Студентските съвети: Всички студенти трябва да бъдат поощрявани финансово, не само някои

Студентските съвети: Всички студенти трябва да бъдат поощрявани финансово, не само някои

© Юлия ЛазароваНационалното представителство на студентските съвети не подкрепя решението на министерството на образованието европейските стипендии за успех да се дават само на студенти от т.нар. приоритетни професионални направления - математика, информатика, инженерни и педагогически науки. Студентите от останалите специалности във всичките 51 университета у нас няма да имат право да кандидатстват.


Днес студенти по медицина, фармация и дентална медицина ще протестират в София и в още четири града в страната. Те настояват за равен достъп до европейските стипендии. Представители на студентите по медицина и фармация се срещнаха днес с вицепремиера и министър на образованието Меглена Кунева, но не успяха да стигнат до компромис.


"Фактът, че в настоящия момент трудовият пазар има нужда от специалисти в дадена област, повече от друга, не омаловажава усилията на всички студенти, които се обучават в останалите образователни направления. Всички млади хора, които са избрали да следват в България и в последствие да се реализират на българския трудов пазар, заслужават да бъдат поощрявани както морално, така и финансово", се казва в разпространена до медиите позиция на Националното представителство на студентските съвети.
Ето пълния й текст:


Националното представителство на студентските съвети като единствения законоустановен орган за защита правата и интересите на студентите, докторантите, курсантите и специализантите, които се обучават във висшите училища в България, през годините многократно е изразявал и отстоявал пред институциите позицията на студентските представители за финансиране и стимулиране на научно-изследователската дейност и добрите резултати.


В този смисъл, ние одобряваме усилията на Министерството на образованието и науката да бъдат направени реформи и да бъде изградена цялостна последователна стратегия за промяна на Закона за висшето образование. Подхождаме с разбиране към обособяването на приоритетни направления (в качеството им на дефицитни) за определен период от време, които да отговарят на нужните на българския трудов пазар.


Това, което не подкрепяме, е наложената зависимост на отпускането на европейски стипендии за успех от това разделение. Фактът, че в настоящия момент трудовият пазар има нужда от специалисти в дадена област, повече от друга, не омаловажава усилията на всички студенти, които се обучават в останалите образователни направления. Всички млади хора, които са избрали да следват в България и в последствие да се реализират на българския трудов пазар, заслужават да бъдат поощрявани, както морално, така и финансово. За нас качеството е приоритет, към който се стремим на ниво студент-университет-държава!


След направената съвместна среща между Министъра на образованието и науката, представители на МОН, Председателя на Съвета на ректорите, представители на Асоциация на студентите-медици в България и представители на студентските съвети, ние набелязахме основните проблеми, идващи от липсата на адекватна национална политика за предоставяне на стипендии на всички студенти, независимо от университета, в който се обучават (държавен или частен).


До момента това се постигаше по линия на проект "Студентски стипендии" (широко разпознат като "Европейски стипендии"), реализирани по ОП "Развитие на човешките ресурси", който вместо да изпълнява ролята на допълваща политика, заемаше на заместваща такава. Въпреки наложилите се промени, ние се радваме, че през настоящия програмен период поне част от обучаващите се във висшите училища в България ще имат възможността да получат Студентска стипендия на база висок успех.


Разбираме препоръките на Европейската комисия и невъзможността на Министерството на образованието и науката да промени проекта на този етап, защото той трябва да отговаря на специални изисквания, както от страна на Европейската институция, така и от страна на Стратегията за висшето образование.


Смятаме, обаче, че е назрял моментът политиката на българската държава в силно чувствителната за всеки един студент област за предоставяне на стипендии да бъде променена.


Предложенията на Националното представителство на студентските съвети са следните:


На първо място – да се учреди стипендия за успех по примера на досега изпълнявания проект "Студентски стипендии", от която да имат възможност да се възползват всички студенти, получили добри резултати по време на обучението си.


На второ място - държавата да преразгледа концептуално политиката си за формиране на субсидиите за стипендии, за да отрази новите реалности – увеличаване на броя на студентите с фиксирани средства за стипендия и увеличаването на броя на докторантите във висшите училища. Ако общият размер на отпуснатите средства не се променя, то все по-малко студенти, извън посочените по-горе групи ("предимствени" студенти и докторанти), ще имат възможност да получават стипендия.


За реализирането на това искане следва да бъдат привлечени повече средства от държавния бюджет, за да се гарантира количественото и качественото изпълнение.


На трето място – поради често променящите се показатели като разходи за издръжка на член от домакинство, промяна в годишните темпове на инфлация и други, адекватно би било да се търси решение за индексиране на минималния или максималния размер на стипендиите, определени по ПМС 90 (пример: темпът на нарастване на минималната работна заплата). Във връзка с досега написаното, размерът на еднократната помощ, която се отпуска на студенти и докторанти по решение на Ректора, следва да бъде преразгледана. Сумата от 200 лв. е установена от законодателя в ПМС 90 през 2004 г. при равнище на минималната работна заплата 120 лв., т.е. помощта е била по–висока. Към днешна дата (2016 г.) минималната работна заплата в България е 420 лв., а помощта не е актуализирана.


В следващите две седмици ще бъде сформирана работна група състояща се от представители на Министерството на образованието и науката, студентските съвети, Асоциация на студентите-медици в България и Съвета на ректорите, която ще бъде ангажирана с разглеждането и оформянето на конкретни инструменти и решения за реализирането на горепосочените предложения.

Ключови думи към статията:

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 419 Гневно

  И ТЕЗИ СТУДЕНТИ КОИТО ЩЕ ОТИДАТ ДА РАБОТЯТ В ЧУЖБИНА ЗА ПО ВИСОКИ ДОХОДИ ЛИ ТРЯБВА ДА ФИНАНСИРАМЕ ???
  ЦЕЛЕВО ФИНАНСИРАНЕ ТРЯБВА ДА ИМАТ САМО СТУДЕНТИТЕ КОИТО СА ПО ДЪРЖАВНА ПОРЪЧКА И ОСТАВАТ ДА РАБОТЯТ ТИК В БЪЛГАРИЯ !!!

 2. 2 Профил на Pandipool
  Pandipool
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Така би трябвало да бъде!

 3. 3 Профил на Trevor
  Trevor
  Рейтинг: 254 Неутрално

  Като се зачеркне плявата остава основното послание, концентрирано в едно изречение:

  "Кой ще ни даде париииии?"

  На студентите и най-вече на кандидат бюрократите от СС им е крайно време да разберат, че дори в полупазарна икономика като нашата никой не плаща за "усилия". Хората плащат за продукт или услуга, която е полезна за тях. Така че ако искаш си хаби усилията да учиш древноперсийска лирика, ама после не се чуди ако се наложи да продаваш дюнери.

 4. 4 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 491 Любопитно

  Брей, тия от малки са комерсиализирани. Като знам после как ти "галят" фармацевтичните компании, не са за оплакване.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 5. 5 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 3107 Неутрално

  "Студентските съвети: Всички студенти трябва да бъдат поощрявани финансово, не само някои"

  Няма ли кой да каже на тези деца, че комунизма свърши?

  Съболезнования към всички либераст-толерасти за евроатлантическите ви ценности!
 6. 6 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 3107 Неутрално

  Днес студенти по медицина, фармация и дентална медицина ще протестират в София и в още четири града в страната. Те настояват за равен достъп до европейските стипендии.
  ...
  Що трябва да е равен?


  "Фактът, че в настоящия момент трудовият пазар има нужда от специалисти в дадена област, повече от друга, не омаловажава усилията на всички студенти, които се обучават в останалите образователни направления."

  Че кой ги омаловажава?

  Съболезнования към всички либераст-толерасти за евроатлантическите ви ценности!
 7. 7 Профил на Иван К
  Иван К
  Рейтинг: 3365 Неутрално

  "Всички студенти трябва да бъдат поощрявани финансово, не само някои"

  Точно така. Всички и тези, които се забавляват с приятни специалности

  подпис
 8. 8 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 3107 Неутрално

  " Всички млади хора, които са избрали да следват в България и в последствие да се реализират на българския трудов пазар, заслужават да бъдат поощрявани както морално, така и финансово"

  Докторите май не са от тези?А?

  Съболезнования към всички либераст-толерасти за евроатлантическите ви ценности!
 9. 9 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 3107 Неутрално

  [quote#1:"ЧИЧО ПЕШО"]И ТЕЗИ СТУДЕНТИ КОИТО ЩЕ ОТИДАТ ДА РАБОТЯТ В ЧУЖБИНА ЗА ПО ВИСОКИ ДОХОДИ ЛИ ТРЯБВА ДА ФИНАНСИРАМЕ ???[/quote]
  Разбира се! Не искаш ли да си солидарен с британското или германското общество??

  Съболезнования към всички либераст-толерасти за евроатлантическите ви ценности!
 10. 10 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 562 Любопитно

  1. Не "всички студенти", не тези с връзки в администрацията, а заслужилите.
  2. Не според оценка и социално положение, защото те не са показател за реални качества и способности.
  3. Финансирането да се определя според постиженията в професионалната сфера - предимство на работещите и активно участващите в проекти свързани програмата на обучение.
  4. Да се увеличат бенефитите на стипендията (сума, отстъпки, предимства и тн.), но да се лимитира броя на получаващите в зависимост от популярността на програмата и положението на пазара на труда.
  Ако програмата е популярна, но има пренасищане на кадри в района (туризъм, икономики, ИТ, право) - вдигат се критериите за стипендия.
  Ако програмата е с недостиг на кадри (медицински и инжинерски примерно) - дават се повече квоти за стипендии.
  5. Да се образова правителството и местният бизнес, че кадрите няма да изтичат, ако подбирането от ниво на интърншип и практики беше коректно, а не според връзки.

  Като резултат, студентите ще имат причина да работят по-усилено, да търсят начини за развитие и съответно да си създадат кариера на местна почва.
  Който не му се занимава, просто ще трябва да се лансира като по-нискоквалифициран кадър или да си търси друга работна сфера.
  Затова студентите на Запад остават там, понеже от първата година им се дава възможност за практика и създаване на кариера. В много малка степен е заради заплащането, макар за някои и това да е фактор.

 11. 11 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 5072 Неутрално

  Студентите имат право да искат, държавата има право да им откаже, пазарна икономика и уравниловката не работи. Време е обаче и болници, нуждаещи се региони и други подобни структури да излязат на този пазар с договори за работа след завършване. Ако млад специалист се договори с чужда организация за повече пари, то тази структура плаща задължението му плюс неустойка (неустойката може да бъде използвана за стимулиране на бедни и талантливи деца). Иначе се завежда дело за неизпълнение на договора (в някои страни родителите гарантират с имуществото си подобни договори, но не бих отишъл натам, синовете и дъщерите могат да проявят егоизъм и родителите да пострадат доста сериозно, например да загубят жилището си).

 12. 12 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 3107 Неутрално

  [quote#11:"daskal1"]реме е обаче и болници, нуждаещи се региони и други подобни структури да излязат на този пазар с договори за работа след завършване[/quote]
  ТОЧНО!

  Съболезнования към всички либераст-толерасти за евроатлантическите ви ценности!
 13. 13 Профил на gemeto
  gemeto
  Рейтинг: 925 Неутрално

  [quote#1:"ЧИЧО ПЕШО"]И ТЕЗИ СТУДЕНТИ КОИТО ЩЕ ОТИДАТ ДА РАБОТЯТ В ЧУЖБИНА ЗА ПО ВИСОКИ ДОХОДИ ЛИ ТРЯБВА ДА ФИНАНСИРАМЕ ??? [/quote]
  Бай Пешо, да те информирам:
  И двамата ми сина са се ориентирали към т.нар. "приоритетните професионални направления" и двамата, обаче мислят да си търсят работа на запад.


  П.П.
  Уточнение:
  Информатика и квантова физика.

  Социализма е най-висшата форма на канибализма .
 14. 14 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 562 Весело

  [quote#13:"gemeto"]И двамата ми сина са се ориентирали към т.нар. "приоритетните професионални направления" и двамата, обаче мислят да си търсят работа на запад.


  П.П.
  Уточнение:
  Информатика и квантова физика.[/quote]

  Чувам, че Швейцария е прекрасна дестинация

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK