Телефон 112 ще стане достъпен и за хора с говорни и слухови проблеми

Телефон 112 ще стане достъпен и за хора с говорни и слухови проблеми

© Цветелина Белутова, КапиталОсигуряват се необходимите условия за достъп до Националната система за спешни повиквания на граждани със слухови или говорни увреждания, реши парламентът единодушно на първо четене днес.


Промените в Закона за националната система за спешни повиквания с единен европейски номер 112 бяха предложени от "БСП лява България".


В мотивите си за промените вносителите посочват, че с тях се синхронизира българското законодателство с европейското. Срокът за приемането на европейската директива за универсалната услуга и правата на потребителите във връзка с електронните съобщителни мрежи и услуги е изтекъл през май 2011 година.
"Всъщност в последните два парламента бяха приети законодателни промени в тази посока, но само на първо четене. Те не бяха гласувани окончателно с оправдания за наличието на технически пречки и проблеми, препятстващи осигуряването на достъпа на хора с увреждания в слуха и говора до службите за спешно реагиране", се посочва в мотивите към проекта.


Вносителите обясняват, че възможността за използването на тази услуга само чрез гласови съобщения поставя в неравностойно положение някои категории хора с увреждания на слуха и говора. Според тях технически ограничения за достъп до тел. 112 на хора с увреждания съществуват, защото системата за получаване на СМС не дава възможност за локализация на човек. С промените се въвежда междинна платформа на телефона.


Законът влиза в сила шест месеца след обнародването му в "Държавен вестник", е предвидено в законопроекта. Отлагането ще осигури време за предварителната подготовка и за осигуряване на бюджетни средства за въвеждане на промяната, посочват в мотивите си вносителите.


Според тях в правомощията на МВР ще е да се намери най-доброто техническо решение, чрез което хората с увреждания да могат да подават сигнали на спешния номер.

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на Free person
    Free person
    Рейтинг: 688 Неутрално

    Това е крайно необходимо,а самият 112 у нас наистина да заработи нормално.

    Tony
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK