Парламентът пусна всички въпроси от референдума на "Шоуто на Слави" (допълнена)

Парламентът пусна всички въпроси от референдума на "Шоуто на Слави" (допълнена)

© Анелия НиколоваСъс 131 гласа "за", 18 "против" (1 от БСП, 16 от ДПС и 1 от Реформаторския блок) и един въздържал се (независим) парламентът реши да се произведе референдум по следните 6 въпроса:


1. Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?


2. Подкрепяте ли броят на народните представители да бъде намален на 120?
3. Подкрепяте ли въвеждането на задължително гласуване на изборите и референдумите?


4. Подкрепяте ли да може да се гласува и дистанционно по електронен път при произвеждане на изборите и референдумите?


5. Подкрепяте ли годишната държавна субсидия, отпускана за финансиране на политическите партии и коалициите, да бъде един лев за един получен действителен глас на последните парламентарни избори?


6. Подкрепяте ли директорите на областните дирекции на Министерството на вътрешните работи и началниците на районните управления в областните дирекции на Министерството на вътрешните работи да се избират с мажоритарна избирателна система с абсолютно мнозинство в два тура?


В началото на годината инициативен комитет на "Шоуто на Слави" внесе подписка с 673 481 подписа за референдум, а според закона за допитванията, когато има над 400 000 подписа Народното събрание, е длъжно да се произнесе положително. Според закона за референдумите допитването по шестте въпроса трябва да бъде заедно с президентските избори в края на октомври тази година.


В двучасовите дебати спорният момент беше дали е редно парламентът да допуска на допитване въпроси, които са от компетенциите на Велико народно събрание и противоречат на конституцията. Това е опит за антиконституцонен пълзящ преврат, обявиха от БСП, а ДПС гласува "против". "Атака" и 37 депутати от БСП не участваха в гласуването.


ГЕРБ отказа да участва в дебатите, защото парламентът има по-важна законодателна дейност. Той призова за намаляване на емоционалното напрежение.


Сега или на един по-късен етап трябва да отворим дебата за това дали има нужда от промяна в конституцията и политическия модел, коментира Мариана Тодорова от АБВ. Времето ще покаже дали този референдум е движеща сила на един нов проект, посочи тя. Напомни, че АБВ е за смесена избирателна система и определи въпроса за намаляване броя на депутатите като ракетата носител на референдума. Каквото и да кажем за целесъобразността на този въпрос, ще бъде контрапродуктивно, защото ще се тълкува, че се страхуваме и браним своите права в парламента. Ако за българските граждани най-атрактивен е този въпрос заради икономии в бюджета, то прости сметки показват, че едни 120 депутати няма да спестят кой знае какво на държавата, а 30 души ще е представителността за взимане на решения, което е една парламентарна група, коментира Тодорова.


Стефан Кенов (БДЦ) коментира, че дозата популизъм във въпросите може да доведе до опасно сриване на политическата система в страната, плурализма и дори да се увреди състоянието на МВР с абсурдни промени, които унищожават принципа на субординация и предаването на органите на МВР в нечисти групи по места. Въпреки тези резерви ще гласува за шестте въпроса, нека българските граждани решат и ние ще се съобразим с тяхното желание, добави той.


Димитър Делчев от Реформаторския блок посочи, че също подкрепят предложените въпроси, защото гласът на хората трябва да бъде чут. По повечето от тях имат полярни мнения и целта на допитването е точно тази - да се види кой какво мисли, добави той.


Янаки Стоилов от БСП пък постави въпроса за границата между политическата, икономическата и медийната власт заради телевизионното време всяка вечер на организаторите на допитването. Демокрация има само когато различните ресурси на властта са в различни ръце, отбеляза той. Може да се предложи парламентът да е на акционерен принцип от председател и заместник-председатели, които да оперират с определен брой акционерни гласове, иронизира Стоилов предложението за намаляване наполовина на броя на депутатите.


Каквито и промени да се приемат в политическата система, ако не се промени социално-икономическият модел, всичко ще бъде измама. Ако се запази същият модел на създаване, преразпределение на икономическото богатство, нищо няма да се промени, каза Стоилов. И обяви: "6 месеца show must go on!"


Димитър Байракторв от Патриотичния фронт пък се обяви за закриване на парламента. Предложи към въпросите на референдума да се добавят и още - всеки български гражданин да получава по 10 000 долара заплата без значение, че държавата ще фалира на третия ден, или пък да ползва 6-месечен отпуск, който да прекара на Варадеро или Хонолулу. Как ще бъде избиран полицейският началник в ромските гета, които са извор на престъпност или пък Кърджали, попита още Байрактаров и си отговори: "с абсолютно мнозинство".


Магдалена Ташева от "Атака" пък акцентира на "диванчето на учиндолския шоумен" и избори кои са били гостите в "Шоуто на Слави". "От неговото диванче Ахмед Доган обяви своето верую от нуждата от обръчи от фирми, а Трифонов му ръкопляскаше, от неговото диванче Моника Станишева се обясни в любов на Станишев, от това диванче царските протежета набиваха в главите колко е вредно да има 4 малки реактора на АЕЦ "Козлодуй", които произвеждат електроенергия за 2 стотинки на киловатчас... От това диванче се играеха борсови игри - през 2003 г. Велчев и Калин Катев излъгаха, че са подали оставка, а после се оказа, че не са били. Това е любимото диванче на Меглена Кунева и Надежда Нейнски, изреди Ташева. Вмести Георги Първанов и Радан Кънев сред гостите на "Шоуто на Слави". И добави: "Ако това не е статукво, ако не е олигархия, здраве му кажи."


Ние сме шокирани, обсъждаме като демократичен порив свод от въпроси, които са квинтесенция на политическата неграмотност, която на всичкото отгоре е противоконституционна, заяви още Ташева. Напомни, че според закона чрез национален референдум не могат да се решават въпроси от компетентността на Велико народно събрание, а три от 6-те въпроса са именно от неговите компетенции. "Не е ли парадоксално, че един референдум, който е рекламиран като акт, който ще измете олигархията, се подкрепя от това, което народът нарича олигархия. Как ГЕРБ и Реформаторският блок подкрепят този референдум, който ще ги измете", попита тя.


Според нея намаляването на броя на депутатите работи изцяло в полза на олигархията, която може да си купи депутатите в цели избирателни райони. Посочи, че "Шоуто на Слави" критикува само парламента и внушава се, че Народното събрание е онази тения, която изсмуква бюджета, а то има с 20 млн. лв. по-малко отколкото БНТ. Това е един натидемократичен пасквил, който има за цел да превърне България в президентска република, коментира още Ташева за въпросите на референдума.


Независимият Георги Кадиев я обвини, че е превърнала парламента в цирк. И добави, че няма никакво значение кой е инициирал един референдум, дали от Учин дол, Алфатар или Кърджали. На част съм голям противник, на част съм голям привърженик. Значение има събраните подписи. Трябва да се научим, че референдумите са хубаво нещо, каза още Кадиев.


Валери Жаблянов от БСП пък обвини организаторите на подписката, че поставят под въпрос устоите на българската държавност. Онзи патриотизъм, който е залегнал във всички сюжети и сценарии на шоуто, ще остане без място за изразяване. Патриотизмът е неразривно свързан с държавата и държавността. Вие не разширявате демокрацията, вие сривате републиката и се опитвате да противопоставите обществото, а това е опит за пълзящ преврат, обяви Жаблянов. И добави, че ако прадядото на днешното предаване - студентската програма "Ку-ку" "взриви" АЕЦ "Козлодуй" по телевизията и предизвика паника, днес задачата е по-амбициозна - да взривите конституцията и конституционния ред в държавата.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK