Инспекцията по труда започва проверки в селското стопанство от юни

Инспекцията по труда започва проверки в селското стопанство от юни

© Цветелина Белутова, КапиталГлавната инпспекция по труда започва проверки в селското стопанство от 1 юни, съобщиха от ведомството.


Приоритет при проверките ще бъде контролът по спазването на разпоредбите на трудовото законодателство, свързани с наличието на писмен трудов договор при полагането на труд.


Кодексът на труда регламентира различни видове срочни договори, които могат да бъдат използвани от работодателите при извършване на сезонни дейности, припомнят от енспекцията. Въведеният през 2015 г. еднодневен трудов договор е само един от вариантите за легализиране на трудовите правоотношения в сектора. Този вид договор позволява на наетите да запазят правата си на социално подпомагане и осигуряване. Той облекчава и работодателите, като им спестява немалка част от задълженията при възникването и прекратяването на трудовите правоотношения. Сключването и прекратяването на еднодневните договори не се регистрира в НАП. При прекратяването им не се издава заповед и не се оформя трудова книжка. Работодателите нямат задължение да изготвят длъжностни характеристики.
Селското стопанство е сектор, който ежегодно подлежи на засилен контрол, тъй като резултатите от дейността на агенцията показват, че той е рисков по отношение на прилагането на нерегламентирани практики при възникването на трудовите правоотношения, както и на осигуряването на здравословни и безопасни условия на труд, обясняват от инспекцията.


През 2015 г. в селското стопанство са извършени около 2600 проверки, при които са установени почти 10 300 нарушения. В 122 нарушения не са изпълнени изискванията за сключването на трудов договор или в 1.2% от всички. В повечето случаи става въпрос за липса на писмен договор изобщо или за липса регистрацията му в НАП. В някои случаи работникът не е получил, преди да бъде допуснат до работа, екземпляр от писмения договор и копие от уведомлението за регистрацията му в НАП.


За сравнение през 2014 г. проверките в селското стопанство са били 1600, установените нарушения - 7700, а тези, свързани с нерегламентирано полагане на труд - 104, или 1.4% от всички.

Коментари (3)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 648 Неутрално

  ... значи морските трудолюбци (трудодавците най-вече), тая година ще си карат както си знаят

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 2. 2 Профил на Другарката Михайловна
  Другарката Михайловна
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Из страната масово се работи без договори и осигуровки...

  Ни инспекция ги лови, ни дявол...

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти.
 3. 3 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#2:"Другарката Михайловна"]Ни инспекция ги лови, ни дявол...[/quote]

  Доста често защото "инспекторите" са добре подплатени от разни работодатели. В тези случаи, дори само ако някой работник се оплаче за нередност, мястото им изстива на другия ден.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK