Митове и истини за изборите

Митове и истини за изборите


"Дневник" препечатва статията от блога "Тропчо". Автори са Бела Димова, Деси Христова, Димитър Иванов, Ивайло Яйджиев, Любомир Гаврилов, Мария Спирова, Нели Олова, Петър Бакалов и Стефан Манов, а данните за брой гласували и разходи за изборите зад граница са от ЦИК и МВнР. Оригиналното заглавие е "Всичко, което искахте да знаете за изборите зад граница, но ви беше страх да попитате".


Преди няколко дни президентът Плевнелиев наложи вето върху наскоро и набързо приетите по предложение на Патриотичния фронт промени в Изборния кодекс в частта му засягаща гласуването в чужбина. Въпреки голямото медийно внимание отделено през последните две седмици на спорните промени, в публичното пространство все още витаят доста заблуди, често причинени от опитите на някои политици да подкрепят тезите си с манипулации или направо лъжи. Целта на този материал е да направи обзор на някои от най-разпространените митове около изборите зад граница.


Колко струват изборите?
Противно на твърденията на Патриотичния фронт и някои представители на ГЕРБ (например председателят на комисията по правни въпроси в НС Данаил Кирилов), една секция в чужбина не струва на държавата 10 000 евро. Според официалните данни на МВнР, изборите в чужбина са стрували 1.47 млн. лева, или около 1700 евро на секция (секциите през 2014 г. бяха 428).
Средната цена на секция в България е само малко по-ниска (в България има 11 749 секции, а разходите са над 30 млн. лв.), но поради по-високия среден брой гласоподаватели на секция в чужбина, разходите на гласоподавател в България и в чужбина са на практика еднакви (9 лв. на гласоподавател).


Митове и истини за изборите

Това окончателно разбива мита за "скъпите" избори в чужбина.


Колко души могат да гласуват в една секция?
Друг любим мит на Каракачанов и компания е твърдението, че е технически невъзможно да гласуват над 1000 души в една секция, което – според тях – е доказателство за изборни нарушения в някои секции в Турция.


Твърдението е печална илюстрация на дълбокото непознаване на материята от страна на ПФ. На изборите през 2014, въпреки въведените облекчения в разкриването на секции (прагът за откриване на секция в чужбина беше свален от 100 на 40 заявления), секции с над (или близо) 1000 гласували има в много градове в Западна Европа – сред които Лондон, Берлин, Мюнхен, Виена.


Още по-фрапиращи са числата от 2013, когато броят секции в Западна Европа беше много по-малък. Тогава секция в посолството в Лондон поставя рекорд – гласуват 2085 души. Понеже секцията се намира в посолството, под зоркия поглед на посланика, вероятността рекордният брой гласували да е резултат от манипулации е пренебрежима. Разбира се гласуването на толкова много хора в една секция неизбежно е съпроводено с дълги опашки и чакане.


Митове и истини за изборите

Колко българи гласуват в Турция?


Представители на ПФ – сред които Красимир Каракачанов и Валери Симеонов – многократно повториха тезата, че зад граница се гласува едва ли не само в Турция, и че оттам идват "между 60 и 100 хил. гласа за ДПС". И по тази точка те се разминават напълно с фактите.


От една страна броят гласове е преувеличен: само веднъж от 2001 г. (откакто има значителен брой гласували зад граница) броят действителни гласове за ДПС от Турция надвишава 60 хиляди (през 2009 г.). Дори през тази година действителните гласове за ДПС от Турция не достигат 90 хил. По-късно 18 хил. от тези гласове са касирани от Конституционния съд поради доказани нарушения опорочили изборния процес в 23 секции. Средният резултат на ДПС от чужбина от последните 15 години (5 парламентарни избора) е 54 хил. гласа, като това включва гласове и от други страни, не само Турция.


От друга страна, напълно погрешно е и твърдението, че зад граница се гласува само в Турция. До изборите през 2014 година около 40% от гласовете зад граница идваха от останалата част от света (основно Западна Европа и САЩ). След въвеждането на облекчените правила през 2014, за първи път в историята на задграничното гласуване това съотношение се обръща и гласовете от Турция са едва 40%. Въпреки че броят секции в Турция през 2014 г. е по-голям от 2013, дори се забелязва спад от около 5% в абсолютния брой гласували там.


Митове и истини за изборите

На кого помагат облекчените правила за откриване на секции?
С кодекса "Манолова" през 2014 г. бяха въведени известни облекчения при откриването на секции в чужбина. И тогава се изказаха опасения, че това ще позволи още по-голям брой гласували в Турция.


Облекчените правила действително позволиха през 2014 г. в Турция да се отворят рекорден брой секции – 136 (с 50 повече от 2013 г.). Това обаче не доведе до увеличаване на брой гласували, а напротив – през 2014 се наблюдава спад в броя гласували там с около 5%.


Същевременно новите правила имат ясно изразен положителен ефект върху избирателната активност в останалите страни, където тя се покачва със средно 67%. В някои държави (Германия, Великобритания, САЩ, Гърция) увеличението е 2-3 пъти.


Митове и истини за изборите

Секциите в чужбина празни ли са?
Чуха се твърдения че секциите в чужбина не само са страшно скъпи (което видяхме не отговаря на истината), а и в повечето случаи празни, с по 10-20 гласували. Фактите говорят обаче, че секциите в чужбина не само не са празни – те са по-посещавани от тези в България. Средният брой гласували на секция в България е 285 души, докато в 428-те секции зад граница са гласували по средно 339 души.


Митове и истини за изборите


Митове и истини за изборите


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8408 Любопитно

  ''Въпреки голямото медийно внимание отделено през последните две седмици на спорните промени,.....''аз не разбрах за какво ВСЪщНОСТ се карат различните партии и партийки - може би ТОЧНО ЗАРАДИ ...'' голямото медийно внимание отделено през последните две седмици...''с една дума - НАПРАВИХА СИ ЧУДНИ РЕКЛАМНИ КАМПАНИИ !!!

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 785 Неутрално

  Мдаа... заради 4% от общо гласуващите/както от резултатите от предните избори/..които ако е задължително гласуването на територията на България може да паднат до под 2% се занимава общественото внимание... Напълно излишно и както би казал някой много шум..за нищо. След години ще правят филми за абсурдността му и все в комедийният жанр..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 3. 3 Профил на mitkaloto_
  mitkaloto_
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Уви, да се убеждават политици с рационални аргументи, е предварително загубена кауза.
  Политиците (от всякакви цветове) не са разумно мислещи същества. Това са двуноги, управлявани чрез показването на разноцветни моливи, химикали или други предмети с ясно открояващ се цвят. Основна предпоставка за един политик е липсата на собствено мнение, различно от правата партийна линия, което изключва априори желанието за самостоятелна аналитична дейност.

  Before Sunrise (Richard Linklater)
 4. 4 Профил на истинският.груйчо
  истинският.груйчо
  Рейтинг: 623 Неутрално

  До коментар [#2] от "ostin22":

  Въпросът не е дали са 4% или 40%, а за принципи.

  Всяко законодателно решение трябва да има добра обосновка.

  Или според теб не трябва да възразяваме, когато на някой депутат му скимне - понеже му изнася - да ореже правата на тези или онези 4% от обществото на база на лъжи и манипулации?

  И така като ни орежат 4% оттук, 4% - оттам, докъде ще я докараме?

  www.zaednovchas.bg
 5. 5 Профил на Депутат 241
  Депутат 241
  Рейтинг: 4517 Неутрално

  [quote#1:"karabastun"]аз не разбрах за какво ВСЪщНОСТ се карат различните партии и партийки[/quote]

  До коментар [#1] от "karabastun":

  Ами чети първо, не бързай да пишеш. Това с писането е характерно за отсрещния бряг на Аляска...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 6. 6 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1991 Неутрално

  Целата милиционеро-патриотична митология увисна...

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8408 Любопитно

  До коментар [#5] от "Депутат 241":

  Прочетох всичко и всичко, което прочетох разбрах - не разбрах за какво цял месец се прави панаир ?

  karabastun1@abv.bg
 8. 8 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Преди години мои познати ми се присмиваха,че гласувам като казваха,че СДС означавало "Стани да седна".Аз не вярвах и даже разпалено спорех с тях.Но сега все повече се убеждавам,че е истина и важи за всички партии.Първата им работа е да назначат на държавни постове партийните си кадри и да възложат обществени поръчки на близки до тях фирми.Така че съм избрал да не гласувам.Единствено мога да гласувам ако има опасност АТАКА да вземат властта и да изкарат страната от ЕС и НАТО.

 9. 9 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 951 Весело

  [quote#8:"mushashi"]Преди години мои познати ми се присмиваха,че гласувам като казваха,че СДС означавало "Стани да седна".Аз не вярвах и даже разпалено спорех с тях.[/quote]

  Това е клевета! СДС никога не са били такива! В СДС членуваха и членуват най-честните, почтените и демократично настроените реформатори, които познавам, за разлика от другите партии, където са комунисти, ченгета, цигани, роми, мутри и прочее мушеници!
  Още съжалявам, че СДС и в частност Реформаторският блок така се маргинализираха, но е хубаво, че се появиха Гражданите за европейско развитие, към които се ориентираха част от познатите ми почтени и демократично настроени стари седесари

 10. 10 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#4] от "истинският.груйчо":

  Досегашният закон си беше наред...защо трябва да се занимават с глупави промени, да се отричат, да налагат вето, да правят "отстъпки".. Все идиотщини от Абсурдистан.. Стават по-добри и от сапунките по тивитата..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 11. 11 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3788 Неутрално

  Този текст „патриотите“ няма да го прочетат. Всеки ,който им противоречи е соросоид от „Протестна мрежа“ .Няма конституционни права ,има „не ми се мотайте в краката“ . Лошото е ,че и герберите се правят ,на глухи.

 12. 12 Профил на Rado Gulef
  Rado Gulef
  Рейтинг: 237 Неутрално

  До коментар [#2] от "ostin22":

  Тези 4% биха могли да бъдат много повече, ако не се ограничават вече постигнати демократични права, и да заглушат донякъде купения и контролиран вот. Това би спомогнало за един много по-честен и демократичен избор за България, но не и за тънките сметки на някои (всички) политически сили...

 13. 13 Профил на m.konstantinov
  m.konstantinov
  Рейтинг: 280 Неутрално

  Политическият резултат от изборите 1991-2014 е: ДПС + 16 мандата, БСП - 8 мандата, "Атака" - 3 мандата, ГЕРБ -2 мандата, НДСВ - 1 мандат и ССД - 1 мандат.

  БЪЛГАРСКА АСОЦИАЦИЯ ПО ИЗБОРНИ СИСТЕМИ
  (БАИС)

  ПОЛИТИЧЕСКИ ЕФЕКТ ОТ ВОТА В ЧУЖБИНА

  I. Как се оценява ефектът?

  1 Имаме парламент, обявен от ЦИК (през 2009 г. са разпределени 209 мандата и има решение на КС; през 2001 и 2005 е използван метод на Д’Ондт, а през 2009, 2013 и 2014 – метод на Хеър-Нимайер)
  2 Пресмятаме условен парламент без вот в чужбина и при описаните в т. 1 условия
  3 Сравняваме парламентите по т. 1 и 2 и получаваме таблицата

  Избори ДПС БСП „Атака” ГЕРБ НДСВ ССД
  1991
  1994
  1997
  2001 2 -1 не участ. не участ. -1 не участ.
  2005 3 -1 -1 не участ. 0 -1
  2009 3 -1 -1 -1 не участ. не участ.
  2013 4 -3 0 -1 не участ. не участ.
  2014 3 -2 -1 0 не участ. не участ.
  ОБЩО 15 -8 -3 -2 -1 -1

  II. Изводи

  • Вотът в чужбина засяга само б-те партии, посочени в таблицата
  • До 1997 вкл. вотът в чужбина не променя мандат
  • Големият печеливш е ДПС: печели (всичките) 15 мандата
  • Големият губещ е БСП: губи 8 мандата

  III. Гласове

  Избори 2001, 4 партии над 4%

  Партия Вот общо Вот чужбина Мандати Д’О
  НДСВ 1 952 513 12 899 120 (121)
  ОДС 830 338 8 718 51
  БСП 783 372 1 547 48 (49)
  ДПС 340 395 36 546 21 (19)
  ОБЩО 3 915 618 59 710 1.52%
  Цена 16 315


  Избори 2005, 7 партии над 4%

  Партия Вот общо Вот чужбина Мандати Д’О
  БСП 1 129 196 6 125 82 (83)
  НДСВ 725 314 13 432 53
  ДПС 467 400 40 628 34 (31)
  ОДС 280 323 3 547 20
  ДСБ 234 788 5 026 17
  „Атака” 296 848 1 567 21 (22)
  ССД 189 268 1 479 13 (14)
  ОБЩО 3 323 137 71 802 2.16 %
  Цена 13 846

  Избори 2009, 6 партии над 4%, 209 НП, Решение КС

  Партия Вот общо Вот чужбина Мандати ХН
  ГЕРБ 1 678 641 33 426 90 + 1 (92)
  БСП 748 147 3 882 40 (41)
  ДПС 610 521 93 926 33 - 1 (29)
  „Атака” 395 733 6 258 21 (22)
  Синя ко. 285 662 9 058 17
  РЗС 174 582 1 585 10
  ОБЩО 3 893 286 148 135 3.80%
  Цена 209, 18 628
  240, 16 222


  Избори 2013, 4 партии над 4%

  Партия Вот общо Вот чужбина Мандати ХН
  ГЕРБ 1 081 605 23 090 97 (98)
  БСП 942 541 4 907 84 (87)
  ДПС 400 466 54 353 36 (32)
  „Атака” 258 481 3 018 23
  ОБЩО 2 683 093 85 368 3.18%
  Цена 11 180


  Избори 2014, 8 партии над 4%

  Партия Вот общо Вот чужбина Мандати ХН
  ГЕРБ 1 072 491 38 868 84
  БСП 505 527 3 635 39 (41)
  ДПС 487 134 59 938 38 (35)
  РБ 291 806 15 523 23
  ПФ 239 101 5 150 19
  ББЦ 186 938 1 672 15
  „Атака” 148 262 2 429 11 (12)
  АБВ 136 223 2 637 11
  ОБЩО 3 067 482 129 852 4.23%
  Цена 12 781


  Забележки. В скоби са дадени мандатите без вот чужбина. През 2009 година партия ГЕРБ първоначално получава 90 мандата, а след решение на КС – още 1. Съответно ДПС първоначално получава 33 мандата, които КС намалява с 1. За 2009 година са дадени две цени, съответно за 209 и 240 мандата. Средната цена за последните 5 избора е 14 069 гласа за 1 мандат.

 14. 14 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 785 Неутрално

  До коментар [#12] от "gulef":

  Може и така да е..но щом мат'ряла в България допуска да бъде купуван и контролиран значи напълно си заслужава съдбата да бъде управляван от простаци.. Ефектът от вота в чужбина е прунебрежимо малък...а ако знаеш и цифрите от резултатите там дублира тези на територията на България..с може би един, един и половина депутати от Дпс в плюс от двеста и четиридесет калпака.. Ако мислиш че това е проблема...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 15. 15 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 1502 Неутрално

  [quote#13:"m.konstantinov"]Партия Вот общо Вот чужбина Мандати Д’О
  НДСВ 1 952 513 12 899 120 (121)
  ОДС 830 338 8 718 51
  БСП 783 372 1 547 48 (49)
  ДПС 340 395 36 546 21 (19)
  ОБЩО 3 915 618 59 710 1.52%
  Цена 16 315


  Избори 2005, 7 партии над 4%

  Партия Вот общо Вот чужбина Мандати Д’О
  БСП 1 129 196 6 125 82 (83)
  НДСВ 725 314 13 432 53
  ДПС 467 400 40 628 34 (31)
  ОДС 280 323 3 547 20
  ДСБ 234 788 5 026 17
  „Атака” 296 848 1 567 21 (22)
  ССД 189 268 1 479 13 (14)
  ОБЩО 3 323 137 71 802 2.16 %
  Цена 13 846

  Избори 2009, 6 партии над 4%, 209 НП, Решение КС

  Партия Вот общо Вот чужбина Мандати ХН
  ГЕРБ 1 678 641 33 426 90 + 1 (92)
  БСП 748 147 3 882 40 (41)
  ДПС 610 521 93 926 33 - 1 (29)
  „Атака” 395 733 6 258 21 (22)
  Синя ко. 285 662 9 058 17
  РЗС 174 582 1 585 10
  ОБЩО 3 893 286 148 135 3.80%
  Цена 209, 18 628
  240, 16 222


  Избори 2013, 4 партии над 4%

  Партия Вот общо Вот чужбина Мандати ХН
  ГЕРБ 1 081 605 23 090 97 (98)
  БСП 942 541 4 907 84 (87)
  ДПС 400 466 54 353 36 (32)
  „Атака” 258 481 3 018 23
  ОБЩО 2 683 093 85 368 3.18%
  Цена 11 180


  Избори 2014, 8 партии над 4%

  Партия Вот общо Вот чужбина Мандати ХН
  ГЕРБ 1 072 491 38 868 84
  БСП 505 527 3 635 39 (41)
  ДПС 487 134 59 938 38 (35)
  РБ 291 806 15 523 23
  ПФ 239 101 5 150 19
  ББЦ 186 938 1 672 15
  „Атака” 148 262 2 429 11 (12)
  АБВ 136 223 2 637 11
  ОБЩО 3 067 482 129 852 4.23%
  Цена 12 781


  Забележки. В скоби са дадени мандатите без вот чужбина. През 2009 година партия ГЕРБ първоначално получава 90 мандата, а след решение на КС – още 1. Съответно ДПС първоначално получава 33 мандата, които КС намалява с 1. За 2009 година са дадени две цени, съответно за 209 и 240 мандата. Средната цена за последните 5 избора е 14 069 гласа за 1 мандат. [/quote]
  +++++++++++++++++++

  Резултатите на ДПС нямат никакво логично обяснение. Увеличение от 340 хил на 610 хил за 10 години!?!? И по-горе в графиката сънарониците ни в Турция 2001 и 2005 са с около 40 хил и изведнъж 90 хил?... След това срамежливо намаляват.
  Излиза, че Паричният Фронт, понеже не иска да премахне изборните фалшификации, се присъединява към тях за да прецака Местан за сметка на Доган. Своето ще си го вземат, но и дават основания Доги пак да подправи изборите с голям резултат оправдавайки високия резултат със заплахата от ПФ и Хайдук Сидер.

 16. 16 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Добре е, че Президентът наложи вето. Точно по този начин ще загубят неговите любимци.

 17. 17 Профил на The_Curious
  The_Curious
  Рейтинг: 868 Весело

  Ако представената информация е вярна, а не си представям публична медия да посочва непроверени данни по такава тема, тезата на комисията (председател - гербер) допуснала поправките в ИК, включително задължителното гласуване, увисва и комисията трябва да понесе отговорност за това, че допуска внасяне в парламента на необоснована или лъже-обоснована поправка.

  Дали от некомпетентност, дали от лоялност към некомпетентните патреотари, не ме интересува. Ако не си понесат политическата отговорност всички, които имат отношение към този процес, значи нямат право на мен да ми търсят гражданска, данъчна или осигурителна такава. Т.е. юридически може да имат всякакво право (нали си коват законите по техен кеф!), но морално - не. А щом морално са компрометирани, що за безпринципни... (*****) избиратели трябва да подкрепят такъв кабинет?


  Въпростъ е с разум ли ще се управлява остатъците от държава, или с партийна идеология. Ако е с идеология, без значение на коя партия, пътят е само един - заравяне в тинята на дъното.

  Аз съм взел решение за себе си отдавна, въпрос на време е да приключа делата си тук и да отлетя еднопосочно. Сега е време вие да решавата, какво искате.

  Nothing else, but more or less the bitter truth!
 18. 18 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Факти, факти, факти -- на патриотите не им трябват факти, а идиоти, които да им гласуват за безсмислените политически "проекти"!

 19. 19 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#2] от "ostin22":

  Щом за тебе 4% не са нищо, ясно е докъде си с демокрацията.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK