Видими и невидими сили атакували Дионисий, който организира зарята по Великден

Видими и невидими сили атакували Дионисий, който организира зарята по Великден

© Анелия Николова, ДевникЗарята по Великден над храм-паметника "Свети Александър Невски" била символ на пасхалната радост, от януари в храма е въведен финансов ред, от който са недоволни свещениците, което довело до атаки срещу организиралия зарята архимандрит Дионисий. Борбата срещу него обаче била срещу българското православие.


Това обяви днес самият архимандрит Дионисий, председател на църковното настоятелство на "Св. Александър Невски", чието поведение Светият синод обяви след случката, че ще разгледа. По информация на "Дневник" щели да се обсъдят и въведени от него неканонични практики. Междувременно на Гергьовден няколко служители на храма отказаха да служат с Дионисий. Изявлението беше вътре в самия храм.


Дионисий стана популярен с въвеждането на несъществуващата в историята на Българската православна църква титла "архонт" и чието ръкополагане за епископ в края на 2014 г., беше спряно заради брожения на миряни. В средата на февруари той издаде заповед туристическите групи, които искат да посетят храм-паметника "Св. Александър Невски", да плащат входна такса от 5 лв. на човек, която впоследствие беше отменена от Светия синод.
Днес Дионисий в изявление пред храма от няколко страници разказа още детайли по случая, който срещна масово неодобрение, а също се оплака и обясни за нападките срещу себе си, откакто е в "Св. Александър Невски".


Още детайли от историята на зарята


За пръв път навръх Великден тази година при произнасянето на Възкресението Христово патриархът бе изненадан от заря. Малко след това в телевизионния ефир Дионисий разказа, че зарята е била поръчана от него, струвала е 2 хил. лв. и е била предварително съгласувана с патриарха и с Министерството на отбраната.


Днес от изявлението му се разбира, че нямало как синодът да знае нещо, "което се яви като възможност на Велика сряда, когато Св. синод не заседава". За инициативата знаел главният секретар на организацията, с негово разрешение изстрелването станало от двора на Синодалната палата, с негово знание било написано възлагателно писмо, но впоследствие секретарят отрекъл някой нещо да е знаел. "Лъжа! Който е трябвало до знае е знаел", казва днес Дионисий в дългото си изявление, което изпрати и в писмен вид до медиите.


От него се разбира, че зарята той предвидил да е "преди стиховете на 67 псалом "Да воскреснет Бог" и т.н.". Църковнослужител иподякон обаче избързал, като поднесъл на патриарха споменатите стихове и излязло, че "зарята и аз сме го прекъснали, но това не е така. Аз реагирах, но не към патриарха, а към иподякона", обяснява архимандритът и допълва, че липсата на синхронизиране била нашенска черта, но щяло да се оправи лека-полека.


На упреците, че хората са се стреснали, той пита риторично не са ли се стреснали от гърмежите и прелитащите самолети по Гергьовден. Защитава още веднъж тезата си, че други църкви отдавна били въвели тази практика, и не вижда защо "ние трябва да сме последни".


"На мен лично тази заря ми приличаше на излизащите от гробовете души на възкръснали мъртъвци, които политаха радостно към небесата. Имало смутени хора. Сигурно?! Не знам. Всеки по различен начин приема неочакваното, а както Негово светейшество каза пред "Нова телевизия", то това беше една "приятна изненада". Любопитно ми е колко ли са били стреснатите от топовните салюти на Гергьовден и от прелитащите самолети също", пита Дионисий.


"След 49 дни на великопостен подвиг да се изрази радостта от победата над смъртта е красиво. Някои го наричат кич, а тези, които така говорят, са възможно най-лошо облечените хора, ходещи по телевизионните студиа. Ако те са мерило за естетика и хигиена, то можем не само да сме отблъснати, но и обгазени", обяснява тезата си архимандритът. Според него типично човешко е което не се познава, да се отрича, което не било причина за действие или бездействие.


"Лошо е когато си злонамерен, а и като си зависим, вече става противно. Но, уви!", пише той.


Външни и вътрешни, видими и невидими сили


Дионисий обяснява, че атаката, на която е подложен, е от вътрешни и външни, видими и невидими сили, и той я възприемал като борба срещу "родното ни православие". Заради масираната атака и решил да се обърне към обществото, а не след 6 месеца служба на поста, които още не са изтекли, към синода.


Като бил назначен в този храм, намерил неорганизирана канцелария, в която липсвала изходяща документация и е имало недобре организирана събираемост на средствата. Не е имало отчетност на парите, плащани от богомолците да се споменат имената им за здраве и спасение и за упокой. Така с негова заповед се определило 50% от тези приходи, а не 100%, каквото положение заварил, да отиват при двамата презвитери.


До неговото назначаване в храма се извършвали забранени тайнства - кръщене и венчавка, за което той не открил и легитимен регистър или платени суми. Това му дава повод публично да пита синода легитимни ли са тези тайнства при това положение. След като бил назначен, такива тайнства вече не се извършвали, съответно нямало нерегламентирани приходи от тях.


Прекратил и практиката дарения за Разпети петък и Цветница да се разпределят между свещениците. На 4 май по инициатива на един от настоятелите се състояла среща, на която се разбрало, че свещениците искат да получават всички пари от даренията, защото храмът си имал достатъчно. Поименно се споменава отец Антоний. "Аз лично на подобна изява на алчността не съм присъствал", посочва Дионисий.


Неговото идване храма довело до повече приходи, които са документирани, но свалило личните доходи на трима души, които от изявлението му се разбира, че намерили в това повод да го атакуват. Причина за това станал и фактът, че въвел седмично чистене на храма, което създало повече работа на клисарите, за което те поискали още пари, а пушенето в храма било преустановено.


Сам си отрязал главата


Още преди Великден "вътрешните бунтовнически действия" срещу него, за които дава и още примери, довели до това да му бъде казано, че е "аут" и че сам си е отрязал главата. Това му било повторено от същия човек - Костадин Гаврилов, след Великден, с когото междувременно се били "опростили". Дионисий заключава, че "разколникът си е разколник".


Той нито говорил срещу атакуващите го, нито докладвал за това в синода. На повечето не можело да се разчита и на присъствие, а на него се случвало да съвместява всички длъжности в храма. Според него атаката е от хора, които "имат гръб", като конкретно посочва, че един от тях е племенник на митрополит.


Дионисий се вижда жертва и на обстоятелството, че няма църковен имунитет, което го правело уязвим. Той няма такъв имунитет заради несъстоялата му се епископска хиротония.


В цялата история архимандритът вижда икономически амбиции, преплетени с политически мераци. "Реформаторският блок заговаря кресливо за смяна на името на храма или на св. цар Борис, или на св. Йоан Рилски. Кощунство? Ако за улица това е възможно, то за храм е напълно невъзможно. Или си търсим проклятието на небето? Стига вече! Време е да се смирим!", призовава той.


Маскарите са известни


В изявлението си Дионисий назовава пряко и "идеолозите на всяко омаскаряване и на всяка църковна интрига": "забраненият от Св. синод Горан Благоев, църковните "спецове" Калин Янакиев, Николай Михайлов, Тони Николов и нетипичният в претенциите си за корифей на богословието представител на нежния пол – Велислава Дърева. Те са референтите по всички църковни теми и ментори на църковната власт. Вместо нея те вземат решения, те наказват, те издигат, те определят, те диктуват, те низвергват и т.н. Всичко те. Явно не знаят обаче, че все пак има Св. Дух и Той Си ни ръководи с тях и без тях", обяснява Дионисий.


Оплаква се, че в интернет имало подписка срещу него, която била подписана и от него, и от покойния му баща.


"Една малка, неприятна, креслива група тероризира цялата църква, наричаща се по-Божий народ от нас – другия Божий народ", разяснява архимандритът.


Той призовава "синовно" патриарха и синода да вземат мерки по действията на духовниците, обявили бунт и неподчинение, тъй като някои извършвали физическо и психическо насилие.


"Това е крайно наложително, особено в нашия случай, защото става въпрос за патриаршеската катедрала, в която идват все повече и повече вярващи и да не отблъснем Бога от себе си, та и от храма, както отчуждихме и младите!", заключава Дионисий, който в текста споменава и че чрез действията си успял да привлече повече хора в храма.

Коментари (105)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на dow_jones
  dow_jones
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Ами ако видими и невидими сили са го накарали да организира това на Великден?

 2. 2 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1852 Неутрално
 3. 3 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3045 Весело

  Ами те такова хубаво име са му дали на този архимандрит - Дионисиий нали беше бог на виното и веселието!!!

  [email protected]
 4. 4 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 694 Весело

  видимите ги е назовал, странно защо начевайки с Горан Благоев...
  обаче за невидимите?
  по-интересно е...

 5. 5 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1041 Неутрално

  Да го изгонят с шутове, още заради архонта трябваше да го изгонят!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Любопитно


  .... ÁЙДЕ ....

  скоро и танкове пред храма ....

  + радостен военен марш .....


  Т.н Патриарх няма ли да се намеси ..... ??!

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 434 Неутрално

  "Лошо е когато си злонамерен, ..."

  Ооо Дионисий, чедо на Дионис. Догодина пак заря. И тапи от шампанско да летят.

 10. 10 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Не знам с какви сили се бори този човечец,но е тотално деградирал.
  Защо не изнасят проповеди по теми,които вълнуват хората?Защо не организират кухни или подобно нещо за бедни?
  Хората ще откликнат.
  Но не - слагат първо ценоразпис и друго не ги интересува.

 11. 11 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 891 Весело

  Между поповете и комунистите не мога да направя разлика кои лъжат повече. Минимална разлика има само в стила.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 12. 12 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Още един дето звездите му говорят.

  The best way to predict the future is to invent it.
 13. 13 Профил на EU defender
  EU defender
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Тоя отец е символа на упадъка на БПЦ, по-малкия брат на сатанинската кагебистка руска православна църква.

  The best way to predict the future is to invent it.
 14. 14 Профил на fortunes
  fortunes
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Тоя има брада като на умерен опозиционер от Ислямска Държава...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 15. 15 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  И после се чудят защо само сталинисти и ченгета вярват в "православния" им "бог".

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 16. 16 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1021 Весело

  Този ако остане още малко там ще изцъкли поглед повече и от дедо Николай - Пловдивски а инак добре е ДС канонизиран от Строзагоски дедо Мишо. .

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 17. 17 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3479 Неутрално

  [quote#13:"EU defender"]сатанинската кагебистка руска православна църква[/quote]

  По-точно не би могло да се каже.

  Църквата на Антихриста.

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 18. 18 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  "Междувременно на Гергьовден няколко служители на храма отказаха да служат с Дионисий. Изявлението беше вътре в самия храм."

  Това канонично ли е?
  Къде остана обета за послушание?

  В Русия съм! В Русия съм!
 19. 19 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1216 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":

  Пиииич, има и св. Дионисий Ареопагит.
  Архимадрит Дионисий става за посмешище, като зарята на Великден съвсем не е най-неприятното около него. Така е - "Докато мъдрите се намъдруват...".И най-вече този, който се предполага, че би трябвало да е най-мъдър в Църквата да вземе да излезе от състоянието си на летаргия най-после, че е и Софийски митрополит.

 20. 20 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  "За пръв път навръх Великден тази година при произнасянето на Възкресението Христово патриархът бе изненадан от заря. "

  И? Какво? Възкресението не беше ли радостен миг за всеки християнин?
  Зарята не е ли радостно събитие?

  В Русия съм! В Русия съм!
 21. 21 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  "Не е имало отчетност на парите, плащани от богомолците да се споменат имената им за здраве и спасение и за упокой."

  Исуса Христа ли каза така? - Да се плаща за да им се споменават имената???

  В Русия съм! В Русия съм!
 22. 22 Профил на jolene blalock
  jolene blalock
  Рейтинг: 8 Разстроено

  Божей колко мъка има по тоа свет, божей...


  До коментар [#6] от "barcelonski":

  Парцалонски, тури си един кумпрес ве чи ептен прегря

  When in danger, when in doubt, run in circles, scream and shout.
 23. 23 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1341 Весело

  Ааа, този трябва да е в раздел "Здраве", или по-скоро "НЕздраве". Пък може и в НАздраве много пъти.

  Прав е "daam" в коментар [#19]:

  [quote#19:"daam"]Църквата да вземе да излезе от състоянието си на летаргия най-после[/quote]

  (не мисля, че е виновен един човек, а мисля, че цялата официална Църква с малки човешки изключения е изпаднала в някакъв антихристки бяс, подобно, но и много по-идиотско дори от руската правоверна КГБ-църква)

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 24. 24 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  [quote#5:"today"]Да го изгонят с шутове, още заради архонта трябваше да го изгонят! [/quote]
  Абе тоя, че не е читав е ясно.
  Но и това дето казва има резон.
  А в самата заря и оркестър не виждам нищо лошо. Даже повече тържественост.

  В Русия съм! В Русия съм!
 25. 25 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  [quote#10:"xmm"]Защо не изнасят проповеди по теми,които вълнуват хората?[/quote]
  Еми нали вижбдаш що? Щото се правят сбирки на тема "Искаме парите от даренията"

  В Русия съм! В Русия съм!
 26. 26 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 670 Весело

  До коментар [#4] от "zidane":

  Видимите са кеша, невидимите - онезисили, които са минали по банков път.

  No Pain No Gain
 27. 27 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1704 Неутрално

  Пропуснал е международния заговор.

 28. 28 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 492 Неутрално

  Чудя се що ли ми прилича на Гришата от Столичани в повече?!

 29. 29 Профил на conservamus
  conservamus
  Рейтинг: 855 Неутрално

  До коментар [#20] от "Веселин Дечев (десидент)":

  Тъжно е колко приспана и упоена е съвестта ни, че не можем да различим светското от божественото, че се опитваме със светски панделки да украсяваме нетленното. "Царството ми не е от този свят" , иначе след Цветница нямаше да има Разпети Петък... Калин Янакиев идеално артикулира в статията си в портал "Култура" защо това е смехотворно, да има заря за Великден и да се свирят възрожденски маршове. Какво представлява "плътското мъдруване", и защо Бог не ни даде "личби от небесата"?

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на conservamus
  conservamus
  Рейтинг: 855 Неутрално

  До коментар [#10] от "xmm":

  зависи в коя православна църква ходите.

 32. 32 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1021 Любопитно

  А, бе Попе...хвърляй това расо и влизай в живия живот...какви са тия тъмни сили, с които си тръгнал да се бориш...???

  Форумът е в будна кома...
 33. 33 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  [quote#29:"conservamus"] Калин Янакиев идеално артикулира в статията си в портал "Култура" защо това е смехотворно, да има заря за Великден и да се свирят възрожденски маршове. [/quote]
  Защо?
  Гръцките църкви смехотворни ли са?

  В Русия съм! В Русия съм!
 34. 34 Профил на xmm
  xmm
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  До коментар [#31] от "conservamus":

  В кварталната.Или по-точно - енорийската.
  /не редовно,,признавам си/

 35. 35 Профил на barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  barcelonski-е-във-FAKTOR.BG
  Рейтинг: 1341 Неутрално


  Та'з година > Заря

  догодина => Манифестация ....

  по-догодина вече ще ходим в католиèската и в евангелските църкви.

  НО проблема !


  пророчески

  => БАЙ ГЪЗЗЗ е ТÈХНОТО ЗНАМЕ и ГИ ДОВЕДЕ В => КЛОЗÈТА !!
 36. 36 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 837 Любопитно

  Тоя Дионисий, го докарва на "поглед" на пловдивския "дядо" Ники!

  Да разлая троловете!!
 37. 37 Профил на manoll
  manoll
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Името на храма вече е било сменяно, така че какъв е проблема?
  И без това Ал. Невски няма нищо общо нито с православието, нито с историята ни...

 38. 38 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#17] от "Norman Granz":

  Ти със сигурност си в Църквата на Антихриста-личи ти от всяка дума!
  За останалите не бери грижа-те не са твой проблем!

 39. 39 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 694 Весело

  До коментар [#17] от "Norman Granz":

  Православието, приятел, далеч не означава Държавната Църква на Третия Рим, нито техните приятели и агенти заграницу.
  Но, кой както го разбира...

 40. 40 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#37] от "manoll":

  Волята на дарителите е ясна-името на храма да е на свети Александър Невски-небесен покровител на руския император Александър II,който ни е освободил от турците!
  Това ,че е сменяно и пак е върнато показва,че такава е и Волята Божия!Вашето мнение и на такива като вас няма никакво значение-Църквата и нейните храмове са на Бог,а не лични!

 41. 41 Профил на tmx06496808
  tmx06496808
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#37:"manoll"]И без това Ал. Невски няма нищо общо нито с православието,[/quote]


  Абсолютно нищо няма, само е светец.


  До коментар [#37] от "manoll":

 42. 42 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#35] от "barcelonski":

  Ходи където искаш-няма да е голяма загуба!

 43. 43 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#21] от "Веселин Дечев (десидент)":

  Казано е ,че свещенослужителите ще се изхранват от служението си!Това е прието да се прави на много места,което опростява нещата от практическа гледна точка!

 44. 44 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#13] от "EU defender":

  Само такива богоборци като теб може да са членове на сатанистка църква!
  Нормалните хора са нормални православни християни!

 45. 45 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 694 Весело

  До коментар [#40] от "rurade":

  Княз Александър се обръща за дарителство към българския народ.
  Дарител е българския народ!
  как е "артикулирана" Волята му е друг въпрос.

 46. 46 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#45] от "zidane":

  Дарителите са избрали името и това няма нищо общо със сегашните хора,които искат да го сменят поради политически причини появили се век и половина по-късно в главите им!
  Няма как да стане!Свиквайте!

 47. 47 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 1093 Весело

  Нон-стоп, нон-стоп индийски коноп...

 48. 48 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7416 Неутрално

  "На 27 май 2014 г. по време на мирната визита на Българския патриарх Неофит в диоцеза на Руската православна църква е отличен от Московския и на цяла Русия патриарх Кирил с орден „Св. преп. Сергий Радонежки” III-та степен."
  Много съмнително е на 35 години да си направил такава кариера.

 49. 49 Профил на Ivan Ivanov
  Ivan Ivanov
  Рейтинг: 221 Неутрално
 50. 50 Профил на metalogy
  metalogy
  Рейтинг: 576 Неутрално

  Ако не си малко... странен, как ще се осмелиш на битка с невидимите сили? Искам и аз да можех да ги боря, но не ми стига вяра. И смелост, хм.
  Архонтските титли са пълна дивотия, но на православието са присъщи поклони и венцехвалене на властите. Изключенията се помнят - като спасяването на българските евреи.
  А целият шум заради зарята е пресилена реакция, талибанско залитане. Някак преглътнахме, че във висшия клир се прескачат агенти и не е проблем да си остане така (!?) Защото такива хора могат да ни дават път и пример за духовни висини? Или защото заедно с физическата смърт на недостойните нещата сами ще се подредят? А дано, ама надали.

  колко е стабилен финансовият сектор у нас, ако не се говори за него
 51. 51 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 694 Весело

  До коментар [#46] от "rurade":

  Бих свикнал, ако Патриаршеската в Москва бе наречена на Свети Киприан!
  Вие свиквайте с въпроси и добре подгответе отговорите си - Канона е канон, Историята е история!

 52. 52 Профил на acd30520326
  acd30520326
  Рейтинг: 594 Неутрално

  До коментар [#13] от "EU defender":

  Точно!

  "Ти какво пожертва, за да има и утре България?" ИЛИЯ МИНЕВ
 53. 53 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#51] от "zidane":
  Историята е ясна-българите са освободени от Руската империя и за благодарност е изграден храм,който дарителите са нарекли на свети Александър Невски-обясних по-горе защо!
  Явно не си свикнал щом оспорваш и волята на дарителите и Божията Воля!
  Свиквай -няма да се сменя името!
  За канони не ми говори-явно нищо не разбираш!
  А в Москва патриаршеската катедрала е ХРИСТОС СПАСИТЕЛ!!!
  Доста е смешно предложението ти да го сменят-да не кажа нещо повече!

 54. 54 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3927 Весело

  До коментар [#46] от "rurade":

  Нали самият Христос каза че църквата не е сградата дето се служи? Какв значение има волята на дарителите, да не ни да са по важни от църквата?!

  klimentm
 55. 55 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 694 Весело

  или не четеш кой какво ти пише, или не разбираш кой какво ти пише. бъди жив и здрав!

 56. 56 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#50] от "metalogy":

  Това е длъжност на всеки християнин според апостол Павел:
  "10. Прочее, братя мои, усилвайте се в Господа и в мощта на силата Му;
  11. облечете се във всеоръжието Божие, за да можете устоя против дяволските козни,
  12. защото нашата борба не е против кръв и плът, а против началствата, против властите, против светоуправниците на тъмнината от тоя век, против поднебесните духове на злобата.
  13. Заради това приемете Божието всеоръжие, за да можете се възпротиви в лош ден и, като надвиете всичко, да устоите.
  14. И тъй, стойте, като си препашете кръста с истина и се облечете в бронята на правдата,
  15. и обуйте нозете си в готовност да благовестите мира;
  16. а над всичко вземете щита на вярата, с който ще можете угаси всички нажежени стрели на лукавия;
  17. вземете и шлема на спасението и духовния меч, който е Божието слово;
  18. с всяка молитва и просба молете се духом във всяко време и старайте се за същото това с всяко постоянство и молба за всички светии
  19. и за мене, та, като отварям уста, да ми се даде слово, дръзновено да възвестявам тайната на благовестието,
  20. заради което съм пратеник в окови, за да го проповядвам смело, както ми прилича."
  ПОСЛАНИЕ НА СВЕТИ АПОСТОЛ ПАВЛА ДО ЕФЕСЯНИ,гл.6

 57. 57 Профил на Чушко
  Чушко
  Рейтинг: 488 Неутрално

  Исус не е въкръснал с заря а тайно. Така - че винаги неверниците да имат за какво да се липнат вместо да атакуват учението. А иначе който търси ще намери.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 58. 58
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 59. 59 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#54] от "klimentm":

  Волята на дарителите,които са били и част Църквата тогава!
  Извъртанията ви и философстванията ви по въпроса са само и само за да изкарате ,че имате някакво право и да вкарвате политическите си борби в Църквата!Няма да стане!
  Историческата истина е ясна ,а действията на хора като вас нямат нищо общо с православната вяра!

 60. 60 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 698 Неутрално

  Подписах подписката! Това е човекът Пеевски в Църквата. Лукав човек със светско мислене и манталитет. Какъв архимандрит е като няма един ден в манастир?! Зарята не е проблем. Никакъв. Ако я беше направил половин час по-късно даже щеше да е приятно. Проблем са връзките му с масони, розенкройцери и темплиери, които ерозират Христовото учение и древните принципи. Прехвърля проблема от болната на здравата глава хулейки свещениците от храма. Продава благодатта на Светия ДУх като ръкополага масони и темплиери срещу пари в същото време дядо Добри е най-големият дарител за храма!!!! Такива нямат място в Църквата! Веднъж спряхме Синода от грешката да го направи епископ, сега е време да напусне и Църквата или да иде в манастир.
  В Сряда 18.05 от 9 часа пред Синода ще има протест срещу Дионисий.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 61. 61 Профил на Бат Димо
  Бат Димо
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Що пишете само са "лудия" поп Дионисий?
  Има още един участник във великденските нововъведения. Насред поповете в храма имаше един костюмар. Ту ухилен като пача, ту правещ се на сериозен, като поп на мотор. То и затова му викат Прецедент - комсомолец, син на комунисти. Много беше смешен (и жалък) когато бързаше пръв да си запали свещта.

 62. 62 Профил на dutch
  dutch
  Рейтинг: 480 Неутрално
 63. 63 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 698 Неутрално

  До коментар [#19] от "daam":

  +++ В това е пробемът! В зависимостите на тези, които трябва да са коректив на такива като Дионисий! Затова на 18 пред Синода! Време е да си отива!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 64. 64 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 698 Неутрално

  До коментар [#15] от "Norman Granz":

  НЕ си прав! Не съм нито ченге нито сталинист и съм практикуващ православен! - Не неделен или празничен! И точно като православен се боря за чистотата на Църквата от такива като Дионисий! Извън Църквата няма как да влияеш на процесите в нея.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 65. 65 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Този трябва възможно най бързо да го махат и оскубят фалшивата брада, докато не съсипал всичко около себе си и да изгони миряните от храма. Този измислен най млад архиандрит е по опасен за вярата и от Николай Пловдивски и се нуждае спешно от лечение

 66. 66 Профил на m_style
  m_style
  Рейтинг: 587 Гневно

  Как Дионисий ще обясни факта, че българската патриаршеската катедрала носи името на светец, ама на руската православна църква? Какво общо имат българите с Ал. Невски? Та 99% от българите изобщо не знаят кой е Ал. Невски! Хиляди пъти по-българско е храма да носи името на Борис I Кръстител, на Св. Иван Рилски, на Св. Св. Кирил и Методий, или на Св. Седмочисленици, та дори и на Антим I ! Ама "не сме ний народ, а мърша!" След няколко дни ще честваме 24-и Май - поповете ни имат ли идея от какво четат? Свещеноизменници!

 67. 67 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  До коментар [#44] от "rurade":

  " Нормалните хора са нормални православни християни . "


  Дойдохме си на думата !
  Е, защо някой миризливи комундери подскачат, когато говоря, че от 9.9.1944 година до 10.11.1989 година са ни управлявали ненормални червени свине ?
  Друг е въпросът, че днес ни управляват / грабят синовете им !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 68. 68 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  До коментар [#53] от "rurade":

  " Историята е ясна - българите са освободени от Руската империя ... "


  Интересно, къде е мястото на финландци, украйнци, румънци и български опълченци през 1877-78 година ... ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 69. 69 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  До коментар [#61] от "Бат Димо":

  " То и затова му викат Прецедент ... "


  Товариш, темата е друга, но някои хора вероятно много се страхуват от втори мандат на " Прецедента " и не пропускат с повод и без да го наплюят . Поне го правете по-интелигентно ( знам, че простака не може да е възпитан ) и се запасете с много, много търпение за следващите 5 години - същия ще бъде !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 70. 70 Профил на tmx06496808
  tmx06496808
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#68] от "niksan1":


  Колегата ти е написал-Руската империя, всичките тия са били под нейно крило и са били хранени от Императора.

 71. 71 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 694 Весело

  [quote#59:"rurade"]Историческата истина е ясна ,а действията на хора като вас нямат нищо общо с православната вяра! [/quote]
  извинете, че се намесвам във вашия спор, но нещата са малко по-сложни!
  освен ако не анатемосвате директно?

 72. 72 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  До коментар [#70] от "tmx06496808":

  " ... Всички тия са били под нейно крило ... "


  Дори и румънците ... ?

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 73. 73 Профил на zidane
  zidane
  Рейтинг: 694 Весело

  До коментар [#70] от "tmx06496808":

  изчезни, Дяволе! Пфу!

 74. 74
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 75. 75 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2203 Неутрално

  До коментар [#74] от "tmx06496808":

  " Защо не кажеш ... "


  Вече ти отговори колегата " zidane " от пост 73 !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 76. 76 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 701 Неутрално

  Дионисий е руско мекере и е тъжно да анатемосва хора като Горан Благоев,Калин Янакиев,Тони Николов - та той на малкия им пръст не може да се надене.
  Духовно лице,което е изцяло кукловодено от Московската патриаршия.
  Тъжна картина на нашето духовенство.А миряните,които вярваме
  в Светия Дух и спазваме христианските ценности,знаем кой какъв е.

  Tony
 77. 77 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#67] от "niksan1":
  До коментар [#68] от "niksan1":
  Иди пред храм"Свети Александър Невски" и прочети какво пише там!


 78. 78 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#76] от "Free person":

  Кога архимандрид Дионисий е анатемосвал когото и да е?
  Това е някаква ваша измислица!
  Знаете ли изобщо какво значи понятието "анатемосване"?

 79. 79 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  ами. заради ей такива неща, и не само, православието винаги ми е било като турско село.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 80. 80 Профил на slonsco
  slonsco
  Рейтинг: 1019 Неутрално

  Тия видими и невидими сили пият ли се,пушат ли се или се шмъркат.

 81. 81 Профил на manoll
  manoll
  Рейтинг: 628 Неутрално

  До коментар [#41] от "tmx06496808":

  Абе смешник, къде се вреш между шамарите?

  Ал.Невски е повишен в светец заради една битка, иначе е обикновен феодал, васал на на едни нехристияни. Айде у лево

 82. 82 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#79] от "abdelhaqq":

  Тъй като не можеш да разбереш Православната Вяра и даже проблемите ,които има е ясно защо правиш такива изказвания и защо не си православен!
  Все пак Господ Иисус Христос даже преди да се появи понятието християнин е казвал на учениците си:"33. Това ви казах, за да имате в Мене мир. В света скърби ще имате; но дерзайте: Аз победих света."Йоан,гл.16 и още "17. Това ви заповядвам: да любите един другиго.
  18. Ако светът ви мрази, знайте, че Мене преди вас е намразил.
  19. Да бяхте от света, светът щеше да люби своето; а понеже не сте от света, но Аз ви избрах от света, затова светът ви мрази.
  20. Помнете словото, що ви казах Аз: няма слуга по-голям от господаря си. Ако Мене гониха, и вас ще гонят; ако Моето слово спазиха, и вашето ще спазят.
  21. Но всичко това ще ви сторят заради Моето име, защото не знаят Оногова, Който Ме е пратил.
  22. Ако не бях дошъл и не бях им говорил, грях не щяха да имат; а сега нямат извинение за греха си.
  23. Който Мене мрази, мрази и Отца Ми."Йоан,гл.15

 83. 83 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#71] от "zidane":

  Въобще не са сложни,а има хора ,които искат да ги представят така за да могат да претендират за нещо!
  Повечето такива хора ,даже не са православни,а някои даже не са християни,но искат да се бъркат в живота на Българската Православна Църква ,която е призната по цял свят като една от 14 автокефални поместни православни Църкви!
  автокефална-напълно самостойна, независима църква!

 84. 84 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#81] от "manoll":

  Свети Александър Невски е водил свят живот,имал е изключително силна християнска вяра и е угодил с живота си на Бог ,затова е и канонизиран от Православната Църква като СВЕТЕЦ!

 85. 85 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  [quote#50:"metalogy"] Искам и аз да можех да ги боря, но не ми стига вяра. И смелост, хм. [/quote]
  Всъщност е много просто!-трябва ти огнен меч и повече да славиш Исуса Христа!
  [quote#50:"metalogy"] Някак преглътнахме, че във висшия клир се прескачат агенти и не е проблем да си остане така[/quote]
  някак си трябва да се први разлика.
  Има хпра са били ползвани като съветници/анализатори давали експертна оценка.
  Други са снасяли кой яде луканка и разправя вицове.

  В Русия съм! В Русия съм!
 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 87. 87 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1753 Неутрално

  [quote#66:"m_style"]Как Дионисий ще обясни факта, че българската патриаршеската катедрала носи името на светец, ама на руската православна църква?[/quote]
  Дионисии нищо подобно няма да обяснява. Не е и длъжен.
  Постройте си вие църква и решавайте как да се казва!

  В Русия съм! В Русия съм!
 88. 88 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 808 Неутрално

  [quote#82:"rurade"]Тъй като не можеш да разбереш Православната Вяра и даже проблемите ,които има е ясно защо правиш такива изказвания и защо не си православен! [/quote]

  да, това е проблемът с разговорите с православни. винаги свършват в "не можеш да разбереш, защото не си православен". което ги обезсмисля по презумпция, нали? това и обяснява и затвореността на православието, липсата на православни мисии, съчетана с убедеността в собствената правота. каквото сам някой си направи, даже Аллах не може. в крайна сметка, православието е просто една локална деноминация.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 89. 89 Профил на sevenseas
  sevenseas
  Рейтинг: 390 Неутрално

  Изключително несмирен поп. В манастир на пост и молитва! С тежко послушание!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 90. 90 Профил на manoll
  manoll
  Рейтинг: 628 Весело

  До коментар [#84] от "rurade":

  Да бе... Кой ти каза? Сигурен ли си, че изобщо е бил вярващ?
  Благ християнин, убил 7 рицаря и 200-300 селяни пехота. Почти " като ти ударят едната буза, дай другата". Изобщо знаеш ли какви ги дрънкаш

 91. 91 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1930 Неутрално

  Вместо да се извини, просташки нападки и нарцистични хвалби. И то не беше само зарята, ами и гвардейския духов оркестър, който прекъсна службата с "Тих бял Дунав". Пълна профанация и простотия. И каква беше тази привилигирована свита, която се мъкнеше след президента и патриарха, сред които се кипреше "библиотекарят" Стоян Денчев.

 92. 92 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 712 Неутрално

  [quote#84:"rurade"]Свети Александър Невски е водил свят живот,имал е изключително силна християнска вяра и е угодил с живота си на Бог ,затова е и канонизиран от Православната Църква като СВЕТЕЦ! [/quote]
  Събирал с усърдие данъците като самонаел се при татарите бирник, и отишъл си от свят като мюсюлманин.
  Хан Тохтамиш също е канонизиран, под името Димитри Донский.
  Те руснаците и Св. Ушаков си имат.

 93. 93 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 712 Неутрално

  [quote#87:"Веселин Дечев (десидент)"]Постройте си вие църква и решавайте как да се казва! [/quote]
  и кой е построил църкавата бе комуне? Да не би да е св. Гошо Тарабата или великомъченик Сталин?

 94. 94 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 576 Неутрално

  РБ наистина ли искат да се смени името на храма? Ще изгубят още привърженици.

 95. 95 Профил на ruby
  ruby
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Попската шизофрения вече дори не ми е интересна. Няма ли кой да им сложи осмирителни ризи и да ги прати на принудително лечение. Абсолютно невменяеми са.

 96. 96 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4057 Неутрално

  До коментар [#3] от "karabastun":Ами светското му име е Димитър, а монашеското име е желателно да започва със същата буква. Впрочем, поради това си име той успя да влезе под кожата на покойния дядо Иларион, който също се казвал преди замонашването Димитър и е известен като покровител на семинаристи и свещеници с това име. И като негов фаворит Митко-Дионисий успя да натвори куп дивотии - тамплиерски клетви и т.н.

 97. 97 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#92] от "historama":

  Това са измислици ,които нямат нищо общо с живота му описан от неговите съвременници-запазени са 5 негови жития!
  Няма как да се излъже за такива ясни исторически събития и известни исторически личности!Просто е невъзможно!
  Явно е защо се прави от русомразците,но съвременните политическите виждания не променят историята преди векове!

 98. 98 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#93] от "historama":

  Църквата са я построили нащшите православни деди и те са решили как да се нарича!Съвременните богоборци и антихристияни нямате думата!

 99. 99 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 712 Неутрално

  [quote#98:"rurade"]Съвременните богоборци и антихристияни нямате думата! [/quote]
  Фердинанд е поискал така за да поласкае Александър ІІІ, тъй като руснаците били измислили една легенда, че Александър Невски е бил дал началото на династията Романови (нещо много съмнително). Но като знаем, че новгородският княз или хан е приключил дните си като правоверен мюсюлманин, съвсем логично е патронът на църквата да се смени (както се е случило октомври 1915г.)

 100. 100 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 712 Неутрално

  [quote#97:"rurade"]Това са измислици ,които нямат нищо общо с живота му описан от неговите съвременници-запазени са 5 негови жития[/quote]
  Нещата са даже по-грозни от това, което съм написал
  http://bnr.bg/hristobotev/post/100635530

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK