихащи, кашлящи, коментиращи държавата люде.И въобще нямам притеснение за това ,че някой можел да разбере за кого гласувам.

  „Тази смрад, която изпускаме, поражда около Русия презрение към нас, недоверие, нелюбов. " Никита Михалков
 10. 10 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1891 Весело  [quote#8:"niakoi_si"]Ако беше останало предложението на РБ в оригинал се блокираше тотално електронното гласуване, защото чип в личната карта няма и няма да има скоро.
  [/quote]Що няма да има бе другарю.Кое пречи на милиционерите от ГЕРБ да го въведат.

 11. 11 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  Да чакаме ли е-самоличността или да си купуваме е-подпис, където най-евтиният личен (а не професионален) в момента върви 40 лв. за година?

 12. 12 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  До коментар [#9] от "soul":

  И аз. Светът върви към все по-интегрирани е-услуги, така че няма нужда да бавим еволюцията.

 13. 13 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Скоро и татуиран щрихкод на челото. Близо е!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 14. 14 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  До коментар [#7] от "gimi":

  тук не става дума за биометрични данни, ЛК е със задължителен характер, докато еИД-то (което се изтъква като основание в случая) не би могло (а и не беше разписано) да бъде

  айде държавката да си гледа нейната работа и да остави бизнеса да се пробва да продаде идеите си директно на потребителите не виждам откъде-накъде се опитват да посредничат, особено посредством любимия ми принцип "право на отказ"

 15. 15 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  До коментар [#8] от "niakoi_si":

  Носителят на идентификатора може да е всякакъв - не е задължително да е чип в смисъла, в който се влага в думата..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 16. 16 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  До коментар [#11] от "Читател - подкрепям budd.bg":

  има разлика между електронния идентификатор по смисъла на проектозакона и електронния подпис по смисъла на ЗЕДЕП

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 17. 17 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  Цветанов е най-вредния човек в държавата.Отново го доказа...

 18. 18 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  До коментар [#14] от "extraCACA":

  И според мен е-самоличността трябва да бъде по избор, защото има категории хора, за които тя не е от съществено значение, съответно няма нужда да им се оскъпяват личните документи по тази причина. Най-добре е на флашка, на някаква разумна цена и всеки да си я ползва със здраве неограничен брой години.

 19. 19 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  До коментар [#16] от "bludniq_sin":

  Каква е разликата? Мен ме интересува да си върша работата с районната община, която за момента ми иска е-подпис за услугите, които предлага. Дали ще бъде възможно само с е-идентификатор да ползвам същите услуги?

 20. 20 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  До коментар [#18] от "Читател - подкрепям budd.bg":

  абсолютно не виждам никакви пречки... всъщност, това е и философията на онази директива... да не говорим че идеята за държавата в ролята на търговец, предоставящ непоискана услуга изключително много ме издразни

 21. 21 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 213 Любопитно

  По-добре да ни сложат по един чип в главите,и да заживеем щастливо в новият мултикултурен свят!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 22. 22 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#7:"gimi"]Чипът в ЛК или паспорта са си много удобни за ВСЯКАКВИ административни услуги, не само за гласуване. [/quote]
  Понякога за предпочитане е не удобството, а СИГУРНОСТТА на опазване на личните данни. Ако имате собственост, няма да Ви интересува само удобството, но и защитата й. А след като правителството не може да Ви гарантира защита на личните данни от личната Ви карта, е по-добре да няма електронен чип в ЛК- поне аз ще изчакам до последно с въвеждането му...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 23. 23 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#18:"Читател - подкрепям budd.bg"]И според мен е-самоличността трябва да бъде по избор,[/quote]
  Подкрепям това. В определени професии - като напр. в моята- подписът ми под копие на чужди документи има стойността на официална заверка на тези документи пред съда, по време на протичане на един съдебен процес - за това, много внимавам къде, как и кога поставям подписа си...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 24. 24 Профил на Nikoi
  Nikoi
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  До коментар [#1] от "soul":

  я на стринка и пусни на компа снимка на Станишев и партийния байрак и да видиш как бързо ще изгласува за нашта партия червена .

 25. 25 Профил на гарата
  гарата
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Пак частична реформа...
  Направете пълна електронизация на населението и държавния апарат и хиляди проблеми ще изчезнат! Е, доста хрантутници ще отидат на улицата, но реформата си заслужава и не знам още кво я бавят.

 26. 26 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1515 Весело

  До коментар [#2] от "12345":

  То щото "хартиеното гласуване" хич не го хакват...

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this bullshit three-ring circus sideshow.
 27. 27 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#25:"гарата"]Направете пълна електронизация на населението и държавния апарат и хиляди проблеми ще изчезнат! [/quote]Само ако ДЪРЖАВАТА ми гарантира 1000% защита от злоупотреби! Щото имотната мафия не спи! За сега си дръжте нотариалните актове на сигурно място, а ако някой реши, че и те могат да бъдат в електронен вид и държавата ни гарантира 1000% защита на личните данни, вписани в тях- О.К.- може и да се случт това, което искате....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 28. 28 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  До коментар [#19] от "Читател - подкрепям budd.bg":

  зависи, за какви услуги става въпрос. Електронният идентификатор не може да се ползва като подпис. Приеми го така - електронния идентификатор ще играе ролята на личната ти карта, когато се представяш някъде в общината - с него в интернет си показваш личната карта - т.е ще можеш да го използваш там където за държавата е важно да знае кой си говори с нея - кой стои зад компютъра. Но ще се съгласиш, че едно е да си покажеш личната карта преди да подпишеш даден договор например (за да се знае, че ти си управителя примерно на фирмата както е написано в актуалното състояние) и съвсем различно е да подпишеш договора. За подписване на договора или например за подписване на данъчната декларация на хартия ти трябва собственоръчно да си положиш подписа - в електронния свят ползваш квалифициран електронен подпис. За държавата няма да е достатъчно да ти е видяла личната карта (т.е да си ползвал електронния идентификатор) защото за годишния финансов отчет е предвидено, че трябва да е подписан - на хартия или с електронен подпис. Ето затова при подаване на ГФО и други документи, заявления, декларации и тн., които имат правни последици за теб като гражданин ще е необходимо те да са подписани с ел.подпис. Но в случаите, когато в общината в живия живот биха те накарали само да си покажеш личната карта за да ти свършат работата в онлай средата ще е достатъчна виртуалната ти лична карта (ел. идентификатор) - например да си вземеш свидетелство за съдимост, удостоверение за наследници, някакви справки в имотния регистър, които само собственик на имот има право да вижда и тн .. Това е много лаишко обяснение, но предполагам става горе-долу ясно каква е разликата.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 29. 29 Профил на Траян
  Траян
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Ей, голяма мъка с всичко електронно в България, бе

 30. 30 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2026 Неутрално

  [quote#10:"chicago514"]Що няма да има бе другарю.Кое пречи на милиционерите от ГЕРБ да го въведат. [/quote]
  Защото ако е на личната карта, много далавери ще отпаднат, а ако е отделно, може да "дадеш под наем" чипа на "правилните хора", и да си джиткаш спокойно с личната карта. Така, по отделно, ще има възможност един човек да е на две места едновременно. Примерно да е на доктор (или поне носителя на чипа и пина му), докато реално си някъде на село...
  Тези хора имат силно развита интуиция за "хранилки" и не пропускат да си отворят още възможности.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 31. 31 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  До коментар [#28] от "bludniq_sin":

  Благодаря за поясненията.

  До коментар [#29] от "trayan1980":

  Мъка е, щото родните политикани продължават да разсъждават аналогово, нищо че се правят на модерни тук-таме с профили във Фейсбук - това е прах в очите на плебса.

 32. 32 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2026 Неутрално

  [quote#29:"trayan1980"]Ей, голяма мъка с всичко електронно в България, бе [/quote]
  Ми прецаква рушветите и схемите.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 33. 33 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#32] от "gost22": Нищо не прецаква, освен и малкото сигурност, която имате, ако не боравите с електронна лична карта! Ако някой Ви открадне в градския транспорт с личната карта, в която има и електронен чип, как мислите- Вашата лична банкова сметка за колко секунди ще бъде опразнена и за колко секунди Вие ще се лишите от съдържанието й, а?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 34. 34 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  [quote#28:"bludniq_sin"]зависи, за какви услуги става въпрос. [/quote]

  "ПРЕХОДНИ И ЗАКЛЮЧИТЕЛНИ РАЗПОРЕДБИ
  ------------
  § 6. В Закона за българските лични документи ------------
  се правят следните изменения и допълнения:
  ------------
  1. В чл. 26, ал. 1 се създават т. 12 и 13: „12. записани върху електронен носител данни за електронна идентификация съгласно Закона за електронната идентификация,

  освен ако лицето изрично е избрало да не ползва електронна идентификация;

  13. записани върху електронен носител данни за квалифициран електронен подпис

  съгласно Регламент (ЕС) № 910/2014 на Европейския парламент и на Съвета от 23 юли 2014 г. относно електронната идентификация и удостоверителните услуги при електронни трансакции на вътрешния пазар и за отмяна на Директива 1999/93/ЕО, когато лицето е избрало да ползва удостоверителни услуги от доставчик на удостоверителни услуги.”

  2. В чл. 26 се създава ал. 3: „(3) Със заявлението за издаване на лична карта лицето може да заяви и издаване и персонализиране на удостоверение за квалифициран електронен подпис от доставчик на удостоверителни услуги, осъществяващ дейност съгласно Регламент (ЕС) № 910/2014 на Европейския парламент и на Съвета от 23 юли 2014

  мб-МЙ 502-01-81.RTF
  23
  г. относно електронната идентификация и удостоверителните услуги при електронни трансакции на вътрешния пазар и за отмяна на Директива 1999/93/ЕО. Заплащането на възнаграждения, свързани с издаването на удостоверения за квалифициран електронен подпис, се уреждат между заявителя и избрания доставчик на удостоверителни услуги.”
  --------------"

  http://parliament.bg/bills/43/502-01-81.pdf

 35. 35 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  До коментар [#28] от "bludniq_sin":

  и как ще гласуваме... показваме еИД-то на входа на системата и се подписваме с КЕП в избирателния списък ли... понеже щото то така е аналогично ... а колко полицая в крайна сметка са необходими за да се смени една крушка?

 36. 36 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2026 Неутрално

  [quote#33:"Логика"] Ако някой Ви открадне в градския транспорт с личната карта, в която има и електронен чип, как мислите- Вашата лична банкова сметка за колко секунди ще бъде опразнена и за колко секунди[/quote]
  Ми за колкото време биха опразнили и карата ми от банката... Е, сега ме попитай дали ползвам карта или всичко си го плащам кеш на гишето. Друг интересен въпрос е, за колко време могат да ви откраднат фирмата, без да им трябва личната ви карта, камо ли чип и защо е така?
  Май проблема е в безнаказаността из територията, а не в това, дали чипа е върху личната карта. Отделно че тези неща винаги вървят с пин-код, който няма как да ти откраднат (освен ако не им го напишеш за по-лесно до чипа, което вече е в сферата на "колко глупав може да е човек".

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 37. 37 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  До коментар [#33] от "Логика":

  не мисля, че с електронния идентификатор ще можеш да комуникираш с друг освен с държавни органи...

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 38. 38 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#36:"gost22"]Май проблема е в безнаказаността [/quote]
  Не само! Пак питам- държавата може ли да гарантира 1000% , че никой няма да хакне/ осъществи атака или както там му казват електронните Ви лични данни от личната Ви карта? Достатъчно е да я оставите в портфейла си, който пък да стои в един от джобовете на сакото Ви, което сте сложили на облегалката на стола в ресторанта ....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 39. 39 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2026 Весело

  [quote#23:"Логика"]Подкрепям това. В определени професии - като напр. в моята- подписът ми под копие на чужди документи има стойността на официална заверка на тези документи пред съда, по време на протичане на един съдебен процес - за това, много внимавам къде, как и кога поставям подписа си... [/quote]

  Твоето стана, "Като се знам какъв инженер съм, как да отида на лекар!" В смисъл, като знаеш отвътре колко наказва правораздаването ни, как да имаш доверие нататък...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 40. 40 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  До коментар [#35] от "extraCACA":

  възможно е да отпадне необходимостта от подпис при електронното гласуване .. за момента още не съм чел нищо щото това трябва да е уредено в избирателния кодекс. Законът за ел.идентификация урежда само що е то ел.идентификация, за пред кого служи, кой го издава, какви са изискванията и подобни неща. Но предполагам, че ще е необходима промяна и в съответната нормативна база, която урежда дейността на държавните органи, където ще може да се ползва въпросната идентификация, в това число и при гласуване.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 41. 41 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#37] от "bludniq_sin": Според мен е нужна официална държавна гаранция, защото в момента отговорността пада само върху потребителя/ идентифициращото се лице, но липсва държавна гаранция за защита на личните Ви данни, когато те мигрират към държавната администрация/ мисля, че това е точният термин- миграция- все нещо понаучих от съпруга ми/

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 42. 42 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  До коментар [#38] от "Логика":

  няма 100% гаранция за нищо, което е направено от човек. Всяка защита измислена от човек рано или късно и по един или друг начин може да бъде преодоляна от друг. "Хакването" може да се затрудни, но не може да се предотврати напълно.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 43. 43 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#42:"bludniq_sin"]няма 100% гаранция [/quote]
  И съпруга ми така казва и за това писи-то го използвах предимно като пишеща машина поне 10тина години

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 44. 44 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1224 Весело

  [quote#40:"bludniq_sin"]възможно е да отпадне необходимостта от подпис при електронното гласуване[/quote]
  и защо трябва да отпада, за да орежем достъпа и да си продадем напълно безсмисленото еИД... абсолютна иновация, няма що

 45. 45 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  По-добре е като първи етап да бъде отделна карта за електронна идентификация. Така ще се избегне необходимостта от масова подмяна на документите за самоличност, ще навлезе по-бързо за определени по-динамични групи и плавно за останалите. Ще се натрупа опит и след време вече ще стане задължителна част от документите за самоличност.

  Разбира се не пречи още от сега за желаещите двете карти да се съвместят. Но да не е задължително на първият етап и да има възможност за избор определено време, примерно 3-3 години.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 46. 46 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#44] от "extraCACA": А- доброутро Сега разбирате ли цялата безсмислица на електронната ЛК за гражданите и улеснението за всички политически партии

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 47. 47 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  До коментар [#44] от "extraCACA":

  Либерализиране на процеса на гласуване. Ти гласа си винаги може да го продадеш вкл. и при е-гласуване. Но еИД-то ти няма да се ползва само за това и няма да е разумно да го продаваш ако имаш предвид да се разделиш с него.

  До коментар [#43] от "Логика":

  Е това си е вариант - в службите и в момента има машини, които съхраняват секретна документация и не са вързани в никаква мрежа (няма интернет, няма локална мрежа - няма нищо - буквално пишещи машини са). Но в днешно време рано или късно ще се видиш принуден да участваш в дигиталния обмен на информация или да комуникираш дигитално с някой в интернет, а the internet is dark and full of terrors както се казва в сериала ..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 48. 48 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  [quote#25:"гарата"]не знам още кво я бавят[/quote]
  погледни дата на приемане на закона за електронното управление и сам ще си отговориш "системата" за еИД е всъщност поредното реанимиране на вече изконсумиран проект

 49. 49 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 1027 Гневно

  Дъртите милиционерски номерца на Цветанов край нямат! Все още ли се чуди някой дали има разлика между ГЕРБ и БСП, ДПС и сродната помия?

 50. 50 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 497 Неутрално

  По принцип е- гласуване е удобно, но сигурността на личните данни не е за подценяване. Мисля, за сега, няма как да я гарантират.

 51. 51 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  [quote#30:"gost22"]а ако е отделно, може да "дадеш под наем" чипа на "правилните хора", и да си джиткаш спокойно с личната карта.[/quote]
  Ако се надяваш, че циганите няма да си дадат личната карта с чипа по време на избори за да не останат без лична карта лъжеш се. Я прочети за онзи Сурай лихварина който им държи личните карти като залог.

  Юда се продаде за 30 сребърника, а ДБ на БСП за 8 районни кмета.
 52. 52 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#47:"bludniq_sin"] машини, които съхраняват секретна документация и не са вързани в никаква мрежа [/quote]
  И аз бях на такъв "стелт" режим После колегите ме светнаха за апис и сиела и се наложи да купуваме второ писи

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 53. 53 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#47:"bludniq_sin"]Но в днешно време рано или късно ще се видиш принуден да участваш в дигиталния обмен на информация или да комуникираш дигитално с някой в интернет, [/quote]
  Е- това е друго- става въпрос за изготвяне на ИМ, отговор на ИМ, възражения, писмени молби, пълномощни, попълване на заявление за издаване на заповед за изпълнение и т.н.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 54. 54 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  [quote#47:"bludniq_sin"]еИД-то ти няма да се ползва само за това и няма да е разумно да го продаваш ако имаш предвид да се разделиш с него[/quote]
  пълни глупости, съжалявам... да речем, че знаем кои са тези, дето си продават гласовете... освен това еИД-то е срочно, както можеш да прочетеш в линка горе, прекратява се със заявление за загубен носител и т.н.

  и 10 пъти да дублираш една услуга тя все си е една, променя се само броя на накацалите на клона, това е

 55. 55 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  До коментар [#53] от "Логика":

  И за съда ще е полезно стига и там да дигитализират повечко документооборота. Страните ще могат да си правят справки по делата и да ги четат примерно онлайн без да трябва да се разкарват до съда и да си говорят със сърдитите лелки в деловодствата? А ако се ползва и ел.подпис на адвоката примерно ще може да се ускори и процеса..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 56. 56 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 577 Весело

  До коментар [#11] от "Читател - подкрепям budd.bg":

  Защо смяташ, че едното ще изключва другото?

 57. 57 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Аз малко съм разочарован.... Значи, това, което ми обясниха, е приет най-калпавият модел. Изразено в пари ще е нещо от следния вид:

  1. Обикновена лична карта със срок на годност 10 години - 10 лв
  2. Лична карта с електронна идентификация - валидност 10 години, срок на електронната идентификаци - 3 години, с опция за подновяване - цена около 50 лв
  3. Електронен подпис - по сегашният ред - купува се от лицензиран доставчик, като е предвидена възможност да бъде вграден в личната карта...

  Сега, вярно е, че в момента електронният си подпис го ползвам повече като електронна идентификация, а не за подписване на документи, но ще ми се налага и подпис, защото се налага и подписване... Т.е., пак намериха начин да скубят едни пари....

 58. 58 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  До коментар [#54] от "extraCACA":

  не съвсем. С е-ид ще вкараш в процеса на гласуване много повече народ, който иначе се е дезинтересирал тотално било то от политиката или от самите избори и гласуването. С еИД-то вместо досадното ходене до секциите, реденето на опашка и като цяло загубата на време всички наши съграждани, от които голяма част по принцип би гласувала, ще може да отдели няколко минути и да го направи, което или ще оскъпи неимоверно купуването на гласове или ще намали значението на купения вот понеже избирателната активност ще се увеличи. Но може и да си въобразявм де ..

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 59. 59 Профил на kotrag
  kotrag
  Рейтинг: 470 Весело

  Най-ще пасне чипът на ухото на електората, един вид елетронна ушна марка...
  Добре е в идентификатора да бъде обединена цялата налична информация - от НАП, КАТ, НОИ, НЗОК, съдилища, имотен регистър, кредитни институции, ''обществени'' доставчици на услуги и всички други за които се сетят...и разбира се възможността информацията бъде осъвременява дистанционно, в реално време.
  Уличните милиционери да бъдат снабдени с четци за ушни марки, с цел провеждане на ''превантивен контрол'', особено на подозрителни биологични единици, или такива които не носят пари в брой със себе си.
  Гласуването е просто - в ушната марка ще бъде интегриран и електронен подпис , който ще се отключва автоматично, при потвърждение от идентификатора. Необходимо е да се въведе 4-цифрен код, който ще е уникален за всеки поданик и тук е единственото неудобство - нужно е да бъде запаметен, защото в крайна сметка представлява защита от посегателства на трти недобронамерени страни.

 60. 60 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#55:"bludniq_sin"]А ако се ползва и ел.подпис на адвоката примерно ще може да се ускори и процеса..[/quote] Хм- пазя се от това като от огън...Умишлено нямам електронен подпис, умишлено не го ползвам, умишлено копие от изготвените от мен документи на писи-то се съхраняват записани и на отделен диск + отделна флашка, които не разнасям насам- натам...Страх ме е- става въпрос за правна защита на ЧУЖДИ интереси и искам да предоставя 100% тна защита, що се касае до инфото, находящо се у мен.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 61. 61 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 836 Неутрално

  [quote#56:"ХЪ ХЪ ХЪ"]Защо смяташ, че едното ще изключва другото?[/quote]

  Доколкото ми обясниха, различна е регулацията - по различни директиви, съответно закони се регламентират. Могат да се "съвместят", но не са еднакви.
  Иначе, така нареченото "електронно гласуване" можеха да го организират и сега да се проведе, с електронни подписи

 62. 62 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  До коментар [#57] от "Управляващ опозиционер (реформатор)":

  Е .. как ги правиш чак такива сметките? може и да е доста по евтино .. 50 лв цена би обезсмислила целия процес.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 63. 63 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 836 Весело

  [quote#59:"kotrag"]Добре е в идентификатора да бъде обединена цялата налична информация - от НАП, КАТ, НОИ, НЗОК, съдилища, имотен регистър, кредитни институции, ''обществени'' доставчици на услуги и всички други за които се сетят[/quote]

  А! Не! Ужас! ))))
  Ако имаш предвид достъпа до информацията към тези регистри, да ))) Но цялата информация да е обединена! Ужас!!! Честно, изправя ми се козината само като си помисля

 64. 64 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  До коментар [#60] от "Логика":

  имаш предвид, че сканираш документите, които си изготвила нали? Щото самото копиране на електронния файл не знам как би защитило теб или клиентите. Виж сканиране на документи (подписани, с входяща/изходяща номерация и печати и тн) е логично и полезно да се прави.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 65. 65 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Всички противници на електронното гласуване и еИД крещят в хор (загрижени за бедния гласоподавател), че електронния чип щял да е скъп, или че ще оскъпи личните документи, БЕЗ ДА КАЖАТ КОЛКО ЩЕ Е СКЪП? 5, 10, 50 ст? 1лв?
  Не, те просто приеха един закон, и мигновено го отмениха. Е това е ГЕРБ, гарантирано нищо не променят!

 66. 66 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#58] от "bludniq_sin": Не се оставяйте политиците да Ви въвеждат в заблуждение- българите не гласуват не защото нямат време или им е трудно да отделят време за гласуване на избори, а защото негласуването им в повечето случаи е знак на протест срещу едни и същи политици , които се пребоядисват по 100 пъти и влизат в нови партии, само и само, за да са на власт! Политиците измислиха израза "гражданите ходят за гъби, вместо да гласуват", за да прикрият гореописаното и да прехвърлят вината на гражданите, вместо да реформират партиите си, да изчистят ръководствата си от бивши бкп/ дс/ румно членове и да създадат партийни платформи, обслужващи интересите на партийните им членове, а не на самата партия...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 67. 67 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  До коментар [#63] от "Управляващ опозиционер (реформатор)":

  до колкото четох в самия идентификатор ще се съдържа вероятно три имена, егн, може би някаква биометрика или медицински данни и така.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 68. 68 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1224 Весело

  [quote#58:"bludniq_sin"]Но може и да си въобразявм де .. [/quote]
  по-вероятното предположение

 69. 69 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Електронния чип на дебитната ти карта е практически безплатен.
  Цвъки и цялата ченгесарска компания се вълнуват от цената на чипа? Сигурно при тяхната обществена поръчка той ще е 100 лв.

 70. 70 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#64] от "bludniq_sin":Едното писи изобщо не е вързано с нета- ползвам го като пишеща машина, и всеки документ- за по-голяма сигурност- за да не се изгуби, го презаписвам на 2 различни носителя- външен диск и флашка.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 71. 71 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1224 Неутрално

  До коментар [#57] от "Управляващ опозиционер (реформатор)":

  добави към списъка и една вече остаряла (щото знаем за колко време остаряват тези неща, нали) система на бюджетна издръжка и си горе-долу там

 72. 72 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 648 Неутрално

  [quote#66:"Логика"]българите не гласуват не защото нямат време или им е трудно да отделят време за гласуване на избори,[/quote]
  тук не става дума за българите, които по една или друга причина не гласуват, а само за тези, които искат да гласуват от РС-то си.

 73. 73 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 577 Весело

  До коментар [#61] от "Управляващ опозиционер (реформатор)":

  [quote#61:"Управляващ опозиционер (реформатор)"]Доколкото ми обясниха, различна е регулацията - по различни директиви, съответно закони се регламентират. [/quote]

  Грешно е обяснено - източникът (регулацията) е един и същ - Регламент 910/2014 който регулира електронните подписи и електронната идентификация.

  Лесно е да се обърка човек, когато става дума за идентификация (установяване или още снемане на самоличност) и подписване, защото дори и във физическия свят двата процеса са взаимообвързани. Но това не ги прави еднакви.

  Замислете се какво удостоверява подписа (без значение саморъчен или електронен) и в какво се изразява установяването на самоличността.

 74. 74 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#72] от "historama": Тук стават въпрос преди всичко за юридическият принцип на гласуването- гласуването трябва да е тайно и ако не може 100% да се гарантира тайната на вота, това е абсолютно юридическо основание да се иска касиране на вота..

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 75. 75 Профил на birnic
  birnic
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Електронният подпис си е електронен подпис. Сигурността му се свежда до ПИН-а, доколкото собственикът "държи" картата у себе си и ПИН-а в тайна. Например, по-рано данъчни декларации ФЛ подаваха само с ел.подпис. Сега вкараха и ПИК, което не промени с нищо сигурността на данните.
  Друг е въпросът ако за електронна идентификация се ползват биометрични данни като се сравнява пръстовия отпечатък в картата с пръста на собственика чрез четец на пръстов отпечатък. Само в този случай може да говорим за сигурност.

 76. 76 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 577 Весело

  До коментар [#75] от "birnic":

  Винаги ми е било много забавно как квалифицирания електронен подпис (защото предполагам за него говорите) като технология прилага 256 или 512 битово криптиране (може да се разбие, но средствата за това са ограничени), а за достъп до устройството се използва 4 или 5 знакова парола...

 77. 77 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 836 Неутрално

  [quote#62:"bludniq_sin"]Е .. как ги правиш чак такива сметките? може и да е доста по евтино .. 50 лв цена би обезсмислила целия процес.[/quote]

  Ами гледам по аналог с естонците, макар че при тях е малко по-различно. При тях електронната идентификация е комбинирана с електронен подпис.
  Но можеш да видиш цените:
  https://www.politsei.ee/ru/teenused/riigiloivud/riigiloivu-maarad/isikut-toendavad-dokumendid/index.dot
  както и цялата тази страница
  http://www.id.ee
  По принцип аз ползвам руския, но съдържанието е идентично с английското.
  А живот и здраве, някой ден се надявам да я имаме и тази услуга:
  https://www.politsei.ee/ru/teenused/isikut-toendavad-dokumendid/mobiil-id/

 78. 78 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#73] от "ХЪ ХЪ ХЪ":
  http://eur-lex.europa.eu/legal-content/BG/TXT/?uri=CELEX%3A32014R0910
  В най- скоро време ще се наложи и промяна в ГПК, НПК , АПК и ДОПК

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 79. 79 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 836 Весело

  Пичове, тайната ми надежда беше, че ще имам възможност да "пропусна" възможността да ползвам услугите на Инфонотари, Банксервиз или Информационно обслужване, и ще мога да се доверя само на услугите на "родната полиция", ама тц.... Ще ползвам и двете, дееба!

 80. 80 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 836 Неутрално

  [quote#75:"birnic"]Сега вкараха и ПИК, което не промени с нищо сигурността на данните. [/quote]

  А с тази глупост ПИК стана съвсем голяма простотията.... От популизъм до какви глупости се докараха....
  Е, вярно, можеше и по-зле да е.... да си издават сами цифрови идентификатори като някои банки....

 81. 81 Профил на birnic
  birnic
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#76] от "ХЪ ХЪ ХЪ":
  Не е необходимо нищо да се разбива. Електронният подпис и сега масово се ползва за подаване на декларации с неверни данни, като в повечето случаи титулярът не знае да си напише името дори. Да обяснявам ли колко е просто ?

 82. 82 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1289 Неутрално

  [quote#79:"Управляващ опозиционер (реформатор)"] ще мога да се доверя само на услугите на "родната полиция"[/quote]

  бе то в крайна сметка като чета текста на проекта не съм убеден, че само "родната полиция" ше издава тия идентификатори. Подозирам, че не е изключено от борика да може да си заявиш и подписа и ел-ид-то.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 83. 83 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 577 Любопитно

  До коментар [#81] от "birnic":

  Това обаче, ще се съгласите, не е проблем на технологиите и в частност на електронните подписи. И в примера даден от вас титуляря макар да не знае да си напише името, сам е предоставил възможността да се използва подписа му от другиго. Дали ще му се донесе попълнената декларация, която той само да подпише на ръка или ще се ползва издадения на името му КЕП, разлика няма.

 84. 84 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 577 Неутрално

  До коментар [#78] от "Логика":

  Първо ще се почне от ЗСВ. После ще са промените в процесуалните закони.

  Но, ако трябва да сме точни регламентът не изисква задължително въвеждане на електронното правосъдие (а и на електронните управление или демокрация). От значение за процеса е забраната да се оспорва валидността на електронен документ, единствено въз основа на това, че е подписан с електронен подпис.

 85. 85 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Любопитно

  [quote#84:"ХЪ ХЪ ХЪ"] От значение за процеса е забраната да се оспорва валидността на електронен документ,[/quote] И как точно, при наличие на чл.25 от Регламента, а именно:
  АЗДЕЛ 4
  Електронни подписи Член 25 Правна сила на електронните подписи 1. Правната сила и допустимостта на електронния подпис като доказателство при съдебни производства не могат да бъда оспорени единствено на основанието, че той е в електронна форма или че не отговоря на изискванията за квалифицирани електронни подписи.
  2. Правната сила на квалифицирания електронен подпис е равностойна на тази на саморъчния подпис.
  3. Квалифицираният електронен подпис, основан на квалифицирано удостоверение, издадено в една държава членка, се признава за квалифициран електронен подпис във всички други държави членки.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 86. 86 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#84] от "ХЪ ХЪ ХЪ":Т.е. всеки юрист може да се позове на настоящият ЕС регламент директно- при наличие на примат на нормите на регламента пред онези норми от вътрешното ни законодателство, което му противоречат....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 87. 87 Профил на ХЪ ХЪ ХЪ
  ХЪ ХЪ ХЪ
  Рейтинг: 577 Любопитно

  До коментар [#85] от "Логика":

  Именно за този текст става дума.

  [quote#0:"Регламента"] Правната сила и допустимостта на електронния подпис като доказателство при съдебни производства не могат да бъда оспорени единствено на основанието, че той е в електронна форма... [/quote]

  Защо използваме подписи - за да удостоверяваме авторството си по отношение на определени изявления - документи. Знаем и каква е разликата между подписания и неподписания документ от гледна точка на доказването в процеса. Цитирания текст дава пълноценен живот на подписания електронен документ в оборота като го приравнява по правни последици и значение към документа на хартиен носител. Този текст не е новост - имаше го и в отменяната с регламента директива.

  Всъщност, ако се загледаме в дефиницията на електронен документ, нещата стават още по-интересни...

  До коментар [#86] от "Логика":

  Така е, да - след влизането му в сила юни месец. Затова, освен ЗеИД би следвало да се готвят съответните изменения в ЗЕДЕП и ЗЕУ.

  Но има един тънък момент - за да се счете едно електронно изявление (да речем подписан документ) за валидно отправено и обвързващо адресата (частно- или публичноправен) е необходимо, за този ми ти адресат, да е видно съгласието му да приема електронни изявления.

 88. 88 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#87:"ХЪ ХЪ ХЪ"]за този ми ти адресат, да е видно съгласието му да приема електронни изявления.
  [/quote] Точно така

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 89. 89 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 886 Неутрално

  За да не ни откраднат идентификатора
  чипа под кожата, пин кода татуиран
  в мозъка , абсолютна защита !!!

 90. 90 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 836 Неутрално

  До коментар [#82] от "bludniq_sin":

  Ами виж например естонците как правят с "мобилната идентификация" - вземаш си СИМ-карта от някой от трите мобилни оператора, и ако искаш да ползваш с телефона ти електронните им услуги, се разхождаш до ченгеджийницата, за активация, а отделно на това кихаш 10 евро еднократно (за ченгетата), а след това към месечната ти сметка те жулят с по още 1 евро "месечна такса", но пък видиш ли, такса за използване, нямало ))))) То и това оставаше, за всяко влизане в сайта на данъчното да скубят ))

 91. 91 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2026 Неутрално

  [quote#38:"Логика"]Не само! Пак питам- държавата може ли да гарантира 1000% , че никой няма да хакне[/quote]
  Ми в света няма 100%-това гаранция за нищо та камо ли 1 000% (каквото и да е това животно дето ще е десет пъти себе си в едно) за твоите данни, където и на каквото и да са поставени. Та реално дори ти самата няма как да си гарантираш 100%те процента на това което ще подпишеш утре. Единствената гаранция в случая на правата на личността е ако държавата разкрива и наказва нарушаващите правата в такава степен, че да не си струва да поемат риска да хакват чуждите права и данни. Иначе всичко може да се хакне. Дори твоя подпис може да си го хакнеш сама, ако бъдеш заплашена (или член на семейството ти). Уж си правист, а си забравила за какво точно е измислено правото първоначално. Отделно, че може да си поискаш, допълнителна защита на твоята електронна самоличност, като примерно втори и трети пин, или потвърждаване по друг някакъв начин, недостъпен през чипа и личната карта. Хайде по-леко със страховете, че си на път да излезеш от високата предпазливост, и да се окажеш на територията на параноята.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 92. 92 Профил на kapitalcho
  kapitalcho
  Рейтинг: 477 Неутрално

  До коментар [#91] от "gost22":

  Плюс хардуерна защита .те без него не работи-струва към 50-100 лева.
  На всеки който се усъмнява в него(електронното гласуване)можеш да го контрираш с електронното банкиране-както виждаш то не се забранява,а точно обратното-разширява се все повече и повече.
  П.С
  Как мислиш че стават съвременните инвестиции(купуването на акции) ?-чрез един клик разстояние..............и така се въртят трилионни..................значи имало начин.

 93. 93 Профил на Batezuzi
  Batezuzi
  Рейтинг: 1196 Неутрално

  Грешна е изходната позиция. Не е важна анонимността на вота ако имаме гражданско общество и съдебна система, които да накажат ефективно онези, които се опитват да купят и/или рекетират хората да гласуват за определена партия. От своя страна ако политиците обещават к изпълняват реалистични неща всеки ще знае какъв е смисъла да си избере точния политик, а не са иска 20 лева за гласа си.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK