Две години по-късно - калната пътека в "Дружба" е използваема

Пътеката в предишния й вид.

© Анелия Николова

Пътеката в предишния й вид.Две години след като общината обяви обществена поръчка вече е пригодена за нормално използване известната като кална пътека в столичния квартал "Дружба", съобщиха от организацията "Спаси София.


Тя дава достъп на живеещите наблизо да стигнат до метростанция "Интер експо център".


Прогнозната стойност на проекта беше 2.4 млн. лв. като той включваше пешеходна алея, асансьори и подземен достъп до спирката. Предложението за изграждането на съоръженията беше на бившия вече главен архитект на София Петър Диков.
"Дневник" писа за проблема през април 2012 г., когато бившият премиер Бойко Борисов откри предсрочно станцията на метрото, която е на един хълм разстояние от жилищните квартали. За да стигат до подземната железница, постепенно гражданите сами изградиха с дървени трупи трасе през хълма. Въпреки това проблемът с калта остана и след това положиха и чакъл. През зимата и в дъждовно време преминаването през пътечката беше рисково.


Фотогалерия: През калта нагоре по склона и стигаш до метрото >


През лятото на 2012 г. от общината пуснаха линия на автобус 114 и изградиха тротоар до спирката. Транспортът обаче минаваше рядко и хората не използваха тази възможност, а продължиха да катерят пътеката. Имаше и няколко срещи на граждани с Диков и общинския съветник от ГЕРБ Лорита Радева.


Живеещи в района бяха изпратили и писмо до европейските институции с искане за цивилизован достъп до метрото, който да им бъде осигурен от българските власти.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK