Брюксел не мисли за План Б за Турция, каза Огнян Златев

Огнян Златев, представителството на Европейската комисия в България

© Юлия Лазарова

Огнян Златев, представителството на Европейската комисия в БългарияЕвропейската комисия (ЕК) няма План Б за споразумението с Турция за мигрантите, което не може да влезе в сила заради отказа на Ердоган по няколко от поставените 72 изисквания. Това каза в предаването "Седмицата" на Дарик ръководителят на представителството на ЕК у нас Огнян Златев.


Никой от европейските лидери не разсъждава върху такъв план. Споразумението е най-доброто, което в момента може да бъде постигнато с оглед на ситуацията, заяви представителят.


Той отхвърли тълкуванието, че се прилагат двойни стандарти с допускането на гъвкавост към Турция по отношение на окупацията в Кипър и твърдата позиция към Москва заради присъединяването на Кримския полуостров.
"Ние сме съюз на правила", каза дипломатът и изрази надежда, че ще бъде намерено разрешение, включително за икономическите последствия от санкциите, защото у европейските лидери има стремеж към диалог с Русия.


"Не сме в 19 век, когато несъгласията са водели до конфликти. ЕК продължава да смята, че санкциите ще бъдат прекратени, защото ще се намери решение", каза Златев.


Има заселване на евроскептичното говорене, отбеляза той по повод на резултатите от изборите в Австрия. За предстоящия референдум във Великобритания обаче очакванията му са, че няма да настъпи промяна.


"Британците са доста прагматична нация и няма да излязат от Евросъюза, защото цената ще бъде тежка и по-висока от компромисите в техните очи от оставането", смята Огнян Златев. При успешен "Брекзит" обаче процедурата ще трае минимум две години, защото трябва да се предоговорят всички подписани споразумения с други страни, посочи той.


Еврофондовете, които България получава от ЕС, са 5% от бюджета на страната и се инвестират основно в публичния сектор, каза Златев. "Но нека не забравяме, че целта на тези фондове е да бъдат допълнително средство, което да раздвижи икономиката, а не да бъде само това, върху което трябва да се основава икономическата дейност в страната", добави той.


"Тези фондове няма да продължат вечно. Всички искаме да стигнем до момента, в който нашата страна от нетен бенефициент на еврофондове да не бъде такъв, а икономиката ни да е достатъчно силна, за да можем да си правим всякакви инвестиции - сами или с привличане на външни фактори", коментира Златев.


Въпрос за продължаващото наблюдение на България и Румъния дипломатът отнесе към тези, които са преговаряли и които са подписали присъединителния договор с ЕС. Нуждата от подобряване на съдебната система обаче не може да се оспорва, подчерта той.

До края на месеца България ще получи експертна помощ от ЕК за осъществяване на съдебната реформа, увери Златев. Експертите ще оказват съдействие на място и помощта няма да е еднократна.


"Това са експерти, които идват тук, да работят заедно с представителите на прокуратурата, на Министерството на правосъдието. Ще идват няколко пъти на такива мисии, ка топродължителността на мисиите ще е различна - между пет дни и месец. Идеята е да се види и използва опитът на страни, които са били със сходни проблеми, да видим как те са се справили с тях и доколко техният опит може да се пренесе в наши условия", обясни представителят на ЕК.


"Важно е да се отбележи, че тези препоръки няма да са просто ей така да се налагат отгоре, понеже са дошли от Брюксел", посочи Златев и обясни: "Експертите ще казват как определен тип дела се решават в Германия и Великобритания например и ще се гледа какво от практиката на другите европейски страни съобразно родните условия може да се сглоби, така, че хем да е почерпен чуждият опит, за да се оптимизира практиката у нас, хем по никакъв начин никой да не отнема водещата позиция на българските магистрати и другите представители от съдебната ни система".


Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Viva la Evolution
  Viva la Evolution
  Рейтинг: 1100 Неутрално

  Миниране на границата си е вариант, специално за България.

  Раковски: "Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. "
 2. 2 Профил на mongeneral
  mongeneral
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Това споразумение никога не е влизало в сила и никога няма да влезне ,докато ислямиста Ердоган управлява Турция!
  Трябва да се търсят други решения за опазване на границите на Европа, а не други споразумения!

 3. 3 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 973 Любопитно

  Значи остава план А - всички от ЕК да са ханъми и евнуси в харема на Ердоган

 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 2564 Неутрално

  Ами реално ЕК нямаше и План А за Турция - всичко беше на ниво благи пожелания.....

  [email protected]
 5. 5 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Затова и султанчето е толкова нагло, защото вие сте спали през последните няколко години, докато Турция се набълбукваше с мигранти. Това сте си - едни смотани бюрократи, които си мислят само за заплатите.

 6. 6 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 973 Неутрално

  До коментар [#1] от "Георги":

  Тя си беше минирана, ама преди години някакви либерасти я разминираха

 7. 7 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 920 Неутрално

  "Не сме в 19 век, когато несъгласията са водели до конфликти. ЕК продължава да смята, че санкциите ще бъдат прекратени, защото ще се намери решение", каза Златев.
  -------------------------

  Всяко решение, различно от пълното и безвъзвратно изтегляне на руските войски от Крим е равнозначно на капитулация над ЕС пред евразийския деспотизъм!

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 8. 8 Профил на aleko
  aleko
  Рейтинг: 652 Неутрално

  План Б е ясен на всички - затягане на контрола по границите и незабавно връщане на лодките там, откъдето са дошли, в сигурните трети страни. Никакви влизане в Европа, документи, разглеждания, временни статути и тинтири-минтири. Друго няма.

 9. 9 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 517 Неутрално

  Щом има правила, тогава да се наложат санкции и на Турция. Да обърнем пазарлъка, Ердоган да се пазари да му махнат санкциите, а не да изнудва Ес и той да поставя условията...

 10. 10 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Ами като няма план В, да влиза в сила план С - охрана на границите, което си ее законна мярка и връщане на навлеците къде да е само да е извън ЕС! Да следваме правилният Австралийски пример - нито един мюсюлманин влязал в страната незаконно не може да остане там!

 11. 11 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 973 Неутрално

  До коментар [#8] от "aleko":

  Ако нямат план Б, да видят какво прави Австралия. Как тя си реши проблема с имигрантите

 12. 12 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  икономиката ни да е достатъчно силна, за да можем да си правим всякакви инвестиции - сами или с привличане на външни фактори", коментира Златев.
  ..........
  Тоз ДС, без един трудов час в живота си е станал пророк на ЕК, че говори сякаш някой нещо го информира?
  Но явно добре му се плаща за скудоумието, след като така ентусиазирано лъже и маже.
  План Б,В,Г има. Просто не е в час.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 13. 13 Профил на antoni
  antoni
  Рейтинг: 268 Неутрално

  АМЕРИКА ДАДЕ ЛОШ ПРИМЕР С КОСОВО

  РУСИЯ ГО ПОВТОРИ С КРИМ

  ВСИЧКО ДРУГО Е ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ

 14. 14 Профил на Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Дневник:Анкета за или против новият сайт
  Рейтинг: 541 Разстроено

  Еврофондовете, които България получава от ЕС, са 5% от бюджета на страната и се инвестират основно в публичния сектор, каза Златев. "Но нека не забравяме, че целта на тези фондове е да бъдат допълнително средство, което да раздвижи икономиката, а не да бъде само това, върху което трябва да се основава икономическата дейност в страната"
  --------------------------------------------------

  Какво иска да ни каже Огнян Златев, но го каза като дипломат деликатно, ли ?!?!
  - Растежът на БВП на България е основно от еврофондовете , и в тази връзка продължава , цитирам:
  "Тези фондове няма да продължат вечно. Всички искаме да стигнем до момента, в който нашата страна от нетен бенефициент на еврофондове да не бъде такъв, а икономиката ни да е достатъчно силна, за да можем да си правим всякакви инвестиции"
  Та те така на какво е следствие през последните години растежа на БВП в България, при това и мижав и основаващ се най-вече на притока на безплатни пари от ЕС.

  Да мразиш е сериозно занимание. Имаш ли толкова време, да се "забавляваш" с това ?!?
 15. 15 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Но България трябва да има план Б за Турция. Дори и В.

 16. 16 Профил на V.Iliev
  V.Iliev
  Рейтинг: 434 Весело

  До коментар [#3] от "stenli1":

  Изглежда този план вече е в ход

 17. 17 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Верно, че този е дипломат. Пази си стола. Типичен бюрократ от ЕС.

 18. 18 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Оградата глупаци,оградата.И граничр до граничаря....

 19. 19 Профил на pupil24
  pupil24
  Рейтинг: 274 Неутрално

  До коментар [#7] от "majorman":

  Можеш ли да ми обясниш каква е връзката на коментара ти с Турция и наглото поведение на Ердоган - писна ми от двойните стандарти - едни сатрапи са лоши, а други са ни приятели и същзници! Европейските бюрократи са мижитурки, които само гледат накъде ще посочи ветропоказателят във Вашингтон!

 20. 20 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 541 Неутрално

  в първото изречение има три грешки. тъй като не допускам г-н Златев да не знае какво говори, писалият дописката да провери кой какво е казал.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 22. 22 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 2262 Неутрално

  [quote#11:"stenli1"]Ако нямат план Б, да видят какво прави Австралия. Как тя си реши проблема с имигрантите [/quote]
  Те много добре виждат и разбират.
  Ти не разбираш- тяхната цел не е да спират нелегалните емигранти. Повтарям НЕ Е!

  В Русия съм! В Русия съм!
 23. 23 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1225 Неутрално

  Брюксел изобщо не мисли или действието изпреварва мисълта на еврочиновниците

 24. 24 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 381 Неутрално

  На Турция са поставени 72 условия за премахване на визите за ЕС и те трябва да бъдат изпълнени. Няма план Б и план В. Имам чуството, че нарочно им поставиха толкова много условия, за да не могат да ги изпълнят. Един вид " Ние ви предлагаме възможности за премахване на визите, ама вие не искате да ги изпълните". Това е демагогия по европейски, уж се дава нещо, ама в същност нищо не се дава. Що се отнася до мигрантите, Ердоган наистина може да ги пусне да наводнят Европа и да създадат доста неприятности на евролидерите.

 25. 25 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#2] от "mongeneral":

  То решението е ясно. Ограда на границите и санкции срещу всички гранични на ЕС държави , които не прилагат конвенцията за бежанците. Щом могат да налагат глоба от 250 хиляди евро на отказан бежанец на страните в ЕС , що да не могат да наложат подобни глоби и на държавите на тарамбуките ?

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 26. 26 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#24] от "proza":

  Той понеже Ердоган досега не ги е пускал.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6859 Неутрално

  Когато става въпрос за Ердоган или Путин, ЕС трябва да има даже и план С.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK