Разследвания за Пеевски и Доган не се награждават (допълнена)

Разследвания за Пеевски и Доган не се награждават (допълнена)

© ФондацияНа тържествена церемония снощи бяха връчени за пети път наградите за разследваща журналистика на фондация "Радостина Константинова" за 2015 г.


Две поощрителни награди бяха раздадени: на Генка Шикерова от Нова ТВ за разследванията й на обществените поръчки за доставка на храни за Агенцията на бежанците, в което са разкрити порочните схеми в Закона за обществените поръчки, които отварят възможност да ги спечелват определени фирми, и за харченето на парите на Спешната помощ. След излъчването на материала беше уволнено ръководството на Агенцията за бежанците.


Другата поощрителна награда получи младият репортер Спас Крайнин от БНР за материала за дома за деца с увреждания в с. Лесичово.
Генка Шикерова и Спас Крайнин получиха най-много гласове на журито за поощрителните награди.


Безпрецедентно, голямата награда, която журито реши да бъде дадена на сайта "Бивол", беше отменена


Това, което беляза тазгодишното издание на конкурса, бе, че изненадващо ден преди церемонията Управителният съвет на фондацията решил, че голямата награда няма да бъде връчена. Въпреки че журито на своето заседание на 4 май с 5 на 4 гласа предложи тя да бъде присъдена на сайта "Бивол" за поредицата материали обединени в две теми - за сагата "Булгартабак", в която действащо лице е Делян Пеевски, и за крайморската резиденция на Доган в Росенец.


Това става без да бъдат предупредени всички членове на журито, въпреки че представител на УС увери, че са изпратили до всички във вторник обяснително писмо за отмяната на наградата с мотива, че номинираните материали не са подписани, в този смисъл те са анонимни, а анонимни разследвания не бива да се номинират.


Всички членове на журито обаче твърдят, че са били наясно с авторството, когато са обсъждали материалите на 4 май, тъй като предложените от Бивол публикации са били придружени с изричното писмено уточнение, че автори са Асен Йорданов и Атанас Чобанов. Освен това обяснителното писмо на УС е получено само от един член на журито, който го препратил до останалите - ако не беше го препратил, те щяха да научат за отмяната на тяхното решение едва на тържествената церемония.


В Управителния съвет на неправителствената организация, който се състои от 7 души, е и майката на Радостина Константинова д-р Мария Вангелова, също и адвокатите Даниела Доковска и Ина Лулчева. От журналистическата гилдия членове на УС са Петьо Блъсков, Милена Попова, Емил Петков и бившият директор на БНР Валери Тодоров.


По информация на "Дневник" решението на Управителния съвет не е било взето единодушно.


Фондация "Радостина Константинова" е създадена от колеги и приятели на емблематичната със своята обективност и почтеност журналистка на 11 май 2011 г. и наградите за журналистически разследвания се връчват всяка година на същата дата, която е и неин рожден ден.


За първи път се случва да бъде отменено решение, взето с гласуване от жури и отразено в протокол. По повод на безпрецедентния акт седем членове на журито, които са гласували за различни номинации, излязоха с обща позиция, която публикуваме изцяло.


Позиция на членове на журито на годишните награди на фондация "Радостина Константинова" за разследваща журналистика за 2015­ г.


Уважаеми колеги,


В качеството ни на членове на журито на годишните награди на фондация "Радостина Константинова" за разследваща журналистика за 2015 г. изразяваме недоумение, разочарование и несъгласие с взетото от Управителния съвет на фондацията решение да не връчва първа награда в тазгодишното издание на конкурса.


От изпратено ден преди наградите писмо от УС на фондацията до членовете на журито, което е останало неполучено от повечето от нас, става ясно, че голяма награда няма да има заради проблем с авторството на номинираните за нея материали.


С 5 от 9 гласа на 4 май т.г. журито реши да предложи за голямата награда две поредици от публикации на сайта "Бивол", обединени под темата "Булгартабак – контрабандната касичка на задкулисието" и разработката "Догансарай – новата лятна резиденция на Ахмед Доган в Росенец".


Като аргумент да не връчи наградата УС на фондацията изтъква, че "отличените материали трябва да носят и смелостта на журналиста да ги подпише с името си". В писмото на УС класирането на материалите на bivol.bg e определено като грешка, предизвикана от създадено невярно впечатление, че текстовете са подписани с конкретни имена.


Тези твърдения се разминават с обстоятелствата около гласуването.
Като журналисти винаги сме отстоявали позиция, че авторът трябва да има доблестта да застане с името си зад това, което твърди. Такава е и практиката на медията, в която работим – държим материалите да са подписани и смятаме това за професионален стандарт. Практиката на номинирания за първа награда сайт bivol.bg се отклонява от този стандарт и това е в негов ущърб.


Не може обаче да се твърди, че членовете на журито са били подведени за авторството на номинираните за наградата материали на bivol.bg.


Журито бе предварително запознато с липсата на посочени автори на разработките. Изпратените от bivol.bg материали за конкурса обаче бяха придружени с писмено уверение от сайта, че двете теми са изготвени в съавторство от Асен Йорданов и Атанас Чобанов. Това означава, че двамата автори застават с имената си зад текстовете, било то със закъснение. Проблемът с авторството бе детайлно коментиран при обсъждането, като сред мнозинството от членовете на журито надделя мнението, че достойнствата на двете разработки в случая натежават. Избраните материали бяха определени като най-значими сред номинираните, с най-голямо обществено въздействие.


При тези обстоятелства считаме за нередно и некоректно Управителният съвет на фондацията да подмени решението на журито, без да е проведен разговор с членовете му. Ако фондацията приема наличието на посочени автори като изрично изискване за връчване на наградите, това следваше да фигурира официално като критерий и материали без автор изобщо не трябва да се допускат до класиране. Приемането на подобно решение в последния момент хвърля сянка върху конкурса – нещо, което никой от нас не желае.


Оставаме с цялото си уважение към една светла идея и светлата личност зад нея.


Надя Обретенова - БНТ

Марин Николов - Нова ТВ
Петя Владимирова - Dnevnik.bg
Росен Цветков - БТВ
Силвия Великова - БНР
Таня Петрова - в. "Сега"
Татяна Василева - управител на "Мега Комюникейшън" ЕООД

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на tily_lily
  tily_lily
  Рейтинг: 560 Неутрално
 2. 2 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3073 Гневно
 3. 3 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 562 Неутрално

  фондацията явно има страх от любен гоцев и сие.
  или от доган и сие.
  тоест все същия страх.
  докато ви е страх ще ви ......

 4. 4 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5095 Неутрално

  Дългите пипала на октопода.

 5. 5 Профил на chevyvolt
  chevyvolt
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  доган и пеевски в русия!

 6. 6 Профил на manu_chao
  manu_chao
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Сикаджията е провел международен разговор, за да защити "най-успешния български политик" и партията, с която плаващо се крепят.


  Публикувано през m.dnevnik.bg

 7. 7 Профил на Големи яйца:)
  Големи яйца:)
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Кои имена са в УС който е отменил наградата?

 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2767 Неутрално

  До коментар [#3] от "mihail_p":

  Любен Гоцев и Боце. В „Биволъ“ пише ,че в Булгартабак имат участие Пеевски ,Доган и Боце.

 9. 9 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2767 Весело

  У нас свободата на словото трябва да се измерва със свински опашки и биволи

 10. 10 Профил на jza49480915
  jza49480915
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Когато не можеш да си истински почтен защо заставаш там където не ти е мястото.Жалко че комисията не я интересува истината а поста и сигурната работа.Докато има такива мижитурки няма да има истина и ако я има то тя ще бъде унищожена в името на парите.

 11. 11 Профил на vhv
  vhv
  Рейтинг: 418 Неутрално

  В какво или в коя банка и при какви условия, са вложени парите на фондацията?
  Не трябва ли при такъв гаф, да се изметат членовете на УС на фондацията?

 12. 12 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1409 Весело

  Дневник, това заглавие на биволите в коя от двете "саги" се пада:

  "Великденски туристически маршрут:


  От фабриката за нелегални цигари на Борисов в Крайморие до новия сарай на Доган в Росенец

  По стъпките на “опраскания” преход"

  https://bivol.bg/velikdenska-ekskurzia.html

 13. 13 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7155 Неутрално

  "Управителния съвет на фондацията на името на Радостина Константинова са Петьо Блъсков и съпругата му Милена Попова, Емил Димитров, адвокатите Даниела Доковска и Ина Лулчева, както и бившият шеф на БНР Валерий Тодоров и майката на Радостина Константинова Мария Вангелова.
  По информация на Mediapool срещу решението да не бъде връчена голямата награда на "Бивол" се е обявила майката на покойната Радостина Константинова – госпожа Вангелова, както и юристите Даниела Доковска и Ина Лулчева. Въпреки това групата на Блъсков с един глас повече е надделяла."
  Това е кочината на ДС, наречена България.

 14. 14 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 864 Любопитно

  А какво е решението в оригинал на Управителния съвет на фондацията? Бихте ли го публикували изцяло, подобно на тази позиция на част от журито, за да разберем за какво става дума?
  Любопитно ми е какви са мотивите им. От вашият преразказ, Дневник, нищо не разбрах...

 15. 15 Профил на доктор Арнó Ебé
  доктор Арнó Ебé
  Рейтинг: 262 Неутрално

  Не разбирам защо "Дневник" са спестили, че позицията е на седем от деветте члена на журето, а пасувалите две членчета са малкото Иванчо Михалев и Анна Заркова - понастоящем подлоги на др. Блъсков.

 16. 16 Профил на Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци за Българи
  Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци за Българи
  Рейтинг: 504 Разстроено

  [quote#2:"Hawaii"]Г Н У С [/quote]

  Не е Гнус.
  Г Е Р Б е!

  П.С. Пак добре, че не са предложили на оня, дето СИКаджията "охранител" си "го избра" за така наречен "главен прокурор" (пу-пу) да ги разследва от Бовол. Че нищо чудно утре да стане и това.

  От проста СИКаджийска МУТРА , през "Вие сте прости и аз съм прост " до Има Такива Наглеци - открийте разликите?
 17. 17 Профил на Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци за Българи
  Прост ГЕРБав от Има Такива Наглеци за Българи
  Рейтинг: 504 Весело

  [quote#13:"Роси"]Това е кочината на ДС, наречена България. [/quote]

  Това е "стабилност" и "европейско", че и "развитие".
  Даваш държавни пари на една "банка" (пирамида) със скъпи клиенти, тя пък плаща за ПИКливи "медии", които те венцеславят от сутрин до мрак и си избираш главен "прокурор" сляп и глух са всичко.
  Гарантирано от ГЕРБ!
  Генерална промяна и България може!
  Ураа!

  От проста СИКаджийска МУТРА , през "Вие сте прости и аз съм прост " до Има Такива Наглеци - открийте разликите?
 18. 18 Профил на mte51489278
  mte51489278
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Знаех ,че така ще стане. Не мой да критикувате ДпС !

 19. 19 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  Петьо Блъсков (и управителният съвет на фондацията) с това безумно решение да покрият разследванията, сам се нахендри на рогата на Биволъ !!!! и случая така се раздуха сега

 20. 20 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  Биволъ: По стъпките на “опраскания” преход
  https://bivol.bg/velikdenska-ekskurzia.html

 21. 21 Профил на k_.ara
  k_.ara
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Тази позиция на Блъсков е ясна - съвместно се издаваха, после се продаваха и купуваха медии и т.н. За Ани Заркова е необяснимо, винаги е изразявала свое, независимо мнение. Утвърден и уважаван журналист е. Вероятно действа синдрома "съобразяване на подчинения с мнението на началника " и съответно подкрепа. Жалко.

 22. 22 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  Какво може да се очаква от Петьо Блъсков! Изобщо не ме учудва.
  А майката на Радостина е много свестен човек. Но не си е подбрала хората. Трябва да са почтени хора преди всичко.

 23. 23 Профил на Инспектор Стрезов
  Инспектор Стрезов
  Рейтинг: 519 Гневно

  Екскрементът Блъсков осмърдя всичко, до което се доближи.

  "Я з москалями не балакаю!"
 24. 24 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ето това, приятели, в България - държавата на открития, отявлен абсурд. Неговите създатели дори не си правят труда да го скриват. И сетне сме с претенции за нещо в Европа, че и света? Компютъра сме измислили, видиш ли, а не можем да измислим как да се справим с показното безчестие.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 25. 25 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1033 Весело

  КОЙ ли от комисията е получил СМС или пак на Яне димката са му го изпратили.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 26. 26 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Разследвания за Пеевски и Доган не се награждават...
  Продължавайте да разследвате тогава-за едната награда ли се борите-не ви ли стига чувството за добре изпълнен дълг!
  Не губете кураж за следващия тираж...

 27. 27 Профил на Николай Ангелов
  Николай Ангелов
  Рейтинг: 373 Неутрално

  На 113 място ли бяхме според "Репортери без граници" по свобода на медиите? Не сме ли много напред?

 28. 28 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 690 Неутрално

  "Бивол" продължавайте! На вас разчитаме, че виждаме каква е клоака!

  4itatel
 29. 29 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 488 Неутрално

  За Асен Йорданов научих след като се заитересувах за сайта Бивол. Същото важи и за ПИК, както и други подобни. Често в пространството излизат публикации на различни НПО и трябва да ровиш, за да си наясно кой стои зад тях. Специално от Бивол излязоха през есента и зимата телефонните записи на двете съдийки, доста на брой и в една определена периодика, сякаш нагласени за да бъдат поредната сензация. Как Чобанов участва в такива конспирации като не е в БГ, също е загадка. Но публикациите бяха от името на сайта, имена-ненте.

 30. 30 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 488 Гневно

  Чуеш ли Петьо Блъсков, слагай противогаз, каска, скафандър... че ВОНИИИИ УЖАСНО!

 31. 31 Профил на Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Радко - СВОБОДА или РОССИЯ
  Рейтинг: 976 Разстроено

  113сто място , България , журналистическо разледване , задкулисие . Е..... какво се учудвате ?

  Русофилите живеят в ЕС и посмъртно не биха живяли или пратили децата си в Русия. Обаче прoдават България на Русия. Неграмотност и Шизофрения?
 32. 32 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  До коментар [#22] от "fij17487903"::Майката на Радостина е била против. Но присъствието на Блъскови прецаква всичко.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 33. 33 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Напоследък журналистиката ни е беззъба, задават се удобните въпроси на удобните хора и няма никакви изненади в този план. Разбирам, че да вървиш срещу течението е доста неудобно и тегаво, но все пак това е целта на журналиста, той трябва да е обективен и настоятелен при ртазкриване на истината,. В нашите медии всичко е с недомлъвки, с недоизречени истини. У нас истината е някъде там.

 34. 34 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 5302 Неутрално

  Тия са недосегаеми, но да не ги оставят на мира, разследване до дупка.

 35. 35 Профил на matrix
  matrix
  Рейтинг: 264 Неутрално

  Разследвания срещу Борисов и Плевналиев също не се награждават.

 36. 36 Профил на Geoimg
  Geoimg
  Рейтинг: 680 Разстроено

  [quote#7:"neznaiko.bg"]Кои имена са в УС който е отменил наградата? [/quote]
  Блъсков..., където е, очаквай смрад!

  *Лауреат на Нобелова награда! ГРАЖДАНИН! БЕЗПАРТИЕН!!!
 37. 37 Профил на g_nett
  g_nett
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Абе тия награди са такова порно ... Томова добре е обобщила нещата:
  http://afera.bg/наградена-шикерова-разследваща-ж.html

 38. 38 Профил на ergen4ev
  ergen4ev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  доган и пеевски ще си поплачат от разочарование ама карай другия път....,важното е че ние вече знаем

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK