Русенски съдия е осъден на 3 години условно за подкуп

Русенски съдия е осъден на 3 години условно за подкуп

© Надежда Чипева, КапиталСофийският градски съд призна съдия Николай Стефанов от Русе за виновен за взимане на подкуп. Магистратът е подсъдим за това, че е поискал 1000 лв. и е опитал да вземе 500 лв. от тях, за да одобри споразумение по дело срещу непълнолетни, откраднали 35 лева.


Съдът му наложи тригодишна условна присъда с пет години изпитателен срок, 3 хил. лв. глоба и го лиши от възможността да бъде магистрат за срок от три години. За същия срок той има забрана да упражнява и друга юридическата професия.


Според обвинението съдията е поискал, а на 14 февруари 2015 г. опитал да вземе подкуп от адвокат Свилен Стефанов, за да одобри споразумение между защитника и прокурор Христо Матев. С него подзащитният на Стефанов - 17-годишният Мартин - се признава за виновен за грабеж на 35 лева, а страните се споразумяват за условната му присъда.
Съдебният състав прие, че опитът на Стефанов да вземе парите е останал недовършен само по независещи от него причини - бил е арестуван от ДАНС точно в момента преди предаването на подкупа. Подсъдимият бе задържан в колата на адвокат Свилен Стефанов, който е носел белязани банкноти. По време на делото се разбра, че до даване на пари не се стига, тъй като Димитър Влахов, директор на дирекция "Вътрешна сигурност" на ДАНС, "изскача с разперени ръце пред колата и вика "Стой! ДАНС!". Задържането бе резултат на съвместна акция на специализираното звено към Софийската градска прокуратура за борба с корупцията и ДАНС.


Съдът осъди Стефанов да заплати и разноски по делото. Освен това измени и мярката му за неотклонение от парична гаранция за 1000 лв. в подписка.


Решението на съда не е окончателно и подлежи на обжалване през по-горна инстанция в 15-дневен срок.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK