ДСБ призова за прозападно обединение от партии за кандидатура на Плевнелиев за нов мандат (обновена)

Снимката е архивна.

© Георги Кожухаров

Снимката е архивна.ДСБ призова всички политически сили, които заявяват проевропейска ориентация, да преодолеят партийните страсти и да се обединят и подкрепят кандидатурата като независим кандидат на настоящия президент Росен Плевнелиев.


Това е решило днес ръководството на ДСБ, като позицията беше прочетена на пресконференция от лидера на партията Радан Кънев. (За реакцията на президента след съобщението - четете тук и тук).


"Президентът е основен конституционен гарант за външнополитичата ориентация на страната, отбранителната способност на армията и опазването на съдебната власт от политическите вмешателства. Днешният български президент е пример за успешно справяне с тези предизвикателства", заяви Кънев и добави, че първите, които ще получат предложението за подкрепа на Плевнелиев като независим кандидат са партньорите в Реформаторския блок.
Попитан кои партии са дясноориентирани и възможни партньори в такова обединение, Кънев заяви, че няма да ги изброява, за да не пропусне някоя. На въпрос дали ГЕРБ би могла да участва, той пренасочи питането към ръководството й. Попитан дали от ДСБ са водили разговори с Плевнелиев, Кънев отказа да съобщи с аргумента, че такива срещи между лидер на партия и действащ държавен глава не се оповестяват публично.


Днес ръководството на ДСБ е направило и анализ на управлението за шестте месеца от оттеглянето си от властта. "След провала на съдебната реформа на 9 декември България изпадна в политическа криза. Тя се дължи на провала в налагането на върховенството на закона и провеждането на ефективна борба с политическата корупция", смятат от партията и добавят, че за разлика от Румъния, България не е изградила работещ антикорупционен модел и рязко е изостанала в сферата на икономическото развитие, доходите и инвестициите.


"В изминалите шест месеца се провали политиката на динамичните мнозинства, която беше в основата на застоя, наречен от управляващите "стабилност". С напускането на АБВ мнозинството в 43-ото Народно събрание е разрушено, а управлението е подложено на атаки по геополитическа линия отвън и на популистки тежнения отвътре.


От ДСБ изразяват загриженост от дълбочината на политическата криза и заплахите за геополитическата ориентация и позиции на България. Заради тези причини от формацията настояват парламенът и кабинетът да доведат спешно до точка на необратимост ключовите геостратегически проекти, сред които интерконекторната газова връзка с Гърция, газовите проучвания в Черно море и програмата за модернизация на българската армия.


В оставащите месеци от работата на парламента, които според Радан Кънев не били много, от партията ще работят за въвеждане на ефективна антикорупционна система на правосъдие и промяна на съветския модел на прокуратурата, който е основната причина за провала в борбата с корупцията и организираната престъпност.


Също така от формацията смятат, че ГЕРБ, АБВ и Патриотичният фронт са доказали, че нямат достатъчна воля за реформи. "На управлението са нужни не нови договорки и съмнителни партньори, а силна реформаторска алтернатива. Политиката на договорки дава шанс на левицата и ДПС за възстановяването на полически позиции."


От партията призовават всички дясноцентристки, реформаторски и проевропейски партии и структури на гражданското общество към силно организационно обединение и изграждане на единен политически субект, който да гарантира реформи след неизбежните предсрочни избори и да изолира от управлението левицата, ДПС и всички форми на популизъм и антиевропейски национализъм.


"За да избегнем всички спекулации с позиционирането ни в 43-ото Народно събрание декларираме, че не бихме приели предложения за участие в изпълнителната власт. Напротив, обръщаме се към всички членове на ДСБ на ръководни политически позиции в изпълнителната власт да напуснат постовете си", пише още в позицията, прочетена от Кънев.


Според ДСБ България има нужда от стабилно управление, а то е възможно единствено чрез радикални реформи и установяване на върховенството на закона, международна и вътрешна сигурност и ускорено икономическо развитие. "Ние трябва да пренебрегнем тесните си партийни интереси и да търсим широка консолидация за постигане на тези цели", приключва позицията.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK