Младите европейци се радикализират, защото е интересно и модерно, смята експерт

Абделхамид Абауд - един от атентаторите от ноемврийските атаки в Париж. Той е роден и израснал в брюкселското предградие Моленбек.

© Handout, Reuters

Абделхамид Абауд - един от атентаторите от ноемврийските атаки в Париж. Той е роден и израснал в брюкселското предградие Моленбек.Има паралели между национализма и радикализацията на младите мюсюлмани в Европа. Основният проблем в гетата е автосегрегацията. Обръщането към джихадизма се дължи не само на религията, но и на търсенето на бунт и себеутвърждаване.


Това бяха изводите на трима експерти, участници в дебата "Сърдити и млади! Какви са корените на религиозната радикализация на младите в Европа?", модериран от Ирина Недева и организиран от Центъра за култура и дебат "Червената къща" и Френския институт в България.


За превенцията и работата на службите
"Защо хората се радикализират? Защото е интересно, защото е модерно, прави те различен, прави те значим", посочи експертът към Международната агенция за превенция на престъпността и политиките за сигурност и бивш служител на ДАНС Николай Иванов. Много хора не успяват да се адаптират към средата, чувстват се различни, не на място, а идеологията е просто решение на всичко това, коментира той.


Екстремизмът или радикализацията не е престъпление, а явление. Можете ли да се борите с нещо такова? Можете ли да спрете дъжда? Не, но можете да вземете мерки да не се намокрите, отбеляза Иванов. Той разказа още, че процесът на радикализация е изключително бърз и от началото му до извършването на терористичен акт може да се стигне за няколко месеца, но обикновено по-малко от 1% от радикализираните действително стигат до употребата на насилие.


Иванов коментира още, че проблемът на службите е, че имат ограничен капацитет за действие на фона на цялата информация, която минава през тях. За съжаление има голяма доза късмет в това да бъде предотвратен един атентат, каза той.


Според него няма голяма опасност ислямисти да влязат в Европа чрез мигрантската вълна. Ако един джихадист иска да влезе в Европа, има 1001 начина да го направи, без да ползва миграционния поток, категоричен бе той.


Иванов заяви, че Европа няма защитен механизъм срещу радикализацията. На континента му липсва знанието как да разпознава потенциалната заплаха – знание, което е присъствало в един интензивен период на войни, като в началото на двадесети век. Процесът на радикализация тече от десетилетия и наболява все повече, отбеляза Иванов.


Атентатите в Париж и Брюксел постигнаха изцяло целите си – да всеят страх и паника, каза той.


За ролята на религията


"Не религията е проблемът, а идеологията, която в случая стъпва на базата на религия", смята Иванов. "Тези хора далеч не са религиозни, те имат елементарни познания, не са стъпвали в джамия, не могат да направят разлика между ислям и шариат", каза той.


Няма логика да търсим във всеки джихадист дълбок познавач на шариата, отбеляза доц. Симеон Евстатиев от СУ "Св. Климент Охридски". Той подчерта обаче, че има разлика между религиозна грамотност и религиозна мотивация и неразбирането на тази разлика води до много грешки в опитите за превенция.


"Общият знаменател между радикализираните младежи е свързан с мощта и атрактивността на конкретен салафитски прочит на исляма, а в случая с "Ислямска държава" и с конкретната идея, че халифатът е основан и "истинските вярващи" трябва да допринесат за неговото изграждане като техен политически дом", коментира доц. Евстатиев.


Той подчерта още, че религията дава адекватна рамка за разбиране на проблема, докато останалите социоикономически прочити са донякъде спорни.


За социалните и икономическите фактори


Самир Амгар от Центъра за изследване на политическия живот CEVIPOL и Европейския фонд за демокрация (EFD) припомни, че от количествена гледна точка радикализацията засяга една изключително малка част от мюсюлманите в Европа и че ислямът е религия, скоро установила се на континента. Наличието му се дължи най-вече на икономическата миграция от Турция и Северна Африка през 50-те и 60-те години на миналия век.


Амгар посочи, че за радикализацията има както религиозен, така и политически фактор – младите хора черпят от Корана причини, които оправдават техния избор, но насилието е резултат и от политическото усещане, че никога няма да бъдат чути от Европа.


Амгар отбеляза и че мнозинството атентатори от последните години във Франция и Белгия са на възраст между 18 и 35 години и нямат съпруги или деца, с изключение на единия от братята Куаши (които извършиха нападението над сатиричното списание "Шарли ебдо" м.г.)


Той посочи и важната роля на общността, давайки пример с турската мюсюлманска общност в Белгия, която е сплотена и добре организирана по думите му. Според него това играе ролята на спирачка, която позволява да се избегне радикализацията.


Процесите за радикализация могат да се разберат като средство да се изрази известен бунт на поколението срещу техните родители и обществото, срещу доминиращите ценности, които не се смятат за ислямистки, коментира Самир Амгар. Значима е липсата на ролята на бащата – радикализираните или идват от семейства с един родител, или от такива, в които бащата не изпълнява функцията си.


Доц. Евстатиев коментира, че не вижда какви усилия повече могат да положат европейските общества за интеграцията и че в такъв случай възниква въпросът може ли въобще тези усилия да доведат до решение. Основният проблем в гетата е свързан с автосегрегацията, каза той и посочи, че това не е маргинализация, дължаща се на европейските политики.


За сблъсъка между културите


Доц. Симеон Евстатиев направи паралел между някои проявления на идентичностите, основаващи се върху "национализма", и типа ислямизация, характерна за "радикализиращите се" млади мюсюлмани в Европа, с мотива, че и двете произхождат от живота на индивида, който е наследил корени на култура, политически подчинена на друга. Става въпрос за търсене на изход от културното раздвоение като радикален бунт срещу доминантната култура – един от първите примери за това е Мойсей, отбелязва доц. Симеон Евстатиев. Той даде пример и с Ганди, когото нарече британец по култура, но не и по идентичност.


Проблемът на този човек се състои в това, че няма политически дом, и трябва да го възстанови за себе си, каза доц. Евстатиев. Националистите го намират в старите велики нации, а джихадистите – в халифата, посочи той. Той отбеляза и че за разлика от Европа, където политическата идентичност се гради въз основа на етноса, при мюсюлманските народи тя е заложена в религията и ислямът абсорбира етническите идентичности, макар че не ги заличава напълно.


Има една незабелязана от мнозина тенденция към хомогенизация на исляма, коментира доц. Евстатиев. Тя винаги е съществувала исторически, обясни той, давайки пример, че когато едно ислямско общество стане прекалено хетерогенно, винаги има опит хората да бъдат върнати в руслото на религията.

Коментари (81)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1407 Неутрално

  Абе модерно модерно, ама те девственици не извират. Това трябва някой да им го обЯсни.

 2. 2 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1306 Неутрално

  Това че този на снимката е роден в Европа, не го прави много Европеец! Личи му по физиономията!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 3. 3 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3284 Неутрално

  Модерно да трепеш невинни и да режеш човешки глави!?

 4. 4 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  От скука, пък и родителите като те издържат, какво друго да правиш. Ставаш или комунист или нацист, не че има особена разлика.

  The best way to predict the future is to invent it.
 5. 5 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 217 Любопитно

  Идиотията по света,взема страшно надмощие срещу разума!?
  Така и ще си умра без да разбера,какво му е модерното да падаш на нивото на питекантроп!?
  Ако някой има полза от тази идиотия,това са само банките и корпорациите!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 6. 6 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 217 Любопитно

  До коментар [#4] от "EU defender":

  Дефи,умна си, респект!
  Няма начин комунизма и нацизма, да не са произлезли от Исляма!Не си ли се замисляла да издадеш, някой научен труд по този въпрос!?

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 7. 7 Профил на Нефертити
  Нефертити
  Рейтинг: 1507 Гневно

  Стига глупости и тъпи обяснения, моля!

  Предразсъдъците са за ограничените.
 8. 8 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2460 Неутрално

  Трима експерти. И какво чуваме? Било модерно, интересно и тренди затуй нямало опасност. Трябвало да ги чуем как взривяват и режат гърла. Освен това требвало да им дадем политически дом и да подчиним доминантната култура на новодошлата. Слаб 2. Повръщайте гранта.

 9. 9 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1319 Гневно

  Има паралели между национализма и радикализацията на младите мюсюлмани в Европа.
  **************************

  Аха, значи това е новата опорна точка - патриотизъм = ислямизъм!
  Гнус!

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 10. 10 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Това, че кучето е родено в плевнята, не го прави кон! - германска мъдрост. Който разбрал - разбрал!

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 11. 11 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 588 Неутрално

  Европа е само хабитат на младите сърдити и радикализирани "европерйци".

 12. 12 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3727 Неутрално

  Екстремизмът или радикализацията не е престъпление, а явление.
  ========
  Това вече е опасно изречение.
  Ако го прочете някой малчуган , ще си направи и съответните изводи.
  Може да го разбере и като демократично право което днес е официално разрешено от Брюксел.

  Bukalemun
 13. 13 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  До коментар [#6] от "Краде ми се мили мой!":

  Комундер, тези радикални ислямисти са си чисти ислямски нацисти. Религия тук не търси.

  The best way to predict the future is to invent it.
 14. 14 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  Младите мъже търсят мястото си и някаква по-голяма цел в живота си. Съответно се обръщат към "ще се бия в името на еди-какво-си да затрия гадната Европа, която ми е виновна". Затова и не всички джихадисти (а и такива като Динко, скинари, рашисти и т.н. не са много различни) са някакви утайки в обществото.

 15. 15 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3011 Неутрално

  явно още по модерно е да се пишат дивотии . и също добре платено

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 16. 16 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  Между руския православен нацист, който иска да избомби Гейропа с булави и ислямския нацист няма разлика.

  The best way to predict the future is to invent it.
 17. 17 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 374 Любопитно

  [quote#0:"статията"]Защо хората се радикализират? Защото е интересно, защото е модерно, прави те различен, прави те значим[/quote]

  Какви олигофрени брандирани като "експерти" имало по-нашите служби, е направо потресаващо...

  [quote#0:"статията"] насилието е резултат и от политическото усещане, че никога няма да бъдат чути от Европа.[/quote]

  Е те така отдалече тръгнахте, но стигнахте до правилния извод - Европа е виновна, бързо да се наложат бурките и шариата и правилото за една ръка разстояние...

  Отделно продължаваме с толерантната линия за мирната религия - внимателно подбраните фрази - радикални, политически, автосегрегация, халифат, абсорбиране...

  Колко много фалш да се оправдае толерирането на един неграмотен козар-педофил, създал една от най-гнусните и кървави идеологии наред със комунизма...

  Грантове обаче, какво да правиш...

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 18. 18 Профил на Thoth
  Thoth
  Рейтинг: 583 Гневно

  Не била виновна религията? А кое ги държи тия хора ментално все оше в 15-ти век?!
  Ама то проблемът бил в различния прочит, разбираш ли... Махнете книгата и няма да има "грешен" прочит.
  Не бил виновен ислямът. Кое е виновно, теория на относителността?
  Гнусни, отвратителни, лицемерни популисти.

  “Religion is regarded by the common people as true, by the wise as false, and by the rulers as useful.” - Seneca
 19. 19 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1335 Неутрално

  [quote#16:"EU defender"]Между руския православен нацист, който иска да избомби Гейропа с булави и ислямския нацист няма разлика.[/quote]
  Това е абсолютно вярно. И по стара съветска традиция се опитват да убедят хората как те били по-малкото зло, така че трябва да се примирим с диващината им. И двете са врагове на европейската цивилизация и такъв избор не съществува.

 20. 20 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  До коментар [#6] от "Краде ми се мили мой!":


  [quote#6:"Краде ми се мили мой!"]Няма начин комунизма и нацизма, да не са произлезли от Исляма![/quote]
  не са произлезли един от друг,но са идентични по отношение на строгата йерархия и изискване на безпрекословно подчинение от по-низшите в нея.Втората прилика е,че в трите не съществува индивида,отделната личност, само групата,разликите са само как я наричаш-класа,нация или религия.

 21. 21 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Праблемът се търси не там където се крие. Проблемът е в липсата на духовност в Европа. Материализмът, потребителското общество и замяната на духовността с интелектуалност са истинската причина. Мюсулманите търсят утвърждение и пристан в религиозните норми защото те им дават усещането за общност различна от тази в която съвремения европеец се чувства комфортно.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 22. 22 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 221 Неутрално

  "Не религията е проблемът, а идеологията, която в случая стъпва на базата на религия"

  Вижте как се промиват детски мозъци.
  http://www.dw.com/bg/%D0%BA%D0%B0%D0%BA-%D1%81%D0%B5-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D0%B2%D0%B0%D1%82-%D0%B4%D0%B5%D1%82%D1%81%D0%BA%D0%B8-%D0%BC%D0%BE%D0%B7%D1%8A%D1%86%D0%B8/a-19246541

 23. 23 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 221 Неутрално
 24. 24 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  [quote#21:"пустиняк"]Проблемът е в липсата на духовност в Европа. Материализмът, потребителското общество и замяната на духовността с интелектуалност са истинската причина.[/quote]

  Да въведем задължително християнство, викаш.

  The best way to predict the future is to invent it.
 25. 25 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 903 Любопитно

  [quote#5:"Краде ми се мили мой!"]Ако някой има полза от тази идиотия,това са само банките и корпорациите! [/quote]
  Това клише е на комедианта, форумния боец срещу корпократите! Та как точно банките и корпорациите вадят полза от тероризма бе..."умник"?
  До коментар [#5] от "Краде ми се мили мой!":

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 26. 26 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 217 Любопитно

  До коментар [#25] от "Мойше! Толкоз!!!":

  Евреин си,вие сте умни хора,сам можеш да си отговориш!
  Освен ако мозъка ти не е промит,с някаква идеология!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 27. 27 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 510 Неутрално

  До коментар [#20] от "yanne":
  Прав си за същността на исляма и приликите му с нацизма и комунизма. Той по характеристики е по-близо до идеологията а не до религията. Но, не си прав за индивида и личността. И трите идеологии правят точно това - разрушават личността деградирайкия до индивид - биологична единица, подчинена на общи инстинкти. В личността има свободна воля и именно чрез нея а не въпреки нея се осъществява синтез в общност. Така учи Христос. Нещо съвсем различно като логична конструкция.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 28. 28 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Опътът да се оправдаят религиите подклажда тероризма.
  Очевидно контролът на масите чрез религии е много, много "сладък". Системата религия включва целия си арсенал (медиен, икономически, идеологически, политически) за да се запази и продължи да се възпроизвежда.

 29. 29 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3727 Неутрално

  И по стара съветска традиция се опитват да убедят хората как те били по-малкото зло......
  ========
  Да да. Той и Сиси бе поставен в Египет като по малкото зло и сега почнаха да му берат плодовете. До коментар [#19] от "Yard":

  Bukalemun
 30. 30 Профил на mils5656
  mils5656
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Демокрацията не е за мюсюлманите , ФАКТ ! Иначе щяха да се интегрират ! Проблемът е че европейските политици не проумяват че допускането на мюсюлмански общности живеещи самостоятелно и капсулирано от християнската общност е много голям и още малко ще стане непреодолим ! Трябва да се вземат някакви мерки за интеграция на новопристигащите- смяна на религия и имена и тогава да са добре дошли ! В противен случай - да се връщат обратно ! Даже и образовани и живеещи в демократични общества мюсюлманите пак се поддават на радикални процеси и участват в атентати ! Явно религията е в основата на всичко ! Не случайно в арабските страни за атентаторите няма значение кого ще убият- сунити убиват шиити, шиити убиват сунити, а сунити и шиити трепят християни ! Само ние християните сме добрите самаряни ! Въпросът е КОЙ ГИ СНАБДЯВА С ОРЪЖИЕ ? ТОЙ Е ВИНОВНИКА ЗА ЗЛИНИТЕ И ВОЙНИТЕ В БЛИЗКИЯ ИЗТОК !

 31. 31 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  "Става въпрос за търсене на изход от културното разделение като радикален бунт срещу доминантната култура – един от първите примери за това е Мойсей."  значи, това литературната арогантност под маската на "експертност" не знае граници.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 32. 32 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 221 Любопитно

  До коментар [#30] от "mils5656":

  Демокрацията не е и за руснаците, които са православни. Уви - ние също. В този смисъл православието винаги ще отклонява България от Европа, т.е., ще има да почакаме за истинска демокрация.

 33. 33 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "...Има паралели между национализма и радикализацията на младите мюсюлмани в Европа. .." Глупости! След като исляма НЯМА традиции в Европа, защото БЪЛГАРСКИЯТ х/к/ан Тервел с разбиването на арабите при Константинопол през 717 г. даде ШЕСТ ВЕКА религиозен монопол на християнството на територията на Европа, е съвсем нормално исляма да няма исторически корени в Западна Европа. Та- каква, моля, точно, била връзката между европейското разбиране за национализъм и радикализацията на мюсюлманите в ЕС?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 34. 34 Профил на 123
  123
  Рейтинг: 479 Неутрално

  https://www.theobjectivestandard.com/2015/11/ten-steps-to-end-jihad-against-the-west/

  Kолко българи са нужни, за да завинтят една крушка? Трима. Един, който да я смени и двама, които да спорят колко старата е била по-добра.
 35. 35 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  "...Няма логика да търсим във всеки джихадист дълбок познавач на шариата.." То не е и нужно- достатъчно е да иска НАСИЛСТВЕНО И ПРОТИВОКОНСТИТУЦИОННО да ги наложи с терор и кръв на всички останали ЕС граждани и да действа в тази посока....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 36. 36 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1316 Весело

  "... Той отбеляза и че за разлика от Европа, където политическата идентичност се гради въз основа на етноса, при мюсюлманските народи тя е заложена в религията и ислямът абсорбира етническите идентичности.." А- здрасти! И как точно това дава прилика между национализма и радикалния ислям, м?

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 37. 37 Профил на yanne
  yanne
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  До коментар [#27] от "пустиняк":


  [quote#27:"пустиняк"]Но, не си прав за индивида и личността. И трите идеологии правят точно това - разрушават личността деградирайкия до индивид - биологична единица, подчинена на общи инстинкти.[/quote]
  Да,разбира се.Просто няма "индивид" ,освен като "градивна клетка" .В комунизма дори и семейство няма.

 38. 38 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  [quote#36:"Логика"]И как точно това дава прилика между национализма и радикалния ислям, м[/quote]

  ами колегата от статията би казал "типологично", т.е. "въз основа на признак, който ние си измисляме". но съдържателно - никак.

  а, сега "хомогенизация", гледам излиза на дневен ред като теза. ми хайде, да предоговорят мослемите публично и рационално една умерено-хомогенична общност, подкрепена от "модернизираща доктрина". но не. вече е видно, че "хомогенизацията" се случва в посока приближаване към "нормативния идеал" на халифата, сиреч - в ИДподобни практики и теории.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 39. 39 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 957 Неутрално

  Същия прочит на Октомврийската революция , уж на голо място и с измислени герой. Не се гаси туй що не гасне !

 40. 40 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1319 Весело

  До коментар [#14] от "Yard":
  До коментар [#16] от "EU defender":
  До коментар [#20] от "yanne":

  Така, опорната точка е спусната, виждам, че са пуснали и троловете да я популяризират! Браво, камарадас, так держать!

  П.П.
  На вас като неверници девици полагат ли ви се или вече приехте исляма?

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 41. 41 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 781 Неутрално

  Няма по-модерно нещо от това да взривиш десетки на парчета. Няма по-интересно от това да се самоубиеш с бомба. С две думи - модерно е да си кръгъл идиот.

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 42. 42 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  Сега чакам да се появи и другия трол и шоуто ще е пълно.

  [quote#10:"Hawaii"] ислямът,
  е някак си ПО-МОДЕРНА РЕЛИГИЯ
  ОТ ПРАВОСЛАВИЕТО [/quote]

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 43. 43 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 221 Неутрално
 44. 44 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1698 Неутрално

  До коментар [#42] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Какъв ли дебил е този който го е написал...

  Panta rhei....
 45. 45 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  "Младите европейци се радикализират, защото е интересно и модерно, смята експерт"

  Глупости!
  Просто няма Друг начин!
  Ето да кажем, че искам България да не подписва TTIP какви варианти имам?Ще кажете-референдум.
  ОК, в Холандия народа като гласува против правителството съобрази ли се с референдума?
  В българия когато имаше съдебно решение против затварянето на реактори в АЕЦ Козлодуй-някой съобрази ли се с него?Съдебно решение!
  А колко подписки изчезнаха?
  Винаги има начин управляващите да не се съобразят с народа, дори и със съда!
  Управляващите се съобразяват с народа само по маловажни въпроси или когато интересите им случайно съвпадат.
  Така, че единственият начин за съпротива е този-вземаш оръжие и хващаш гората или играеш спяща клетка и саботираш доколкото можеш.

  В Русия съм! В Русия съм!
 46. 46 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2003 Неутрално

  "Амгар отбеляза и че мнозинството атентатори от последните години във Франция и Белгия са на възраст между 18 и 35 години и нямат съпруги или деца"

  Представяте ли си какво е да си на 35 и да не си правил секс от 2-3 години??
  Как такъв да остане нормален?
  Само затворниците са по-зле!

  В Русия съм! В Русия съм!
 47. 47 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 915 Неутрално

  ,,Младите европейци се радикализират, защото е интересно и модерно, смята експерт"
  Тоя експерт говори глупости!
  Тероризма се базира на фанатизъм !!!

 48. 48 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 556 Неутрално

  Съзирам влиянието на чичко Ленин. И той от старателен ученик се радикализира след екзекуцията на брат му и изключването му от университета. И прави от либералния марксизъм терористичния ленинизъм. Неговите методи за нелегална организация, радикален терор, идеологическа преса и отричане на свободите, правата и демокрацията са "светъл" пример за терористите и до днес.

 49. 49 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3520 Неутрално

  [quote#8:"Lemmy"]Слаб 2. Повръщайте гранта. [/quote]
  +1 за слабата оценка.

  Макар че аз съм къде-къде по-скептичен.
  Не е в гранта работата.

  Тия "млади експерти" са в този мисловен калъп точно защото е "модерно". Калъпът са го лапнали, защото им е бил рекламиран и пропагандиран, а те са го приели за "модерен"...
  Предполагам, че и им е интересно да си играят на "експерти" ...

  И като се замисли човек, че точно такива "експерти" съвсем целенасочено ги качват на влакчето на кариерата и по този "експертен" калъп утре ще се появят из институциите да решават "модерно" радикализацията ...
  Па после се чудим що станА и как станА ...

 50. 50 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 322 Неутрално

  Брех! Било модерно да се умира на млада възраст. Само куковци, могат да разсъждават по този начин.

 51. 51 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2510 Неутрално

  Как няма да им е интересно!
  Тези хора живеят на социални помощи и скучаят. Имат нужда от емоции.

  подпис
 52. 52 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2510 Неутрално

  "Екстремизмът или радикализацията не е престъпление, а явление."

  Какво пречи да се определи по закон като престъпления?

  подпис
 53. 53 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#52] от "Иван К":

  не може, защото "екстремизъм" и "радикализъм" не са съдържателно натоварени понятие. първото означава "отиване до крайност в нещо", а второто - крайно връщане към "корена" на нещо. а какво е това "нещо", т.е. съдържанието (дали става въпрос за "екстремни и радикални вегани" или "екстремни и радикални мюсюлмани", зависи от самото нещо. и то е различно за всеки казус.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 54. 54 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Прави са експертите.И тук въобще не става въпрос да се оправдават ислямистите,или да им се разрешава да носят бурки и така нататък.Или че ислямът бил религия на мира и тем подобни глупости.Въпросът е практически-кой става терорист и защо.И в 99 процента от случаите терористи стават социални аутсайдери,най-често младежи до 30 години,които не водят сексуален живот,безработни или работещи тежък физически труд.В обществото те са никои-нямат обществено положение,жените не ги поглеждат,нямат добри доходи.И чрез крайният ислямизъм виждат шанс да осмислят живота сиАко се присъединят към Ислямска държава им се осигуряват хубави жени за секс,другите ислямисти ги уважават,а мирните жители се страхуват от тях.Могат безнаказано да бият,насилват и убиват.Малко са такива като Бен Ладен-милионери,загърбили хубавият живот заради идеологията.

 55. 55 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Младите европейци, особено децата на имигрантите, се радикализират, защото нямат перспективи в неолиберална, пазарнофундаментална Европа.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 56. 56 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Западна Европа се радикализира след неолибералната революция на Рейгън и Тачър в началото на 1980те години.
  Източна Европа се превърна в асоциална, дясна клоака за нископлатени работници след падането на Желязната Завеса.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 57. 57 Профил на marrad
  marrad
  Рейтинг: 583 Любопитно

  До коментар [#33] от "Логика":

  " ...х/к/ан Тервел с разбиването на арабите при Константинопол през 717 г. даде ШЕСТ ВЕКА религиозен монопол на християнството на територията на Европа, "

  To това добре, ама като се знае, че от 711 ''правоверните'' вече СА в Европа ( https://en.m.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Guadalete ), дали този монопол щеше да се случи без победите на Пелайо при Ковадонга ( https://en.m.wikipedia.org/wiki/Battle_of_Covadonga ) и на Карл Мартел при Поатие (https://bg.m.wikipedia.org/wiki/%D0%91%D0%B8%D1%82%D0%BA%D0%B0_%D0%BF%D1%80%D0%B8_%D0%9F%D0%BE%D0%B0%D1%82%D0%B8%D0%B5)?

 58. 58 Профил на Репей
  Репей
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Скот Атран: "Ислямска държава" съблазнява с проекта си да промени света

  От "Гласове"

  Френско-американският антрополог Скот Атран провежда изследванията си в университетите в Оксфорд и Мичиган, както и във френския Национален център за научни изследвания (CNRS). След теренни проучвания в Ирак, Магреба и Европа той публикува този месец L'État islamique est une révolution (“Ислямска държава”е революция”).

  Изследователят смята, че западният лагер прави стратегическа грешка, като подценява притегателната сила на “Ислямска държава”, особено сред младите хора.  - Според вас Западът се лъже, свеждайки “Ислямска държава” до средновековно движение, жадно за кръв, за отмъщение и обречено на военно поражение. Не е ли това подценяване на страхотната притегателна сила на “Ислямска държава” и следователно заблуда за стратегията, която може да я победи?  - Наистина “Ислямска държава” предлага много “съблазнителен” проект, който цели да промени и да спаси света. На фона на дългата хегемония на западния модел това дори е единственото успешно послание на контракултурата. От Чиапас в Мексико до Сулавеси в Индонезия се говори за “Ислямска държава”! През повечето време се говори с лошо, но се говори. Защо е тази привлекателна сила? Защото тя е носител на утопия: тотална промяна, морална, религиозна и метафизична конструкция, за да бъде постигнат един нов, радостен свят… Това е точно обратното на нихилистична програма, както твърдят някои.  - “Радостен”, при положение че нейните емири обещават на младите новобранци, едва пристигнали от Франция, Белгия или Тунис, да умрат в самоубийствен атентат, причинявайки максимални човешки жертви?  - Да, радостта да се борят до смърт, да споделят с другарите си една славна кауза. Джордж Оруел много правилно постави въпроса: защо Хитлер имаше такъв успех и подчини 80 млн. души? Защото, за разлика от нашите общества, които предлагат удобство, сигурност, хигиена, липса на рискове, той предлагаше приключение, революция, слава и превъзходство. Според Оруел Хитлер бе разбрал, че в човешката природа съществува нужда да се пожертваш за нещо по-голямо от теб. Доброволците на “Ислямска държава” не са маргинали, несретници, жертви на промиване на мозъка. Именно това ме интересува: да разбера защо видимо нормални младежи са готови да убиват себеподобните си и да умрат.  - “Ислямска държава” владее отлично техниките на модерната пропаганда. Защо не успяваме да й отговорим?  - Отговаряме й с дърдорене, с призиви да се практикува един “умерен ислям”, който изобщо не е привлекателен за младите, които се стремят да си изградят социална идентичност, скъсвайки с “глобалния” свят, който отхвърлят.

  Според изследване от август 2014 г. една четвърт от младежите във Франция на възраст от 8 до 24 г. имат положително мнение за “Ислямска държава”. И дори и това число да е по-скромно в действителност, “Ислямска държава” успява да обърне в своя полза нашата собствена пропаганда, овладявайки инструментите на асиметричната война. Кадрите с атентати, населението, изпаднало в паника, й служат за гориво.  - Значи не познаваме “Ислямска държава”, ако смятаме, че набира последователи главно чрез интернет?  - “Ислямска държава” не пренебрегва нищо. Една млада доброволка в Сирия например ще се свърже със “сестра” във Франция и ще й каже, че дори и да обича семейството си, я очаква много по-важна мисия в “халифата”, която ще даде смисъл на живота й. Тя ще настоява: “Вие във Франция вече нямате морални ценности, нито религиозни принципи. Тук нещата са ясни, точни. Един мъж е мъж, една жена е жена” и т.н. Жената, която вербува, може да прекара стотици часове, за да я убеди. И всяко послание ще бъде лично, за разлика от западните кампании за превенция. Според някои изчисления “Ислямска държава” е открила 70 хил. профила в Туитър и Фейсбук и изпраща 90 хил. послания дневно…  - По време на анкетите си, особено в Ирак, сте били поразен от боеспособността на войниците от “Ислямска държава”, с които сте се срещнали. Дори кюрдските бойци са били впечатлени.  - Да, самите кюрди, които са готови да се бият до смърт, да понесат значителни загуби, говореха за тези “подвизи” не без възхищение. Когато се опитаме впрочем да измерим волята да бъдат защитавани демократичните ценности в западните общества, тя изглежда много по-слаба. Преди атентатите от януари 2015 г. нашите анкети показваха, че 30 на сто от хората са готови “да се пожертват”, т.е. да загубят работата си, да отидат в затвора. Дори не ставаше дума за мъчения… После това ниво се повиши на 60 на сто и падна на 30 на сто.  - Ако ви слуша човек, излиза че Западът следва напълно погрешен път в стратегията си срещу “Ислямска държава”. Не е ли това омаловажаване на военното превъзходство на коалицията, на отвоюваните територии?  - Все още не е настъпило т.нар. поражение на “Ислямска държава”. Тя е дълбоко вкоренена в териториите и разширява своето влияние в Централна Азия и Африка. В зоните, които контролира, реакциите на населението могат да бъдат двусмислени: отхвърляне на смъртоносното й насилие, но гордост от този нов мюсюлмански халифат, който се противопоставя на старите велики сили и помита понятието национална държава. Много шейхове в Ирак, които са начело на арабски сунитски племена, приеха доста добре завоевателната фаза на “Ислямска държава”, която се подигра на шиитската власт в Багдад, преди да сменят тона по-късно… Но като цяло повечето араби сунити предпочитат да живеят под властта на “Ислямска държава”, отколкото под властта на коалицията, ръководена от американците и иракското правителство.  - Единственият оцелял от атентатите в Париж на 13 ноември м.г., Салах Абдеслам, вече е в затвор във Франция. Какво можем да очакваме от неговите разпити?  - Трудно е да се отговори. Без съмнение информация за терористичните мрежи, които са много по-широки и взаимосвързани, отколкото си представяме. И които успяват да се промъкнат през пукнатините, защото населението, което, разбира се, не е замесено в насилствени действия, ги толерира, както видяхме в Моленбек. Това, което би ме интересувало също, е да разбера защо братът на Салах и Брахим Абдеслам (който се взриви пред ресторант “Контоар Волтер” в Париж - б.а.), не е поел по същия път, да определя онова, което може да спре социално заразните радикални идеи.  - Критикувате грешките на Запада, но какви решения препоръчвате?  - Западният лагер се концентрира прекалено много върху въпросите на сигурността и военните отговори и пренебрегва психологическите и социални механизми. Той трябва да промени цялата си стратегия. Да заложи на групите от младежи, които са способни да мобилизират, а не само да излъчва пледоария за консуматорското общество. Защото дори и победена военно, “Ислямска държава” ще продължава да “съблазнява”. И то за дълго. Още повече че днес в ислямския свят не съществува нищо, което може да се противопостави ефикасно на нейната притегателна сила.

  Тук вече банват и със задна дата: "Вашият достъп до форумите на Икономедиа е автоматично ограничен за 24 часа (до 12:05 часа на 18 Мар)."
 59. 59 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  [quote#58:"Репей"]Отговаряме й с дърдорене, с призиви да се практикува един “умерен ислям”, който изобщо не е привлекателен за младите[/quote]

  защото това е ислямът на "компромиса", един безидеалистичен, отстъпнически ислям. напълно ги разбирам.

  от другата страна наистина стои инструменталисткото дърдорене на компромиса. това всеки един религиозен човек може да го разбере като механизъм. отвъд това стои въпросът обаче: ако безкомпромисното отстояване на идеала се изразява в завръщане към ИД, то що за идеал е това. съдържателно.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 60. 60 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Не бе, не е въпрос на религия... защо най-често мюсюлманите са "сърдити и млади"? Сърдити и млади будисти да сте видяли?

 61. 61 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1238 Неутрално

  До коментар [#2] от "Ogiigo":

  Мдам.... Логиката е следната:
  Това е Ахмед. Той е роден в Швеция и следователно е швед.
  Това е Шаро. Той е роден в конюшнята, следователно е кон.

 62. 62 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 636 Неутрално

  Ех, какви учени глави имаме. Въртят-сучат само и само да отрекат връзката между джихадизма и исляма. Бедни, неудовлетволени, недоучили има и кореняци европейци. Защо те не ходат да се гърмят за тези умници е загадка, която не докосват от страх, че трябва да кажат повече, отколкото се опитват.

 63. 63 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1896 Неутрално

  ''Младите европейци се радикализират, защото е интересно и модерно'' - с една дума, стадният инстинкт никога не може да бъде победен.

 64. 64 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1238 Разстроено

  Мооооля?! Експерти?! Майко мила! Ако това са ни експертите... Особено оня с дивотията за "модерното"...

  Единият говори що-годе нормално и разумно, обаче другите двамца са... пълна скръб, да не кажа нещо друго.

  Честно казано, не разбирам, как глупостите, изсмукани от пръстите, могат да минат за експертиза, но явно има кой да плаща някакви люде да се преструват на компетентни...

 65. 65 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  [quote#63:"princess_x"]"Защо хората се радикализират? Защото е интересно, защото е модерно, прави те различен, прави те значим"[/quote]Известен турски психолог беше посочил същите причини още в началото на ИД. Аз мисля, че има още една важна причина. Както и да ги въпитават, една част от хората имат нужда от вярата в Бог. Дори да не са научили религията си, я търсят, а на пътя им излизат радикални проповедници, за съжаление.

 66. 66 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  До коментар [#63] от "princess_x":
  Извинявайте, цитатът в горния ми коментар е от статията. Не е към Вас.

 67. 67 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1872 Неутрално

  [quote#0:"0_"]по-малко от 1% от радикализираните действително стигат до употребата на насилие.[/quote]
  Този 1% са насилници по рождение, търсещи поле за изява.

 68. 68 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7535 Неутрално

  По-скоро, защото много от тях са безмозъчни, мързеливи и безотговорни.

 69. 69 Профил на netolerast
  netolerast
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Наскоро имааше една новина за според която героите от ИСИС изпратили нарязано тяло на християнско момиче в Ирак на нейните родители заедно със флашка как я изнасилват и мъчат преди да я убият. Та ето такива неща явно са интересни и "секси" за новите европейци. С такъв великолепен човешки ресурс Европа я чака светло бъдеще...

 70. 70 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4294 Неутрално

  До коментар [#9] от "Умерена джихадистка с канибалски наклонности":

  Опорната точка е ясна в изказването на "Самир Амгар от Центъра за изследване на политическия живот CEVIPOL и Европейския фонд за демокрация (EFD)" - европейците са виновни че не искат да се интегрират с нашите момчета. А нашите момчета искат европейците да плащат и да си мълчат.
  При цялото ми уважение към доцент Евстатиев мисля че той е доста далеч от реалността с теоретизациите си. Далеч по-сериозни изследователи и практици от него от години твърдят че привлекателността на ислямистките движения е подобна на тази на младежките банди (гангс) и се нарича "незабавно задоволяване на желанията". А те са прости, основното е силата, правото ти да решаваш дали другите могат да живеят или умрат, и разбира се секс и пари, но последните са подчинени на първите изброени критерии. "Експертът" от ДАНС си е полицай и мисли като такъв: превантивни мерки, плащане на информатори, и повече полицай. И тримата оставят настрани отговорността на мюсюлманските организирани религиозни общини които твърдят че са законопослушни граждани и патриоти, един голям и неизползван ресурс към който англичаните например, а и от няколко години САЩ активно използват.

 71. 71 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#70] от "daskal1":

  все се заричам, че изяви на БГ почва няма да чета и да слушам.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 72. 72 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4294 Неутрално

  До коментар [#31] от "abdelhaqq":

  Даже не му обърнах внимание на този бисер сред останалият водопад от гениалности. Колегата Евстатиев е толкова далеч от реалността на младежките , а и на останалите ислямистки движения в Европа , Близкия Изток и в други части на света, че не ми е ясно защо излага незнанието си на публично обозрение, при това като "експерт"

 73. 73 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#72] от "daskal1":

  ами...всеки да носи бремето на публичните си претенции и изказвания. от имам Ханбал знам, че експертността се гради и въз основа на способността когато не ти е в компетенцията и не знаеш, да кажеш "не знам"

  בני אתה אני היום ילדתיך
 74. 74 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#65:"maria_"]Известен турски психолог беше посочил същите причини още в началото на ИД. [/quote]
  Има такива в Турция? Хм... .

  Не е ясно какво коментирате тук всички.
  Такива глупости могат да се говорят само в Бг по тези всички съмнителни "форуми" от още по-съмнителните им участници.

 75. 75 Профил на Vorknkx
  Vorknkx
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Негативните коментари под тази статия са най-яркото доказателство за правотата й.

  В България казването на истината е престъпление. Но все пак тя трябва да се казва.

  Предполагам най-много се дразните от това, че статията разрушава мита за "бежанците-терористи". Защото до ден днешен нито един бежанец не е извършил атентат, за огромно разочарование на националистите, които трепетно очакват нещо такова да се случи, че после да яхнат народното недоволство.

 76. 76 Профил на Memish Mustafov
  Memish Mustafov
  Рейтинг: 374 Неутрално

  "насилието е резултат и от политическото усещане, че никога няма да бъдат чути от Европа.- цитат на коментар #0 от “статията”" .Тук е заровено кучето.Който разбрал, разбрал !Добре,че нацизмът и комунизмът не са рожба на исляма ,за да няма безгранично позоваване за световните бедствия на исляма.Всъщност толерантността между обикновените хора от различни религии в България е най големият наш принос към настоящето и бъдещето на Европа.При намесата на политиците/всичките / всичко се разваля.Резултатът е налице :нисък стандарт на живот в бедните държави и напрежение и страх сред по развитите.

 77. 77 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 556 Неутрално

  До коментар [#75] от "Vorknkx":
  Има време и за тях, ако им дадем. Те и онези в Белгия преди 40 години не са били терористи......

 78. 78 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 1152 Неутрално

  "Младите европейци се радикализират, защото е интересно и модерно, смята експерт"
  Това е все едно да кажеш, че появата на хората с кафяви униформи в Берлин през 20-те години на миналия век се дължи на желанието им да са интересни и модерни. Процесите в обществото си имат своята предистория, своята обективна причина. Емиграцията на голям брой мюсюлмани от бившите колонии към метрополиите, започало още през 60-те години и преживяваща своя бум днес, изолирането на тези хора от западното общество и сегрегацията им довеждат до появата на днешните джихадисти в сърцето на Европа.

 79. 79 Профил на о сандо
  о сандо
  Рейтинг: 479 Неутрално

  ... радикализират се единствено мангалите ( кремлевские в.т. числе... в первой очередю...)

  хахахахахахахаха

  ... матушка индия приласкала все! (за бесплатно)

  "Каменный век закончился не потому, что закончились камни" Г. Греф
 80. 80 Профил на mimeto71
  mimeto71
  Рейтинг: 379 Неутрално

  Четох до където автора най-авторитетно заяви,че джихадисти не влизат с бежанците,щото имало други начини,поредната помия за замазване на очите.

 81. 81 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#70] от "daskal1":

  Така е-ти си умният ,а служителите от ДАНС,МВР и останалите служби са прости и не са се сетили,че е важно какво проповядва ходжата.Сигурно случайно Недим Генджев беше агент на ДС.И случайно толкова години нямаше наченки на радикален ислям у нас.До пазарджишките цигани,ама както виждаш и там се вземат адекватни мерки.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK