Харманли: Бурките? Всичко е политика. Ние имаме други проблеми

Мъжът почти падна от каруцата, когато мина покрай насядали на ъгъл в квартал Хаджияневото герме, мъже, които разговаряха за забраната за облекло, закриващо изцяло или отчасти лицето

© Анелия Николова

Мъжът почти падна от каруцата, когато мина покрай насядали на ъгъл в квартал Хаджияневото герме, мъже, които разговаряха за забраната за облекло, закриващо изцяло или отчасти лицетоГрадът на белоногата" - неофициалната визитка на Харманли. Използвана за реклама на града и различни места в него. Харманли се намира на 30 км от българо-турската граница. Регионът е известен с винените си изби, отскоро и с центъра за настаняване на бежанци. Местните се шегуват, че преди основният "поминък" е бил контрабандата, сега вече е каналджийството.


В града няма джамия. В махала "Хаджияневото герме" има молитвен дом (месчит), в който проповядва ходжата Али Шеит, назначен от мюфтийството.


Темата "забрана за бурки" влезе рязко в общественото пространство след изказване на главния прокурор Сотир Цацаров преди месец, беше подета от Патриотичния фронт и ограничение за носене на облекло, покриващо изцяло или отчасти лицето бързо беше въведено в Стара Загора и Пазарджик. В четвъртък (в отсъствието на ДПС) комисията по регионална политика гласува единодушно внесен от Патриотичния фронт законопроект със сходна забрана.
Центърът на Харманли е пуст.

© Анелия Николова

Центърът на Харманли е пуст.


В Харманли подобно предложение идва от ВМРО, които обаче нямат представители в Общинския съвет. Но за хората в града темата за бурките не е на дневен ред. Най-често ще чуете:


"тук нямаме такива", "има по-важни неща, за които да се притесняваме"


Други ще кажат, че всеки има право да носи и да вярва в каквото иска. Трети - не одобряват по принцип да се закрива лицето изцяло, заради трудността при разпознаване - "мъж ли е, жена ли е" и съвременните опасности.


Но независмо дали в някоя от ромските махали, дали на близкия до града бостан или в центъра на Харманли, въпросът за или против забраната звучи абстрактно. Както и отговорите му. Темата, превърнала се в дъвка на телевизиите, за хората в Харманли е несъществуваща. Те се вълнуват от това дали ще имат работа, от въпроса защо изкуствено се насажда вражда между турци и българи, от ежедневните си проблеми.


Мъже, събрали се на ъгъл в квартал Хаджияневото герме в Харманли. Говорят един през друг. Един казва, че всеки може да вярва в каквото си иска, друг не иска да има бурки, защото не може да се разпознае човек, трети казва, че вярва само на софрата.

© Анелия Николова

Мъже, събрали се на ъгъл в квартал Хаджияневото герме в Харманли. Говорят един през друг. Един казва, че всеки може да вярва в каквото си иска, друг не иска да има бурки, защото не може да се разпознае човек, трети казва, че вярва само на софрата.


"Ние нямаме такъв проблем. В града не се забелязва такова нещо.


Няма данни, които да сочат, че има заплаха за гражданското общество


казва председателят на Общинския съвет Иван Димитров (ГЕРБ). По думите му е много лесно да се лепят етикети, но това крие рискове. "Когато набедиш някого за радикален ислямист, той лесно може да си повярва, че е такъв. Просто защого си го набедил. В града няма нито начални стъпки, нито крайни стъпки в тази насока", коментира Димитров, който е дългогодишен адвокат. Той препраща отговора на въпроса защо точно сега се случва тази вълна от забрани към медииите, "които неведнъж поставят акцент върху темата".


За проблемите на града Димитров казва, че най-належащо е новата администрация (бел. ред. след изборите през миналата есен дългогодишният кмет от БСП е сменен с Мария Киркова от ГЕРБ) да привлече средства, за да бъде подобрена уличната мрежа и по-бързо да започне да се действа по европейски проекти. "Има много пропуски и много работа", казва Димитров.


За Николай Георгиев от ВМРО подобна забрана обаче е належаща. Нарича идеята, за която все още не е известно дали ще срещне подкрепа сред някои от общинските съветници, "превантивна мярка". Смята, че


забрана е необходима, защото националната сигурност не е на необходимото ниво


Освен това според него "бурката била проява на радикалния ислям". Дава пример с ромската махала в Пазарджик, в която хората доскоро са били евангелисти, а после са станали мюсюлмани и предполага, че всичко е заради пари. "В Корана не е записано, че трябва да носят бурки. Не говорим за забрадките, а за бурките. Хиджаб, нихаб. Все пак това е риск, не знаеш кой стои под тази бурка. От тази гледна точка в Харманли можем да кажем, че почти няма", казва Георгиев. Все пак твърди, че е виждал и жени с бурки в ромската махала, "но не може да представи документи".


Общото между Пазарджик и Харманли


Ноември 2014 година. ДАНС прави акция в няколко града срещу "спяща клетка" на "Ислямска държава". Задържан за 24 часа е и Ремзи Хасан от Харманли. Причината - качил е в профила си във "Фейсбук" снимка със знамето, на което е изписано логото на "Ислямска държава". Къщата му е претърсена. Оттогава той е известен като "самопровъзгласилия се за имам". Няма данни колко последователи има, къде точно е проповядвал. Година след акцията - ноември 2015 година пред БиТиВи той твърди, че е "напълно променен". "Само да ви кажа, че този Ремзи от миналата година, вече умря", казва той по телефона.


Май 2016 година."Замина за Англия да работи", казва мъж през прозореца на къща в строеж в Хаджияневото герме - квартал в Харманли, в който преобладават мюсюлмани. Намира се на хълм и от него се вижда част от града.


Къщата на Ремзи е в близост до местния месчит - молитвен дом. В двора му човек спира да разговаря, когато вижда фотоапарата. "Ремзито ли? Набеденият за имам, той вече не проповядва. Не е от тия", казват група мъже седнали на ъгъл в махалата.


"Ремзи е една пионка, който каквото му кажат, той не знае религията както трябва. Той после се научи. Той само знае да лае...", казва ходжата Али Шеит. Той е имам, назначен от мюфтийството, но не взима заплата - прехранва се с отглеждане на животни и земеделие.


"Тук са повечето 99% ханефии, чисти мюсюлмани. (ханифизмът е една от четирите основни религиозно-правни школи в сунитския ислям). Имаше седем-осем души се събират, които се изучиха...Преди се допуснаха тук уахабии в България. (бел. ред. салафитският клон на исляма често се нарича уахабизъм, пуритански тип ислям, произлязъл в земите на днешна Саудитска Арабия през XVIII век) Те взеха да учат деца от всякакъв вид възраст, това е сектанизъм", споделя още Шеит. Твърди, че уахабити са се разпространили в България, защото "тогава България ги пусна". По думите му това течение на исляма е имало около 10 -15 души последователи. Но те са се уплашили - от полицията, от акцията на ДАНС. Не може да е сигурен дали още се занимават с това.


Али Шеит подкрепя да има забрана за бурките, заради трудността при разкриване на самоличността, но и защото в Корана не е записано, че трябва да криеш лицето си. "И другото, ако искаш да си прикриеш лицето, тогава можеш да го сложиш, но това не го казва Господ. Разбираш ли. Кърпата го има, но


лицето да криеш, очите, това го няма никъде


В никаква книга не съм го видял. Има го в някои приказки за "Али Баба и 40-те разбойници".


Все пак, ако бъде приета забраната, няма да има засегнати. Казва го и Шеик, казват го и други хора. "Какво е бурката според вас? Тук нито една няма такава. Даже и кърпа не си слагат техните жени. Моята жена слага кърпа на главата, и дъщерите ми, но аз никой път няма да позволя да си сложа такова нещо", казва още ходжата.


Кезим Юсеинов е пенсиониран учител по география и история и вярващ мюсюлманин.

© Анелия Николова

Кезим Юсеинов е пенсиониран учител по география и история и вярващ мюсюлманин.


Кезим сяда под едно дърво на сянка точно до бостана. Извън Харманли е, работи тук през деня. Пенсиониран учител по история и география бивш член на БКП, настоящ член на ДПС.


Определя се като вярващ мюсюлманин. "Като се каже вярващ - семейството ми е религиозно. Но поради условията и тъй като съм бил партиен член, до 1991-ва година не съм практикувал, доколкото спазвахме традициите в семейството. Като постене, празници, тогава трябваше да бъдема атеисти. От 1991 година почнах, като това значи, че уважавам празниците и се говея, а в петък - когато съм свободен, посещавам джамията в Хасково или Шишманово". Кезим казва. че основният проблеми е, че в Харманли няма джамия.


Не разбира откъде са измислили "тази вражда между етносите". "България не е такава страна, не са толкова враждебно настроени. Не одобрявам гримасите на Симеонов (бел. ред. Валери Симеонов, председател на НФСБ). Навил си е национална сигурност, национална сигурност. Ние сме на две крачки от границата, аз не чувствам и не виждам заплаха за националната сигурност. Защо така поставят този въпрос?", чуди се Кезим и започва да говори по-разпалено.


Не одобрява бурките по принцип, защото и в Мека е ходил и не е виждал хора, които да крият лицата си. Но по думите му, ако бъде въведена забрана, тя няма да засегне никой. "Защото в турската етнос, бурка няма".

Ключови думи към статията:

Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Дай живей либерас****** .
  То и в София няма бурки, кому беше нужно да си вееш *** до Харманли, и тук щеше да получиш същите отговори в циганската махала.
  Само че що така не ти се ходи в Пазарджик не мога да разбера.
  Там също допреди няколко години не бяха чували за бурки, даже думата не знаеха какво означава...........

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 2. 2 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Дневник, ама вие сте били големи фенове на бурките, да не ходите така в редакцията...
  Колкото до това дали е належащо, повече от належащо е.
  Докле е мъничка змията... знаете го натам.
  За тероризма говорим, не ми го избивайте пак на религия.

 3. 3 Профил на mtmvb1111
  mtmvb1111
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Ха... Раданкъневците излезли от централната част на София...
  Поразходили се, ама нищо не разбрали.....
  Аматьори, внушаващи неистини.....

  Руското влияние убива България! "Дневник" също....
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 5. 5 Профил на blaf
  blaf
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Аллах да благослови Лора Филева за точните и коректни статии!

 6. 6 Профил на hmmmmm
  hmmmmm
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Аз днес отивам на работа с колелото и изведнъж осъзнах, че вече ще е незаконно като е по студено да си сложа маска и шапка, понеже реално ми се виждат само очите и другите велосипедисти няма да знаят мъж ли съм или жена което е важно. Иначе за бурките не знам не съм виждал такива досега в България.

 7. 7 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  #6
  Иди в Пазарджик в циганската махала и ще видиш.
  Ако видиш и в София, значи на лошо отиват нещата.
  После и нас ще ни карат да пращаме изтребители в Сирия като белгийците...

 8. 8 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2810 Неутрално

  [quote#5:"blaf"]Аллах да благослови Лора Филева за точните и коректни статии! [/quote]
  Статията на Лора Филева не туркофонска от нея дъха на уахабизъм!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 9. 9 Профил на Търпана
  Търпана
  Рейтинг: 367 Неутрално

  "Темата, превърнала се в дъвка на телевизиите, за хората в Харманли е несъществуваща." - Дневник, МЕДИИТЕ (ВКЛ И ВИЕ) ПРЕВЪРНАХТЕ ТАЗИ ТЕМА В ДЪВКА!!!
  И е много хубаво , че в момента в Харманли няма проблеми с бурките - идеята на този закон е да ПРЕДОВРАТИ такъв проблем в бъдеще!!!

  Помнете ГОРЯНИТЕ! Въоръжената борба на стотици хиляди българи срещу комунизма, 1945 - 1954!
 10. 10 Профил на gdobranov
  gdobranov
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Най-после една читава и правдива, неполитизирана статия по въпроса с тия бурки. Защо наистина се насажда напрежение между българи, турци и помаци в региони, в които те от десетилетия живеят мирно и спокойно - ето това е същинския въпрос! А това, че забраната за бурки било превантивна мярка е изказване, което искрено ме забавлява. Онзи ден в едно село на 5 км от Пловдив откриха захвърлена на перона на ЖП гарата граната, при което района бе отцепен и бе изпратен екип да обезврежда гранатата от.... София! Тоест, във втория по големина град в България няма ни един служител на МВР, който може да обезвреди боеприпас или бомба. Представям си ако на автогарата в Смолян например намерят бомба, как на сапьорите от София ще са им необходими 4-5 часа да стигнат до нея, за да я обезвредят... А "патриотите" - трябвало да се забраняват бурките, щото видиш ли така щяло да стане по-безопасно! Простотии.

 11. 11 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До кога ще се занимаваме с циганоидите?

  Апокалипсисът апокалиптичен
 12. 12 Профил на hmmmmm
  hmmmmm
  Рейтинг: 213 Весело

  Значи службите се занимават с подслушване рекет и всякакви политически поръчки и несвойствени действия, обсебени са подозрителни кадри, обаче ние забраняваме бурките (и комбинацията от шал и шапка междувременно) и преборваме тероризма и населението е в екстаз.

 13. 13 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  До коментар [#12] от "zeo21369688":

  Точно така. Както не може да се разкарваш гол по улицата, така не може да се разхождаш като маскиран престъпник. Който иска бурка да ходи в Мордор и да си я носи на воля!

  Апокалипсисът апокалиптичен
 14. 14 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 472 Гневно

  Само хора с *меки топки* не виждат реалната опасност от войнстващия ислям!

 15. 15 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 366 Неутрално

  Пишман–патриотите и разни провинциални фашаги, които никога не са стъпвали в т.нар. "смесени райони" пак са изпълзели от дупките си и плюят по всички българи, независимо от вярата им. А бе, вие в КОЙ век живеете? Статията трябва да се приветства, защото точно отразява преобладаващите настроения сред българските мюсюлмани, особено тези от турски произход. Иначе винаги ще се намерят тук–таме радикали, но това е повече политика, отколкото въпрос на религия или етнос. Всички сме родени в БГ, всички сме българи!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 16. 16 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  Разбира се. Милиционерите направиха куп мизерии, и за да се разсее усещането от тях беше активирана ниско-образованата прослойка - кафявите и белите роми (водят се патриоти).

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 17. 17 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1829 Неутрално

  "Десетте черти на българския патрЕот (от направилия главата човечец в кварталната кръчмичка и до евродепутата, който се радва на лукс, обезпечен му от Европата, която люто кълне и Запада, който свирепо презира):
  1. Той вярва в световни, западни, ционистки и либерастки конспирации, специално замислени да съсипят България.
  2. Той не е в състояние да говори нормално, а само с фалцет, очевидна истеричност и блясък в очите.
  3. Той е путинофил.
  4. Той е американофоб.
  5. Той не може да живее и ден без да охули и осмее ЕС.
  6. Той вярва в неизбежния близък край и започналия вече Залез на Запада.
  7. Той е бил свързан (предимно като доносник) с ДС, но ако е по-млад, то тогава предпочита да бъде заобиколен от такива, които са били свързани (предимно като доносници) с ДС.
  8. Той обича българските граждани само ако са етнически, при това православни, българи, мнителен (меко казано) е към българите-мохамедани, снизходителен е към арменците, недолюбва евреите, мрази циганите и ненавижда турците.
  9. Той смята всички, емигрирали за постоянно или временно от България в търсене на препитание или развитие, за българоизменници или най-малкото, за лоши хора, чужди на Майка България.
  10. Той никога не говори срещу олигархията, модела Кой, корупцията на властта, злоупотребата със силовите структури и ограничаването на демократичните права и свободи."

  Текстът е от фейсбук профила на Николай Слатински.

 18. 18 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 366 Неутрално

  До коментар [#17] от "antonio_vivaldi":

  Точно описание. Освен това, всеки петък и събота Той се опиянява, в буквалния и преносен смисъл на думата, от скъп алкохол в лъскави барове и от мисълта за БГ на три морета след няколко шота за отскок, като в същото време се поклаща в ритъма на неправославна музика, с месиански вдигнати ръце като на концерт на Лепа Брена.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 19. 19 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 675 Неутрално

  Бавно и сигурно се промива съзнанието ни.. трябва да се довони че живеем с мюсулмани; мосле с бурки; после ще трябва да се примирим , че шерията ще е новата констутуция..

  и накрая.. Булгаристан..

  НЕ! НЕ, Благодяря !!

 20. 20 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#17] от "antonio_vivaldi":
  До коментар [#18] от "c.b.o.":
  Кой ви пречи да отидете да живеете в някое циганско гето или в някое мюсюлманско?
  Не вярвам при тези възгледи да ви третират като българи и различни!
  Ще се слеете много лесно!

 21. 21 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 366 Неутрално

  До коментар [#20] от "rurade":

  РУс(к)о РАДЕ, ти що не драснеш колкото се може по на североизток, да ти стане некак си по–православно на душичката?

  Вече 70 години унищожавате българщината, тровите българския дух, съсипвате исторически доказаната добрина и толерантност на българина. Носите само злоба и омраза... Марш обратно!

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 22. 22 Профил на lnd29476812
  lnd29476812
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Необходима е тотална забрана на всякакво маскиране на обществени места, няма бурки, няма покривала, ку-клукс клан, чорапи, наметала др. подобни! Лицето трябва ясно да се вижда и човека да се легитимира при необходимост!

 23. 23 Профил на plam45
  plam45
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#15] от "c.b.o.":

  Това ,което си написал е за интелеигентни хора,а не са динковци и сие,каквито са повечето коментиращи.

 24. 24 Профил на humann
  humann
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Бурките ли бе? Да бе бурките? Кво толкоз едни бурки...
  Хаххаха

  Утре като ти дойде бурките от ИД в тея одежди и ти избие децата на центъра и други невинни хора тогава ше заревете из европа тъпани такива...

 25. 25 Профил на humann
  humann
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Мойте уважения към исляма ама в светска, съвременна и развита европа няма как да има бурки! Просто системата не е такава. Тук всичко функционира по съвсем различен начин...

  Не бе те изнагляха бе те искат да ни съсипят... искат да ни унищожат
  Ей така ще започнат гражданските воини като си пренебрегваш населението и толерираш гаврите над него. Защо в Сащ всичко се спазва или пък в Русия? Щото ще ти пръснат мозъка... особено ако изнасилиш дете или жена публично. После кметичката на Кьолн толкоз изнагляла обвинява жените... аз не мога да повярвам братя... не съм комуняга ама тази европейска "демокрация" ме отвращава!!! Дисгъстинг!!!

  Демокрация не значи свободия!!!

 26. 26 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#10] от "gdobranov": ≪Защо наистина се насажда напрежение между българи, турци и помаци в региони, в които те от десетилетия живеят мирно и спокойно - ето това е същинския въпрос!≫

  Преди да зададеш този си въпрос, задай си един друг. Попитай се, защо българските ислямистки, по народност туркини, българки или циганки, които никога до сега в историята не са носили бурки, за които в корана няма и дума, а сега започнаха да носят. И когато си отговориш вярно на този въпрос, сегашният ти въпрос, зададен в твоя коментар, ще стане излишен.

  Просто е като боб. Налагана не от исляма, а от радикалните ислямисти, носенето на бурка е верен признак на ислямски фундаментализъм. На ислямски радикализъм, който сее смърт и ужас по света.
  À à è ѝ ò „” –

 27. 27 Профил на glog
  glog
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Че бурката е признак на ислямски фундаментализъм от най-терористичен вид, това всеки може да отрече голословно, но никой не може да докаже, че това не е така. Тоест, за ислямския тероризъм бурката е това, което пречупеният кръст е за нацизма и сърпът и чукът за комунизма. Интересно ми е, как биха реагирали преданите защитници на бурките в този форум, ако по улиците на села и градове тръгнат хора с пречупен кръст на ръкава или със сърп и чук на някое видно място по тялото си?

  Защото ислямът е религия, но радикалният ислям е политика. И бурките са такъв признак за принадлежността към тази политика, какъвто признак е пречупеният кръст на нацизма. А едва ли някой би отрекъл, че като политически терористи радикалните ислямисти с нищо не отстъпват на нацистите.

 28. 28 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2095 Неутрално

  До коментар [#10] от "gdobranov":

  ако със същия хъз патриотите скочат срещу якетата с гугли и масските на престъпниците ,с които обират магазини, апартаменти и всичко и камерите не ги хващат ,щеше да е много ,много важно за държавата и обществото ,сега едва ли има значение това решение ,щото тези дето носят чаршафи ,няма да си покриват лицата ,ама пак ще са с чаршафи .

 29. 29 Профил на turmion_katlot
  turmion_katlot
  Рейтинг: 433 Неутрално

  Факт е че пак се премести темата на обществената дискусия от изборния закон към две циганки които носят бурки.

  ... wide awake, but still asleep, always a stranger in the crowd!!! .أبو فرح
 30. 30 Профил на mayfield
  mayfield
  Рейтинг: 367 Неутрално

  "Други ще кажат, че всеки има право да носи и да вярва в каквото иска. Трети - не одобряват по принцип да се закрива лицето изцяло, заради трудността при разпознаване - "мъж ли е, жена ли е" и съвременните опасности."

  Много сложно, въведете правила и не го представяйте като намеса във вярванията на хората. Трудно ще ги променят, особено, ако са им наследствени.

  Дипломата е едно от алибитата на простаците!
 31. 31 Профил на elevation04
  elevation04
  Рейтинг: 572 Весело

  От реакциите във форума съдя, че на българина повече му пука за измисления проблем с бурките- мурки, фереджета и забрадки, отколкото че живее в бивша държава, почти без никаква перспектива и позволява да го грабят и управляват разни надути клоуни

 32. 32 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Бла-бла-бла, бурките, дрън-дрън-дрън никабите и така по десет статии всеки ден, пък после политиците били превърнали темата в дъвка. Даже хората ви казват, че не ги инетерсува, вие зорлем ги карате да се заинтересуват.

  Няма шики-мики.
 33. 33 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#21] от "c.b.o.":
  Аз съм българин живея в България и мога да си пиша мнението колкото и както искам,защото съм свободен човек и не се влияя от никого!
  Ако не ти харесва нещо недей да четеш или просто прескачай хората ,които не понасяш!Толкова е лесно!Сега разбрали го или ?

 34. 34 Профил на c.b.o.
  c.b.o.
  Рейтинг: 366 Весело

  До коментар [#33] от "rurade":

  Остана само да кажеш, че си "юрист", "адвокат", живвещ в София от 30 г. и практикуващ от 16 г.

  НАЦИОНАЛИЗМЪТ Е ДА СЕ ХВАЛИШ С ЧУЖДИ УСПЕХИ И ДА ОБВИНЯВАШ ДРУГИ ЗА СВОИТЕ ГРЕШКИ
 35. 35 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#34] от "c.b.o.":

  Мисля,че се разбрахме!Нормалните хора нямат нужда от много обяснения!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK