И възстановителят на антична Сердика е ... Васил Божков

базиликата "Света София"

© Георги Кожухаров

базиликата "Света София"Пет компании са участвали в конкурси за обществена поръчка за реставрация и социализиране на три обекта от античното наследство в центъра на София. Печелившите са свързани с бизнесмена и колекционер Васил Божков, а петата е дисквалифицирана.


На 10 септември 2015 г. столичната община обявява обществена поръчка с отделни конкурси за Западната порта и Триъгълната кула на Сердика, както и за укрепване на базиликата "Св. София". Поръчката е с обща стойност 1 791 510.92 млн. лева без ДДС. Възложител е Столична Община с подписа на заместник-кмета на София Тодор Чобанов.


Поръчката е за изпълнение на проект "Антична София, Културно историческо наследство, достъпно за всички". Той е част от програмата БГ 08 "Културно наследство и съвременно изкуство", на която Министерството на културата е програмен оператор. Програмата е финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.
За изпълнението на проекта на 30. 04. 2015 г. е подписан договор за безвъзмездна финансова помощ между Столичната община, Норвежкия институт за културно–историческо наследство и Министерството на културата.


Пет компании и едно дисквалифициране


Да спечелят конкурси в поръчката се състезават сдружението "Света София Премъдрост Божия"; сдружението "Инфра Сердика"; "Инфра Роудс" ЕООД и сдружението "Сердика 2015". Всички те са свързани директно или чрез бивши служители с Васил Божков.


Петият участник - "Екогео" 92, е дисквалифициран от общинската комисия, защото не отговаря напълно на условията.


Попитан как така всички компании - победители в конкурсите, са свързани с Васил Божков, заместник-кметът Тодор Чобанов каза: "Законът за обществените поръчки не предвижда проверка на собственика и не предвижда забрани за участие в конкурси, които са на един или друг собственик."


Васил Божков е известен като меценат и колекционер на антики. Името на неговата компания "Нове Холдинг" препраща към древноримския град Нове край Свищов, създаден с декрет от император Веспасиан. На Веспасиан е популярната сентенция 'Парите не миришат".


Конкурсите


"Инфра Сердика" печели конкурса за изпълнител по проекта за експониране и социализация на Триъгълна кула на Сердика, която се намира в офис на бул "Мария Луиза". Той е с прогнозна стойност 475 183 лева и включва: изготвяне на работен проект, упражняване на авторски надзор по време на строителството, строителство, в това число, демонтажни работи, доставка на необходимите материали и оборудване, монтажни работи. Офертата на победителя е 473 000 лв. без ДДС и срок за изпълнение 120 дни.


За този конкурс кандидатства и "Екогео 92" ООД, но е дисквалифцирана. По същата причина "Екогео 92" отпада и от конкурса за базиликата "Св. София". Целта тук е конструктивното й укрепване срещу сеизмични въздействия за запазване на целостта на базиликата, която е "пострадала значително от неизвестен брой земетресения". Прогнозната стойност е 369 043.98 лева. С предложение за цена от 360 746 лв. без ДДС и срок за изпълнение 117 календарни дни печели сдружението "Св. София Премъдрост Божия 2015".


Проектът за реставрация, консервация, експониране и благоустрояване на "Археологически парк Западна порта на Сердика" е с прогнозна стойност 947 283.66 лева. В конкурса участват "Инфра Роудс" ЕООД и "Сердика 2015". Поръчката е спечелена от "Инфра Роудс", чиято оферта е за 946 931 лева с време за изпълнение 120 календарни дни.


Офертата на другият участник в конкурса - сдружение "Сердика 2015", е с по-ниска цена - 927 873, 51 лв и по-кратко време за изпълнение – 96 дни. Сдружението обаче е оценено по-ниско от общинската комисия, защото описанията на действията, които ще предприеме за обезопасяването на района е непълно.


Връзките


"Инфра Сердика" - сдружението, спечелило конкурса за Триъгълната кула, е съставено от "Инфра роудс" /99%/ и "Ф-Деко" ЕООД /1%/.


Според търговския регистър "Инфра Роудс" ЕООД е собственост на "Инфра Билдинг", която е собственост на "Инфра Холдинг" АД с представител Антон Василев Божков – син на Васил Божков. Трите компании са регистрирани на един и същ адрес. В отговор до "Дневник" управителят на "Инфра Роудс" Антон Арнаудов пише: ""Инфра Холдинг" АД е публично дружество, което се контролира от г-н Васил Божков"


Преди да заеме поста на управител в "Инфра Роудс" Арнаудов е заемал същия пост в "Холдинг Пътища"от 2004 г. до обявяването й в несъстоятелност през 2013 г. "Холдинг пътища" e била контролирана от Васил Божков, като според търговския регистър, той бил в надзорният й съвет от май 2008 г. до декември 2012 г.


Собственик на "Ф-Деко" е арх. Юлий Фърков, автор на проекта за Лот 3 от античния комплекс "Сердика" ( т.нар. "Ларго"). Арх. Фърков често е препоръчван от директора на Националния исторически музей Божидар Димитров като най-добрия специалист в реставрациите.


В документите за обществената поръчка, които Столична Община предостави на "Дневник", е упоменато, че "Ф-Деко" има дял от 1% процент в обществената поръчка. Пред "Дневник" управителят и едноличен собственик на компанията – Юлий Фърков, обясни, че той е консултант по проекта, които се изготвя от неговите колеги проектанти. "Трябва да разговарям с тях, за да кажа на какъв етап е проектът, аз съм само консултант". На въпроса кога е създадено дружеството и с каква цел, Фърков отговори: "Трябва да говоря с колегите юристи, не съм наясно". От "Инфра Роудс" казаха, че проектът вече е предаден на общината и се очаква одобрението му "в най-скоро време".


"Инфра Роудс" ЕООД самостоятелно печели и конкурса за Западната порта. В състава на другия участник в този конкурс - сдружението "Сердика 2015" влизат "Актив Билдинг Инк" ЕООД със 70% дял от стойността на поръчката и ЕТ "Ем- Емил Митев" с 30%.


Едноличен собственик на капитала на "Актив Билдинг Инк" е Иван Янков Иванов. Името му фигурира в търговския регистър като директор или член на надзорния съвет в редица компании, свързани с Васил Божков.


Иван Янков Иванов е бил член на съвета на директорите на "Инфра Холдинг" от 20-ти февруари 2013 г. до 15-ти юли 2014 г. , когато е заличен. Той е бил и управител на компанията "Инфра Сейф роудс" (собственост на "Инфра Билдинг") от 2-ри май 2012 г. до 31-юли 2013 г. Бил е в управителния съвет на "Холдинг пътища" АД от 23-ти май 2008 г. с дата на изтичане на мандата 21.12.2012 г. В същото Васил Крумов Божков е бил член на надзорният съвет на компанията също от 23-ти май с дата на изтичане на мандата 21.12. 2012 г.


В отговора си до "Дневник" от "Инфра Роудс" пишат: "В действителност до 2014 г. г-н Иван Иванов е бил член на борда на директорите на "Инфра Холдинг" АД".

Компаниите съставляващи сдружение "Сердика 2015" влизат и в състава на сдружение "Света София Премъдрост Божия 2015", на което е дадена поръчката за базиликата "Св. София".


В сдружение "Света София Премъдрост Божия 2015" са "Актив Билдинг Инк" на Иван Иванов, ЕТ "ЕМ- Емил Митев" и акционерно дружество "Антично наследство" с 8% дял. В последното имат участие Кирил Христосков - директор, Христо Мандалчев и Фондация "Тракия" - членове на управителния съвет. Според сайта на фондация "Тракия", тя е създадена от Васил Божков през 2004 г, а според публикации и интервюта нейн директор е Кирил Христосков.


"ЕМ Емил Митев" печели със "Света София Премъдрост Божия", но отпада от конкурса за Западната порта.


Проверени в миналото сдружения


"Антично наследство" и "Емил Митев" са работили заедно в още две сдружения по два различни проекта. Те влизат в състава на сдружението "Света София 2013", което през 2013 г. печели обществената поръчка за превръщането на Централната минерална баня в музей за историята на София за 5,7 млн. лв.


В "Света София 2013" влиза и компанията "ПСТ Холдинг", в която до 24.04. 2014 сред представителите е бил Иван Иванов - настоящ управител на "Актив Билдинг Инк". "ПСТ Холдинг" е сред най-големите строителни компании в страната. Тя е била една от строителните компании собственост на Васил Божков до април 2013 г., когато е продадена на офшорна компания.


Дружество "Антично наследство", "ЕМ Емил Митев" и "ПСТ Холдинг" влизат в състава и на сдружение "Кале Монтана 2012", което изпълнява проекта за античната крепост край Монтана на обща стойност 1,3 млн. Инфромация за проекта може да бъде намерена в раздел "Дейности" на сайта на "Инфра Холдинг" АД, "публичното дружество", контролирано от Васил Божков.

Коментари (142)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Долен лев педал
  Долен лев педал
  Рейтинг: 225 Любопитно

  Браво!
  Г-н Божков е голям бизнесмен и достоен българин,като всички останали!

  Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
 2. 2 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 497 Неутрално

  Това какво значи точно. Че докато са възстановявали, от тия фирми са и иманярствали ли?

  мурзилка
 3. 3 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1237 Неутрално

  Голяма "битка" с корупцията се вихри, няма що

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 6. 6 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#1:"Краде ми се мили мой!"]Г-н Божков е голям бизнесмен и достоен българин,като всички останали! [/quote]
  Точно така!!!Малка подробност е,че се крие като върколак от хората.Вероятно да не го смачкат от прегръдки заради прочутата му ченгеджийска почтенност.
  И въобще някой виждал ли го е на живо ??Да се изказва публично някъде?
  Може би като в "Уикенда на Барни" просто при необходимост вадят тялото му от някъде и го държат изправен за пред камерите...?Щото ДС са си умници от край време,милите..

 7. 7 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1365 Неутрално

  Ами то един по един големите бизнесмените се десакрифицират та взеха да не остават. След "загубата" на Цветан Василев и Пеевски някой трябва да заеме мястото им, както и те са заели нечие място в миналото.

 8. 8 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1619 Неутрално

  Ами няма само Пеевски да се гърби с обществените поръчки в София, я!!!

 9. 9 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1495 Разстроено

  Васил Божков е известен като меценат и колекционер на антики. Името на неговата компания "Нове Холдинг" препраща към древноримския град Нове край Свищов, създаден с декрет от император Веспасиан. На Веспасиан е популярната сентенция 'Парите не миришат".
  Парите определено не миришат, щом като една мутра като Черепахата вече съвсем безнаказано си разиграва коня из центъра на Софето.
  потъването на територията ни продължава...

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 10. 10 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1520 Неутрално

  Тия к'во ни будалкат. 50% от държавните и соф. поръчки сигурно минават през него и негови фирми.

 11. 11 Профил на azmatahari
  azmatahari
  Рейтинг: 652 Гневно

  Чобанов, и ти ли ?
  Читателят получава световъртеж от фирми, врътки, пари, Божо Димитров и всичко отново опира до един честен бизнесмен,сватосан за най-честния от редицата кметове на София.
  Благодатната Норвежка програма, ново спиране я чака май.

 12. 12 Профил на skara
  skara
  Рейтинг: 1147 Разстроено

  Процедурите по избор на изпълнител за тези проекти са ярък пример за борба с корупцията. Най-ярък даже!
  И като допълнение към тези дребни обектчета са гарнитурата към пържолата Хемус.
  Веселба.
  Но плащаме със сълзи на очи.

  Прави каквото трябва, да става каквото ще.
 13. 13 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Защо не е Радан Кънев???

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 14. 14 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#2:"Маршалов"]Това какво значи точно. Че докато са възстановявали, от тия фирми са и иманярствали ли? [/quote]
  +++++++++++++++++++++
  Ама разбира се!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  После гледаме как Гестапото и Черепа се перчат с нови експонати в "колекциите" си,попаднали там по наследство от бабите им.А прокуратурата мижи и мълчи,мълчи и мижи....

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16 Профил на Юмжагийн 7-балов
  Юмжагийн 7-балов
  Рейтинг: 334 Весело

  Няма лошо, да възстановява. Ако някой е изпаднал от това възстановяване, да кандидатства за друго.

 17. 17 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2283 Неутрално

  До коментар [#6] от "aramissss":

  В определени нощни заведения може да видиш Божков.
  Самият той се държи невзрачно, както и охраната му е доста децентна.
  Може да мине покрай теб без да се сетиш, че е той, освен ако някой твой познат не ти обърне внимание с думите: "този е черепа"

 18. 18 Профил на Grizacha ot Razgrad
  Grizacha ot Razgrad
  Рейтинг: 605 Гневно

  Е добре бе,това звучи като бивш затворник осъден за грабеж на банка спечелил конкурс за охрана на същата.УНИКАЛНА ДЪРЖАВА.

 19. 19 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  Добре де...че е мафиот Божков е ясно.

  Не е ясно, обаче, какво именно е нередното в това, което се е случило.

  Спечелил много проекти - ами добре,все някой трябва да ги спечели.

  Ама другата фирма била дисквалифицирана.

  Ми много вероятно е да е машинация, ОК, обаче аз питам само две фирми ли могат да участват по тези проекти?!

  Щото ако е така, то изобщо най-малкия проблем е, че едната била на мафиот.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 20. 20 Профил на volrath
  volrath
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#4] от "Lemmy":

  После получаваш обаждане и един мил глас от другата страна ти обяснява, как "Господин Божков не желае да бъде наричан така. Моля не използвайте този прякор отново."

  И не един или двама журналисти го получиха това обаждане. Забеляза ли как преди 3-4 години изведнъж тоя прякор изчезна?

 21. 21 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#17:"Ф.Нинов"]В определени нощни заведения може да видиш Божков. [/quote]
  Интересно!Сигурно е така...Не ходя по определени нощни заведения в София.Във Вегас,Хонг Конг,Барселона,Дубай-да, ма това нема значение ...
  Ама с такъв мега супер хипер икономически статус се очаква
  да обелва по некоя дума пред камерите, понеже именцето и делцата му са "притча во всех язицев".
  е "п

 22. 22 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1263 Неутрално

  [quote#19:"Боби Колев"]обаче аз питам само две фирми ли могат да участват по тези проекти?!

  Щото ако е така, то изобщо най-малкия проблем е, че едната била на мафиот.
  [/quote]

  Не са само две, но другите не смеят да кандидатстват.

  CONTADOR GRATUITO!
 23. 23 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Това е една от зловещите фигури на България. Не случайно оцелява толкова време. Иначе как се става милиардер в толкова бедна и ошмулена страна! Но народа носи, де ще иде! Като е пр.ст. С извинение...

 24. 24 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#21:"aramissss"]Ама с такъв мега супер хипер икономически статус се очаква
  да обелва по некоя дума пред камерите, [/quote]
  Например оня клоун Николай Банев се опитва да го прави.Тъпо го прави,разбира се ,ама се опитва човечецът поне..

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 26. 26 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2221 Неутрално

  ""Инфра Холдинг" АД с представител Антон Василев Божков – син на Васил Божков. "

  Тук и тъстът е от значение!
  Както се казва, "за да станеш поп ти е нужен и вуйчо владика"

  I Want To Believe
 27. 27 Профил на anihilator_jack
  anihilator_jack
  Рейтинг: 612 Неутрално

  [quote#19:"Боби Колев"]
  Не е ясно, обаче, какво именно е нередното в това, което се е случило. [/quote]

  Преди години при строежа на една нова бизнес сграда точно на ъгъла на Мария Луиза и Тодор Александров бяха унищожени безценни артефакти от Сердика за 1 нощ. Компанията, която свърши това "достойно" дело беше собственост на същият Васил Божков. И сега същият щял да възстановява Древна Сердика. А и моля ти се!

  Veritas odium parit obsequim amicos
 28. 28 Профил на anihilator_jack
  anihilator_jack
  Рейтинг: 612 Неутрално

  До коментар [#26] от "2.50":

  За незнаещите аз да кажа - тъстът е Стефан Софиянски!

  Veritas odium parit obsequim amicos
 29. 29 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Спонсорирано от ГЕРП.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 30. 30 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1020 Любопитно

  До коментар [#9] от "B52":

  Мутрата от СИК и днес все още е премиер на България

 31. 31 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1020 Любопитно

  Вижте в нета ПСТ Холдинг с кого се свързва

 32. 32 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2283 Неутрално

  До коментар [#21] от "aramissss":

  Когато си мегасобсвеник няма нужда да правиш нещо, освен наглеждането на капиталите.
  Има си други хора да отговарят за говоренето пред камерите.
  Повечето от германските богаташи също са доста потайни и не се показват навън.
  Например основателят на Метро, Ото Байсхайм, двуметров бивш офицер от СС много рядко е виждан в обществеността в последните 50 години. За мениджърите на Метро е било голяма чест някога лично да се срещнат с него.
  Братята Албрехт (Алди) също живееха потайно като последните съществуващи снимки са от 1970-те години.
  Братята починаха, както и техните синове, малко след тях и сега наследниците се карат за тортата и много пикантни детайли почват да излизат в медиите за борбата между свекърва и снаха.

 33. 33 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#20:"volrath"]Забеляза ли как преди 3-4 години изведнъж тоя прякор изчезна? [/quote]
  Явно не е изчезнал.То си му е присъдата народна.Народът помни... и синчето му ще се знае като "Черепчето".
  Един вид възмездие ...

 34. 34 Профил на Doichin Stefanov
  Doichin Stefanov
  Рейтинг: 272 Неутрално

  Празна история... Два мандата ги управлява мутра, и то от долнопробните, най - нисък клас, те се завайкали, че Черепа щял да ремонтира Сердика. Кажете, не живеем ли в абсурден, шизофреничен свят?!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 35. 35 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1975 Весело

  До коментар [#20] от "volrath":

  Изчезна зер. А после се тръшкат, че стържат дъното в класацията на свободното слово и пресата. Истината иска жертви.

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 37. 37 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1020 Неутрално
 38. 38
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 40. 40 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  До коментар [#34] от "Doichin Stefanov":

  Мутрата определя кой да печели поръчките Срещу много солиден % от поръчката като рушвет

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42 Профил на rkirov
  rkirov
  Рейтинг: 442 Неутрално

  Да сложиш вълка да пази стадото Гениално

  Все по-хубаво става :)
 43. 43 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 502 Весело

  Светата троица - боко, пеевски, черепа.

 44. 44 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 885 Неутрално

  Ако по най- спешен начин не се приемат закони за пълна забрана на всякакъв вид хазарт на територията на България за вечни времена; закон за инкриминиране на така наречените "бързи" кредити отпускани на абсолютно неплатежоспособни, най- вече младежи; закон за затваряне на заложническите къщи като място, където е възможна бърза реализация на откраднати вещи и скъпоценности; закон за частния фалит; закон за доживотна присъда, без право на замяна за всички производители и трафиканти на наркотици, България ЗАГИВА!

 45. 45 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 605 Неутрално

  До коментар [#17] от "Ф.Нинов":

  Хахаха, а ти Франк какво очакваш ? Да тича гол с перо в задника и да вика " Аз съм Черепа ! "

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 46. 46 Профил на tefal
  tefal
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Интересно би било да се поиска мнението на Министерство на културата като програмен оператор, а също и дали ще посмее да наложи финансова корекция на Столична община за неотстраняване на картел от фирми с доказано свързани лица?
  Фирмата на Емил Митев от години получава пари от Столична община за ремонти на Св.София, сега просто продължава...случайно и след конкурс. Брат му Ангел Митев пък е шеф на фирмата на Министерство на културата-"Реставрация". Въобще няма конфликт на интереси.

 47. 47 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1366 Разстроено

  [quote#40:"stenli1"]Мутрата определя кой да печели поръчките [/quote]

  До коментар [#40] от "stenli1":
  Туй си е кливета! Баце е честен, доказал го е неведнъж! Ся ми развали деня, ми развали..са притесних тукана. Ено кофти ми стана

 48. 48 Профил на zul11696397
  zul11696397
  Рейтинг: 605 Неутрално

  Ми много правилно са го дали на Черепа. Щото като почнат да копаят могат да се натъкнат на разни други черепи.

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
 49. 49 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2283 Неутрално

  До коментар [#45] от "rex":

  Ами някои хора изглежда очакват от най-богатия човек в страната да отиде в Биг Брадър да го видят що за птица е.

 50. 50 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 660 Любопитно

  Много показателни са коментарите в защита на "бизнесмени-патриоти" като черепа
  Все от отявлени форумци, громящи пиндостанците, еврогейовете, евреите-илюминати и соросоидалните масони
  И на мен ми става едно такова по-топло и мило, като знам, че наши си, родни бандити ме крадат

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 51. 51 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#4] от "Lemmy":

  и аз чаках да прочета в заглавието "Черепа", ама нема.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 52. 52 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 497 Неутрално

  "

  Мразим Гоце и Любо Гоцев
  [/quote]

  [quote#45:"rex"] Да тича гол с перо в задника и да вика " Аз съм Черепа ! " [/quote]

  Заради машинациите,които му разрешават да прави и заради мангизите получавани от тях,Черепът ТРЯБВА да бъде задължен да тича гол с перо в задника и да вика "Аз съм Черепа!" по пет часа всеки ден по ул."Раковска".

 53. 53 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 660 Весело

  До коментар [#4] от "Lemmy":
  ЧЕРЕПА, ЧЕРЕПА, ЧЕРЕПА
  Някои го наричаха и МЪРШАТА

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 54. 54 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 551 Неутрално

  Ей, не се налапаха тея комунета.....

 55. 55 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#48:"rex"]Щото като почнат да копаят могат да се натъкнат на разни други черепи. [/quote]
  Например на собствените си.....

 56. 56 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 823 Неутрално

  До коментар [#48] от "rex":

  няма, защото ще са добре циментирани. а един циментов блок все още не представлява археологическа находка, предмет на череповото меценатство.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 57. 57 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1397 Любопитно

  По-скоро е редно да се зададът въпроси от сорта:
  Защо търговете са непрозрачни?
  Защо държавната администрация спъва кандидатстването на всякакви фирми?
  Защо държавната администрация не обявява публично какви са изискванията към всички фирми за да могат да участват?

  Жената е покана за щастие
 58. 58 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#57:"bgpainter"]да се зададът въпроси от сорта: [/quote]
  Отговорът е единствен:Щото го има Черепо.Све още...

 59. 59 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 577 Неутрално

  До коментар [#17] от "Ф.Нинов":

  В кои заведения например?
  За тоя човек се носят само митове и легенди..

 60. 60 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 931 Неутрално  Пак не се мина без фукня!

  [quote#21:"aramissss"]Не ходя по определени нощни заведения в София.Във Вегас,Хонг Конг,Барселона,Дубай-да, ма това нема значение ... [/quote]

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 61. 61 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  До коментар [#57] от "bgpainter":

  Защо печелят все едни и същи фирми
  Защо стойностите на поръчките толкова раздути
  Защо ремонтите започват на следващия месец от рязането на лентата и тн

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 63. 63 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1669 Неутрално

  Е кой да е... В София има двама печеливши - Черепа печели всичко от години, откакто Баце стана кмет, и другият - пълничкото момче от Водстрой, който се намеси в по-сложните обекти в последните 3-4 години.
  Докато Герб са тук, това са хората.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 64. 64 Профил на bgpainter
  bgpainter
  Рейтинг: 1397 Любопитно

  До коментар [#61] от "stenli1":

  Защото аз и да искам да участвам няма да ме допуснат.
  Защото ще трябва да плащам на някакви държавни дебили на лека служба.

  Жената е покана за щастие
 65. 65 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#59:"t0d0"]В кои заведения например? [/quote]
  Никой нема да ти каже.Ти да не си замислил нещо хубаво за Черепо???Внимавай!!Той е национално богатство.И е записан в
  "Червената книга",редом до белобрадия лешояд.

 66. 66 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  До коментар [#64] от "bgpainter":

  Ще трябва да плащаш плащаш на Главния

 67. 67 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2283 Неутрално

  До коментар [#59] от "t0d0":

  Не знам.
  Аз по заведения не ходя.
  Един мой авер обаче преди години го е бил видял тоз череп.
  Все пак трябва да ходи някъде - само да си седи в къщи е голяма скука.

 68. 68 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1789 Неутрално

  До коментар [#5] от "Управляващ опозиционер (реформатор)":

  Ако имаше, щяха да напишат. Проблема не е в участието на тази фирма, а че всички други практически са свързани.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 69. 69 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#60:"tribiri"]Пак не се мина без фукня! [/quote]
  Уфф...изрично е добавено че "НЕМА ЗНАЧЕНИЕ"...И е ходено там по работа, а разните черепахи ходят там за кеф главно...

 70. 70 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  М-да..., няма ли ги дежурните ГЕРБ-ери, които да ни обяснят, как и защо бате Бойко спирал търгове, само и съмнения да имало...?!

  Бивш tww09306483.
 71. 71 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 551 Любопитно

  [quote#1:"Краде ми се мили мой!"]Г-н Божков е голям бизнесмен и достоен българин,като всички останали![/quote]
  Като всички останали комунета от дс, заграбили националното богатство като бащиния и докарвайки държавата ни полека-лека към фалит, защото са генетично обременени крадци и тотални некадърници.....за какви "българи" изобщо говорим???!

 72. 72
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 73. 73 Профил на К2
  К2
  Рейтинг: 1761 Неутрално

  До коментар [#67] от "Ф.Нинов":

  Ако искаш да го видиш,ъгала на Шипка и Сан Стефано.Никой не те спира,заведението е хубаво.Колкото до реставрацията,Черепа е силно искошен от античноста.По-добре такива хора,отколкото лаици.

  SHADOWS of SOFIA
 74. 74 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4343 Любопитно

  МОЧА имени Лелина

  Настоящ при туй съвремен.
  Не античностно увреден.

  До коментар [#4] от "Lemmy":

  При цялото кипящо възмущение на медията, нема ли куражлив журналяк, който да изпише "a.k.a. Черепа"? Ъ, таварисчи?

 75. 75 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#62:"tmx06496808"]Сутрин рано на Дневник Божков им е виновен[/quote]
  Пък вечерта пак Божков наднича зад рамото на Бахаров в утопичната "национална" лотария по централни телевизии-съучастници в шарлатанията..От Черепо не може да се скриете.
  Проверете дали не е в хладилника ви.

 76. 76 Профил на Infernus
  Infernus
  Рейтинг: 483 Весело

  До коментар [#29] от "socialen":

  "Видими Резили", опа обърках се Видими Резултати, да живее!!

  Дела трябват, а не думи.
 77. 77 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Croni-Capitalism!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 78. 78 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 712 Неутрално

  [quote#70:"tww09306483"]няма ли ги дежурните ГЕРБ-ери, които да ни обяснят, как и защо бате Бойко спирал търгове, само и съмнения да имало...?![/quote]

  До коментар [#70] от "tww09306483":

  ББ в този случай няма съмнения - парите са при правилния човек.

 79. 79 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#76] от "Infernus":

  Така се усвояват Еврофондовете! 5 фирми на Черепа се явяват и Борисов им дава всичко.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 80. 80 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 660 Весело

  Вече смело можем да заявим, че столична община и герб пребориха корупцията.
  Няма я! Пречукаха я! Пречупиха и гръбнака по-безмилостно дори от гръбнака на организираната престъпност, пречупен от Цветанов докато беше вътрешен министър!
  Естествено Фандъчката пак е в бяло. Тя не е замесена. Едни чиновници и едни заместник кметове се опитват разни такива работи да правят, но тя не е замесена.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 81. 81 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 497 Неутрално

  До коментар [#72] от "tmx06496808":

  Не си го срещнал още.И такъв нема да срещнеш.
  Но ти сигурно почистваш определени места от
  свещенното тяло на въпросния.И с езиче,нали?

 82. 82 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Шампиони по усвояване на Еврофондове!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 83. 83 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 577 Неутрално

  До коментар [#67] от "Ф.Нинов":

  Аз до колкото знам се събират в разни частни клубове, където обикновенни хора като нас не могат да влязат. До Ялта има едно такова място мисля, а и отпред може да се видят разни автомобили
  Едва ли ще ходи по нормални места.. все пак на частния терен си го правят добре - про**итутки, наркотици и т.н.

 84. 84 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 388 Неутрално

  Цветанов реформира Закона за Обществените Поръчки с резултат, че 5 фирми на Черепа обират и усвояват Еврофондовете. Конграчулейшънс!

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 85. 85 Профил на aramissss
  aramissss
  Рейтинг: 497 Неутрално

  [quote#73:"kamenpc"]Ако искаш да го видиш,ъгала на Шипка и Сан Стефано.[/quote]..
  Ама Нинов сигурно не разполага с огнева мощ ,адекватна на черепната...

 86. 86
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 87. 87
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 88. 88
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 89. 89 Профил на tmx06496808
  tmx06496808
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#87] от "socialen":

  ГЕРБ се пише коуега. ГЕРП. Поздрави от г-н Борисов!

 90. 90 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 651 Весело

  "Петият участник - "Екогео" 92, е дисквалифициран от общинската комисия, защото не отговаря напълно на условията."
  В смисъл не е на Васил Божков.

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 93. 93
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 94. 94 Профил на znayko84
  znayko84
  Рейтинг: 575 Весело

  Не е луд този, който яде зелника, луд е този, който му го дава! Васил Божков има фирма. Изпълнява проекти. Във фирмата работят съвсем нормални хора, които разчитат на нея за заплатата си. Т.е. ако някой е дал обществена поръчка не по правилата - да ходи в затвора. Но да се обявяват фирми за престъпници е направо наглост. Да не би работещите във фирмата да са корумпирали общинските чиновници? И въобще последните доказано ли са корумпирани или никой не си е мръднал пръста, за да го установи и докаже?

 95. 95 Профил на tmx06496808
  tmx06496808
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#92] от "socialen":

  Ако за теб Дж. Баучер е провинция. Неам думи. Поздрави от г-н Борисов.

 96. 96 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1020 Неутрално

  До коментар [#77] от "socialen":

  Crony☺

 97. 97 Профил на Вели
  Вели
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Нищо ново под знамената! Новата манджа е добре претоплената стара!!

 98. 98 Профил на tmx06496808
  tmx06496808
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#93] от "socialen":

  И още не един ще изкара. Както тандема Путин-Медведев.

 99. 99
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 100. 100 Профил на tefal
  tefal
  Рейтинг: 225 Неутрално

  Прокуратурата трябва да се самосезира по тази публикация.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK