Бивш министър и семейство, загубило дъщеря си, са номинирани за награди за дарителство

Председателят на организационния комитет на наградите "Евлоги и Христо Георгиеви" Христо Тучев (д) връчи плакет на скулптора Борис Борисов, чието дело е вторият в страната паметник на двамата братя.

© Агенция

Председателят на организационния комитет на наградите "Евлоги и Христо Георгиеви" Христо Тучев (д) връчи плакет на скулптора Борис Борисов, чието дело е вторият в страната паметник на двамата братя.Три са новите номинации за наградите "Евлогий и Христо Георгиеви" за принос към българското общество в областта на дарителството. Сред тях е семейство от Добрич, изгубило дъщеря си във влаковата катастрофа по линията София - Кардам през 2008 г. и впоследствие дарило всички средства от обезщетението.


Номинациите бяха обявени вчера на церемония в централата на Българския червен кръст в столицата. Наградите ще бъдат връчени на 24 май на церемония в Софийския университет. С инициативата си "Ротари клуб"– Карлово, целят да бъде възродена паметта за делото на най-големите дарители в българското общество.


Кои са номинираните
Софка и Жельо Желеви даряват парите, получени от обезщетението за смъртта на дъщеря им Вероника Желева в пожара във влака София - Кардам. Те поделят средствата поравно между петте учебни заведения, които дъщеря им е посещавала – детска ясла "Пролет", целодневна детска градина "Дора Габе" , училище "Св. Климент Охридски" и Хуманитарната гимназия, намиращи се в град Добрич, както и Химическия факултет на Софийския университет. Желанието им е с парите да бъдат купени пособия, които да осигурят модерен учебeн процес.


Иван Станчов е бивш министър на външните работи, посланик на България във Великобритания, съветник по външнополитическите въпроси на двама български президенти. Дипломатът е носител на орден "Стара планина" - първа степен, и орден на почетния легион на Франция. През 1996 г. основава фондация "Карин дом", която се занимава с грижа и лечение на деца с увреждания. За двадесетте години на съществуването си фондацията помага на 1637 деца и семейства, а 295 деца с увреждания са интегрирани в общообразователни детски градини и училища. Станчов е дарител и на Националния исторически музей, като предоставя на институцията една от най-значимите колекции от семейни ценности за периода на новата българска история.


Иван Анев е български инжeнер-химик от Хайделберг, Германия, бивш преподавател в Химико-технологичния и металургичен университет в София. Той е най-щедрият дарител на Българския червен кръст (БЧК). По волята на починалата си съпруга той дарява наследството ѝ в размер на 205 000 евро за купуване на медицинско оборудване за 9 болници в София, Варна, Пловдив, Стара Загора, Благоевград и Самоков. С него става възможно извършването на животоспасяващи процедури при лечението на деца с тежки заболявания.


Другите категории


Освен в областта на дарителството награди "Евлоги и Христо Георгиеви" се връчват и за принос в сферата на образованието и бизнеса.


Номинациите за образование бяха обявени в края на миналия месец – това са световноизвестният физик проф. Минко Балкански, основателят на роботизираната хирургия у нас проф. Григор Горчев и историкът от Великотърновския университет проф. Христо Глушков.


Номинациите за областта на бизнеса ще бъдат обявени на 17 май.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK