За забраната камили да теглят каруци

Жена продава шалове в "Столипиново"

© Анелия Николова

Жена продава шалове в "Столипиново"Кезим, Али, Пенка, Салман.


Не се познават. Живеят в различни градове, вярват в различни неща. Но има нещо, което ги обединява. Всеки от тях ще ви каже: "Тук нямаме такива, проблемите ни са други", когато ги попитате какво мислят за забраната, станала популярна (некоректно) като "забрана за носене на бурки".


Въпросът ви всъщност може да прозвучи толкова абстрактно, колкото питането ще бъде ли проблем забраната камили да карат каруци.
Защо?


Защото Кезим, Али, Пенка, Салман, или по-голямата част живеещите в Харманли, Стара Загора, Пловдив не са виждали никога хора, които носят бурки. Ще ви го кажат. И ще го повторят. Освен по телевизора, освен в репортажите от квартал "Изток" в Пазарджик. Но и това не е докрай вярно.


Бурката е етнически тип облекло, възникнало късно, характерно например за Пакистан и Афганистан. Става дума за тотално покриване от глава до пети, с мрежа пред очите. Повечето жени от квартал "Изток" в Пазарджик носят никаб, при който тялото е покрито, но очите на жената се виждат.


Това тънко разграничение не попречи на главния прокурор Сотир Цацаров, на министъра на образованието Меглена Кунева (да се обявяват против появяването на публични места с бурки в България, въпреки че това не се е случвало), на общинските съветници от Стара Загора и Пазарджик да предложат забрана за носене на облекло или аксесоари, скриващи лицето изцяло или отчасти, впоследствие на Патриотичния фронт, на депутатите от ГЕРБ, БСП, Реформаторския блок, (които този четвъртък гласуваха на първо четене забраната в законопроект в регионалната комисия).


Харманли, Пловдив, Бургас, Карлово, Шумен, Хасково са част от другите градове, които ще обсъждат или предлагат подобни забрани. Като ефектът на доминото, който пък се превръща в удобен аргумент на депутатите в парламента, че вместо по места е по-лесно да се наложи направо със закон.


Жени в месчит в квартал "Столипиново" слушат как мъж разказва за покриването на лицето.

© Анелия Николова

Жени в месчит в квартал "Столипиново" слушат как мъж разказва за покриването на лицето.


Какво предизвика тези забрани?


Следващият въпрос, на който трудно ще намерите oтговор. В Стара Загора общинарите от ГЕРБ и Патриотичния фронт се притесняват за "утрешния ден" и искат да гарантират сигурността на гражданите. Променената и влязла в сила наредба за опазване на обществения ред включва забрана и за разпространение на религиозна литература и дейност (насочено срещу някои секти).


В Харманли представителят на ВМРО, който дори не е част от Общинския съвет, ще ви каже, че плюсовете на подобна забрана са, че ще се намали заплахата от такива "актове". И че България е светска страна и никой няма право да си налага своите традиции и обичаи.


В Пловдив пък е записано, че се забранява "носенето на облекло и аксесоари, покриващи лицето, както и всички други видове религиозно облекло и символи, които са в разрез с морала и традициите на религиозните общности в България".


В квартал "Столипиново" няма жени, които покриват изцяло лицата си

© Анелия Николова

В квартал "Столипиново" няма жени, които покриват изцяло лицата си


А Кезим, Али, Пенка, Салман. Или хората от Стара Загора, Харманли, Пловдив


ще ви кажат, че всичко е политика. И че те имат други проблеми.


В Стара Загора те са, че мюсюлманите нямат джамия, общината пренебрегва техните искания от много отдавна. Или че къщите им трябва да бъдат узаконени.


В Харманли, че нямат работа. И че се чудят откъде идва тази идея за вражда между българи и турци.


В Пловдив ще ви покажат разбитите улици. Или просто ще ви кажат, че не знаят какво да мислят. Или ще ви прочетат текста на предложението и ще попитат - това няма ли да засегне и християните?


Дали бурките все пак ги притесняват?


Естествено. Като всичко непознато. Като всичко, натежало от медийна употреба и обявено за страшно. От повечето от тях, че чуете едни и същи аргументи - проблем с идентичността ("мъж ли е, жена ли е"), опасността от радикален ислям (заради това, което гледат по телевизията - "може да носи бомби"), атентат.


И ще кажат, че са съгласни на такава забрана, но ще уточнят: "Тук нямаме такива". И ще погледнат спокойно.


Но ако все пак бъде въведена, какви са рисковете?


"Няма да се отрази, защото няма сред турската етнос хора с бурки" (Кезим Юсеинов, пенсиониран учител, Харманли);
"Противопоставяне на религиозна основа" (съветник от ДПС Тунджай Йозтурк, гласувал "против");
"Няма защо да вземаме мерки за нещо, което все още не е налице. Такова чудо при нас не съществува" (председателят на общинския съвет в Харманли, Иван Димитров).


В следващите дни четете репортажи от Харманли, Стара Загора, Пловдив и Пазарджик, където екип на "Дневник" прекара няколко дни в опит да разбере причините за появата на идеи за забрана на места, където няма бурки. Както и настроенията на хората, които живеят там.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (157)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Скакауец
  Скакауец
  Рейтинг: 632 Неутрално

  Отначало помислих, че авторът е от БХК. После видях, че е Лора Филипова. Все едно и също.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Слушкаш Шорош, папкаш грантове! (Верую на Киселото, миризливо и кресливо, неолиберално-марксистко л@йно ...невник...)
 2. 2 Профил на Gligani
  Gligani
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Какво значение има дали се казва бурка или мурка? Хората не искат да се разхождат нинджи в България и никакво полит-коректно промиване на мозъци няма да обърне обществената нагласа.

 3. 3 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "...Повечето жени от квартал "Изток" в Пазарджик носят никаб, при който тялото е покрито, но очите на жената се виждат..." Идентификация на едно физическо лице НЕ МОЖЕ да се извърши само по очите. Не случайно е важно да се вижда овала на лицето, челото, носа, бузи/скули, уста, брадичка.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 4. 4 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 550 Неутрално

  Бурките трябва да станат задължителни за всички жени в Европа, иначе няма спасение за Европа. Бог е един и е велик! Който се противопоставя на бурките се противопоставя на Бог!

 5. 5 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 521 Любопитно

  Дам. Бурки няма, но дайте да ги забраним, та да покажем колко мразим мюсюлманите и да спечелим някой нискочел избирател. А за истинските проблеми разбира се не си мърдат пръста. Ако със забрани можеше да се управлява и развива дуржава, Северна Корея щеше да е най-развитата страна...

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 6. 6 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3572 Неутрално

  Теорията за голямата и малката правда, маскирани под Великата шаячна правда на старият каракалпак ...

  Слабо, слабо ...

  Постмодернизмът на либертарианството нещо дава фира ...

 7. 7 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ Чл. 1
  (5) (Предишна ал. 4, изм. - ДВ, бр. 91 от 2006 г., изм. - ДВ, бр. 81 от 2011 г.) Доколкото в специален закон не е предвидено друго, този закон се прилага и за обработването на лични данни за целите на:
  1. отбраната на страната;
  2. националната сигурност;
  3. опазването на обществения ред и противодействието на престъпността;
  4. наказателното производство;
  5. изпълнението на наказанията
  Чл. 2. (Доп. - ДВ, бр. 70 от 2004 г., в сила от 01.01.2005 г., изм. - ДВ, бр. 103 от 2005 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 91 от 2006 г.) Лични данни са всяка информация, отнасяща се до физическо лице, което е идентифицирано или може да бъде идентифицирано пряко или непряко чрез идентификационен номер или чрез един или повече специфични признаци.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 690 Неутрално

  До коментар [#3] от "Логика":

  Правилно. Защо никой не ходи пеша с каска на главата или маскиран. Освен един определен контингент.

 10. 10 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  "В Стара Загора (проблемите) са, че мюсюлманите нямат джамия, общината пренебрегва техните искания от много отдавна. Или че къщите им трябва да бъдат узаконени."
  Какво значи къщите им да ТРЯБВА да бъдат узаконени?
  И какъв проблем е да НЯМА джамия в Стара Загора?
  Иначе, да, проблем е, че няма работа. Ама и за християните и също толкова голям пробле.
  Така че сте написали много думи за нищо.

 11. 11 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7324 Любопитно

  Добре, а какво е предизвикало забраната да ме пускат през лятото по къси гащи във варненския съд ?

  [email protected]
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2756 Неутрално

  Оха, пак някой ни успива. Ако цялата работа не е проблем, ако няма такива, защо е изнервянето? Нали никой не се дразни, ако забранят летенето с метли? Проблемът е, че трябва да спим, докато някой не каже: Е, толкова години не ви пречеше, сега какво ви стана?
  Проблемът е пълзящ и така е замислен. Права на човека, културни особености, толерантност.... И после - хоп! Това е традиция! Дори за България? Ай......таковата.
  Ние сме спокойни, добронамерени, но не и идиоти. Ако влезеш с маска в магазин, си потенциален обирджия. Къде е смисълът на личните документи със снимка?
  И... повтарям! Потретям! Не трябва да става град по град. Трябва да е закон за цялата страна.

  Еретик
 14. 14 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 998 Неутрално

  Би трябвало да се забрани носенето на всякакви прикриващи лицето аксесоари, с изключение на работни и транспортни предпазни средства. Бурките са само част, ония тестостерони с качулките и скиорските маски са значително по-опасни.

 15. 15 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  По телевизията гледах репортаж с хора, чиито жени ходят с бурки. Нито един от тях не изрази каквото и да е възмущение, а най-спокойно заяви, че жените им просто няма да излизат от къщи. Така че лаф моабетите за това, че религията им го "налагала" се обезсмислят - налагат им го домашните им господари и собственици!
  Наредбата е добра и не е дискриминационна. Но пак си е българска работа, защото ми е чудно каква е процедурата, ако все пак някоя бурка бъде заловена на обществено място - как ще бъде идентифициран човекът, като не може да му се види лицето - ще го събличат на място или какво!?...

 16. 16 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#15:"Митев"]жените им просто няма да излизат от къщи. Така че лаф моабетите за това, че религията им го "налагала" се обезсмислят - налагат им го домашните им господари и собственици! [/quote]
  Точно това ще стане, но не защото някакви мъже налагат нещо на жените, а защото самите жени са убедени, че така трябва да са обличат и ако им забранят - просто няма да излизат от къщи. Така че забраната няма да им помогне и да ги "спаси", а ще ги изолира още повече.

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 17. 17 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 993 Неутрално

  Въййй... да поревем дружно, че ще забранят бурки, никаби и прочие чаршафи. Мно'о сте лоши, начи... трябва да осигурите всикчо на мургави, бежанци, мързели и всеки който поиска да си прави каквото си иска. Хляб, любов и чаршафи на корем. И най-вече пари.

  Няма шики-мики.
 18. 18 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  В Пловдив пък е записано, че се забранява "носенето на облекло и аксесоари, покриващи лицето, както и всички други видове религиозно облекло и символи, които са в разрез с морала и традициите на религиозните общности в България".
  _____________
  Абе какво толкова има да му философстват? Забраната на бурките е мъдро решение защото жените с бурки придават доста ориенталски вид на скромната ни държава която трябва да развива туризъм и икономика с инвеститори!..това е .(точка)
  Общностите които имат нужда от бурки и джамбии да се обърнат към съответните ислямиски фондации които да ги приемат за бежанци в Саудитска Арабия където могат да практикуват своите особености!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 19. 19 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3572 Весело

  [quote#11:"karabastun"]Добре, а какво е предизвикало забраната да ме пускат през лятото по къси гащи във варненския съд ? [/quote]
  Явно си сбъркал в каруцата.

  Опитай да влезеш по къси гащи в джамията ...

 20. 20 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1043 Весело

  До коментар [#16] от "muncho":

  А до бюрата по труда няма ли да ходят?
  В банка няма да ги пускат,ясно.

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7424 Неутрално

  Никаб ,бурка, разликата е малка, почти никаква. Само по едни очи,не може да се съди за лицето.

 22. 22 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 521 Весело

  И сега като забранят маскирането всички банкови обирджии ще се стреснат и ще почнат да ходят с открити лица
  Както и всички скинари, пардон, футболни фенове. А поллюцията ще се юрне да ги глобява
  Атентаторите пък ще умрат от яд, че не са се сетили да се крият зад бурка до сега, докато не беше забранено.
  А мармотите ще завиват шоколад

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 23. 23 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  До коментар [#13] от "Костадин Иванов":"...Нали никой не се дразни, ако забранят летенето с метли? Проблемът е, че трябва да спим, докато някой не каже: Е, толкова години не ви пречеше, сега какво ви стана? .." Именно- и аз така мисля.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 24. 24 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 521 Весело

  ... И най-вече мюсюлманите, на които държавата никога не е сменяла насила имената, не ги е гонила от къщите им, не им е забранявала да си строят джамии в нарушение на Конституцията и не ги е дискриминирала в Изборния кодекс, та сега като им забрани и да се обличат както искат изведнаж ще се откажат от исляма и ще станат православни путинисти
  При такова толерантно отношение на никой няма да му хрумне да се радикализира..

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 25. 25 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#12] от "muncho":

  Има много изследвания, че расизма, сексизма и тн са признаци на ниска интелигентност, в глобален свят тъпите падат повече и повече на дъното ...

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 26. 26 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  До коментар [#8] от "muncho":

  Верската и етническата култура на българите е безгранична. Справка историята на Западна Европа. Съвсем доскоро.

  Panta rhei....
 27. 27 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 550 Неутрално

  [quote#16:"muncho"]очно това ще стане, но не защото някакви мъже налагат нещо на жените, а защото самите жени са убедени, че така трябва да са обличат и ако им забранят - просто няма да излизат от къщи. [/quote]

  Точно така!!! Бурката идва от БОГ, не са я наложили някакви хора!!!

 28. 28 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Ех, Лора...
  Една мароканка - Hind Fraihi - още преди 10 години е написала книга за пълзящата инфекция сред мюсюлманите в Белгия. Никой не й е обърнал внимание. Стигна се до атентатите в Париж и Брюксел:
  https://www.youtube.com/watch?v=JlkODwQFqs0
  Днес дори не можете да снимате в Моленбек, без да ви нападнат. Ето например тази нежна италианска журналистка:
  https://www.youtube.com/watch?v=BHhJfbIdueA
  С право се гордеем, че нашите мюсюлмани не са такива, но какво правим, ако натискът се прехвърли и върху тях?

 29. 29 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1334 Неутрално

  Първосигналните "патриоти", второкачествените пУтриоти и третокласните им ментори искат да манипулират нормалните хора зер, България загина, ний сме нейните защитници, а не някой друг и най-добре да идват да ни спасяват за трети ли, четвърти път ли, вече не им хващам края.
  В това цялото активно мероприятие има минимум една грешна калкулация - че им верваме на циркаджилъците и внушенията.
  А законът може да придобие логичен и принципен, напълно разбираем вид - властта иска в интерес на сигурността да вижда на обществени места лицата на гражданите, а не паравани - било то бурки, ку-клукс-клан качулки или нещо друго.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 30. 30 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2756 Неутрално

  И, да не ставам досаден, ама:
  "Кезим, Али, Пенка, Салман. Не се познават...."
  Така вижда авторът нашето общество. Нещо не ми харесва. Аз се казвам Костадин. Наистина.

  Еретик
 31. 31 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1329 Неутрално

  До коментар [#28] от "blaueaugen":

  Определено вече има такъв натиск. В момента опитват почвата. Не случайно целите засега са циганите (най лесно се подават на парични съблазни). Разбира се и чрез разни фондацийки и неправителствени организации. Поне засега турците се държат адекватно, надявам се и за в бъдеще да си останат такива.

  Panta rhei....
 32. 32 Профил на Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Цъкльо ВЪРНЕТЕ СТАРИЯ ДИЗАЙН.
  Рейтинг: 630 Весело

  Лелееее след години мълчание Мунчо се появи...отново.
  Поздрави най сърдечни о велики защитнико на права всякакви

  АМАН ОТ НЕКАДЪРНИ ОБНОВЛЕНИЯ
 33. 33 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#30] от "Костадин Иванов":

  Обществото ни е мултикултурно, както на Запад. В Лондон най-популярното име е Мохамед. Това е бъдещето на Европа, свиквайте! Бог е казал, че Арабският език е БОЖИЯТ ЕЗИК и Коранът е написан на арабски! Не на някакви си европейски езици! Освен това християните са идолопоклонници и трябва да бъдат разкарани.

 34. 34 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Забележете обаче как фобията е в основата на "мисленето" на авторите на подобни закони. Понеже не виждаме лицето на някого, значи той автоматично е заплаха. Нормалните хора не разсъждават така. Те не виждат в непознатото заплаха, преди да имат някакво доказателство за заплаха. Но нормалните хора не пишат такива закони...

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 35. 35 Профил на subsonic
  subsonic
  Рейтинг: 583 Неутрално

  До коментар [#24] от "muncho":

  Ти май си доста промит мозък.

  Въпросът с имената е направен на въпрос от турски фундаменталисти. А не знам и с кой акъл нашите партийци са се вързали на тоя номер със смяната на имената. Явно Тато и Кенан Еврен са тръгнали да си ги мерят...но на наша територия.

  Както и "преселването" - повечето преселници се преселват и напускат от страх от саморазправа, но не толкова от Българската държава, а от тяхната си общност. Репресиите спрямо труския етнос са били двустранни - веднъж от България, но втори път, по-силно, от Турция.

  А това за джамиите е въпрос на мода - допреди 20 години не беше толкова модерно да има толкова религиозни мюсюлмани в България.

  После се появи една партия, която играейки между Русия и Турция, започна да мъти мозъците на турския етнос и да нагнетява етническо напрежение, за да може да се превърне в "гарант" на етническия мир - нещо, което никога не е стояло като въпрос преди появяването на въпросната партия.

 36. 36 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 899 Неутрално

  Моята позиция е по-скоро естетическа. Тук традицията, светогледът, мисленето са такива, че жена с кърпа на главата вече не върви. Дори обикновеният хиджаб ми вдига кръвното, дори без да съм нискоинтелигентна, дори без да съм расист. Просто стои странно. Не мога да се боря за нечий мерак да се намята с облекла и да ходи със странен за тия земи силует.

 37. 37 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2756 Неутрално

  До коментар 33#
  Човек, не знам дали си реален, БЛЪФ както изглеждаш и се пишеш, или просто заядлив келеш. Определено добре пишеш на български, но нещо не ти е ясно. Българското общество е деградирало, но не съвсем. Както в древна Спарта, ако се наложи, възрастните мъже, които няма какво да губим, няма да позволим на изметта да ни се качи на главите. С добрината не трябва да се злоупотребява.

  Еретик
 38. 38 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#4:"blaf"]Бурките трябва да станат задължителни за всички жени в Европа, иначе няма спасение за Европа. Бог е един и е велик! Който се противопоставя на бурките се противопоставя на Бог! [/quote]

  До коментар [#4] от "blaf":

  Остава и мъжете да се забулят с бурки и тогава няма да се знае кой кой е и коя коя е и ще си сложим антенки на извънземни. След това някои ще поискат и боят с камъни като свещенно действие на правата вяра.

 39. 39 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Като започнем оттам, че забраната на бурките е противоконституционна, тя е и най тъпото нещо което се прави. Лова на вещици обикновено води до ескалация и кървави сцени. Не мисля, че съм длъжен да се идентифицирам на филанкишията докато отивам да си купя зеле от пазара. Виж, ако има съмнение за нарушение и/или престъпление религията не може да е оправдание. В случая обаче се създава дискусия в обществото по проблем който не съществува. По този начин въпросния проблем се насажда и става реален. Потърпевшите се превръщат в мъченици, тръгва обратна реакция и т.н. Лично аз подозирам, че носенето на бурки от 5 жени някъде си е платена провокация. Но нашите управляващи бяха толкова тъпи да се хванат. И сега...дебатираме. На финала ще се трепем едни други. Това ли е целта?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 40. 40 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 856 Неутрално

  Нищо ново под слънцето.Властта в България винаги си е търсила проблеми които слабо интересуват хората и ги напомпва до огромни размери.Важното е да се отклонява вниманието от съществените за хората проблеми.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 41. 41 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3572 Неутрално

  До коментар [#34] от "muncho":
  Забележете обаче как фобията е в основата на "мисленето" на авторите на подобни закони. Понеже не виждаме лицето на някого, значи той автоматично е заплаха.
  ============
  Бъркате.
  Няма значение дали умишлено или поради доктринерско заслепение. Все тая като резултат ...

  В случая бурките са рекламен и идеологически фактор.
  И като такъв са наистина заплаха.
  Никаква религия по убеждение не са, защото същите тия днес с бурките са ония от преди две-три години, които бяха ортодоксални ... евангелисти!
  Разликата е само в това кой и за какво плаща.
  Днес бурките са същото, каквото бяха червените връзки за пионерчетата. Или кафевичките униформички със свастиките. Схемата е същата! Униформа, ярка, отличаваща се и запомняща се символика, сплотяваща в общност, агресивна изява пред обществото ...
  И както някои болести се лекуват чрез лечение на симптомите, така и тази болест, продажническата и подмолническата, се лекува с изчистване на симптомите.
  Остава само основният и голям въпрос - защо се оставят емисарите, които плащат и си купуват такива и в такива количества, са оставени да си разиграват необезпокоявани досега коня ...

 42. 42 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#38] от "Ернесто":

  Мохамед (мир на праха му) е получил разрешение и поощрение от единия и единствен всемогъщ Бог Аллах да се използват камъни в борбата срещу престъпността в единната нация на Исляма Умма. Аллах е дал знаци, че Ислямът ще завладее Европа без насилие, но когато Шериатът се въдвори в цяла Европа религиозната полиция ще може да използва камъни, както и рязане на крайници (също разрешено от Мохамед (мир на праха му)).

 43. 43 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2392 Неутрално

  "Какво предизвика тези забрани?"


  Ксенофобията. Ксенофобията на "новите" националисти Каракачанов и Симеонов с любезното съдействие на герберската мафия! Омразата и ксенофобията е основната храната на националистите. А с тази храна вече се храни и Герб! Герб не трябва да стои гладен... Хората може, но Герб - не! Защото зад Герб стои не само върхушката, но и мафията! А мафията е с вълчи апетит. Мафията знае, че докато сикаджията управлява държавата, тя няма да остане гладна. И яде яко. Яде до насир...!Спомняме си най-пресният случай с ДАИ... Спомняме си за развалените обществени поръчки и нулевите последствия от този факт! Виждаме "Лафките" на Пеевски като жив паметник на дружбата между Борисов и неговият гуру и създател -Доган! За това, въпреки гърчовете, Герб трябва да добута мандата до край. На всяка цена. Стабилно. А за добута мандата стабилно, трябва да слуша националистите. Тук не си струва въобще да се отчита подкрепата на Кунева и Лукарски, защото това са хора без характер, без физиономия, без мнение, а видимо вече - и без капка акъл… и като резултат - нулева подкрепа. Не съм видял един жив фен нито на Кунева, нито на Лукарски. Нито във форума, нито извън него… Те консумират последното си участие във властта. За това сме свидетели на най-голямото падение на Герб - съюз с националсоциалисти! Този съюз, роди и безумната идея за ограничаване на правата на българите в чужбина и за разделянето им на две групи: добри и лоши български гласоподаватели. Според националистите и техните герберски приятели-умници, лошите гласоподаватели трябва да бъдат УДАРЕНИ по почина и опита на тефтерчето "Златанов". Трябва да бъдат ударени, защото руското ДПС е в опасност. Опасността според тях, идва от турските гласове за Местан. Учудвате се, как може националисти да са загрижени за Доган..? Може, може и още как... Обединява ги едно име - Русия! Няма нищо чудно и лошо в това, че Русия ги обединява! Чудното е обаче, как е възможно толкова демократично мислещи хора, включително фенове на Герб, да стоят от страни, да гледат мълчаливо, да люпят семки и да чакат тържественото пристигане на Годо... Годо няма да дойде. А преходът ще се увеличи с толкова години, колкото двамата милиционери са изкарали начело на държавата. За Герб има само един добър изход - отрязване на мераците на националсоциалистите, избор на ново ръководство на партията (ако умните хора при тях са кът, ние ще им дадем на заем) и бързи предсрочни парламентарни избори.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 44. 44 Профил на laik87
  laik87
  Рейтинг: 568 Гневно


  " И че те имат други проблеми.
  В Стара Загора те са, че мюсюлманите нямат джамия, общината пренебрегва техните искания от много отдавна. Или че къщите им трябва да бъдат узаконени."

  Е ТОВА ОТКЪДЕ НАКЪДЕ?
  Това, че са налазили Стара Загора и са се настанили/построили незаконни коптори НЕ ЗНАЧИ, че копторите трябва да бъдат узаконени или пък да им се вдигат джамии. Кой не му изнася, друм...

 45. 45 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 521 Неутрално

  [quote#39:"George Svinarov"]Не мисля, че съм длъжен да се идентифицирам на филанкишията докато отивам да си купя зеле от пазара.[/quote]
  Именно.
  Но това за същества с комунистическо, фашистко или въобще тоталитарно мислене е неразбираемо. Те поставят Държавата над Индивида и никакво ограничение на правата на индивида не е прекалено за тях, щом е за "доброто на Държавата".

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 46. 46 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2392 Гневно

  [quote#45:"muncho"] Те поставят Държавата над Индивида и никакво ограничение на правата на индивида не е прекалено за тях, щом е за "доброто на Държавата".[/quote]


  Националистите и Борисов не са държавата! Точно обратното. Националистите и Борисов вече са заплаха за националната сигурност, поради ксенофобията която проповядват.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 47. 47 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#42] от "blaf":

  Как разбрахте че единствен всемогъщ е Бог Аллах. Всяка религия си има наречен бог, някои са измислени други съществуващи личности. Религиите са създадени за да се владеят и подчиняват умовете на хората . Ако Бог Аллах съществува и е всемогъщ помолете го да спре войните, ако не може се съмнявайте че всички богове са измислени.

 48. 48 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#39:"George Svinarov"]Като започнем оттам, че забраната на бурките е противоконституционна[/quote]
  Не е.

  [quote#39:"George Svinarov"]Не мисля, че съм длъжен да се идентифицирам на филанкишията докато отивам да си купя зеле от пазара.[/quote]
  Длъжен си да не скриваш лицето си, иначе няма мултикулти, а апартейд. Като ги пишеш тези, не си представяш, че примерно 1/3 от майките в училището на децата ти ще ходят с черни покривала, нали? Ами ако внезапно жените бъдат осенени от Аллах и решат да го правят, как ще функционираме като общество, съставено от християни, мюсюлмани, невярващи и т.н.? Къде ще се срещаме и как ще си говорим?

 49. 49 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 521 Любопитно

  Следващата логична стъпка е да предложат всеки да има имплантиран RFID чип за разпознаване. В крайна сметка някой може да е с перука докато си купува зеле и да остане неразпознат... ;–)

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 50. 50 Профил на muncho
  muncho
  Рейтинг: 521 Неутрално

  ... Всъщност разпознаването няма нищо общо. И да е с открито лице човек може да не бъде разпознат. Но тези наредби и закони нямат за цел да не се затруднява разпознаването. Те имат за цел да тормозят мюсюлманите и всички знаят това.

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
 51. 51 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#47] от "Ернесто":

  Такива въпроси не бива да се задават, защото човек може да остане без вярата си. В Свещеният Коран сура 5:101 и 102 ясно пише:

  "О, вярващи, не питайте за неща, които, ако ви бъдат разкрити, ще ви навредят! А питате ли за тях, когато се низпослава Коранът, ще ви бъдат разкрити. Аллах е премълчал това. Аллах е опрощаващ, всеблаг.4"

  "Хора преди вас вече питаха за тях, после ги отрекоха."

  (преводът на български не е въобще коректен тук, затова по-добре да четете Свещеният Коран на Божият Език Арабски)

 52. 52 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Апартейд (от африканс: apartheid, əˈpɑrtheɪt, „разделяне“, правилно произношение на африканс: апартхейд от apart - разделен и heid - субстантивираща частица) е политиката и правната система, въведена и поддържана от правителствата на бялото малцинство в ЮАР от 1948 до 1990 г.
  ======
  Аз не виждам връзка с ксенофобията на религиозен принцип в България, ама щом това ви е довода....
  Относно конституцията - в България тя гарантира свободата на вероизповеданията.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 53. 53 Профил на Galeto
  Galeto
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Аз с години не се връщам в Българиа, но дори и аз съм виждала в памашките села изцяло забулени жени, без да ме интересува излишно кой какво облича, от гледна точка на сигурността пълното забулване, каквото и да е името на дрехата не е добра идея. Останалото е намесване на излишни понятия в темата.

 54. 54 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  До коментар [#1] от "Скакауец":

  Съгласен

 55. 55 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  забраната е просто смешна.

  ако държавата наистина искаше да се прочисти от войнстващия ислямизъм, трябваше да се обърне внимание на финансирането на ислямистки организации - с какви пари, от кои държави и да го забранят.

  забраните не работят (факт). просто създават грешната представа, че държавата регулира нещо, а всъщност забраната най-често си остава нещо изпльокано на хартия (дали са фасове, боклуци, неправилно паркиране, вдигане на шум след 22 или 14-16ч, национално предателство и мнооооого други).

  на мен лично са ми неприятни тези религиозни символи, но:
  - статистиката е безпощадна (някой от патрЕотите провери ли въобще колко жени в РъБъ носят бурки?)
  - законодателят лицемерен (справка предния абзац)
  - а мат'рялът си е прост и първосигнален - лесно му се отвлича вниманието от КТБ-та, нестабилни управления или съдебни батаци.

  въобще това е ен-тото правителство поред, което идва със сериозни заявки за реформи, които накрая се свеждат до смяна на някой автор в учебника по литература за 7ми клас и поредните забрани (на хартия).

  правната норма се налага от хора с морал, а такива сред т.нар. политици просто няма.

 56. 56 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 726 Любопитно

  Защо в България, вместо винаги използваната дума фередже, започна да се използва думата бурка?

 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на nqkoga_nqkude
  nqkoga_nqkude
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Бурки може, но в ислямска държава... В предвид нашата нетолерантност към терора в Брюксел, а и изблиците им в Париж - приемете бурката като бъркане в очите на православието, а то е мнозинство... Нарочно ни провокират!

  "Силата е във вътрешният мир, не в гнева."
 59. 59 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 401 Неутрално

  темата е много двояка и трябва да се внимава с това

 60. 60 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 677 Неутрално

  Статията е точно в десетката - ние сме държава, която шумно и демонстративно забранява нещо, което го НЯМА в България. Защото бурки в България наистина няма - за това мога да се обзаложа.

  По тази логика, утре ВМРО може да поискат да забраним динозаврите, орките, телепортацията, летенето с летящо килимче, и духовете от вълшебни лампи. Да, можем да ги забраним, и то с бурни овации и 10-минутни изпълнения на "Мила родино".

 61. 61 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 677 Неутрално

  [quote#56:"dissident"]Защо в България, вместо винаги използваната дума фередже, започна да се използва думата бурка?[/quote]

  Защото са две различни неща.

  Фереджето закрива само долната част на лицето, като мжое да върви в комплект със забрадка на косата, но съм виждал и без. А бурката е дреха, която покрива тялото от глава до пети, като дори и очите са скрити за "прозорче" с платняна мрежичка.

  Има още никаб и хиджаб, но в момента не ми се занимава да ги описвам подробно...

 62. 62 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 899 Неутрално

  До коментар [#56] от "dissident":

  Защото се подменя натоварената със стария смисъл дума (фереджето говори за потайност, ориентализъм, назадничавост, вече решен въпрос за нещо погрешно) с такава, която съдържа положителна конотация (прогресивност, приемане, култура, актуален въпрос за битието). Ноам Чомски би си запалил пура от кеф...

 63. 63 Профил на zegi
  zegi
  Рейтинг: 610 Весело

  До коментар [#34] от "muncho":

  "Понеже не виждаме лицето на някого, значи той автоматично е заплаха. Нормалните хора не разсъждават така."
  Дори и да скрито лицето , е възможно да се изразява сърдечност и добронамереност. Особено , ако са открити други части на тялото. Я виж тук във Венеция от векове как са решили твойта дилема, дето не ти дава покой да спиш нощно време. Апропо, ясно ти е , че си далече от "нормалността" .
  https://www.google.com/url?q=http://photo.rozali.com/hajde-na-karnaval-vuv-veneciya.html&sa=U&ved=0ahUKEwjgwq2sqdfMAhXGVBQKHZgFDygQFggEMAA&;client=internal-uds-cse&usg=AFQjCNHjyXGjFeNM_scBhw-RB1fvwLVCjw

 64. 64 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#51] от "blaf":

  Щом корана забранява да питаш очаквам че позволява да се помолиш. Помоли се да спре войните и да не се давят бежанци и децата им, ако ти изпълни молбата всички ще повярваме че съществува и е всемогъщ и добър, но ако не го изпълни в реално време да кажем месец то се съмнявай в това което цитираш.

 65. 65 Профил на Elena Dimitrova
  Elena Dimitrova
  Рейтинг: 518 Неутрално

  темата е много двояка и трябва да се внимава с това +++++++++

  4itatel
 66. 66 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#64] от "Ернесто":

  И един невярващ да има, нищо няма да стане! А то има много неверници в Аллаха! Просто чети Корана, там е истината. Исус е пророк в Исляма, а не божество. В Исляма го няма идолопоклонничеството към Исус, защото човек не може да е Бог. Само Аллах е Бог, и Мохамед (мир на праха му) е неговият пророк, а арабският език е езикът на Бог. Следователно Шериатът е истината и нека всички жени да имат бурки, за да имат чест. Един ден всяка жена във всяко кътче на Света ще иска да носи бурка и дори един ден да не носи, ще бъде наказана както го пише. Така и ще бъде.

 67. 67 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#66:"blaf"] Следователно Шериатът е истината и нека всички жени да имат бурки, за да имат чест. [/quote]

  Жените може през бурката да загледат и пожелаят чужд мъж, то следва че и мъжете трябва да се покрият с бурка.


  [quote#66:"blaf"]И един невярващ да има, нищо няма да стане! [/quote]
  Е много лесно обяснение защо бог или Аллах няма да изпълнят молба да спрат войните и страданията.

 68. 68 Профил на Ернесто
  Ернесто
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#66] от "blaf":

  По принцип съм против всякакви забрани и задължителни неща.

 69. 69 Профил на chedomir
  chedomir
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Интересно ми е дали госпожица/или госпожа Филева/би си позволила да се поразходи из Ел Риад,Дубай или Кувейт по къси панталонки и потник.Или ще се съобрази с дрес изискванията в съответната страна.Тъй че проблем с бурките по нашенско няма.Просто трябва да се спазват правилата.А те повеляват-в София -с бурки,в Стара Загора-без.Демокрация...Като в швейцарските кантони.

 70. 70 Профил на ferry
  ferry
  Рейтинг: 447 Любопитно

  Интересно ми е дали ще санкционират спец-частите, че ходят маскирани? А мотористите, скиорите, сноубордистите? А през зимата тези, които си покриват лицето, защото е прекалено студено, защото са болни или пък се страхуват да не пипнат болест? А пчеларите за това, че не се идентифицират пред пчелите? Просто ми е любопитно...

 71. 71 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#5] от "muncho":

  Швейцарците как ги оценяваш?
  Те високо- или нискочели ли са?
  Там даже забраниха да се строят минаретата на джамиите!

 72. 72 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#70] от "ferry":

  Не ги касае!

 73. 73 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#69] от "chedomir":

  Скоро няма да има бурки и в София...

 74. 74 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 983 Любопитно

  Ако кажа, че ми е гнусно, ще бъда доста мека в изказа си...!!!

  Форумът е в будна кома...
 75. 75 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1299 Неутрално

  Повечето жени от квартал "Изток" в Пазарджик носят никаб, при който тялото е покрито, но очите на жената се виждат.
  ..................
  Тзъ, ни ща.
  Обратното по ма кефи.
  Тялото и не е покрито, голо дет се вика, а на очите нежна превръзка от кадифееее.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 76. 76 Профил на tourlache
  tourlache
  Рейтинг: 484 Неутрално

  "Става дума за тотално покриване от глава до пети, с мрежа пред очите" - от статията.
  Че то е вредно за зрението! Ако аз нося такова нещо, ще повръщам през половин час, а очите ми ще са вързани на фльонга. Дали да не включим и МЗ в спора. По-демократично е някак си.

  11.03.2015 год., изказване на Премиера от трибуната на Парламента: "За КТБ ще я спасим, пари са, ще ги наваксаме. Етническият мир... Не ги провокирайте".
 77. 77 Профил на dimov_a
  dimov_a
  Рейтинг: 222 Неутрално

  До коментар [#42] от "blaf":

  Иска ми се Лора Филева да прочете коментара ти за да разбере какви глупости пише. Според теб, когато шериата завладее Европа, религиозната полиция ще използва камъни и рязане на крайници за прилагането му?!!!?!!!? Значи християнските общества трябва да са толерантни към хората изповядващи исляма с всичките им религиозни особеностти, но обратното е невъзможно. Или не и ако човек иска да запази всичките си крайници.

 78. 78 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#66] от "blaf":

  Господ Иисус Христос е Син Божи-Съвършен Бог и Съвършен Човек,който се Е принесъл доброволно в Жертва за целия паднал в грях човешки род!
  Само чрез Неговото име може да се спасим и да достигнем до Бог!
  Няма и не може да има друг начин-за това са свидетелствали всички Пророци!
  Лъже поророка Мохамед е изобличен от Господ Иисус Христос,както и всички други лъжливи пророци с думите от Свещеното Писание: "15. Пазете се от лъжливите пророци, които дохождат при вас в овча кожа, а отвътре са вълци грабители:
  16. по плодовете им ще ги познаете. Бере ли се грозде от тръни, или смокини от репей?
  17. Тъй, всяко добро дърво дава добри плодове, а лошо дърво дава лоши плодове:
  18. не може добро дърво да дава лоши плодове, нито лошо дърво да дава добри плодове.
  19. Всяко дърво, което не дава добър плод, отсичат и хвърлят в огън.
  20. И тъй, по плодовете им ще ги познаете."Матея,гл.7

 79. 79 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#78] от "rurade":

  В Исляма е казано, че Мохамед (мир на праха му) е последният истински пророк на единственият истински всемогъщ Бог Аллах, а какво пише в християнската литература няма значение, всеки може да напише каквото си иска. Свещеният Коран идва от самият Бог, той е получен и преразказан чрез притчи, метафори и строфи от Мохамед (мир на праха му), така както той го е получил от Всемилостивия и Всемъдрия Аллах.

  Всеки човек може да възприеме Исляма като признае, че Мохамед (мир на праха му) е последният истински пророк на единственият истински Аллах. Докато не сториш това няма спасение за теб.

 80. 80 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 550 Неутрално

  До коментар [#78] от "rurade":

  Освен това няма как Исус да е и Бог и човек. Или ще е Бог, или ще е човек. А и няма такова нещо като "Божи гроб". Как ще умре Бог? Вие нормални ли сте християните? Как може да вярвате в "Светата Троица", това е най-очевидното идолопоклонничество, което е забранено от единият истински Всемогъщ и Всемилостив Господ Бог Аллах. Затова и мюсюлманите и евреите ви мразят и искат да унищожат вашата религия, защото тя е идолаторна религия. Най-лошото нещо на Света е да се кланяш на идоли, това е по-лошо от убийство, кражба, прелюбодейство!

 81. 81 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 470 Весело

  [quote#56:"dissident"]Защо в България, вместо винаги използваната дума фередже, започна да се използва думата бурка?[/quote]

  Добър въпрос. Защо?

  Може би хората, които си вадят хляба с тези теми, пишат за будалите на Запад и в Саудитска Арабия, които ги спонсорират и си хвърлят парите, а там ползват бурки, а не фереджета ...

  То от НГО-та и фондацийки най-сладко се цоцат парички. Наизустяваш езика на донорите и ключовите им фрази, обясняваш им колко тежко положението на братята мюсюлмани тук и как трябват средства за добри дела - я думите на Пророка да се разясняват, я правата на малцинствата да се пазят. И цоцаш. Саудитите колко джамии построиха по селата, не си знаят парите.

  Не са само тези, де що има будала да спонсорира някоя кауза ще се намерят българи да му вземат парите. ЛГБО, феминистки, опазванена дивата круша дето вирее само в двора ми на село - застрашен вид.

  То цялата ни държава една пирамида да крадем евро фондове, та хората ли да не се пробват...

 82. 82 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2637 Неутрално

  Добре сега, разбрахме, че малцинствата не се интересуват от бурки, и нас те не не ни интересуват. Лорчето само да обясни разликата между хиджаб и бурка ли се напъва толкова? BTW никой не се интересува от пръстови отпечатъци, ама ето на, Москов ще ги въвежда. Да сте чули Филева да обикаля по села и паланки да пита за пръстовите отпечатъци? Не? Вероятно щото Москов е десебарка или щото грантовете са за мучене по точно определени опорни точки? Е-ееех, колко сте жалки, само ако знаехте...

 83. 83 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 990 Весело

  Antiracist / Antifascist / Antizionist / Antiislamophobic / Anticapitalist ...NO BORDERS - NO NATIONS
  -------------------------------------------

  Бре, Мунчо, напиши го на български с две думи да те разберат всички - "полезен идиот"...

 84. 84 Профил на puknatastotinka
  puknatastotinka
  Рейтинг: 990 Весело

  [quote#79:"blaf"]Свещеният Коран идва от самият Бог, той е получен и преразказан чрез притчи, метафори и строфи от Мохамед (мир на праха му), така както той го е получил от Всемилостивия и Всемъдрия Аллах. [/quote]

  Разсмях се до сълзи. Алла ще да е прекалил с виното или с девиците за да се пошегува така зловещо с човешкия род и да си даде наставленията на доказано неграмотен педофил. На всичкото отгоре си е поиграл и на развален телефон, защото думите му са записани десетки години след като Мохамед е намерил покой в пpеизподнята - все пак бил е верен слуга на Сатаната избивайки толкова народ в името на "вярата"....

 85. 85 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Това с бурките е провокация, просто да видят как ще реагира обществото ... няколкото явно платени трола тук /специално по темата/ също са провокация ... но няма да ви се получи, смотльовци !!!

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 86. 86 Профил на victor_stefanov
  victor_stefanov
  Рейтинг: 35 Весело

  Хе-хее, забранихме си и кукерите.

 87. 87 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  България е светска държава и религиозните символи имат само церемониална функция.

  Нямат място на публични места, в образованието, медиите, администрацията и т.н.

  Който иска бурка да си стои в къщи с нея!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 88. 88 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  "Бурката е етнически тип облекло..."

  Това не е вярно- бурката е религиозен символ. Не всички жени от афганистански и пакистански етнос носят бурки.

  Не на религиозните символи в България.

  Министър Бъчварова е длъжна като представител на официалната власт, отговорна да бъде стожер на светския характер на българската държава, да обяви подкрепя ли радикалните виждания на дъщеря си, изразявани неведнъж в сайта Дневник.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 89. 89 Профил на slaveyko
  slaveyko
  Рейтинг: 229 Неутрално

  На Лора Филева може да не й пука дали ще я третират като туркиня, арабка или циганка, но нека не налага това и на другите. Ние сме българи (не от "български етнос", както ни кръсти някогашния американски посланник Пръдльо) и искаме да си останем такива.
  И защо страна като Франция, която ни сочат за пример на демокрация и толерантност, не може да ни бъде пример и в този случай? Защо Франция се премълчава, когато предприема действия в защита на националните си интереси, противоречщи на "политически коректните" позиции на измислените демократи?

 90. 90 Профил на gringo_tm
  gringo_tm
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всички, които носят маски от аптеките, за да се предпазват зимно време от грип, че дори и децата, които са омотавани с шаловете от бабите и майките си зимно време в местните РПУ-та за проверка! Все пак скриват лицата си...

 91. 91 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1894 Любопитно

  До коментар [#88] от "mr. wonderworld.":

  Сети се за притчата за "забранения плод". Проблемът е изкуствено създаден и е част от една националистическа кампания - разпалване на много и различни етнически конфликти (Раднево), които да настроят хората един срещу друг или да ги накара да се страхуват за живота и имуществото си. Добре познат политически подход на ченгетата от ДПС, нали?
  Филева е права за разликата между бурка и никаб, но ще те попитам... Като забранят със закон споменатите облекла, хиджабът и чадорът (оттам идва думата "чадър" ще бъдат ли пак религиозен символ, който подлежи на премахване по нормативен път?

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 92. 92 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 673 Весело

  Край, обявиха ме за престъпник. Често през зимата си слагам шапка и шал и ми се виждат само очите. Така тичам в парка, когато температурата падне под минус 7-8 градуса. Сега вече това ще е незаконно и могат да ме арестуват. Хубавото е, че никога не съм виждал кьорава униформа по улиците, когато температурата падне под минус 10 градуса.

  No Pain No Gain
 93. 93 Профил на Сталкер
  Сталкер
  Рейтинг: 213 Неутрално

  [quote#16:"muncho"]не защото някакви мъже налагат нещо на жените, а защото самите жени са убедени, че така трябва да са обличат[/quote]

  До коментар [#16] от "muncho":

  Кои жени? Циганките от Пазарджик на които фондации от Саудитска Арабия им плащат 100-тина лв. месечно да ходят със бурки ли? Щото други няма, виж репортажа...

 94. 94 Профил на Time is on my side
  Time is on my side
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  Според мен, това са традиционни женски мюсюлмански облекла (носии), като бурката и никабът не са популярни в България и в Турция. Нашите носии, всички съдържащи аксесоари за главата (покривало на косата - забрадка, шапчица с було и т.н.) също могат да се нарекат "хиджаб", но никой не е тръгнал да се възмущава, когато се носят на фолклорни събития. Някой тук да е чувал, че християнската религия изисква жената да не влиза в храм, без да е покрила косите си?

  “In an age in which the media broadcast countless pieces of foolishness, the educated man is defined not by what he knows, but by what he doesn't know.” ― Nicolas Gomez Davila
 95. 95 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 470 Любопитно

  [quote#92:"tokkay"]Често през зимата си слагам шапка и шал и ми се виждат само очите.[/quote]

  теб нали ти е ясно, че облеклото на нормалните хора зависи от времето навън, докато тия ходят като пингвини всеки сезон? Кажи че го разбираш, че сериозно се уплаших да не си умствено изостанал - щели да го арестуват, че носи шал посред зима....Каква логика, какво сравнение...

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 96. 96 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 899 Неутрално

  Ако носиш шал, маска, карнавален костюм и ако някой ти каже- свали ги да ти видя лицето, ОК, сваляш. Никакъв проблем, никаква екзистенциална или религиозна драма.

  А как ще накараш нинджата да си свали бурката/хиджаба/никаба/фереджето? Не може, защото не е просто дреха, а символ. Ще се заяде за правата си. Именно затова има коренна разлика между двете неща.

  Да не говорим, че изглеждат зловещо. Фремените от Циганската махала и техните Бене-Гесерит...

 97. 97 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#80] от "blaf":

  Този спор е разрешен преди 2000 години с въплъщението на Бжия Син от Пречистата Дева Мария за наше спасение!
  След Глоготската Жертва ,Възкресението и Възнесението Господ Иисус Христос ,Второто Лице на Пресвета Троица ,Седи отдясно на Бога Отца с Обожествената Човешка Природа!Така и ще дойде при Второто си Пришествие и така ще съди всички на Страшния Съд!Бог е основал на земята Църквата,която да води човеците към спасение и правилно да ги учи да вярват и да сепокланят на Бог чрез Светия Дух,който е ТретотоЛице на Единосъщното и Неразделна Троица!Така,че Църквата се ръководи от Бог и само и единствено ТЯ е Стълби и Крепило на Истината!
  Накратко-Бог Отец ражда предвечно Сина,от Бог Отец -предвечно изхожда Светия Дух!Едно Божество,Една Сщност,но Три Лица-Личности-Ипостаси!Бог сътворява човека посвой образ и подобие(като душа) и всеки лесно може да открие,че в себе си това триединство!
  Бог е Всесилен и иможе да прави това ,което иска и винаги действа премъдро-няма преграда да стане и да бъде Съвършен Човек,какъвто е бил Иисус Христос и същевременно Съвършен Бог!Това е велика Тайна,която може да се приеме само с вяра ,както и Триединството !Хората не могат да знаят нищо за Божествената природа,ако Бог не е благоволил да им открие в Свещеното Писание за да вярват правилно и чрез това да се спасят!

 98. 98 Профил на 彼得。斯托亚诺夫
  彼得。斯托亚诺夫
  Рейтинг: 447 Неутрално

  относно камилите - последните впрегатни камили са гледани в ткзс в тополовград до към средата на 50-те години.

  -- 子曰:[人能弘道,非道弘人]卫灵公15:28
 99. 99 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#79] от "blaf":

  Това какво дявола ви е излъгал не може да служи за основа на вярата!Никъде в Свещеното Писание ,което е Боговдъхновено и е писано от различни пророци,но е говорел Светия Дух чрез тях през вековете не е споменат Мохамед и той е един самозванец и лъже-пророк-и като учение и като плодове на жалкия му живот!Затова и е умрял като са го отровили,направила го е една еврейка с думите-ако си истинскипророк щеше да разбереш,че има отрова в яденето!Тези ,от неговите приятели които са били с него даже са усетили отровата по вкуса,но виждайки,че Мохамед яде са си казвали-щом той е пророк ,а яде значи няма защо да се безпокоим!Само,че лъжепророците нямат дар от Бог да виждат истината и това е поредното доказателство.А какво си философствата вярващите в корана е осъдено на многобройни събори,където свети отци са осъдили исляма като лъжовно дяволско учение ,което води към погибел човешките души!
  Това буквално цял свят го вижда всеки ден,даже и по новините!

 100. 100 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#94:"На баир лозе"]Според мен, това са традиционни женски мюсюлмански облекла (носии), [/quote]

  Не са .

  Откъде идва бурката? Тези, които я носят, трябва да помнят, че може да се обличат и по друг начин.

  Бурката произхожда от култа към финикийска богиня на плодородието, войната и чувствената любов Астарта в древна Месопотамия. В чест на богинята на плътската любов, веднъж в годината в свещените гори около храмовете на богинята, жените без изключения били задължени да проституират.

  За да не бъдат разпознати, жените от висшето общество се увивали целите във воал.

  Терминът паранджа идва от персийското фараджи, което на турски се произнася фередже. Думата фараджи първоначално означава мъжка широка дреха, обикновено с дълги ръкави. В XVI век фараджи са носени както от мъже, така и жени. В разцвета на паранджа културата при народите от Централна Азия настъпва в края на XIX - началото на XX век.

  Много мюсюлмани смятат, че религията им изискват мъжете и жените да се обличат и държат скромно на публични места. Това изискване обаче се тълкува по много различни начини от ислямските духовници и мюсюлманските общности.

  Преди няколко години, една група от около 600 ултраортодоксални еврейки ("хареди" в Израел започнаха да се обличат в бурки като символ на благочестие. Еврейският фундаменталист Бруриа Керен твърди, че "следвайки тези правила на скромност, за да спасите мъжете от себе си. Един мъж, когато вижда части от женското тялото, ще се възбуди сексуално и това може да го накара да извърши грях. Дори всъщност да не съгреши физически, ще има нечисти мисли в себе си."

  Мустафа Кемал Ататюрк, първият президент на Турция (1923-1938), намерил правилния начин да затвори устата на тогавашните фундаменталисти. Той издал прост закон, който имал незабавен ефект: всички турски жени имат право да се обличат така, както те искат. Но всички проститутки трябвало да носят забрадки.

  На следващия ден жени с покрити коси в Турция повече не се виждали.

  "А Юда, като я видя, помисли, че е блудница: защото беше покрила лицето си." (Битие 38:15)

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK