Руският клуб отива на СПА

Бившият руски клуб ще бъде преустроен в еднофамилна къща.

© Георги Кожухаров

Бившият руски клуб ще бъде преустроен в еднофамилна къща.Построена през 1910 г. за тогавашния финансов министър Теодор Теодоров, после министър-председател, с 300 квадратни метра застроена площ, богата сецесионова украса и уреден двор, днес къщата на ъгъла на улиците "Славянска" и "Добруджа" е една от архитектурните ценности на София, паметник на културата от местно значение.


В нея се помещава Руския клуб - притегателно място за политици и интелектуалци от 40-те години на 20 век, и ресторант "Крим", други заведения в по-ново време. Претърпяла редица трасформации през годините, днес сградата отново е в ремонт, т. е. ще бъде преустроена в еднофамилна къща, в чийто сутерен се предвижда да бъде изграден частен СПА център.


Къща за милиони
Къщата е построена по проект на архитектите Георги Фингов и Петко Момчилов, а през 1940 г. е "превърната в два апартамента" по проект на арх. Михаил Пушкаров. След края на комунистическия режим, когато е национализирана, е върната на наследниците на Теодор Теодоров.


От близо година ембленатичната къща е собственост на Ружа Игнатова, която е основател на OneCoin. Според информация в медиите за нея са платени 4,2 млн. евро. В архива на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), се съхранява договор, според който Игнатова купува 100 % от капитала на "Антик пропърти" ЕООД, в който влиза и самата къща, на цена от 1 168 300 лв. Продавач е собственикът на бившия ресторант "Крим" Явор Капитанов, който купува сградата през 2005 г. В интервю за в. "Капитал" Игнатова споделя, че има намерение да се нанесе в къщата.


Поредното преустройство: съгласувано


През ноември м.г. НИНКН дава съгласие за преустройство на къщата с мотив, че тя на практика ще се върне към оригиналната си функция - от ресторант ще бъде превърната в жилищна сграда, без да се предвиждат промени по фасадите. В становището, подписано от директора на института арх. Даниела Джуркова, е записано, че при преустройството задължително трябва да се използват единични плътни тухли, а новите вътрешни отвори да бъдат усилени със стоманенобетонни рамки. От него става ясно, че има и проект за ограда.


В конструктивното становище, което е изготвено от инж. Добри Котев и е част от папката с проекти за обекта в архива на НИНКН, е записано, че по желание на клиента в сутерена на сградата ще се оформи СПА зона с фоайе, бар, стая за масажи, парна баня и душове. На първия етаж от еднофамилната къща следва да има трапезария, както и кухня, и килер, две дневни зони, кабинет и дрешник; на втория - две спални, бани с ново ВиК, две гардеробни и будоар, както и помещение за пране, сушене и гладене; а на третия - две спални, едната от които с тераса, баня, дрешник, детски кът и трапезария с кухня. В становището е записано още, че преустройството не налага промени в носещата конституция, а товарът на етажите няма да се увеличи повече от 5% от сегашния.


На оградата на къщата откъм ул."Славянска" е поставена табела, на която се посочва, че строителната площадка е открита на 18 април 2016 г., а целта й е преустройство на обекта в "еднофамилна жилищна сграда, с ново допълващо застрояване". В становището на НИНКН е споменато единствено, че има проект за ограда. На табелата е посочено още, че проектант е "Хай Арт Студио" ЕООД, а строителен надзор "Контрол-Инвест" ЕООД. Продължителността на работата е 6 месеца при строител "БЕ 2" ООД.


"Дневник" изпрати въпроси на Ружа Игнатова, но все още няма нейния коментар.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK