Съдебни изпълнители предлагат глоба за родители, нарушаващи съдебни решения след развод

Мария Цачева - член на дисциплинарната комисия на Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ); Георги Дичев - председател на КЧСИ; Антоанета Никова - пресаташе и Стоян Якимов - член на Управителния съвет на КЧСИ

© Дневник

Мария Цачева - член на дисциплинарната комисия на Камарата на частните съдебни изпълнители (КЧСИ); Георги Дичев - председател на КЧСИ; Антоанета Никова - пресаташе и Стоян Якимов - член на Управителния съвет на КЧСИКамарата на частните съдебни изпълнители (ЧСИ) предлага законодателни промени в Семейния кодекс (СК) и в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК), за да се постигне доброволно изпълнение за предаване на децата от единия на другия родител и да не се стига до травмиращи за децата ситуации. Това се разбра по време на конференция, на която изпълнителите отчетоха дейността си за 2015 г. и представиха идеите си за законови промени.


Председателят на камарата Георги Дичев обясни, че делата за предаване на деца са изключително тежки. "Броят на делата не е много. Но не гледаме количеството, а проблема", заяви той. Законът не позволява на съдебните изпълнители да действат ефективно, като единствената им възможност, когато няма доброволно изпълнение, е физическо предаване на децата чрез сила.


Режимът за виждане с родителя, на когото съдът не е предоставил права, най-често е в събота или неделя, но предаването се случва трудно. Според сега действащия закон на родителя се изпраща покана за доброволно изпълнение, но ако няма съдействие, тогава ЧСИ-тата преминават към принудително изпълнение, което става само чрез физическо предаване на детето. Според камарата е необходимо да се акцентира на превенцията и санкциите, а не върху самото предаване. Предложението им за промяна в ГПК е да се налагат глоби за всяко неизпълнение и НАП да възложи събирането на тези глоби на същия съдебен изпълнител в рамките на вече образуваното производство. Така според камарата чувството на безнаказаност ще изчезне и родителят ще знае, че при всяко неизпълнение на задължението му да предаде детето на другия родител той ще бъде санкциониран.
Освен според тях е нужна и промяна на Семейния кодекс, така че съдът да се произнася по-бързо по делата за промяна на родителските права при неизпълнение на ангажиментите.


Камарата предвижда да започне разяснителни кампании, да организира дни на отворените врати, както и да търси съдействие от националния омбудсман. Причината е, че гражданите не знаят правата си в изпълнителния процес и така се стига до момента, в който им се вземат пари, които са защитени от закона за покриване на вземанията на кредиторите им.


Георги Дичев поясни, че поради банковата тайна ЧСИ-тата не знаят какви пари има в банковите сметки на длъжниците. Затова гражданите трябва да уведомяват съдебните изпълнители, когато имат несеквестируемо имущество, т.е. такова, защитено по закон, което осигурява екзистенц-минимума за физическото оцеляване на длъжника. Това са пари от пенсии, трудови възнаграждения, социални помощи, обезщетения, болнични и други. Камарата е подготвила текстове, които са одобрени от Министерския съвет и са внесени в Народното събрание. Дичев изрази надеждата скоро да дойде редът за гласуването на тези промени.


Други предложения на ЧСИ-тата са свързани с разширяване на кръга от действия на изпълнителя, които могат да се обжалват от длъжника или кредитора. Задължително да се назначава особен представител - адвокат, когато не може да се намери длъжникът, който да се грижи за правата му. Въвеждане на електронен търг, при който ЧСИ-тата не участват, в него може да се участва от всички краища на света, освен това се спестяват пари за съдебни такси и адвокатски възнаграждения. Камарата е подготвила законовите текстове и предлага електронната платформа да бъде разработена и поддържана от министъра на правосъдието, за да има повече доверие в нея.


В разяснителните кампании, които искат да организират ЧСИ-тата, те искат да наблегнат и на обяснението на института на поръчителя. Според техните наблюдения хората приемат, че това е приятелски жест и само трябва да се запишат като поръчител, и после се изненадват, когато търсят парите от тях, както от длъжника.


Иначе и през 2015 г. е продължила тенденцията за спад в броя на новообразуваните дела при ЧСИ. Дичев обаче обясни, че това не е спад, а по-скоро нормализиране на броя дела спрямо икономическото положение в страната. Намаляването е в сравнение с пиковата 2012 г., когато заради кризата е имало нереално висок дял на такива изпълнения, обясни Дичев. Това може да се забележи и по спада от 50% в сравнение с 2012 г. на делата с банки кредитори. Техният дял от всички производства на ЧСИ-тата за миналата година е бил едва 15%. За сметка на това обаче те са били за големи суми, тъй като на фона на спадащия общ брой дела сумата от събирания от всички дела през 2015 г. се е запазила – 1.25 млрд. лв.


Все по-често и държавата, и общините се обръщат към ЧСИ-тата за събиране на вземанията си, каза Дичев. И го обясни с факта, че частните съдебни изпълнители са се доказали като най-добрия механизъм за събиране на задължения. Бизнесът остава лидер в полза на когато има най-много дела, образувани от ЧСИ.


Дичев обясни, че най-бързо се продават двустайни жилищна, а най-трудно - фирмени имоти. Стоян Якимов, които е член на управителния съвет на камарата заяви, че тази година най-голяма сума е събрана от акции от масата на фалиралата КТБ - 29 млн. лв.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 994 Весело

  [quote#0:"статиа"] Съдебни изпълнители предлагат глоба за родители, нарушаващи съдебни решения след развод [/quote] А, и те да събират глобите, и огромна такса за изпълнение!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 2. 2 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 836 Неутрално

  съдебната система се нуждае от пълно преработване.

  незавършени дела (ако въобще има образувани такива! ) по 20г не са никакво правосъдие.

 3. 3 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 915 Неутрално

  [quote#1:"Граждани за Европейско либерално беззаконие"]А, и те да събират глобите, и огромна такса за изпълнение![/quote]

  Не, тези глоби не ги събират те. Те просто ги налагат, а събирането отива в съда, а след това в НАП като публично вземане.
  Специално с децата е наистина много гадна историята. След развод единият родител да "забрави" да върне детето на този, който трябва да го гледа. Че и да се крие.
  Това са едни от най-неприятните работи.
  Всъщност, както казва един приятел ЧСИ:
  "Никой не обича лешоядите, но някой трябва да върши тази работа".
  Колкото до "огромната такса за изпълнение", тя е малка, дори по мой поглед много малка. Товаренето идва от "юрисконсултски" и "адвокатски" хонорари

 4. 4 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1520 Неутрално

  Не им пука за децата, а за глобите и таксите, които ще съберат покрай неплатените глоби.
  Къде сме 'одили, офисите им само дето не са позлатени, а може и такива да има.

 5. 5 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 939 Неутрално

  До коментар [#1] от "Граждани за Европейско либерално беззаконие":

  А, и те да събират глобите, и огромна такса за изпълнение!
  ----------------------
  И аз така реагирах първоначално, но преложенията им са учудващо разумни.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 6. 6 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 939 Неутрално

  До коментар [#4] от "Хи-хи":

  Не им пука за децата, а за глобите и таксите, които ще съберат покрай неплатените глоби
  ---------------------------------
  Специално в тези случаи, за да не попадаш в ръчичките на ЧЗС е достатъчно само и единствено да спазваш съдебното разпореждане.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 7. 7 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 939 Неутрално

  До коментар [#3] от "Управляващ опозиционер (реформатор)":

  Не, тези глоби не ги събират те.
  -------------
  Точно те ги събират.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 8. 8 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 915 Неутрално

  [quote#4:"Хи-хи"]Не им пука за децата, а за глобите и таксите, които ще съберат покрай неплатените глоби. [/quote]

  Повярвай ми Да има как точно ей тези дела с удоволствие биха ги зарязали да се занимава с тях държавата, но за момента законът ги е натоварил тях или държавните съдебни изпълнители, и то ако последните благоволят да си размърдат задниците след половин или една година, че и повече

 9. 9 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 915 Неутрално

  [quote#7:"qwertqwert"]очно те ги събират.[/quote]

  Не ги събират те ))) Биха ги събрали, ако събират вземания по друго дело, и тогава държавата се ползва с привилегията. Но само глобата - не.
  По същият начин, в съдебна зала, ако напсуваш съдията и той те глоби 100 кинта за неуважение, глобата не я събира съда, а я събира НАП

 10. 10 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 939 Неутрално

  До коментар [#9] от "Управляващ опозиционер (реформатор)":
  Не ги събират те )))
  -------------
  виж какво искат:
  "
  Предложението им за промяна в ГПК е да се налагат глоби за всяко неизпълнение и НАП да възложи събирането на тези глоби на същия съдебен изпълнител в рамките на вече образуваното производство.
  "

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 11. 11 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2263 Неутрално

  До коментар [#10] от "qwertqwert" това е добро предложение на частните съдия изпълнители ,но трябва и друго предложение ,ако по повод на изпълнението на някакво решение са ощетили собственик или лице ,да плащат солидарно и те неустойки и глоби както ощетеното лице губи собственост и пари .

 12. 12 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 915 Неутрално

  До коментар [#10] от "qwertqwert":

  Всъщност, като се замисля, това предложение не е никак лошо, дето го искат. Един вид правенето на циркове ще излезе доста по-болезнено.
  А в момента, ЧСИ налагат глобата, тя отива в НАП (приемам, че не е обжалвана), но не се връща при ЧСИ (като подадат ново искане за удостоверение за дължими публични задължения), защото делото при тях най-вероятно вече е приключило - детето са го взели.

  Както и да е... Ако трябва да го погледна като "бизнес" - файдата от една наложена глоба (100 лв - чл.91 ал.2 ГПК, по чл.93) и да я събират в това производство, както го цитираш е точно 10 лв - т.26 от Тарифата.
  Като счетоводство, деловодство, документация, това не си избива парите. Но пък "виновника" по би се стреснал дали да плати 110 лв (глоба плюс разноски) и да прави циркове, или както сам го пишеш - да изпълнява разпореждането и да не се стига до такава простотия.

  Иначе, наложат ли му глобата, дали данъчните или друг ЧСИ ще ги събере е все едно...

 13. 13 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 939 Неутрално

  До коментар [#12] от "Управляващ опозиционер (реформатор)":

  Един вид правенето на циркове ще излезе доста по-болезнено.
  ----------------------------
  Точно това е идеята.
  А неправенето на циркове е напълно безплатно.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 14. 14 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 915 Неутрално

  До коментар [#13] от "qwertqwert":

  Именно

 15. 15 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 925 Неутрално

  Фалшива загриженост за децата !!!

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7623 Неутрално

  Сега каква е процедурата, на добра воля ли. В България така не става. Колко пъти съм чувала майка, на която са присъдени децата ,с месеци да не получава издръжка.

 17. 17 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 915 Неутрално

  [quote#11:"edin drug"]ако по повод на изпълнението на някакво решение са ощетили собственик или лице ,да плащат солидарно и те неустойки и глоби както ощетеното лице губи собственост и пари . [/quote]

  Това го има и в момента. Няма нужда да се въвежда. Просто съдиш и търсиш вредите. Дори има бонус - ЧСИ-тата имат застраховка "професионална отговорност", та иска го насочвеш срещу тях и застрахователят им

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK