СЕМ избира директор на Националното радио между 12 кандидатури днес

СЕМ избира директор на Националното радио между 12 кандидатури днес

© Надежда Чипева, КапиталСъветът за електронни медии ще избере новият генерален директор на Българското национално радио на редовното си заседание днес. Той ще замени Радослав Янкулов, чийто мандат изтича на 26 май.


До изслушванията миналата седмица бяха допуснати 12 кандидати - вече заемалите поста Александър Велев и Валерий Тодоров, членът на Управителния съвет Христин Стрижлев, журналистите на медиата Петър Волгин и Георги Василски, бившият програмен директор Иво Тодоров, бившият директор на "Хоризонт" Васил Чобанов, ръководителят на спортната редакция на "Хоризонт" Светослав Костов, директорът на радио "София" Митко Димитров, създателят на първото частно радио у нас FM+ Петър Пунчев, вътрешният одитор в радиото Росланна Белчева и Жени Гаджалова - бивш главен счетоводител в БНР от времето на Поля Станчева. Борбата с падащия рейтинг, особено сред младежката аудитория, онлайн присъствието, реорганизацията и профилирането на програмите, засилването на кореспондентската мрежа и преодоляването на вътрешните конфликти бяха сред често срещаните теми в концепциите. Мнозинството от кандидатите се обявиха против сливането на БНТ и БНР.


Накратко
Александър Велев, който бе изслушан първи по жребий предложи задълбочено изследване на аудиторията да спомогне за по-ясното профилиране на предаванията в БНР, които според него често се дублират. Концепцията му включва единен нюзрум за всички програми, засилване на кореспондентската мрежа и повече репортажи и разследванията от страната, връщане на ролята на коментарите и анализите. Възстановяването на диалога в радиото чрез редколегии, прозрачност и решения отдолу-нагоре бе другия приоритет в програмата му.


БНР е пред тотален крах, управленски, финансов, морален , заяви пред СЕМ известния журналист на БНР и продуцент в "Хоризонт" Петър Волгин. Като първи ход, ако бъде избран за генерален директор, той обеща операция "Чисти ръце" - проверка на ДАНС и прокуратурата на управлението на Янкулов. Планът му за съживяване на радиото залага на повече ярки журналистически индивидуалности с различни политически възгледи - серия от вечерни коментарни блокове през седмицата. Противно на разпространеното мнение, аз съм привърженик на плурализма, каза журналистът, чието предаване "Деконструкция" бе свалено от ефир миналата година заради едностранчивост. Сред другите му идеи са създаване на кореспондентски пункт в САЩ, засилване на прогнозния и аналитичния елемент в програмите и "Пакт за независимост" - символичен документ, с който политиците да гарантират, че няма да се месят в БНР.


Интернет порталът на радиото да се превърне в информационна агенция, която може да носи и стопански приходи, смята журналистът с 35-годишен стаж в радиото Георги Василски, цитиран от "24 часа". Той предвижда създаване на още една регионална станция в Плевен и акцент на детските и младежките предавания в култураната програма "Христо Ботев". Василски говори обширно и за вдигане на езиковата култура в БНР, която трябва да служи за еталон на слушателите.


Светослав Костов обеща стратегия за привличане на младата аудитория, дигитализация и модернизация на радиото, но без подробности, съобщава "Капитал". Ръководителят на спортната редакция в "Хоризонт" и продуцент на предаването "Хора, пътища, автомобили" предлага дирекция "Мултимедийни платформи", която да обедини онлайн радиото "Бинар", сайтовете и профилите му в социалните мрежи и общ продуцентски център с БНТ за развитие на музикалните състави. Така при успех те могат да минат на самоиздръжка, отбеляза той.


Жени Гаджалова предвижда модернизиране на остарялата техника и цифровизиране на аналоговия фонд. Тя смята, че финансирането на всяка програма трябва да бъде свързано с постигнат резултат, а първата й стъпка в тази посока би била преразглеждане на структурата на радиото. Това може да доведе до освобождаване на хора, но и откриване на нови позиции, обясни тя и обеща критерии за кадрово развитие и регулярна атестация.


Росланна Белчева говори за повишаване на качеството на продукцията във всички програми на БНР и привличане на младежката аудитория като слушател, но и като автор на съдържание. Въстановяването на студийния комплекс в Стара Загора бе другият основен пункт в програмата й.


Почти целият екип на радио "София" съпроводи директора си Митко Димитров на изслушването му в СЕМ, аплодирайки представянето му, докато други журналисти му зададоха провокативни въпроси, пишат "Капитал" и "24 часа". Сред идеите на 32-годишния директор на програмата е "София" за излъчва емисията на БНТ "По света и у нас" в 18 ч., политическо токшоу, което да съвпада по време с телевизионното "Панорама", едночасови тематични предавания от понеделник до четвъртък - за здравеопазване, образование, сигурност и отбрана. Димитров също така иска засилване на българската попмузика в "Хоризонт". Той възрази срещу изнесените от друг кандидат данни на "Нилсен" за нулевия рейтинг на радио "София". Димитров цитира друго изследване, по думите му, направено по поръчка на "Би Ти Ви Медия груп", според което е многократно е вдигнал слушаемостта в на канала.


В концепцията си, озаглавена "Развитие" Христин Срижлев акцентира върху отпадането на продуцентското начало, подобряване на доходите от реклама и промяна в музиката, която звучи по БНР. "Необходимо е оптимизиране на персонала чрез еволюционни реформи, подобяване на функцията и прозрачността на работата на управителния съвет, обучение и квалификация на персонала. Трябва да създавам разнообразни нишови музикални стилове", казва Стрижлев, цитиран от "Капитал".


Иво Тодоров също говори за високата средна възраст на слушателите на радиото, отстъствието му от социалните мрежи и разкриване на кореспондентски пунктове в чужбина, превръщането на сайта в инфопортал и обединяванего на нюзрума. Той обеща ръст на заплатите за сметка на падане на хонорарите.


Васил Чобанов обеща ако бъде избран, да предложи подробна програма за реформи в радиото за тригодишния си мандат. Една от идеите му за увеличаване на рейтинга е да се сложат камери в студиата. Той говори още за увеличаването на международните теми в програмата и също каза, че би поискал проверки от институции като Сметната палата и Агенцията за държавна финансова инспекция.


Петър Пунчев представи идеи за развитие на радиото в краткосрочен, средносрочен и дългосрочен план. "Новият управленски екип на радиото няма да има сто дни, в рамките на месец той ще трябва да предложи списък с неотложни мерки, чрез които да започне работата за преподреждане на програмата в радиото, защото сега тя е остаряла като звучене", каза той, като подчерта, че обновлението ще бъде "в най-добрите традиции на БНР".Приоритет в неговата програма е промяната в цените на рекламното време и по-агресивно присъствие на радиото на пазара. Пунчев смята, че обществените медии не трябва лесно да се отказват от идеята за извънбюджетно финансиране, като например стотинки такса върху закупуването на телевизиори, аудио и видео техника.


Последен говори директорът на радиото преди Радослав Янкулов Валерий Тодоров. "И до сега съм вадил радиото от кризи и имам увереността, че и сега ще се справя", заяви той. И според него БНР трябва да засили международните теми в предаванията си, като се създаде отделна международна редакция, включваща екипа на радио "България". Повече аналитична и разследваща журналистика и и изграждане на национален нюзрум бяха сред акцентите и в неговата платформа.


Въпреки че не коментираха качествата на кандидатите, членовете на СЕМ оцениха най-високо концепциите на Тодоров и Петър Пунчев. Новият директор ще трябва да се изправи пред това, което мнозина определят като най-голямата криза в радиото от 90-те години насам, съчетана с падащи рейтинги.

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  Нека да изберат Волгин - хубав човек, уравновесен и културен;

 2. 2 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1215 Неутрално

  Се остава вместо да го изгонят Волгин, да го направят шеф!!!!
  Но в България и това е възможно.

  РУСОФИЛЪТ Е СЪВРЕМЕННИЯТ АНАЛОГ НА ТУРКОФИЛА ПРЕЗ ТУРСКОТО РОБСТВО.
 3. 3 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2386 Неутрално

  gmbh, казваш да изберат Волгин и всеки ден да си пеем "Волга, Волга мать родная, Волга руская река.."

 4. 4 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  До коментар [#3] от "stedim":

  Ще пеем и ще громим враговете наши.

 5. 5 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2386 Неутрално

  gmbh, а скулптура на Путин къде ще поставим?

 6. 6 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 624 Любопитно

  Интересно ми е защо Волгин/ не криещ афинитета си към Русия/ не предлага да се открие кореспондентски пункт в Москва, а в САЩ
  Роднина ли има за там приготвен, или някой близък
  И в 2016 г. кореспондентски пункт, постоянен, с общите пари от данъци....Айде моля, пак комунистически почини за крадене на държавни пари. Информацията е на секунди разстояние, тоя пак предлага неща от времената на Маркони.
  После, бил честен, морален и незнам какво още

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 7. 7 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  До коментар [#5] от "stedim":

  Как къде? Където беше тази на Брежнев, пък може и две;

 8. 8 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 624 Неутрално

  Всъщност, идеята на Волгин може да се разгледа и като типичен пример за руско петоколонничество: кореспондент от БНР/натовска и евросъюз-страна/ в сърцето на "врага"- на 100 % зачислен на ведомост в московското ФСБ Прикрит резидент на ватенките. Фантастика? Колкото и валентин златев е български родолюбец и патриот

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 9. 9 Профил на paf
  paf
  Рейтинг: 660 Неутрално

  До коментар [#1] от "gmbh":

  Съгласен съм: това е най-подходящата кандидатура. А гледам някои съфорумци някак си мнооого повърхностно го познават. А Волгин си е класа! А и радиото ще спечели от него.
  И така - Волгин!

 10. 10 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2386 Неутрално

  gmbh, на Брежнев беше в Княжевската градина с лице към бул. "Толбухин" - сега "В. Левски". Аз предлагам да премахнем паметника на София, там беше Ленин и на това място да сложим Путин. А може и да го вдигнем над богинята.

 11. 11 Профил на gmbh
  gmbh
  Рейтинг: 2717 Неутрално

  До коментар [#10] от "stedim":

  Един паметник е твърде недостатъчен; И наистина високо някъде
  Какво тук значат някакви си богини.

 12. 12 Профил на Миша
  Миша
  Рейтинг: 778 Неутрално

  И сега има кандидат на Библиотекарския - Митко Димитров. Не случайно почти целият екип на радио "София" го съпроводи. Социализъм в действие. Доктор е от Библиотекарския. Научен ръководител му е бил самият Стоян Денчев. Ако Вежди Рашидов определяше, щеше да е той. Сега не е сигурно.

  Миша
 13. 13 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  “Приоритет в неговата програма е промяната в цените на рекламното време и по-агресивно присъствие на радиото на пазара.”

  Пунчев май е объркал конкурса!
  БНР едва ли е редно да се превръща в пазарен субект!
  Ако иска да оптимизира, може да посъкрати щата?

  I Want To Believe
 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8121 Неутрално

  Волгин и той, барабар Петко с мъжете. Ще превърне БНР във филиал на руското държавно радио.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK