Забраната за покриване на лицето мина на първо на четене в регионалната комисия

Забраната за покриване на лицето мина на първо на четене в регионалната комисия

© Надежда Чипева, КапиталЕдинодушно с 13 гласа "за" и в отсъствието на депутатите от ДПС комисията по регионална политика прие на първо четене забраната за покриване на лицето.


От ГЕРБ и БСП обявиха, че между първо и второ четене ще променят така текстовете, че ограничението да не важи за кукери, футболни фенове и участници в маскаради.


Очевидно съществува правен вакуум в тази материя, което се разбра при това манифестиране на носене на бурки, каза един от вносителите на законопроекта, Искрен Веселинов (Патриотичен фронт). По думите му става дума на внос на радикален ислям, какъвто не е присъщ за страната ни. Затова трябвало да се вземат бързи мерки, за да не стигаме до нивото на Франция, Белгия и други.
Колегата му Славчо Атанасов посочи, че да се носят бурки на обществени места у нас е все едно Мека и Медина да се носят християнски символи. Според него това е чужда намеса в чуждо духовно пространство. Затова и законопроектът им дава възможност тези облекла да се носят у дома или в религиозни учреждения. "Шест държави вече имат такива закони, не откриваме топлата вода, а следваме започналата да се налага европейска практика", каза още Атанасов.


Цвета Караянчева от ГЕРБ каза, че групата подкрепя законопроекта, но не се обявява срещу вероизповеданието и свободата за вероизповедание. Тези облекла не са традиционни за българските мюсюлмани, каза тя и напомни, че е избрана от смесен район и добре познава традиционното облекло и светския живот на нашите мюсюлмани.


Дора Янкова от БСП също посочи, че ще подкрепят законопроекта с ясното съзнание за светския характер на държавата. Според нея това е превенция срещу радикалния ислям.


Това е първата комисия, през която законът минава - предстои да бъде обсъден в правната комисия и във водещата - по вероизповеданията.


В предложението на Патриотичния фронт се предвижда се забраната да важи за всички официални институции и обекти в селата и градовете, свързани с предоставянето на административни, образователни или обществени услуги, както и местата за обществен отдих, спорт, култура и комуникации. Ограниченията не се отнасят за домовете и за официалните места за молитва на съответното вероизповедание.


Забраната няма да се прилага, ако облеклото се налага по здравословни причини или професионална необходимост, или ако е с временен характер, в рамките на спортни, културни и други подобни прояви. За първо нарушение на забраната е предвидена глоба от 200 лв., а за всяко следващо тя става 1500 лева и лишаване от социални помощи за срок от три месеца, ако нарушителят получава такива.


От Патриотичния фронт обмислят и наказание за тези, които склоняват хората да прикриват лицата си - лишаване от свобода за три години, глоба от 5000 лева, както и обществено порицание. Ако потърпевшият е малолетно или непълнолетно лице, предвиденото наказание е затвор до 5 години и 10 хил. лева глоба.


Контролът за спазването на закона е предвидено да се осъществява от МВР и кметовете.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Одобрявам!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7843 Неутрално
 3. 3 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 443 Неутрално

  Не е нужно нищо да се забранява. Достатъчно е тези хора да бъдат спирани с насочени пистолети и проверявани и обискирани навсякъде от полицията, докато не им писне и сами не си открият лицата.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 4. 4 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 1072 Неутрално

  Само така. Тук е България. На който не му изнася може да отиде при хан Тервел да му се оплаче.

 5. 5 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1806 Неутрално

  Заради малоумието на руската подривна агентура, ще станем потенциална цел на всякакви ислямисти! Ако някой си мисли, че ислямистите няма да реагират, ще има много здраве! Заради една карикатура, станаха гигантски сакатлъци, а тук направо им се молим да ни обърнат "внимание", с малоумен закон!!!

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 6. 6 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1344 Любопитно

  До коментар [#5] от "Георги":

  Значи, какво предлагаш? Да ги оставим да си правят, каквото си искат и да вилнеят, както си искат и да си налагат техните правила, само за да не ги ядосаме?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7843 Любопитно

  До коментар [#5] от "Георги":

  А какъв е начинът да се прекрати носенето на бурки срещу заплащане - например от ромките в Пазарджик ?
  Сериозно питам ?

  [email protected]
 8. 8 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1806 Неутрално

  [quote#7:"karabastun"]А какъв е начинът да се прекрати носенето на бурки срещу заплащане - например от ромките в Пазарджик ?
  Сериозно питам ?[/quote]
  Полицейски проверки и задържания за най-малки нередности. Откриване на плащачите и осъждането им за подривна дейност и разпространение на краен ислямизъм.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 9. 9 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 488 Неутрално

  На регионално ниво вече действат. От днес Пазарджик стана първият град в България, който забрани носенето на публични места на облекла, които прикриват лицето и пречат за идентификацията му. При първо нарушение глобата ще е 300 лв., а при повторно - 1000 лв.:

  http://news.bnt.bg/bg/a/zabranata-za-nosene-na-burki-v-pazardzhik-vliza-v-sila

 10. 10 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Лобистки закон. Ще стимулира културните прояви, нещо като стражари и апаши из целия град ще се върне на мода естествено без симкарти и телефони за апашите за по-голям

  драматизъм и съвремие с годините на популярност. Общи веселия и игри тип открий кукера, фестивал маскаради няма да липсват и развлекателния бизнес ще процъфтява и

  подпомогнат от службите които също правят шоу-програми само с определена цел подобно на онази игра ресто направена само за целите на предаването сладко отмъщение.

  https://www.youtube.com/watch?v=Hb0TQIduLbg

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 11. 11 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1806 Неутрално

  [quote#6:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]Значи, какво предлагаш? Да ги оставим да си правят, каквото си искат и да вилнеят, както си искат и да си налагат техните правила, само за да не ги ядосаме?[/quote]
  Малки промени в законодателството, ще свършат работа. Примерно в България, всеки български гражданин, трябва да е длъжен да може да говори български. Ако не може, отнемане на гражданството и изгонване от страната. Ако не иска да напусне сам, сключване на платено споразумение с някоя африканска държава, готова да ги приеме срещу заплащане.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 12. 12 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 267 Неутрално

  Футболните фенове не трябва да са изключение.

 13. 13 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Неутрално
 14. 14 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  "Тези облекла не са традиционни за българските мюсюлмани".

  верно е. традиционно е за българските мюсюлмания да ядат нехалално и да пият ракия. което с удоволствие бих правил с тях, ама да не се лъжем.

  доста нескопосно отигран момент.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 15. 15 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  [quote#11:"Георги"]Примерно в България, всеки български гражданин, трябва да е длъжен да може да говори български. [/quote]

  Това е същото. В България всеки български гражданин трябва да е длъжен да се облича така, че да не пречи на идентифицирането му - с открито лице, тоест. Този закон не е само за бурките, въпреки че медиите манипулират с подобни заглавия, а за всякакви други неща, които скриват лицето на хората, освен в предвидените изключения.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 16. 16 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1344 Неутрално

  [quote#14:"abdelhaqq"]доста нескопосно отигран момент. [/quote]

  Не смятам. Точно сега му е времето, ако не искаме един ден да има такива неща, каквито станаха обичайни в западните държави, от прекалено много толернтност и затваряне на очите пред проблемите.

  https://twitter.com/JonasChr88/status/730293045573373952?lang=es

  „Това не е според шериата!”, крещят ислямисти и трошат с камъни и пиратки барове в Копенхаген

  Собственици на барове от предградията на датската столица се обърнаха за съдействие към правителството с молба да защити техния бизнес, както и местните жители. Причината за недоволството им са постоянните набези на ислямистки активисти, които се опитват да наложат правилата на шериата и да ограничат употребата на алкохол.

  Месеци наред собствениците на заведения в предградието Ньоребро се опитват да накарат полицията да вземат мерки срещу младежи-имигранти или с родители имигранти, които заплашват, нахлуват и трошат барове посред бял ден.

  От около 5 години групировка на име „Зов към исляма” се опитва да установи зони, в които действат правилата на шериата. Те са създали патрули от доброволци в кварталите, които отиват при всеки, който пие, залага и или прави нещо друго, противоречащо на ислямския закон.

  „Наскоро няколко млади мъже дойдоха в бара и се разкрещяха на всички посетители да си тръгват. Те крещяха, че мястото им принадлежи и че Ньоребро е зона на шериата, където не се пие алкохол”, разказа Хайди Дирнесли от местно кафене.

  Бандите гърмят пиратки и хвърлят камъни по прозорци, а също и директно нападат заведенията. Полицията изглежда безсилна да ги спре. Собственичката на бар Бригите Фишер твърди, че й искали 60 000 датски крони (9200 щатски долара) като „пари за защита”.

  Местният комитет на бизнесмените отнесе въпроса до министъра на имиграцията и интеграцията Ингер Стьойбер, която посети квартала заедно с други политици, сигнализирали за проблема. Докато Стьойбер разговаряше с репортери, тя беше обидена от две жени, които я нарекоха „нацистка” и „фашистка”. Те са задържани и с повдигнати обвинения.

  Министърът се съгласи, че набезите на младежите-мюсюлмани трябва да спрат, а те да се фокусират върху „образованието и работата, за да могат да станат част от датското общество”.

  По рано тя излезе и с изявление към арабските активисти като им каза да се държат прилично. „Вие живеете в най-великата страна на света. Възможностите са точно пред вас. Така че спрете с нападенията, заплахите и крясъците”, написа тя във Фейсбук.

  Министърът подчерта, че така наречените „зони на шериата” никога няма да станат факт в Дания. „Гарантирам ви, че тук не е зона на шериата и никога няма да бъде. А вие сте всъщност късметлии, че това не е зона на шериата, защото ще получите справедлив процес, когато полицията ви залови”, заяви още Стьойбер

  https://www.rt.com/news/342718-copenhagen-bars-sharia-patrols/

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 17. 17 Профил на mayfield
  mayfield
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Фе
  [quote#16:"Умерена джихадистка с канибалски наклонности"]Министърът подчерта, че така наречените „зони на шериата” никога няма да станат факт в Дания. „Гарантирам ви, че тук не е зона на шериата и никога няма да бъде. А вие сте всъщност късметлии, че това не е зона на шериата, защото ще получите справедлив процес, когато полицията ви залови”, заяви още Стьойбер
  [/quote]

  добре казано.

  Дипломата е едно от алибитата на простаците!
 18. 18 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 650 Неутрално

  Не можах да разбера , защо заиграват с факта че ДПС отсъствали.Според мен този закон ги ползва , макар и да не могат да си го признаят публично.
  Както бе посочено бурката и никаба не са традиционни за българските мюсюлмани и трябва да се повтаря тази теза за да стане ясно.
  А ДПС съм сигурен че са калкулирали факта , че именно незабрадената част от българските мюсюлмани са техен електорат а онези с чаршафите обикновенно са лоялни на едни други организации нямащи място в България.В техните очи ДПС е също толкова упадъчно колкото и останалите партии , дори може би и повече.

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 19. 19 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Колкото по-незначителен е случая, толкова повече се раздухва от журналя и политици!

 20. 20 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 278 Любопитно

  "Единодушно с 13 гласа "за" и в отсъствието на депутатите от ДПС комисията по регионална политика прие на първо четене забраната за носене на бурки."

  АМА ТОЧНО ТАКА ЛИ Е ЗАПИСАНО В ПРИЕТИТЕ ТЕКСТОВЕ ОТ ТЕ ТАЯ КОМИСИЯ ""ЗАБРАНА ЗА НОСЕНЕ НА "БУРКИ"" ???

 21. 21 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Шериатът е несъвместим с правата на човека. Промените са в интерес както на българските мюсюлмани, така и на цялото общество.

 22. 22 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7154 Неутрално
 23. 23 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1775 Неутрално

  Правилно. Ние сме светска държава. Доскоро мюсулманките не носеха бурки, някакви взеха да им го налагат. Явно се цели разделяне на народа по религиозен принцип.

  Panta rhei....
 24. 24 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 502 Неутрално

  И кво праим сега с мотоциклетистите с каски,с ченгета,носещи "антиклиматични" маски на масовите демонстрации,със скиорските маски,с пишлеметата омотани до чело от майките си в мразовито време??И най-вече кво да правим с тоталният идиотизъм завлдял пленарната зала на НС?

 25. 25 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Левски е против!
  Глупостта ходи по хората! Идиоти!
  Покрай сухото гори и суровото!
  Левски иска да може да се крие, с маска, когато е необходимо.
  Затова да се препише швейцарския закон - носенето на бурки като религиозен символ е забранено, но носенето на маски е разрешено!
  Не може да се забранява всичко, което крие лицето. Левски, спецполицаите, анонимните, всички те имат нужда от анонимност!

 26. 26 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 502 Неутрално

  И пластичните операции сега,като метод на "скриване" на лицето ще бъдат ли обявени извън закона????

 27. 27 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Бурките вън от България!
  Тук не е Саудитска арабия !!!

 28. 28 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 586 Неутрално

  “От ГЕРБ и БСП обявиха, че между първо и второ четене ще променят така текстовете, че забраната на облекло, скриващо или покриващо лицето, да не важи за кукери, футболни фенове и участници в маскаради.“

  А какво става с каските на мотористите и маските на скиорите?

  Зимата ще е разрешено ли носенето на шалове или всички покриващи си лицето с шал ще бъдат глобявани? Велосипедистите носещи маски срещу прах и дим също ли ще бъдят глобявани?
  Аман от популистки и недомислени закони!

 29. 29 Профил на Slavtcho Gueorguiev
  Slavtcho Gueorguiev
  Рейтинг: 232 Разстроено

  Не е работа на парламента да определя кой как да се облича. Въвежда се прецедент - утре ще решат да забранят късите поли или дънките, щото "развалят" младежта.
  Борбата с радикалния ислямизам не може да се спечели с въвеждане на модни стандарти.

 30. 30 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Баретите ще могат ли да носят качулки или и на тях ще бъде забранено да си покриват лицето? На пожарникатрите и воените също ще бъде забранено да носят противогази

 31. 31 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1739 Любопитно

  Поредната дъвка за народонаселението. Като им забранят на циганките да ходят с бурки, сал те ще спрат. То и кражбите са забранени, ама това спряло ли ги е? - Не.
  Вместо да се разследва кой им дава пари, за да го правят и им пълни главите с идиотщини, и да го ритат от тук до Саудитска Арабия, те пишат закони срещу бурките.

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 32. 32 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  До коментар [#6] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  стига приказвал глупости.
  това е свобода на изразяване.
  ако иска ще се движи с шлем на главата.
  ще забраниш шлема щото е сектантски ли.
  да си правят каквото искат. но не в институциите на държавата.
  във университет, училище, общинска администрация без такива.
  инак по улиците ако искат като космонафти да се пременят.

 33. 33 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  До коментар [#23] от "Molossian":

  ........Явно се цели разделяне на народа по религиозен принцип. .........
  част от пропагандата на путин. разделяй и владей.
  разкашкал е макиавели от плюнчене.

 34. 34 Профил на Белият Негър
  Белият Негър
  Рейтинг: 732 Разстроено

  Ако разбере Левски, какво се толерира, ще има отрязани тикви,и набучени на кол, с който преди това е бъркано в на коча аналното отверстие.
  Какви бурки, мекокитковци?

  Действителноста е грешка, породена от липстата на алкохол.Ърнест Хемингуеий.
 35. 35 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#5] от "Георги":

  Никой не ти забранява да си носиш надпис на челото ,че си ислямист,за всеки случай!

 36. 36 Профил на Anonymous
  Anonymous
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#34] от "Белият Негър":

  Целият проблем е, че не забраняват само бурките, а всичко, което крие лицето. И точно Левски ще е против това, защото ако не се беше крил, нямаше да свърши и 1% от това, което е направил.

 37. 37 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  Добре, трябваше да се почне отнякъде. Напоследък много шамани от СА се навъдиха тука, които забулиха нашите туркини като саудитски кадъни. Хайде да не ставаме по-големи светци от папата, или от Мохамед в случая. Покриването на лицето трябва да се забрани, откъде да знае човек какво се крие под бурката. Това ми напомня филма "Полицаят от Сан Тропе", в който Луи де Фюнес се издокара с бурка и мина за кадъна доста успешно.

 38. 38 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  До коментар [#16] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  аз смятам, но обясних в предишни теми за бурките защо. не на последно място: заради аргументите и вносителите на предложеноията за забрана.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 39. 39 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2899 Неутрално

  Пак активни мероприятия, подгряващи "патрЕотичен" вот.

 40. 40 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2899 Неутрално

  Бурки, емигранти, Турция, емигранти, бурки, Турция, Турция, бурки, емигранти. Латерната на проруската пропагнда.

 41. 41 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1265 Неутрално

  Много правилна е тази забрана

 42. 42 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 586 Неутрално

  [quote#37:"proza"]Добре, трябваше да се почне отнякъде. Напоследък много шамани от СА се навъдиха тука, които забулиха нашите туркини като саудитски кадъни.[/quote]

  И вместо тйните служби да извършват
  реални действия срещу радикалния ислям, ще се борим с разни псевдомерки като забраната на бурките! Това си е чист популизъм! Нито един от терористите в Европа за последните 10 години не беше с бурка! Резултатът от забраната на бурките ще бъде точно една клъгла нула!

 43. 43 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 586 Неутрално

  [quote#39:"antonio_vivaldi"]Пак активни мероприятия, подгряващи "патрЕотичен" вот. [/quote]

  България попада в типичния безумен избор на източно европейсците. Комунисти или националисти? Не е случайно, че всеки нормален човек или е емигрирал или мисли да емигрира!

 44. 44 Профил на vinetu
  vinetu
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Как Мустафа Кемал Ататюрк премахнал в Турция бурката

  Бурката произхожда от култа към финикийска богиня на плодородието, войната и чувствената любов Астарта в древна Месопотамия. В чест на богинята на плътската любов, веднъж в годината в свещените гори около храмовете на богинята, жените без изключения били задължени да проституират.

  За да не бъдат разпознати, жените от висшето общество се увивали целите във воал.

  Терминът паранджа идва от персийското фараджи, което на турски се произнася фередже. Думата фараджи първоначално означава мъжка широка дреха, обикновено с дълги ръкави. В XVI век фараджи са носени както от мъже, така и жени. В разцвета на паранджа културата при народите от Централна Азия настъпва в края на XIX - началото на XX век.

  Много мюсюлмани смятат, че религията им изискват мъжете и жените да се обличат и държат скромно на публични места. Това изискване обаче се тълкува по много различни начини от ислямските духовници и мюсюлманските общности.

  Преди няколко години, една група от около 600 ултраортодоксални еврейки ("хареди" в Израел започнаха да се обличат в бурки като символ на благочестие. Еврейският фундаменталист Бруриа Керен твърди, че "следвайки тези правила на скромност, за да спасите мъжете от себе си. Един мъж, когато вижда части от женското тялото, ще се възбуди сексуално и това може да го накара да извърши грях. Дори всъщност да не съгреши физически, ще има нечисти мисли в себе си."

  Мустафа Кемал Ататюрк, първият президент на Турция (1923-1938), намерил правилния начин да затвори устата на тогавашните фундаменталисти. Той издал прост закон, който имал незабавен ефект: всички турски жени имат право да се обличат така, както те искат. Но всички проститутки трябвало да носят забрадки.

  На следващия ден жени с покрити коси в Турция повече не се виждали.

  "А Юда, като я видя, помисли, че е блудница: защото беше покрила лицето си." (Битие 38:15)

  https://sites.google.com/site/demokraturailidictatura/
 45. 45 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1979 Любопитно

  [quote#5:"Георги"] Ако някой си мисли, че ислямистите няма да реагират, ще има много здраве! [/quote]
  Да ти кажа, че наведена глава най-лесно се сече. Ако не вярваш питай палачите... А и един атентат по такъв повод... каквото сам си направиш и Аллах не може да ти го направи.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK