Кой работи в агенция" Разузнаване" е тайна, но не и какво

Кой работи в агенция" Разузнаване" е тайна, но не и какво

© Георги КожухаровКолко са служителите и свободните щатове в държавна агенция "Разузнаване" (ДАР) е държавна тайна. Това се разбира от отговора на агенцията на въпрос на "Дневник" по Закона за достъп до обществена информация.


Държавна агенция "Разузнаване" беше създадена в началото на ноември 2015 г., когато влезе в сила Законът за нейното устройство и функциониране, приет от Народното събрание на 1 октомври 2015 г. Тя замести действащата дотогава Национална разузнавателна служба (НРС). Агенцията е на подчинение на министър-председателя, а не както НРС – на президента. За председател бе избран Драгомир Димитров, а негови заместници станаха Георги Миленов и Ангело Прокопиев. Идеолог на новата структура на разузнаването бе председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов. Вносителите на предложението се аргументираха тогава, че приемането му ще бъде в пълно съответствие с практиката на страните-членки на ЕС, и на НАТО за ясно регламентиране на дейностите и компетенциите на държавните органи в сферата на националната сигурност.


В началото на ноември 2015 г. в сила влязоха още няколко закона за службите - Законът за служба "Военна информация", Законът за Национална служба за охрана и Законът за управление и функциониране на системата за защита на националната сигурност, с които дългоочакваната регламентация на специалните служби в България стана факт.
По време на парламентарния контрол в петък депутатът от ДСБ Атанас Атанасов попита премиера Бойко Борисов какви са професионалните качества на зам.-председателя Ангело Прокопиев, заради които е бил назначен в ръководството на агенцията. По думите на Атанасов, Прокопиев нямал нито един ден работа в агенцията преди да поеме поста. Борисов му отвърна, че той е с дългогодишен опит в контраразузнаването като служител на Националната служба "Сигурност", която стана част от ДАНС. Освен това председателят на агенцията бил предложил Прокопиев, а Борисов се доверявал на "Драго Димитров". "Помня как за началник на една друга агенция беше назначен човек без нито един ден стаж" в тази система, завърши Борисов, напомняйки за избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС през 2013 г.


Какво свърши агенцията от създаването й


За 2015 година агенцията е изготвила 2512 разузнавателни информации и анализи (78 на брой) до българското държавно ръководство и компетентни институции. Разузнавателна е всяка информация за чужди страни, организации и хора или за свързани с тях български организации и хора, които са от значение за националната сигурност на България. За 2016 година данни в отговора на агенцията нямаше.


Разузнавателни информации по линия на външнополитическото разузнаване и икономическа сигурност са изпращани регулярно до 57 адресата. Сред тях са президента и вицепрезидента, председателя на Народното събрание, министър-председателя, министрите, главния прокурор; ДАНС, Служба "Военна информация", НСО; секретаря на Съвета по сигурността към МС; ръководители в МВР и МО.


Функциите на ДАР са свързани със защита на националната сигурност и интересите на България, както и с информационно-аналитичното осигуряване за предотвратяване, разкриване и противодействие на вреди в областта на националната сигурност, външната политика, икономиката и защитата на конституционно установения ред. В закона е изрично записано, че на ДАР не се поставят задачи от вътрешнополитически характер.


Агенцията не организира и не провежда оперативно-издирвателна дейност и разследване на престъпления. В този смисъл не извършва "разработки" за целите на наказателното преследване по отношение на лица, обекти и дейности, пише в отговора на институцията.


От отговора се разбира, че след 1 ноември 2015 г. ДАР като правоприемник на Националната разузнавателна служба е продължила активната дейност по изпълнение на основните задачи в съответствие с утвърдените от премиера приоритети за опазване на националната сигурност. Те включвали оперативна работа за ръководство на наличните разузнавателни и други източници и придобиване на нови. Друга задача на агенцията е да придобива чрез средствата и методите на разузнаването информация по основни направления. Те включват външнополитическо разузнаване, асиметрични заплахи и външно контраразузнаване и икономическа сигурност. Освен това ДАР поддържа активно сътрудничество с разузнавателните структури на ЕС и НАТО и с други партньорски служби.


Агенцията гарантира сигурността и опазването на класифицираната информация в дипломатическите ни мисии и други наши официални представителства зад граница. От създаването си през ноември досега акцент в дейността й е бил поставен върху асиметричните заплахи и противодействието на международния тероризъм. Най-често, понятието "асиметрия" се използва за характеризиране на отношенията между несъпоставими по мощ и статут противници.


По силата на Закона за ДАР Агенцията предоставя еднаква по обем и съдържание информация на президента, председателя на НС и на премиера, обясняват от агенцията.


Инспектори, назначавани от премиера могат да проверяват агенцията


"Със заповед на министър-председателя от 3 декември 2015 г. бе назначен инспектор", пише в отговора на агенцията. Според закона премиерът има право да назначава хора, които да са с контролни функции при провеждане на държавната политика в агенцията за предотвратяване и разкриване на закононарушения. Изводите на инспектора за дейността на ДАР ще се съдържат в годишния й доклад, който ще се предостави на министър-председателя и на председателя на агенцията, се разбира от отговора.


Въвеждането на контролната функция идва след казуса с дългогодишния директор на НРС ген. Кирчо Киров, който беше осъден на 10 години затвор за присвояване на около 5 млн. лв. с фиктивни финансови документи.


Президентът не е поставял задачи на ДАР


От президентството отговориха за "Дневник", че досега не е имало необходимост президентът да поставя задачи на ДАР. Законът му дава възможност да изисква и получава информация и становища от председателя на агенцията по въпроси, които са свързани с отбраната и националната сигурност на страната. За периода от 1 ноември 2015 до април 2016 г. в администрацията на президента от ДАР са постъпили 244 документа - информации и информационно-аналитични материали.

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 517 Неутрално

  АР, НРС, МС, НС, ДАНС, НСБОП, ГДБОП, ИААА, АПИ, ТКЗС, АПК и още около 150 такива. Нещо много държавни служители на лежанка станаха. Ще трябва да се вдигнат данъците, че да има и за техните заплати.

  мурзилка
 2. 2 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2163 Неутрално

  администрацията на президента от ДАР са постъпили 244 документа - информации и информационно-аналитични материали.
  ____________
  Еха, абе премиера,президента и г-ца Цецка що не питат Алфа Рисърч? Като се знае какъв им е бюджета едно информационно материалче отива на към 100 000лв .

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 3. 3 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Kак, кой работи!?
  Буда,Гоце,Атанас и аз!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 4. 4 Профил на aralambi
  aralambi
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Генералчето Атанасов колко дни опит в контраразузнаването имаше когато преди 20 години Костов го направи шеф на Национална служба сигурност, по препоръка на БСП.

 5. 5 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3673 Неутрално

  До коментар [#4] от "aralambi":
  как го произвеждат генерал . някой знае ли

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 6. 6 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2172 Неутрално

  има нужда от такива служби ,ама има нужда и да се отчитат какво точно работят и колко са изхарчили ,както и има нужда да се отчитат на някого ,напр вътрешна комисия на НС ,да се видят за какво се харчат стотици милиони за разузнаване ,а не могат да засекат и хванат един телефонен терорист ,та се пита ,след като в страната не могат да хванат с толкова техника ,пари и хора телефонен терорист ,изобщо хващат ли нещо на другите фронтове или само се водят на заплата и чакат 20 те пенсии и заплата от частна банка или структура

 7. 7 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 2661 Весело

  Навремето имаше един виц(преразказвам) - В трудово поделение ги питат:Колко кирки и лопати имате?-Държавна тайна.А колко пушки?-Пушките са - 100.

 8. 8 Профил на mayfield
  mayfield
  Рейтинг: 395 Неутрално

  00?, Кю, Ем и други.

  Дипломата е едно от алибитата на простаците!
 9. 9 Профил на ppopov_67
  ppopov_67
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Какви външни заплахи, какви пет лева?
  ОСНОВНИТЕ ЗАПЛАХИ ЗА НЕЩАСТНАТА НИ РОДИНА СА НА ПЛ. НАРОДНО СЪБРАНИЕ И НА ДОНДУКОВ 1.

 10. 10 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#5] от "дерибеев":


  [quote#5:"дерибеев"]как го произвеждат генерал . някой знае ли[/quote]
  Това е държавна и СДСарска тайна

 11. 11 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2881 Неутрално

  До коментар [#4] от "aralambi":

  Но докато "генералчето" беше шеф на въпросната служба, доста се беше препотила съветската агентура в България, пък гледам, че сега нещо пак й е широко около врата. 😉

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3673 Неутрално

  [quote#11:"Norman Granz"]Но докато "генералчето" беше шеф на въпросната служба, доста се беше препотила [/quote]
  ха , просто ик им подаряваше/продаваше каквото искат

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2881 Неутрално

  До коментар [#12] от "дерибеев":

  Червените лъжци сте силни по измислянето на истории, на които сами не вятвате. 😁

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 14. 14 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3673 Весело

  До коментар [#13] от "Norman Granz":
  много сме , силни сме , много .....

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 15. 15 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 2881 Неутрално

  [quote#14:"дерибеев"]много сме , силни сме , много ..... [/quote]

  И най-лошото е, че сте се загнездили навсякъде.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 16. 16 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Да се внушава:" Цветанов използва службата за да подслушва и репресира"!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 17. 17 Профил на чобанмахала
  чобанмахала
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#6:"edin drug"]та се пита ,след като в страната не могат да хванат с толкова техника ,пари и хора телефонен терорист ,изобщо хващат ли нещо на другите фронтове [/quote]

  Не.[quote#6:"edin drug"]само се водят на заплата и чакат 20 те пенсии и заплата от частна банка или структура [/quote]

 18. 18 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2918 Неутрално

  До коментар [#5] от "дерибеев":

  Как се "произвежда" генерал ли...?!
  Питайте Бойко Борисов и... Доган!

  Бивш tww09306483.
 19. 19 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2995 Неутрално

  До коментар [#1] от "Маршалов":

  Така е.Трябва да има заплати за всички ченгета и милиционери. Като добавиш и охранителните фирми , се оказва ,че у нас всички са „зелени чорапи“

 20. 20 Профил на alfonsie88
  alfonsie88
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Има нужда от такива структури, но трябва да са добре организирани и да работят ефективно, на разумна цена за данъкоплатеца. Както по всичко изглежда, ще има и други вълни от тероризъм, а Бг както се видя с атентата на морето не е готова да противодейства. С потока туристи и с неефективната работа на институциите, почвата я има. А корупцията е даже по-голям проблем - твърде показателно е че директор на таква служба е осъден за сифониране на 5 млн. Да работят поне по-тясно с партньорските служби да се научат да са по-ефективни.

 21. 21 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Някой журналист ще се поинтересува ли, когато настъпи давност върху секретността на докладите на различните служби, дали случайно ДАНС не са предупредили Борисов, Плевнелиев и Цачева за КТБ през 2012 та! Все ми се струва, че Марин Рсйков не случайно си строши краката за да вкара закон за диверсификация на депозитите на държавните дружества!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 22. 22 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 797 Неутрално

  До коментар [#4] от "aralambi":
  ".....Атанасов колко дни опит в контраразузнаването имаше когато преди 20 години Костов го направи шеф на Национална служба сигурност"
  ZERO, както обича да се изразява Пепи, от парламентарната трибуна.
  Справка за авторите на статията:
  Приложение № 1 към чл. 25 от ЗЗКИ
  Списък на категориите информация, подлежаща на класификация като държавна тайна
  .........
  II. Информация, свързана с външната политика и вътрешната сигурност на страната
  ..........
  4. (изм. - ДВ, бр. 93 от 2009 г., в сила от 25.12.2009 г., изм. - ДВ, бр. 48 от 2011 г., в сила от 24.06.2011 г., доп. - ДВ, бр. 14 от 2015 г.) Подробна организационна и щатна структура на службите за сигурност и служба "Военна полиция" към министъра на отбраната, както и обобщени данни за личния им състав с изключение на обобщените данни за служителите на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" на Министерството на вътрешните работи.
  По смисълът на същия закон ДАР е служба за сигурност.
  До коментар [#4] от "aralambi":

 23. 23 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1578 Неутрално
 24. 24 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  я още един смешник на тема кой какъв опит има.

 25. 25 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  До коментар [#21] от "tribiri":

  е то се знаеше от 2005 натам.
  http://www.ktbfiles.com/analizi/modelt-se-zarazhda/
  ктб беше финансовия инструмент на кръга озеро
  и други мафиотски руски и подобни групировки.

 26. 26 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#25] от "mihail_p":

  Прдз 2014 та се навъдиха много знаещи със задна дата! Преди това никакви ги нямаше! Тази статия започва с типичнста манипулация! "Да! Когато всички други банки се свиваха (2009та 2013та), КТБ порасна 4 пъти, ама вие не вярвайте на очите си! Вярвайте на нас!"

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 27. 27 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#11] от "Norman Granz":

  Генералчето се напъна да изгони няколко руски мафиота и така и не успя! Добре че после дойдоха хората на кобурга.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7904 Неутрално

  "Идеолог на новата структура на разузнаването бе председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов."
  Коментара е излишен.

 29. 29 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  До коментар [#27] от "tribiri":

  той ги изгони, а любен гоцев ги върна.
  лицата бяха чорни, ершов, хайрулин, ширков и горшенин.
  източник:
  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2000/08/25/204514_drugite_rusnaci_sa_izgoneni_zaradi_turgoviia_s_orujie/

 30. 30 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4476 Неутрално
 31. 31 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#29] от "mihail_p":

  Ершов изобщо не успяха да даизгонят щото му объркаха името! Чьорни също! Чьорни беше изгонен едва прдз 2004 та. А при Бойко Борисов "забравиха" да поидмовят забраната за влизането му в България! Слабички са ви източниците на информация и бъркате желание и действителност.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 32. 32 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Какво работи разузнаването и КОНТРАразузнаването ли ??
  А ДАНС ? И т.н...
  Ами, ще ви кажа ..НИЩО ...)
  НИТО един руски агент НЕ е засечен и ИЗГОНЕН от страната ни !!?? :) Нито един !!??
  Звучи , комично, нали ??
  Ами , така е ...Американците правели противоракетна инсталация , радар в Румъния ...)
  А у нас ??
  В страна член на НАТО си имаме РУСКИ разузнавателен и ПОДСЛУШВАТЕЛЕН център на Камчия ...Величествен при това ..ТАМ, където Варшавския договор си правеше тренировките за морски десант - на най- дългия плаж на България :))
  И на никой, в държава , член на НАТО , това не прави впечатление ..
  И на подаряващия кучета на путин , дори ...
  Министър председател !!??
  Та, има ли поне един руски агент , заловен от многобройните 'служби" на България ???
  ТОВА работят ...)

  BIG AL
 33. 33 Профил на BIG AL
  BIG AL
  Рейтинг: 1391 Весело

  А аз, другари,
  съм 'американски" агент , 'шпионин" ...
  Може да дойдете да ме заловите :))
  Все пак, като руски възпитници и агенти, нещо трябва и да поработите , де ...))

  BIG AL
 34. 34 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1578 Неутрално

  До коментар [#31] от "tribiri":

  отново си неподготвен.
  http://www.segabg.com/article.php?sid=2012040300019985010
  като твърдиш нещо го проверявай.

 35. 35 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#34] от "mihail_p":

  Е добре де! Значи те го гонят на първа инстанция, той обжалва и изгонването му пада! Така и не успяха да го изгонят и той придължи войната за Петрол с Васко Събев. А Черни през 2001ва стана прдзидент на Левски, така че не виждам как точно е бил изгонен от Атанасов. Изониха го чак през 2004та!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 36. 36 Профил на Daniboy
  Daniboy
  Рейтинг: 694 Неутрално

  "Иванчо, какво работи баща ти?
  -Тайна.
  - А колко му плащат?
  -1000 лева на бомба!"

  „Товарете портокалите в бурета. Братя Карамазови”
 37. 37 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 395 Неутрално

  След август 2009 година Борисов и Цветанов наводниха Държавата с какви ли не тиквочи и мутри.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK