Студенти по медицина и фармация ще протестират за евростипендии, не успяха да се договорят с Кунева

Меглена Кунева, вицепремиер и министър на образованието и науката

© Анелия Николова

Меглена Кунева, вицепремиер и министър на образованието и наукатаСтуденти по медицина, фармация и дентална медицина ще протестират днес следобед в София и още четири града в страната. Те настояват за равен достъп до европейските стипендии, които обаче според нова политика на Министерството на образованието и науката ще се насочат само към т.нар. приоритетни професионални направления - математика, информатика, инженерни и педагогически науки. Останалите ще могат да получават само стипендии за специални постижения и отличие, отпускани от университетите.


Представители на студентите по медицина и фармация се срещнаха днес с вицепремиера и министър на образованието Меглена Кунева, но не успяха да стигнат до компромис. "Това, което се разбрахме, след час и половина разговор, е да се върви към промяна. Да се създаде работна група, която да обмисля промяната на постановление 90, което разглежда студентските стипендии", каза след това министърът, цитирана от Би Ти Ви.


Министерството на образованието обяви по-рано днес, че започват преговори за увеличение на държавните стипендии, които не са вдигани от повече от 10 години. В момента те са между 50 и 110 лева на месец. В същото време евростипендиите ще се насочат само към 30-те приоритетни области, които ведомството определи през март.
За целта ще бъде сформирана тристранна работна група с представители на студентските организации, експерти от МОН и на Съвета на ректорите, обяви министърът след срещата с бъдещите медици и по думите на Кунева заедно ще изработят промените в бюджетите на висшите училища, които да бъдат представени и защитени пред Министерството на финансите, така че да има увеличение на наградата за добър успех.


"Държавата не се оттегля от финансирането на студентите по медицина. Напротив, най-много бюджетни средства отиват за издръжката на тази специалност", каза още министърът, цитирана от БТА. Данните на МОН показват, че държавата дава около 7600 лева за издръжката на един студент по медицина през 2016 г., по стоматология - 8100 лева, по фармация - 7400 лева, а за сравнение за бъдещите юристи сумата е около 1200 лева, на инженери - от 1500 до 2000 лева.


Общият бюджет за 2016 г. за издръжката на всички студенти по медицина, фармация и стоматология, възлиза на близо 60 милиона лева, докато за икономисти, административно управление и туризъм е наполовина - около 33 милиона лева, посочиха от МОН. И тъй като медицинските университети отчитат излишъци в бюджетите си всяка година, планът на министъра е да предложи тези средства да се насочат за стипендии.


"Данни показват, че държавата не е оставила без финансиране обучението по медицина, защото вижда нуждата от лекари на пазара. Бизнесът обаче изпитва глад за инженери и други видове специалисти", каза вицепремиерът.


"Бизнесът все по-остро поставя въпроса с финансирането на медицинските университети и субсидирането на кадри, които след това бягат в чужбина. Така излиза, че държавата субсидира работна ръка за външните пазари. Голяма част от инженерите също заминават в чужбина, но данните показват, че заминаващите медици са два пъти повече", каза още Меглена Кунева.

Коментари (84)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1873 Неутрално

  Стипендията, върви с договор милички.

 2. 2 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  А не е ли редно по-скоро да се помисли какво да се направи, че държавата да не финансира обучението на емигранти? Например държавата да отпуска заеми за обучение, с които студентът да си заплати обучението, а след това държавата да поеме изплащането на заема, ако студентът остане в България, например, да опростява по 10% от заема на година. Ако емигрира - да си го изплаща. Така един студент на медицина, който иска да емигрира, трябва да възстанови повече от 50 000 лева, с колкото държавата в момента финансира обучението му.

 3. 3 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 426 Любопитно

  Бизнесът изпитва глад за кадри и в областта на туризма?

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 4. 4 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1665 Неутрално

  7600 лева НЕ Е издръжката на един студент по медицина, а това са парите за издръжката на преподавателския състав който му преподава в направлението медицина. А колкото за приоритите е ясно - завършва медицина и..........не може да издържащ семейство в България. Крокодилските сълзи на комунетата жалещи как 'давали' пари за образование на лекарите ,пък след това тези лекари бягали , та тези крокодилски сълиз са част от лицемерието на болшевиките. Ама Западът ще изтегли всички медици от гетото, не се съмнявайте, а тук ще гледат безсилни да ги спрат щото нямат вече вишки , мини полета и милиционерски джипки и никой не е..ава парийния секретар на управляващите комунета.....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 5. 5 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 1626 Любопитно

  Бизнесът като изпитва глад за инженери, да предложи стипендии за тези специалности с обещание за наемане на работа при добри условия след завършване.
  Аргументът "няма да даваме европейски стипендии на медиците, понеже бягат" е леко абсурден. Дали пък не е време да се помисли защо прясно завършилите медици бягат?

  If I had a tail, I'd swat the flies.
 6. 6 Профил на Nazlim S
  Nazlim S
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Да бе! Защото в България здравето на човека не се счита за приоритет. Да умреш се счита за достойнство, а да живееш се не счита.

 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2564 Неутрално

  Така излиза, че държавата субсидира работна ръка за външните пазари. Голяма част от инженерите също заминават в чужбина, но данните показват, че заминаващите медици са два пъти повече", каза още Меглена Кунева.
  ____________
  И друг път съм казвал ,че заграбването на човешки ресурси от либертофоните е много по-страшно от това ,че ни ограбват със злато за няколко милиарда годишно!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на 12345
  12345
  Рейтинг: 470 Неутрално

  До коментар [#4] от "Dr_Doolittle":

  [quote#4:"Dr_Doolittle"]завършва медицина и..........не може да издържащ семейство в България. [/quote] - такава глупост отдавна не бях чел. На фона на корупцията сред лекарското съсловие, беден лекар няма. Има лекари, неплащащи данъци върху недекларираните си доходи, и каращи джипове.

  По темата - защо наричате тези стипендии "европейски", като ги плаща българският бюджет?

 9. 9 Профил на vassld
  vassld
  Рейтинг: 220 Неутрално

  Тази радетелка за евроинтеграция какво разбира под външни пазари - нали сме в ЕС? Или сме там само когато тя и такива като нея се облажават?

 10. 10 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Само пълен идиот може да не постави медицинските специалности в приоритетния списък..
  Населението на България продължава да застарява,дори и в момента не достигат специалисти..Но за умните глави в министерството по някаква си тяхна логика това не е причина медицинските специалности да са приоритетни..

 11. 11 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 982 Неутрално

  "държавата дава около 7600 лева за издръжката на един студент по медицина през 2016 г"
  А знаете ли колко "дава" държавата за издръжка на един студент по медицина да кажем в Германия? И пак бягат.
  Границите са отворени и всеки кандидатства за работа според знанията и уменията си. Но и работодателят получава такъв специалист, за какъвто плаща. Така че, в българия ще идват лекари от Молдова, Афганистан и Сирия. А всеки от нашите, който има куража и си е направил труда да научи достатъчно английски, ще си търси работа по белия свят. Не е никак лесно да те вземат на работа като лекар на запад обаче!

 12. 12 Профил на vassld
  vassld
  Рейтинг: 220 Неутрално

  До коментар [#8] от "12345":
  Парите мисля са от Европа и не знам защо нашите лапачи искат да определят по този начин кой може да ги ползва. Като искат стимули - нека са от бюджета.

 13. 13 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Нема проблем, като свършат медиците, ще си внасяме от чужбина, България е богата държава.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 14. 14 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  До коментар [#5] от "Хриси":
  Отоговрът го знае всеки - непосилен труд и мизерно заплащане.
  Не е проблема дали знаят - знаят, разбира се.
  Въпросът е защо нищо не правят, за да задържат медиците.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 15. 15 Профил на dow_jones
  dow_jones
  Рейтинг: 572 Неутрално

  Вместо да реват за социализми, да вземат да идат да учат. Ако стимулът им да учат е стипендията значи работата не е добре.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 16. 16 Профил на vassld
  vassld
  Рейтинг: 220 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":

  Къде го тоя договор? В спомените на дядо ти ли?

 17. 17 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 521 Неутрално

  Бизнесът да отделя средства да финансира обучението на кадри, каквито му трябват.
  А медицина все пак трябва да е приоритетна специалност. Може би трябва да се мисли как да бъдат задържани медиците да не заминават- стипендии, заеми с договор например.

 18. 18 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#1] от "442":

  Каква е тая нова мода да се слагат запетаи между подлога и сказуемото?! Миличък??

 19. 19 Профил на labby
  labby
  Рейтинг: 353 Неутрално

  Как успяха някои хора и тук да намесят "комунетата" не ми стана
  ясно. Путин все още не е обвинен, но сигурно и това ще стане. Та какво предлагаш значи, държавата да плаща и в деня, в които лекарите си вземат дипломите и на летището. Да си чувал колко струва в САЩ да завършиш медицина? И колко години плащат студенски заеми лекарите там?
 20. 20 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 898 Неутрално

  "Те настояват за равен достъп до европейските стипендии, които обаче според нова политика на Министерството на образованието и науката ще се насочат само към т.нар. приоритетни професионални направления - математика, информатика, инженерни и педагогически науки. Останалите ще могат да получават само стипендии за специални постижения и отличие, отпускани от университетите."
  Фамозно министерство с още по фамозен министър. Затова и "новата му политика" е също такава. "Приоритетните" са от шарената крава а "неприоритетните" са от сиво искърско....
  Браво на студентите по медицина и фармация.

 21. 21 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#4] от "Dr_Doolittle":

  Омръзнало ми е от необоснования плач на докторята. Хем не знаят , хем не могат и само гледат какда бръкнат в джоба на нещастнте пациенти. Нека си публикуват доходите. Не заплатите , които също не са малки.Когато започнат толкова и така да работят като колегите им от Грермания , Франция и... чак тогава да претендират

 22. 22 Профил на naskom44
  naskom44
  Рейтинг: 537 Неутрално

  До коментар [#18] от "lechevalier":

  Пропуснал е да сложи удивителната....

 23. 23 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 544 Неутрално

  Как може медицината да не е приоритетна ебаси тъпата логика.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 24. 24 Профил на vassld
  vassld
  Рейтинг: 220 Неутрално

  До коментар [#19] от "labby":

  Как ли? Ами те са бизнеса, те са правителството, президента?

 25. 25 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7521 Неутрално

  В приоритетния списък са поставени специалности, които са тежки за следване, затова и няма много кандидати.Те са особено необходими за развиитието на българската икономика и затова , освен държавата за тях трябва да се погрижи и българският бизнес. Не съм съгласна , че трябва да се отпускат стипендии за специалности, които произвеждат излишни за страната специалисти/ социолози, политолози, юристи, икономисти и т.н./ или такива, които веднага хукват да работят извън страната, защото заплащането е по-добро. Време е вече да се закрият част от българските университети.Такива, които получават ниски оценки и кадрите им не могат да се реализират.

 26. 26 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  [quote#4:"Dr_Doolittle"]А колкото за приоритите е ясно - завършва медицина и..........не може да издържащ семейство в България. [/quote]

  Всеки, сблъскал се с корупцията, станал норма всред българските лекари, знае, че приказваш врели-некипели.

 27. 27 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#23] от "angevins":

  "Как може медицината да не е приоритетна ебаси тъпата логика. "

  Можете ли да ми цитирате една страна , където се дават стипендии на медици, само защото са медици? В Щатите, например средно един студент - медик е задлъжнял средно с над 100 000 долара при завършване. Айде стига с този смешен плач и игра на думи. Идеята е да се стимулира приема на студенти в определени специалности. Всяка държава има право да определи бонуси за студенти, за които смята, че има нужда. Ако ще и тези студенти да са по стругарство. В момента за едно място по медицина има по 7- 8 кандидата. Да ги стимулират да станат по десет кандидата ли? Освен това стипендии за отличен успех има и винаги ще има. Но, както винаги, форума се изпълни с хора, които разбрали, недорзбрали надигат вой. Ако толкова искат европейски стипендии да кандидатстват в приоритетните специалности - точно това е и идеята.

 28. 28 Профил на angevins
  angevins
  Рейтинг: 544 Неутрално

  До коментар [#27] от "grajdanin1":

  В повечето европейски страни е безплатно образованието. По фармация също. Така че не ми давай за пример Америка щото нито заплатите нито икономиката са ни американски. В същото време в цяла Европа е тенденция да има недостиг на медицински персонал. На тебе не ти се е налагало да чакаш сума ти време за прием в Бърза помощ или да изгубиш близък защото няма достатъчно служители в Бърза помощ. Така че не ми философствай.

  ...ЕвОлЮцИЯ а Не РеВоЛюЦиЯ...
 29. 29 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 624 Любопитно

  До коментар [#25] от "Роси":
  Да разбирам ли,че смятате медицината за лесна за следване?

 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7521 Неутрално

  До коментар [#29] от "eurogi":
  Прочетете пак. Медиците ги слагам към тези, дето бързат да изчезнат от България, след като завършат.Леките съм ги изброила поименно.

 31. 31 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1689 Любопитно

  До коментар [#25] от "Роси":

  Глупости на търкалета... Какво "тежко за следване"има в специалност педагогика? И колко по-тежки за следване са математика и информатика например от медицина? Да не говорим за изброените в списъка "Изобразително изкуство", "Музикално и танцово изкуство" и "Театрално и филмово изкуство"....

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 32. 32 Профил на Amot
  Amot
  Рейтинг: 477 Любопитно

  [quote#29:"eurogi"]Да разбирам ли,че смятате медицината за лесна за следване? [/quote]
  Аз бих попитал и дали намира за по-трудни от медицината следните направления:
  Теория на изкуствата
  Изобразително изкуство
  Музикално и танцово изкуство
  Театрално и филмово изкуство
  Колко от завършилите горните специалности работят по тях и защо културата е защитена, а здравеопазването - не? Защо е защитено направлението 'Теория на изкуствата'? Малко ли им е на военните , че учат безплатно на пълна държавна издръжка, че за тях да има евростипендии, а за медиците - не?

  Цацата трябва да бъде изпържена!
 33. 33 Профил на 1_bulgarin
  1_bulgarin
  Рейтинг: 447 Неутрално

  Държавата определя къде да насочи субсидията с оглед нуждата от специалисти.
  Висшето образование не е задължително......

 34. 34 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Бизнесът като му трябва кадри, да си ги субсидира. Така е в нормалния свят.

  chavo64
 35. 35 Профил на panzerino
  panzerino
  Рейтинг: 730 Неутрално

  [quote#27:"grajdanin1"]Можете ли да ми цитирате една страна , където се дават стипендии на медици, само защото са медици?[/quote]
  Може ли да посочиш Европейска страна с ПЛАТЕНО висше образование? Навсякъде в Европа, висшето образование в ДЪРЖАВНО учебно заведение е безплатно. А в континентална Европа, почти цялата система на висше е държавна.

  Какво значение има колко плащала държавата за една или друга специалност? Университетите са държавни, и затова държавата трябва да ги издържа.

  Какво са 30 млн евро на година? Толкова с бюджетите на две големи болници в Германия годишно.

  До къде я докарахме - пенсии- мизерни. Образование- с пари.
  Здравеопазване- никакво. За какво е тази държава тогава? да храни само НС ли?

 36. 36 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#28] от "angevins":
  "В повечето европейски страни е безплатно образованието. "

  Ми то и у нас е безплатно. Какво общо има безплатното образование със стипендиите? Добре, за по ясно ще променя въпроса: в коя европейска страна дават стипендии на медици?
  И какво общо имат стипендиите с чакането в Бърза помощ? Става въпрос не да се приемат повече медици на щат в болниците, а за получаване на допълнителни стипендии от студентите.
  Ако не ви е ясно питайте пак.

 37. 37 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1689 Любопитно

  До коментар [#35] от "panzerino":

  В коя европейска държава бройката студенти държавна поръчка превишава с 50% броя на завършващите абитуриенти?

  Живеем във времена на суши, фондю и жулиен, а аз продължавам да обичам кюфтенца с пържени картофки и баничка с боза. Моята простотия край няма!
 38. 38 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1291 Весело

  Ми като дава да ги дава като заем, които започва да се плаща след завършването и получаването на средна работна заплата. Ако работят 10 години в системата да им се опрости. Не е сложно ... Но така ще искат отчетност от университетите и тн и на много не им харесва, за да не се окаже че не са толкова ниско платени колкото казват.

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 39. 39 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#28:"angevins"] достатъчно служители в Бърза помощ[/quote]
  Чакаи тука говорим за лекари не за парамедици. Бърза помощ трябва да се преструктурира така както работи в БГ никога нам да функционира нормално

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 40. 40 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1291 Весело

  [quote#36:"grajdanin1"] и у нас е безплатно[/quote]

  Поради което е некачествено и не могат да ги държат да подържат ниво. Друго е когато плащаш и търсиш възвращаемост. Веднага ще лъснат половината непотребни университети и специалности.

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 41. 41 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2389 Неутрално

  Стипендии с договор за работа, така ги виждам аз нещата. Иначе да си сключат студентски заем с някоя банка и да си го изплащат. Но не може даром особено с държавни пари а след това да кажеш "Благодаря за услугата, довиждане".

  Въобще най-правилно са го решили американците, студентски заеми и после яко плащане когато започнеш работа. И къщата на мама и татко като обезпечение за заема. Тогава много ще се замислят дали да следват "Мениджър на водопади" или нещо за което има работни места и приходи.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 42. 42 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2389 Весело

  [quote#37:"mitko11"]В коя европейска държава бройката студенти държавна поръчка превишава с 50% броя на завършващите абитуриенти? [/quote]
  В България но тя не е европейска държава

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 43. 43 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  [quote#41:"Fred"]Стипендии с договор за работа, така ги виждам аз нещата. Иначе да си сключат студентски заем с някоя банка и да си го изплащат. Но не може даром особено с държавни пари а след това да кажеш "Благодаря за услугата, довиждане". [/quote]
  Най-лесната рецепта за да те лекува някой с диплома "про Ориенте". Да, не си го измислям, защото тази диплома е била давана точно на хора, за които държавата не е плащала. Познай къде са идвали да прилагат наученото. От друга страна не се получават нещата и с "разпределение". Трябва да се намери формула при която държавата да прецежда и обучава всеки, който има акъл и мерак, но и да има за какво да стоят тук, част от обучените. Иначе не бих се "наел на договор в малко село", при условие, че мога да получа същото в "голям град" и да изкарвам повече пари... Баланс му е разковничето, и тук, и в другите области дето има да догонваме.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 44. 44 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#41] от "Fred":

  Няма обезпечение за студентските заеми в САЩ, но не може да се фалират както в Европа. Тия дето сега ревът че няма работа за тях щото са много квалифицирани е защото точно това учат мениджмънт на водопади ... тия окупаторите и в САЩ и в Лондон бяха такива.

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 45. 45 Профил на odysseus
  odysseus
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#2] от "galapagas":

  Мисля, че времената на крепостничество отдавана са минали. Ако младите лекари бягат от държавата ни то явно има причина за това.
  Лично аз мисля, че никой млад лекар не е длъжен на никому. Ако има желание за реализация в чужбина нека пробва за него ще е огромен плюс.
  Макар по тази плоскост - българските лекари бягат в чужбина има огромни дози откровени лъжи. Моите приятели са основно лекари и много добре знам и през какво "сито" минават ако потърсят работа в някоя друга европейска държава. Основен принцип, е че българските лекари са последни в списъка на желани лекари в европейските болници, не защото са лоши, а защото такива са предпочитанията на работодателите.

 46. 46 Профил на eurogi
  eurogi
  Рейтинг: 624 Неутрално

  До коментар [#30] от "Роси":
  Кое по-точно им е тежкото на следните специалности:теория на изкуството,театрално и филмово изкуство,изобразително изкуство??!!
  И трите специалности нямат никакво място в този списък..
  А това,че много лекари намират работа в чужбина,въобще пък не може да е аргумент да не се плащат стипендии..Това ще доведе само до още по-голям недостиг на подобни специалисти в България...

 47. 47 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 946 Неутрално

  До коментар [#2] от "galapagas":

  Нещо да сте чували за свобода на движение на хора, стоки и капитали?!

  Мярката може да важи само за стипендията, но тя за 5 годи и следване ще е по скоро 5000 лева.

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 48. 48 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 368 Весело

  начи ако я бяха сложили и за социалното министерство друго щеше да е

 49. 49 Профил на zenola
  zenola
  Рейтинг: 654 Неутрално

  Мидиците да поискат съвет от колегите си юристи, които също не са в т.нар. приоритетен списък и да спретнат една жалба до Комисията по дискриминация, после съд и така, какво ще се занимават протести.

  Това че някой заминава да работи в чужбина не може да е аргумент за отнемане правото на стипендия. По тази логика - ако някой завърши педагогика и след това не стане учител, какъвто е масовия случай, какво правим, защо да се от отпускат стипендии едни хора просто да завършат вишУ, а след това с това вишУ да продават дънки (например).

 50. 50 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  [quote#4:"Dr_Doolittle"]7600 лева НЕ Е издръжката на един студент по медицина, а това са парите за издръжката на преподавателския състав който му преподава в направлението медицина.[/quote]
  Тоест издръжката е още по-висока?
  Колко е според вас?

  В Русия съм! В Русия съм!
 51. 51 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  [quote#4:"Dr_Doolittle"]А колкото за приоритите е ясно - завършва медицина и..........не може да издържащ семейство в България.[/quote]
  Ами тогава що не завършат в САЩ?
  150 000 до 350 000 щатски долара струва обучението на един лекар там.
  Кой ще ги плати?
  То много лесно така бе, докторе- тук да завършват за няколко хиляди лева пък да бягат да вземат после по 100$ за прегледа в чужбина.
  Не става така!

  В Русия съм! В Русия съм!
 52. 52 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  [quote#5:"Хриси"]Дали пък не е време да се помисли защо прясно завършилите медици бягат? [/quote]
  То е ясно защо-тук завършването е практически безплатноз а тях, а после бягат в страни където прегледа е трицифрено число в долари. Ама там завършването струва стотици пъти повече отколкото в България!

  В Русия съм! В Русия съм!
 53. 53 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  [quote#10:"eurogi"]Само пълен идиот може да не постави медицинските специалности в приоритетния списък.[/quote]
  приоритетни са тези специалности, където няма достатъчно кандидати. Аз за медицина не съм чувал да няма кандидати и да се обявяват нулеви години?

  В Русия съм! В Русия съм!
 54. 54 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  [quote#14:"pariah"]Отоговрът го знае всеки - непосилен труд и мизерно заплащане. [/quote]
  не знам колкое мизерно, но на доктор без научна степен прегледа беше 40 лева в Токуда миналата година. Като ти даде бележка за кръв и урина ( които трябва да дадеш на следващата сутрин) и на следващия ден трябва да дадеш още 35 лева за вторичен преглед.
  Това ако е мизерно заплащане??

  В Русия съм! В Русия съм!
 55. 55 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  [quote#21:"naskom44"]Омръзнало ми е от необоснования плач на докторята. Хем не знаят , хем не могат и само гледат какда бръкнат в джоба на нещастнте пациенти. [/quote]
  И не носят отговорност!
  Един тъп шофьор ако превиши скоростта с 10км в час моменталически го глобяват.
  Аз за лекар наказан,че не е поставил правилна диагноза или не е лекувал пациента правилно не съм чувал!

  В Русия съм! В Русия съм!
 56. 56 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  [quote#23:"angevins"]Как може медицината да не е приоритетна ебаси тъпата логика. [/quote]
  Приоритетно е това, за което няма хора.
  Не знам как по-просто да ти обясня.
  Щом на държавата й трябват 1000 студента по медицина, а има 15 000 кандидата значи няма някакъв недостиг и специалността не е приоритетна, тоест няма нужда от допълнителни притегателни мерки.
  Ако има 100 места, а само 13 кандидата-това е проблем вече.

  В Русия съм! В Русия съм!
 57. 57 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  [quote#29:"eurogi"]Да разбирам ли,че смятате медицината за лесна за следване? [/quote]
  Лесна едва ли, но има достатъчно кандидати да следват.
  За други специалности няма. Затова-допълнително стимулиране.

  В Русия съм! В Русия съм!
 58. 58 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  [quote#32:"Amot"]Защо е защитено направлението 'Теория на изкуствата'?[/quote]
  Щото колко студенти има прием на година? 1-2? 5?
  Не са 1000, гаранция!
  Докато студентите в медицински специалности се приемат с хиляди всяка година.

  В Русия съм! В Русия съм!
 59. 59 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  [quote#34:"chavo64"]Бизнесът като му трябва кадри, да си ги субсидира. Така е в нормалния свят. [/quote]
  Това важи за корпорациите.
  Малките фирмички не могат да правят такова планиране и обучение. То и за това си плащат съответните данъци.

  В Русия съм! В Русия съм!
 60. 60 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  [quote#35:"panzerino"]Университетите са държавни, и затова държавата трябва да ги издържа. [/quote]
  Точно така. Но първо да ореже държавната поръчка.

  В Русия съм! В Русия съм!
 61. 61 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  [quote#41:"Fred"]Стипендии с договор за работа, така ги виждам аз нещата.[/quote]
  Във военните училища е така от поне 20 години.
  Аз като кандидатствах във Военноморското училище 97ма ни караха да подписваме договор-военните с военно министерство за 10 години работа, а търговския флот 7 години работа в БМФ.
  АКо щеш! Ако не щеш-имаше си още тогава платен прием!

  В Русия съм! В Русия съм!
 62. 62 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  [quote#45:"odysseus"]времената на крепостничество отдавана са минали. Ако младите лекари бягат от държавата ни то явно има причина за това. [/quote]
  Разбира се!
  Но тогава да се запишат платено обучение и да си плащат всичко сами-учебници, общежития, столова храна и т.н. По пазарни цени.

  В Русия съм! В Русия съм!
 63. 63 Профил на Fred
  Fred
  Рейтинг: 2389 Неутрално

  [quote#44:"ivanchoLA"]Няма обезпечение за студентските заеми в САЩ[/quote]
  Възможно е, предлагам го за нашите условия. Защото ако няма обезпечение мигновено всички цигани ще вземат заем да следват "вишУ" И не само те.

  Юда се продаде за 30 сребърника, ДБ за 8 районни кмета.
 64. 64 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  [quote#49:"zenola"]По тази логика - ако някой завърши педагогика и след това не стане учител, какъвто е масовия случай, какво правим[/quote]
  Би трябвало да си плати обучението.
  Моите колеги военни, които отказаха да постъпят във военния флот им искаха около 21 000 лева за 5 години обучение.
  Има водени съдебни дела.
  Не беше майтап работа!

  В Русия съм! В Русия съм!
 65. 65
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 66. 66 Профил на odysseus
  odysseus
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#62] от "Веселин Дечев (десидент)":

  Че те си плащат. Но когато решат да специализират в чужбина, например в Германия с голяма доза горчивина разбират, че това което са учили тук е далеч от нивото на колегите им в немските университети, тоест имат загубени поне 4 години в дебрите на българската образователна система в сферата на медицината. Разликата в нивото при стоматолозите (български и немски) е още по голяма. Та кой ще връща тези загубени години на нашите медици ??? Преди много години имах гадже стоматолог, която специализира в Гьотинген. Тя беше категорична, защото се наложи да доучва доста на ниво магистър (три години) и още 2 специализация пак там, годините в което е следвала в София са били почти напразно загубени за нея. Та кога до това ниво го докара нашата образователна система и държавата осигури нормални условя на живот на тези хора тогава и няма да има емиграция с цел оцеляване на наши медици. Просто е !!!

 67. 67 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  [quote#66:"odysseus"]Че те си плащат.[/quote]
  Нищо не си плащат!
  Плащат по 30-40 лева за легло в общежитие и по лев и нещо за купон за храна. Останалото доплаща държавата.
  Студента плаща съвсем символична част от издръжката си.
  А това, че на някои места по света си имали завишени изисквания не е проблем на българското образование.

  В Русия съм! В Русия съм!
 68. 68 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  [quote#47:"tribiri"]Нещо да сте чували за свобода на движение на хора, стоки и капитали?! [/quote]

  Чувал съм много неща. Чувал съм и за държавни политики. Не е редно една държава да финансира кадрите на друга. Ако Великобритания иска наши лекари, да им изплати заема. От всички специалности държавата дава най-много пари за лекари, след което не получава лекари.

 69. 69 Профил на odysseus
  odysseus
  Рейтинг: 418 Любопитно

  До коментар [#67] от "Веселин Дечев (десидент)":

  Не е вярно. В немско студентите хуманна медицина плащат символични такси, същото е в Холандия. Кумове на мои приятели лекари преди години емигрираха там и близо 3 години приравняваха медицинската си степен там, плюс година езиково обучение, та за тези 4 години са били изцяло на социална издръжка на холандската държава без никакви ангажименти, като към сметката прибавим и раждането на първото им детенце , което се роди там. Никой от страна на холандската държава не им е навирал договори и прочие глупости. Условията, които имат там са достатъчна причина да нямат желания да напуснат Холандия.

 70. 70 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  [quote#45:"odysseus"]Мисля, че времената на крепостничество отдавана са минали. Ако младите лекари бягат от държавата ни то явно има причина за това.
  Лично аз мисля, че никой млад лекар не е длъжен на никому.[/quote]

  А длъжна ли е държавата да харчи 50 000 лева за младите лекари? Нека да си платят и да ходят, където искат.

 71. 71 Профил на odysseus
  odysseus
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#70] от "galapagas":

  Само, че това което получават е не повече от 5000 лева като пряк ефект от обучението си. Не знам до колко сте запознат/а, но студентите държавна поръчка си плащат определена сума всяка година.
  А що не пробвате вие да станете лекар ????

 72. 72 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  [quote#69:"odysseus"]Не е вярно. В немско студентите хуманна медицина плащат символични такси, същото е в Холандия. [/quote]
  Еми що не ходят направо там да учат?
  Май не е баш така?

  В Русия съм! В Русия съм!
 73. 73 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1226 Неутрално

  [quote#71:"odysseus"]Само, че това което получават е не повече от 5000 лева като пряк ефект от обучението си.[/quote]
  Само прекия ефект от общежитието им е толкова, господине/госпожо!
  6 години по 9 месеца годишно са 54 месеца.
  На свободен наем няма под 100 лева за легло. Отделно ток, отопление и почистване на общи части.
  Знаете ли колко е таксата на месец в българско общежитие?

  В Русия съм! В Русия съм!
 74. 74 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1291 Весело

  До коментар [#63] от "Fred":

  То се плаща не университета не на тях иначе навсякъде ще избягат с парите ... поради тая причина затегнаха изискванията в УК за студенти, когато ревнаха, защото имаше много само дошли да намажат не да се обучават и не бяха цигани.

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 75. 75 Профил на odysseus
  odysseus
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#72] от "Веселин Дечев (десидент)":

  Поколението лекари, което учеше през 90-те нямаше начин да учи в чужбина. Но вече и тук има промяна. Вече има български студенти медици в Германия, Холандия, Франция, Белгия. Разходите по престоя им въобще не са толкова големи !!!

 76. 76 Профил на odysseus
  odysseus
  Рейтинг: 418 Неутрално

  До коментар [#73] от "Веселин Дечев (десидент)":

  Глупости !!!

 77. 77 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1042 Неутрално

  [quote#71:"odysseus"]Само, че това което получават е не повече от 5000 лева като пряк ефект от обучението си. Не знам до колко сте запознат/а, но студентите държавна поръчка си плащат определена сума всяка година.[/quote]

  Не знам какви са тези 5000 лева пряк ефект. Знам, че държавата плаща 50 000 лева за обучението на всеки студент по медицина, а не получава нищо в замяна. Значи държавата не трябва да плаща тези пари. За един учител държавата плаща 5 000 лева, 10 пъти по-малко. Повечето от тях остават в България и преподават.

  А такси плащат всички студенти, не само медиците.

 78. 78 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#49] от "zenola":

  "Мидиците да поискат съвет от колегите си юристи, които също не са в т.нар. приоритетен списък и да спретнат една жалба до Комисията по дискриминация"

  И за какво точно ще е жалбата? Имате ли представа за какво става въпрос и за какво са тези стипендии? По вашата логика всеки може да се оплаква за всичко. Например аз мога да се оплача, че се стимулират тютюнопроизводителите, пък аз искам да си отглеждам люляк на двора, а за мен европейски пари не са предвидени. Или, че се стимулират млади фермери, пък млади притежатели на магазини - не.

 79. 79 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 811 Неутрално

  [quote#21:"naskom44"]Когато започнат толкова и така да работят като колегите им от Грермания , Франция и... чак тогава да претендират [/quote]
  Спокойно човече, не се коси !
  Българските лекари в Германия и Франция работят не по-зле от колегите си от Германия и Франция.
  Даже, вервай ми, там дори и циганите не ги бият.

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 80. 80 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 811 Неутрално

  http://eurostipendii.mon.bg/?m=43

  № по ред - 26
  Код на ПН - 6.4.
  Ветеринарна медицина

  На печелившите, честито !

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 81. 81 Профил на hipocrat20060
  hipocrat20060
  Рейтинг: 381 Разстроено

  Цялата тази история е просто още един оборот от спиралата на конфронтация на обществото с медиците! Нищо добро няма да последва за въпросното общество, със сигурност!

 82. 82 Профил на Григор Лилов
  Григор Лилов
  Рейтинг: 880 Неутрално

  Тази система е пълна идиотщина.
  Какво трябва да се направи?
  1. Имаме рейтниг на ВУЗ-овете и би трябвало държавни стипендии да се отпускат само за ВУЗ с определена степен на рейтинга и не по-ниска. Така ще се стимулира по-качественото образование.
  2. Конституцията и законите не позволяват сеграцията - макар и назована по приоритени направления е незаконна. А как се изразява и то далеч по-ефективно приоритетът на държавата: а. чрез държавната поръчка за броя студенти (т.е. по-евтино обучение)
  б. чрез финансирането на ВУЗ. Това са основните лостове.
  в. чрез стпрограмата за студентски заеми, където кой знае защо, няма определени приоритетни направления. И т.н
  Можат да се посочат още много аргументи, но и тези стигат. Както винаги у нас, проектът е направен с идеята да се вземат едни пари, а не да се търси ефект.

 83. 83 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 3399 Неутрално

  “Студенти по медицина, фармация и дентална медицина ще протестират днес следобед в София и още четири града в страната.”

  Kаква част от тези студенти остават в страната след диплоиране?
  Нищожна!
  И сега студенти по медицина нямат проблем да следват със стипендии по договор за работа с болници. Поне това, което аз знам е, че подписалите такъв, масово се стараят да запобиколят договорите за да се махнат оттук...

  I Want To Believe
 84. 84 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1351 Неутрално

  [quote#52:"Веселин Дечев (десидент)"]-тук завършването е практически безплатноз а тях, а после бягат в страни където прегледа е трицифрено число в долари. Ама там завършването струва стотици пъти повече[/quote]
  От друга страна, тамошната диплома не се нуждае от приравнителни изпити, нито от допълнително езиково обучение, а и се признава по цял свят, имаш варианти да си търсиш работното място още докато учиш. За специализацията тук и там да ти пиша ли как стоят нещата или сам ще питаш познати лекари "как стават нещата в България". Помисли, има поток от изнасящи се, но няма поток от пристигащи, дето да ги заменят — значи нещо ги прогонва от територията и отказва желаещите да дойдат...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK