Парламентарната комисия срещу корупцията не прие антикорупционния закон (допълнена)

Парламентарната комисия срещу корупцията не прие антикорупционния закон (допълнена)

© Анелия НиколоваС четири гласа "за" и шест "въздържал се" парламентарната комисия по борба с корупция не подкрепи антикорупционния закон, който беше представен от вицепремиера по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева.


На заседанието никой не гласува "против" законопроекта, но гласовете "за" не бяха достатъчни. Председателят на комисията Валентин Иванов от Патриотичния фронт даде думата на Кунева да представи проекта. Тя посочи водещите идеи в него, сред които са създаването на колегиален орган, наречен Национално бюро, който обединява Комисията за конфликт на интереси, БОРКОР, звено от Сметната палата и Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество. Той да се ръководи от директор с юридическо образование и 10 годишен стаж и четирима негови заместници с висше образование и 7-годишен стаж. Народното събрание да ги избира с мнозинство, предвижда проектът. Това бе едно от нещата, което създаде спорове между членовете на комисията.


Председателят й например, който имал над 30 забележки по проекта, изтъкна, че изборът на хора, на които се дава на практика неограничена власт трябва да е или с квалифицирано мнозинство или поне с 50% плюс един от всички депутати. Той бе подкрепен и от Кирил Добрев (БСП), който се обяви за квалифицирано мнозинство при избор на ръководство на Бюрото. От своя страна Кунева обясни, че тя не е против такова мнозинство, но след консултации и с юристи, са разбрали, че Конституцията не позволявала да се въведе то.
Кунева подчерта, че Бюрото не проверява конфликта на интереси при магистратите, това било уредно в Закона за съдебната власт. То обаче ще се задейства не по своя инициатива, а след сигнал на Инспектората към ВСС, когато се налага повторна или по-дълбока проверка, за която той не разполага с капацитет.


Друг момент в проектозакона, който възбуди дебати сред депутатите, бе възможността до Бюрото да се подават анонимни сигнали. Пръв срещу него заговори председателят Валентин Иванов, който обясни, че като необходим реквизит за подаване на сигнал е записан само подпис. По този начин, по думите му, всички сигнали ще са анонимни, защото нямало кой да посмее да си напише името и ЕГН-то. Кунева го репликира, че е по-добре да се получава повече информация до Бюрото, която то да проверява.


Като "много елегантно представяне на нещата от страна на Кунева" определи представянето на проекта Атанас Зафиров (БСП). Той цитира зам.-премиера, че проектът е без агресия към личното пространство. Все пак той изтъкна, че реално сигналите към Бюрото ще бъдат анонимни. Зафиров напомни на Кунева, че при първия опит да прокара закона през парламента, основните критики към него са били отново за анонимните сигнали. Затова той обясни, че ще се въздържи. Няма да гласува против в знак на уважение към усилията на екипа на Кунева.


Иван Иванов от Реформаторкия блок репликира Зафиров, че анонимните сигнали са станали като "плашило" за борбата с корупцията. По думите му не било важно кой подава сигнала, а качеството на информацията и това на проверяващите. Според него "тази дъвка анонимни сигнали" се ползва от тези, които уж подкпрепят антикорупционния закон, но не гласуват за него, заради тези сигнали. Зафиров от своя страна отговори, че те дават възможност Бюрото да се превърне в инструмент за "лов на вещици" и никой не можело да гарантира, че някоя партийна централа няма да започне да печата сигнали на конвейер.


Методи Андреев (ГЕРБ) попита дали ще се бори корупцията само на управленско ниво или навсякъде. Тъй като подкупът е "вземане и даване". А обикновено даващите не са на държавна служба, обясни той. Даде пример с медиите, някои от които били "страшна бухалка". Попита няма ли купени от тях и сам си отговори - има. "Видяхме какво могат да направят срещу всеки, който се изправи срещу КОЙ", каза Андреев. Той също не бе съгласен с анонимните сигнали, които можело да ги има в Ирландия, но там нямало такава правна култура като у нас. Определи ги като "препъни камък" в проекта. След като разкритикува и други текстове, бе прекъснат от председателя с думите, че "всичко това е много хубаво, но е за второ четене". Андреев завърши с това, че ще подкрепи законопроекта. Гласът си "за" даде и Радан Кънев, който не се изказа по време на заседанието.


Преди да излезе от залата и преди да бъде проведено гласуването, Кунева обясни на депутатите, че законът няма да е на Министерския съвет, а на парламента. "Аз съм дала инструментите" каза тя и допълни "законът оттук нататък е ваш". Тя заяви, че въпреки критиките, си струва да се подкрепи законопроекта и че тя много разчита на тази парламентарна група.

Коментари (113)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8326 Весело

  Яка борба с корупцията пада....и е хубаво, че никой не е гласувал ''против''!

  [email protected]
 2. 2 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1371 Неутрално
 3. 3 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Комисията има 16 члена, а са гласували 10-има. Къде са останалите шест? Как е гласувал Методи Андреев? А Радан Кънев?

  Доброто е заразно
 4. 4 Профил на nvarvarin
  nvarvarin
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Подготвят почвата за избори 4 в 1- президентски и парламентарни, референдуми на Слави и на Марешки.

 5. 5 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 701 Неутрално

  ама разбира се

  седеньето го зголемува задникот
 6. 6 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  В комисията има точно 3-ма души, които се казват Иван Иванов.
  И нито един не е споменат в статията....

  Доброто е заразно
 7. 7 Профил на arnautsky
  arnautsky
  Рейтинг: 847 Любопитно

  И сега???
  Кукунева нещо да каже за оставането във властта?

  Keep it cool, keep it funny, keep on changing the world.
 8. 8 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 973 Неутрално

  'Кунева подчерта, че Бюрото не проверява конфликта на интереси при магистратите, това било уредно в Закона за съдебната власт.'
  Абе те са извънземни, бойни патрони за съдебните корумпета няма открити. Откъде накъде те ще се подчиняват на едни закони, а "простолюдието" на други. Вече съвсем се самозабравиха с тази прословута независимост на съдебната власт и тази несменяемост в съдебната система. А политиците, вместо да "се допитват" до тях, хубаво е да имат юридическо образование, поне тези, които са в комисиите и коват законите.

 9. 9 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 702 Неутрално

  [quote#3:"dogwoman"]А Радан Кънев?[/quote]

  Той се е успал и не бил там.

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 10. 10 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Дори антикорупционен закон няма да има. Да не говорим как Кунева си представяше прилагането му при липса на ефективен съд и прокуратура. Интересно ще ми е сега как ще реагира въпросната госпожа или и тя ще е част от сценария - отделяме се от ГЕРБ, а ББ става светец - всички са срещу него, а само на него държавата му е мила. Хайде още един мандат ако може, нали!

 11. 11 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  и аз искам да знам дали е гласувал Радан Кънев.
  ако не е гласувал попада под същия знаменател като
  Трайчо Трайков за билетчето.
  ако не е бил на ключово заседание просто му се обяснява, че
  това е саботаж и трябва незабавно да пренастрои приоритетите си. не ни трябват кафеджии в парламента.
  здраво бачкане и това е.

 12. 12 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 434 Весело

  Как да се приеме след като всички се угояват от това.

 13. 13 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1448 Неутрално

  Викам да вдигате гълъбите вече?

  ПП Кунева на разговорите в РБ каза, че нейната граница на търпимост е именно този закон.

  Мегленке, чакаме, да знаеш

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 14. 14 Профил на veselakoleda
  veselakoleda
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Кунева, оставка нещо...Какво стана с " Референдума " за оставане във властта, а ? Къде останаха сроковете за реформи , смЕх, смЕх...Жалки, жалки службогонци...

 15. 15 Профил на GreenEyes
  GreenEyes
  Рейтинг: 2451 Неутрално

  Ама как ще приемат нещо срещу себе си? Кауза пердута.

 16. 16 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 747 Весело

  аз не разбирам къв е проблемът с подаването на анонимен сигнал- колкото искат анонимни сигнали да подават срещу мен и да ме разследват, след като не участвам - няма как да ме шантажират

  а снахата беше ясно че няма да и мине законът, беше ясно декември още, ма сладка тая власт бе, сладка, и днес сутринта пак обясняваше за стабилност, Кунева- стабилност има ли ?

 17. 17 Профил на gogo2011
  gogo2011
  Рейтинг: 498 Неутрално

  До коментар [#9] от "Български патриот":

  Успал се е електоратът. Колко мозъчни клетки трябва да имаш за да вярваш на човек прочел една книга в живота си, да вярваш само на казаното от него по телевизията? И като ти казват, че без ефективна и независима съдебна система няма държава да си мислиш, че това са глупости и че това няма да те нахрани - такъв е герберският електорат.

 18. 18 Профил на stanislavdi
  stanislavdi
  Рейтинг: 1472 Неутрално

  С такъв законопроект толкова. А е толкова лесно- вътрешния отдел в МВР извън МВР и самостотелен бюджет. Същото в армията, в прокуратурата, съда и в др. организации. Всички те имат вътрешен отдел и към момента, само, че заплатата им зависи от онези които трябва да контролират.
  А тази простотия на Кунева, да създава още един изрод, по подобие на ДАНС, показва безхаберие.

 19. 19 Профил на Български патриот
  Български патриот
  Рейтинг: 702 Неутрално

  [quote#11:"mihail_p"]и аз искам да знам дали е гласувал Радан Кънев.[/quote]

  Не е бил. Как да ти го кажа по-ясно?

  Да бъде проклета оная минута, когато е стъпил руски крак в нашата земя, когато се е произнесла за първи път думата освободителка и покровителка!...З.Стоянов
 20. 20 Профил на Yossarian
  Yossarian
  Рейтинг: 274 Весело

  Униженията за Кунева продължават, но тя вече е свикнала, че даже й харесва. Уж това беше червена линия да остане в управлението, но тя е показвала неведнъж, че бързо забравя подобни обещания. В следващите дни ще заговори пак за споразумения и пътни карти на предстоящите реформи.

 21. 21 Профил на moon744
  moon744
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Борбата с корупцията е проблем на корупцията. У нас корупция няма. Затова няма държава.

 22. 22 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 872 Весело

  Запазва се стабилната тенденция на провал след провал.

 23. 23 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 861 Неутрално

  Става дума за корупция. Какво означава " и шест "въздържал се""? или си ЗА или ПРОТИВ! Бюрократи!
  Не им пука един вид...през крачола ми е дали ще мине закона.
  Оставка!

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 24. 24 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 460 Весело

  Тая борба с корупцията прилича на борбата на свиня с тиква. Сега Кунева какво ще обяснява в Брюксел?

 25. 25 Профил на melchett
  melchett
  Рейтинг: 594 Весело

  хехе, и какво значи каза начи преди месец-два г-н Зеленогорски при г-жа Ризова?

 26. 26 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Всъщност няма особено значение гласуването на тази комисия. Просто все повече ме вбесяват с мързела си.

  Доброто е заразно
 27. 27 Профил на Димитър Нанев
  Димитър Нанев
  Рейтинг: 407 Неутрално

  То е ясно, че няма да й приемат закона! Не и тези хора, в този парламент и след като даде гъза си на ГЕРБ! Жалко, че предаде съмишлениците си!

 28. 28 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Я, единият Иван Иванов се появи в допълнението на статията. И Методи Андреев се появи.
  Надявам се да са от гласувалите "за".

  Доброто е заразно
 29. 29 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2908 Неутрално

  До коментар [#7] от "arnautsky":

  Пръмова иска да е във властта до гроб ,като Кастро

 30. 30 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  "че Конституцията не позволявала да се въведе то"

  Това на български ли е или на унгарски?

  УТОЧНЕНИЕ: СТАТИИТЕ ПОД КОИТО ПОСТВАМ ИЗРАЗЯВАТ ИЗЦЯЛО МНЕНИЕТО НА ДНЕВНИК И В НИКАКЪВ СЛУЧАЙ НЕ СЪВПАДАТ С МОЕТО МНЕНИЕ
 31. 31 Профил на парци
  парци
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "Парламентарната комисия срещу корупцията не прие антикорупционния закон"

  Това само как звучи... не е реално просто.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 33. 33 Профил на За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  Рейтинг: 526 Неутрално

  "Борбата" с корупцията на ГЕРБавите ще отиде там, където е "съдебната реформа" - при медийните кючеци, заместващи реалните промени към добро.
  И всичко това, разбира се, е в името на "стабилността"

  Но, не трябва да се чудим, че ГЕРБавите и БСП са отново заедно.
  На това му викат "европейско" и "развитие" и "дясно".

  Прост охранител в СИК не било мутра,а професия? От такова КОЙ направи премиер,а пък от БКП - ГЕРБ/БСП/ДпС! Борисов:Вие сте прости и аз съм прост - разбираме се.
 34. 34 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 477 Любопитно

  Коментиращите и говорещи за червени линии от по-горе дали осъзнават, че става дума за една-единствена парламентарна комисия, която даже не е водеща по тоя законопроект? И че (не-)подкрепата ѝ за законопроекта няма никакво значение?

 35. 35 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Весело

  До коментар [#32] от "Без коз":

  Формулирай си въпроса кохерентно, научи английски и се включи отново

  Доброто е заразно
 36. 36 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 672 Неутрално

  все съм се чудел що ще да е "след мен - потоп", сега го виждам като на кино. пак и отново.

 37. 37 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 477 Весело

  До коментар [#32] от "Без коз":
  [quote#32:"Без коз"]Като няма значени защо е толкова важно ? [/quote]Ми не е важно. Защо да е важно?

 38. 38 Профил на За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  Рейтинг: 526 Весело

  [quote#32:"Без коз"]Жена куче или куче жена....кучка! [/quote]

  Злобата срещу ДСБ е лесно обяснима.
  Да се помни, че винаги, когато ГЕРБавите гласуват с ДпС и БКП, това е "стабилност" и виновен е Костов и/или Кънев.
  Когато СИКаджийският "охранител" се н@@к@, виновен е пак Костов.
  Това го вярвам, защото само споменаването на ДСБ докарва жълто отзад на "десните" ГЕРБави.

  Прост охранител в СИК не било мутра,а професия? От такова КОЙ направи премиер,а пък от БКП - ГЕРБ/БСП/ДпС! Борисов:Вие сте прости и аз съм прост - разбираме се.
 39. 39 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2093 Весело
 40. 40 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  абе защо стенограмите от заседанията на комисията се качват с два месеца закъснение.
  а.
  я цецка цачева на балтуматума да обяснява какво става.
  http://www.parliament.bg/bg/parliamentarycommittees/members/2346/steno/ID/4094

 41. 41 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3282 Неутрално

  Не и спори на таз женица и туй то. Най-добре вече да се прибира в дупката си. Каквото има да става, ще стане без нея.

 42. 42 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7887 Неутрално

  И да го приемат ще е толкова отразан, както съдебната реформа.Депутатите, като знаят какви са, да не са луди да гласуват срещу себе си.

 43. 43 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3702 Неутрално

  До коментар [#11] от "mihail_p":

  а не те ли вълнува къде са били баце и цвъки? топка ли са ритали? Или с гоце са били на лов за архари?

 44. 44 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3702 Неутрално

  [quote#28:"dogwoman"]Надявам се да са от гласувалите "за".[/quote]
  а герберите кво са правили? дали им е било ясно за какво става дума?

 45. 45 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  До коментар [#43] от "historama":

  не.
  не са членове на комисията.

 46. 46 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Ето я схемата.Правителството пада и Баце се кандидатира за президент.Някой да не е разбрал?

 47. 47 Профил на Yordan Assenov Agov
  Yordan Assenov Agov
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Сега какво? Пак ли среща за предоговаряне с другите партии в правителството за още 6 месеца? 13-те от РБББ остават с ПФ, БДЦ и ест. ГЕРБ. Отзад напред отнсно реформите - ГЕРБ 2ка, БДЦ 2ка, ПФ 3ка за проявено желание, но много кретенизъм. Тези хора на думата и подписите си плюят, пък ще приемат антикорупционен закон :/

 48. 48 Профил на За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  Рейтинг: 526 Любопитно

  До коментар [#41] от "Judjuk":

  На кой, захванал се да прави нещо добро за България с "помощта" на ГЕРБавите му "върви"?
  Върви им на такива, като умствено препятствания Цв., примерно, дето взриви съдебната реформа.
  И на разни ДС донсоници им върви с ГЕРБавите.

  Прост охранител в СИК не било мутра,а професия? От такова КОЙ направи премиер,а пък от БКП - ГЕРБ/БСП/ДпС! Борисов:Вие сте прости и аз съм прост - разбираме се.
 49. 49 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3493 Неутрално

  [quote#6:"dogwoman"]В комисията има точно 3-ма души, които се казват Иван Иванов.
  И нито един не е споменат в статията.... [/quote]
  Май не си чела статията:
  "Иван Иванов от Реформаторкия блок репликира Зафиров, че анонимните сигнали са станали като "плашило" за борбата с корупцията..."

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 50. 50 Профил на kirsner
  kirsner
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#2] от "Читател - подкрепям budd.bg":

  "Слочаеност? Не мисла."

  Въх, уби мЪ!

  Рядко демонстрирано езиково изящество...

 51. 51 Профил на Stewie
  Stewie
  Рейтинг: 877 Весело

  хаха браво ,на кукувицата трябваше да бъде ясно показано колко е нелепо оставането и във власта ,на всяка цена

 52. 52 Профил на White Hawk
  White Hawk
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Е, много ясно, то какво се очакваше?

 53. 53 Профил на BG Territory
  BG Territory
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  Не приели на кукувицата излюпеното в чуждото гнездо недоносче. Майната му, важното е стабилност да има. Не ли?

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 54. 54 Профил на donyon
  donyon
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Ами да подава оставка.Така постъпват в Европа.Като бе комисар там не поприхвана ли малко от културата,достойнството и честта на европейските политици?

 55. 55 Профил на Martin Banevski
  Martin Banevski
  Рейтинг: 308 Неутрално

  Костоваците дори не са разбрали че тази комисия дори не е водеща и няма никакво значение какво е гласувала .Но пък Куковицата е "предател "за болшевишката секта ..Много интересно ще стане при избори какви ли ще са резултатите на сектата .

 56. 56 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Не че това, което предлага Кунева ще пребори корупцията, но другите не искат и се опитва.

 57. 57 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1229 Неутрално

  [quote#48:"За европейските граждани ГЕРБ=БСП"]На кой, захванал се да прави нещо добро за България с "помощта" на ГЕРБавите му "върви"? [/quote]

  в случая, на цацаратурата... и тъй като знаем че тя само добрини върши, хукерез за отхвърлянето на разни имитативни закончета

 58. 58 Профил на someeeee
  someeeee
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#7] от "arnautsky":

  Какво да каже за оставнето във властта освен "Ами то... Стабилността... Такова... Свободата... САЛАМА..." :Д

 59. 59 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1214 Любопитно

  Всички са толкова заети да се борят с корупцията....

 60. 60 Профил на pitanka_3
  pitanka_3
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Не виждам никъде да пише ,че парламента не е приел проектозакона.Димките на дневник.

 61. 61 Профил на pitanka_3
  pitanka_3
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Бая злорадстващи виждам които са се изказали.Явно подкрепят статуквото.

 62. 62 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1557 Весело

  ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-Х...ПХ...

  И сега като вземе суперспокойната и стабилна Кунева да НАПУСНЕ заместник министърпредседателското място, Министерското място в МОН, КОАЛИЦИОННОТО МЯСТО в Управлението...
  И като вземе да се разкая публично за лизачеството към Бойко и ГЕРБ,
  като вземе да се ОТКАЖЕ от МИЛИЯРД И НЕЩО евроПАРИ за ЛАПКАНЕ...
  И като вземе ОСТЪР заПой към ОПОЗИЦИЯ на "реФорматорския блок"...
  Пък като се изправи Мощно като лидер рамо до рамо с ДСБ....
  Направо да не повярваш!
  Кунева и опозиция?!
  Малий какви сънища!
  Спокойно и стабилно...!
  КУНЕВА ОСТАВА ТВЪРДА КАТО СКАЛА ЗАД ГЕРБ!
  Спокойно и стабилно!

 63. 63 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 914 Весело

  До коментар [#44] от "historama":

  Ми де да знам - вземи да провериш Аз проверих, гласували са "за". Други въпроси?

  Доброто е заразно
 64. 64 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#9] от "Български патриот":
  Както винаги

 65. 65 Профил на ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ САЙТ!!!
  Рейтинг: 599 Весело

  [quote#54:"donyon"]Като бе комисар там не поприхвана ли малко от културата,достойнството и честта на европейските политици?[/quote]Е то малко е като да ашладисаш роза на магарешки бодил - може и да има някакъв вид, ама основата си остава здрава, комунистическа. Не човек, а желязо както е казал "поетът"...

  Just in general, any government throughout history hasn't really wanted its people to be educated, because then they couldn't control them as easily ...
 66. 66 Профил на AzDebil
  AzDebil
  Рейтинг: 1557 Весело

  Кунева, ИЗВИНИ СЕ МА!
  Айде кажи поне едно изСвинявайте сИ, през зъби!
  !

 67. 67 Профил на Tod
  Tod
  Рейтинг: 1341 Весело

  [quote#3:"dogwoman"]Как е гласувал Методи Андреев? А Радан Кънев?...Глас в пустиня,ама надай се...
  ----------------------

  Истината няма пресечна точка с популизма на БСП
 68. 68 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 646 Любопитно

  Пръмова ша фърга ли оставка или ша праи вакум и фърга боба? Щото коалиционните и партньори от милицията май я бламирват лекинко

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 69. 69 Профил на rossen4i4o
  rossen4i4o
  Рейтинг: 221 Неутрално

  айде сега , не минала реформата в правосъдието , не минал антикорупциония закон , нема страшно , нали пенсионната реформа 65+ мина / даже вече пак искат да я реформират/ , нали се увеличиха данъците и таксите / даже и винетките/ , нали платихме и пръстовите отпечатъци за здраве на комшиите / може да не се уважаваме ама си плащаме като крале , с размах / , та нека си починат малко законотворците /дано господ си ги прибере/ избори идват требват пари за пазаруване на гласа народен

 70. 70 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 552 Неутрално

  Чакайте бе, щом няма закон против корупцията, значи няма корупция. Това е някакъв термин, който без нужният закон, не съществува обосновано в правният мир на РБ.

  мурзилка
 71. 71 Профил на glaxo
  glaxo
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#20] от "yos2015":

  Може би сте прав от тази гледна точка, но политиката е все пак компромис, особена при сложната конфигурация на управляващата коалиция. Не бива да сме тесногръди, защото ако проучите политическата практика във всички демокрации, не всичко се случва сега и по начина който се предлага.Грешката на Кунева е фундаментална и тя е че със създаване на нов, специфичен орган на изпълнителната власт, че реши в дългосрочен план радикално проблема с корупцията.Това няма да стане , защото:първо- съдебната власт, която има на разположение целия законов ресурс и инструментариум, трудно постига съществени резултати; второ-всички създадени специализирани органи на изпълнителната власт, макар и с не според обществените очаквания, успяват да направят стъпки напред;и трето -дълбоко в народопсихологията на нашенеца рушвета и уреждането по втория начин е тежък табиет, вкоренен от времето на османската империя и е общ балкански синдром.Това е най-трудно изкоренимия обществен порок, с който нищо и никой, освен времето не може да се справи.

 72. 72 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 835 Весело

  Много некадърна тази Куневица Аман

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 73. 73 Профил на miho45
  miho45
  Рейтинг: 723 Неутрално

  До коментар [#38] от "За европейските граждани ГЕРБ=БСП":

  Що ли си мисля,че Костов е провалил заседанието ка комисията.....

 74. 74 Профил на boby1945
  boby1945
  Рейтинг: 835 Неутрално

  До коментар [#70] от "Маршалов":

  Тук си прав
  От време Оно у нас играят бакшиша и рушвета не разни корупции тинтири минтири

  Don't worry, be happy now! Boby said. ЕС е вреден за вашето здраве, дръпнете сиджимката овреме, да не плачкате като 1944 година....
 75. 75 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 221 Неутрално

  За какво е този законопроект-в България корупция отдавна няма-всичко минава по законни пътища!

 76. 76 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 1603 Неутрално

  До коментар [#3] от "dogwoman":
  До коментар [#11] от "mihail_p":
  „...и аз искам да знам дали е гласувал Радан Кънев.
  ако не е гласувал попада под същия знаменател като...”


  Радан е подкрепил законопроекта.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 77. 77 Профил на k_
  k_
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  И защо и е на Кунева и екипът й това за анонимните сигнали?
  Може би защото новото Бюро няма да има достатъчно работа и откъде да започне да стимулира гражданите да им пращат сигнали?
  Стига, бе!
  Ами само вестниците, телевизиите и Бивол да прочетат и почнат да чепкат от Нова година насам ще имат работа за следващата петилетка.
  Някой май много държи на анонимните сигнали с които да създава шум в системата и накрая нищо да не се свърши.
  Защото в първата седмица от формирането ще се окажат със 100 000 анонимни сигнала и кво праим тогава?
  Врътката на екипа на Кунева е плоска като царско юпи с мозък на Малкия Мук и блещещия се Вампир, последния паркиран на синекурна длъжност в клона на няква руска банка в София.

 78. 78 Профил на krastitel
  krastitel
  Рейтинг: 490 Неутрално

  Кунева е недоразумение

  krastitel
 79. 79 Профил на Без коз
  Без коз
  Рейтинг: 861 Неутрално

  До коментар [#38] от "За европейските граждани ГЕРБ=БСП":

  Да.

  Народ, който избира корумпирани, самозванци, крадци и предатели, не е жертва! Съучастник е !
 80. 80 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 552 Неутрално

  [quote#75:"rurade"]За какво е този законопроект-в България корупция отдавна няма-всичко минава по законни пътища! [/quote]

  Така е, нали затова ГЕРБ върнаха(забраната я отмени Бъчварова през 2015г.) забранената(от Цветлин Йовчев, министър в кабинета Орешарски) наредба за даренията към МВР) а в НС пък няма как да има корупция. Всичко си е законно лобирано...

  мурзилка
 81. 81 Профил на desen
  desen
  Рейтинг: 541 Неутрално

  До коментар [#3] от "dogwoman":

  Може да не сте дочела материалът до края. Не сте и длъжна.
  Затова специално за Вас и 'Българският патриот':
  "Андреев завърши с това, че ще подкрепи законопроекта. Гласът си "за" даде и Радан Кънев, който не се изказа по време на заседанието."
  Нищо лично - само в името на коректността.

 82. 82 Профил на vladek
  vladek
  Рейтинг: 496 Неутрално

  Както казва Местан, мандатът на този парламент и това правителство е косумиран. Хайде на избори че много скъп става новия златен пръст.

  Socialism is the philosophy of failure, the creed of ignorance and the gospel of envy.
 83. 83 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 648 Весело

  Мазни борби от мазни човечета в басейн със свинска мас
  Начи по принцип сите са ЗА да га бориме тая кОрупция, ма ако може след поне 20-30 години, а?
  Самият факт, че изукунева, известната Мадам Йес, ПРАВИ ПОДОБЕН ПРОЕКТ.....
  Яка подигравка и болКОР

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 84. 84 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2442 Неутрално

  На Баце са му казали, че този парламент е пътник, а следващият няма да се занимава с такива глупости, като съдебна реформа и борба с корупцията.

 85. 85 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Преливане от пусто в празно . Навремето, със същия ентусиазъм и същите цели и задачи , докараха от Германия висши експерти ,който гарантираха свършека на корупцията по нашите ширини . Нагъчкаха институцията БОРКОР / защо ли ми звучи като Селкор ?/ със лежяци , които с удоволствие ще дочакат пенсионирането си , дори и по новата система. Както стана впрочем и с Поземлените комисии. Създадени със срок от - три - четири години . Вече са на четвърт век.

 86. 86 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  "Той да се ръководи от директор с юридическо образование и 10 годишен стаж и четирима негови заместници с висше образование и 7-годишен стаж. "

  Защо пък не . Отваря се ново място за Христо Иванов , примерно за директор , и за бившия министър на просветата и образованието ,като заместник да кажем . А защо не и за някой доктор . Демокрация е това ... Остава някой да рече - Ама така е и в Европа.

 87. 87 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  Кунева го репликира, че е по-добре да се получава повече информация до Бюрото, която то да проверява."

  Правилно - алъш вериш да става , да се мърда , да се шава. Създава се впечатление за усилна работа. Като на черна дъска - пиши , па бриши. От заплата до заплата .

 88. 88 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Когато на практика са корумпирани и създателите на закона срещу корупцията, и консултантите, и тези, които ще трябва да превърнат проектозакона в закон, създаването на подобен закон не е лесна работа.

 89. 89 Профил на papуre
  papуre
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  "Кунева обясни на депутатите, че законът няма да е на Министерския съвет, а на парламента. "Аз съм дала инструментите" каза тя и допълни "законът оттук нататък е ваш". Тя заяви, че въпреки критиките, си струва да се подкрепи законопроекта и че тя много разчита на тази парламентарна група. "

  Някаква недомислица. Кунева отказва ли се от авторството на закона". И от кого , аджеба , е внесен този закон в НС? От самото НС? Че къде пише , че НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ внася проектозакони от СВОЕ име ?. Някой пуши , пуши , а от нийде взорът не вижда пожарна ...
  П П Впрочем , на коя парламентарна група прави темане Кунева?

 90. 90 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Кунева кога ще подаде оставка и кога целият РБ ще мине в опозиция?

 91. 91 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3654 Неутрално

  МОЧА имени Лелина

  Координация на евроантикорупция с азикорупция
  роди планов дефект

  "С четири гласа "за" и шест "въздържал се" парламентарната комисия по борба с корупция не подкрепи антикорупционния закон, който беше представен от вицепремиера по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева."

 92. 92 Профил на dimov_a
  dimov_a
  Рейтинг: 221 Весело

  Ееее нищо де какво толкова е станало? Сега Кунева просто ще преработи Меморандума и ако успее да "хване" Бат Бойко да и го разпише си е свършила работата. И ще продължава да "крепи стабилностна"

 93. 93 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 648 Неутрално

  Проблемът с корупцията не е в това, че няма закон срещу нея. Проблемът е, че възможността тя да е и да си остане на практика безнаказана, е заложени в почти всички закони, които регламентират област, в които тя по принцип е възможна. Така че и да си създадем закон, той ще остане безсилен срещу нея.

  Причината за това състояние на нашата законова система може да бъде разбрана,ако проанализираме проблемите с току що приетия закон за изборите. И където законодателите ясно, като бял слънчев летен ден, дори нагло откровено търсят начин да създадат такъв закон, който да е изгоден за тяхната, и да е неизгоден за другите партии. Но тъй като законът се създава от всички парламентарни партии, всяка от тях не иска де е потърпевша и води отчаяна битка за това.Поради което приемането на такъв закон е толкова трудно и скандално.

  При създаването на другите закони обаче нещата са коренно различни. Защото върхушките на всички партии у нас са корумпирани. И от корупцията теглят не партийните елити, а обикновените хора от народа и държавата като институция. Затова при създаването на тези закони няма кой да защити интересите на народа и на държавата, тъй като всички, които пряко или косвено участват в създаването на закона, имат аванта корупцията да е възможна и да е на практика ненаказуема.

  По тази елементарна причина създаването на ефективен закон срещу корупцията (както и удобен за всички партии закон за изборите) е толкова трудно. И колкото по-точен и реално ефективен е текстът на проектозакона, толкова по-малка е вероятността той да бъде приет от парламента.

 94. 94 Профил на tourlache
  tourlache
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Хм, изглежда като вие искате да сте във властта, ама ние не ви искаме. Нищо лично, просто бизнес.

  11.03.2015 год., изказване на Премиера от трибуната на Парламента: "За КТБ ще я спасим, пари са, ще ги наваксаме. Етническият мир... Не ги провокирайте".
 95. 95 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4249 Разстроено

  Борят се срещу корупцията................,но само на думи и без дела..........!

 96. 96 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  получих отговор на въпроса си.

 97. 97 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  Сега да видим Кунева и Зеленогорския какви словестни пируети ще измислят за да оправдаят оставането си на власт.

 98. 98 Профил на thepirineagle
  thepirineagle
  Рейтинг: 754 Любопитно

  Поредното доказателство,че дори и ограничени мерки в борбата срещу корупцията няма да бъдат предприети при този парламент и правителство. След всичко и изговорените приказки Кунева лично,а и останалите от РБ би трябвало да излязат в опозиция,но нещо се съмнявам.
  П.с. Някои от коментиращите четат ли въобще материалите или просто си ръсят опорни точки като тази, че Радан Кънев не е подкрепил с гласа си законопроекта? Всъщност реторичен въпрос...

 99. 99 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  Няма значение дали сигналът е анонимен,а дали е верен.

 100. 100 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 1843 Неутрално

  На Червената кукувица пак и подложиха динена кора и се чудя защо т.н. Реформаторски блок стоят в това управление.Дали са службогонци или ги е страх,че при едни нови избори няма да могат да влезнат в Народното събрание и да сърбат от благинките?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK