Веднъж завинаги да се реши за какво може да има референдум, призова Захариева

Екатерина Захариева, министър на правосъдието

© Анелия Николова

Екатерина Захариева, министър на правосъдиетоКонституционният съд трябва да се произнесе веднъж завинаги по кои въпроси може и по кои не може да се прави референдум, каза правосъдният министърът Екатерина Захариева пред БНТ.


Според нея ветото на президента е основателно, а Конституционният съд е добре да се произнесе по конкретни въпроси на референдума.


"Конституционният съд трябва да се произнесе принципно – може ли да има референдуми по бюджетни въпроси, може ли по въпроси, които са от компетенцията на Велико народно събрание", даде пример тя.
"Добре е да има референдуми, но енергията на хората не трябва да се губи напразно. Те трябва да са сигурни, че въпросите, които са зададени и на които ще отговорят след това, ще намерят реализация на практика", обясни позицията си министърът.


Не бива да се подвеждат хората, смята Захариева - "Ако въпросът е свързан със задължително Велико народно събрание, а ние нямаме свикано такова, какво правим?"


"Независимо дали една политическа партия е за или не намаляването на народните представители, това е принципен въпрос. Нека да сме внимателни и веднъж завинаги да е ясно", заключи тя.


Захариева припомни, че депутатите не дадоха подкрепа за част от въпросите, предложени от президента, а след това без дебат одобриха същите казуси в референдума на Слави Трифонов.


Все пак има и разлика между двата референдума от законова гледна точка, обърна внимание бившата съветничка на държавния глава. Единият е иницииран от президента и парламентът може да реши да не го одобри. Когато обаче е иницииран с подписка и са събрани над 400 000 гласа, народните представители за задължени по закон да го подкрепят, независимо дали една партия е за или против.


"Нека сме внимателни. Независимо кой е президент, той има своите задължения и правомощия", каза Захариева.


Ограничаването на правилата според нея при електронно гласуване ще бъде преодоляно.


За съдебния закон министърът смята, че втората му част ще събуди по-голям интерес.


"Когато се разработва законодателство, свързано със съдебната система, е хубаво да се правят заедно", коментира реакциите в парламента тя и изрази очакване дебатът в петък за инспектората да бъде още по-мощен.


"Никога не е ставало въпрос за полиграф на магистратите", заяви Екатерина Захариева. Самите магистрати са поставили условие да не бъдат проверявани повече от останалите висши длъжности.


"Не са ниски възнагражденията в съдебната система, но трябва и да сме сигурни, че магистратите не живеят по-добре спрямо това, което получават", коментира Захариева и допълни, че ако магистратите са корумпирани, те няма да са безпристрастни.

Ключови думи към статията:

Коментари (126)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Smoke
  Smoke
  Рейтинг: 706 Неутрално

  Управляващите си изпускат нервите. Искат да забранят референдумите по важни въпроси, а да оставят само референдуми по въпроси от третостепенна важност.

 2. 2 Профил на penchoo
  penchoo
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Референдум може да има по всички въпроси Захариева! Не може Велико народно събрание да е с по-големи права от народа, който избира това ВНС! И за бюджетни въпроси в това число!

 3. 3 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Пълни глупости говориш Захариева!!! Пълни!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 4. 4 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 689 Гневно

  И от тази жена очакваме реформи....

 5. 5 Профил на afanko
  afanko
  Рейтинг: 502 Гневно

  Др. Захариева, решено е! Може да има референдум за Фсичко и го пише в Конституцията на Република България!

 6. 6 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Референдум може да има по всякакви въпроси!
  Без изключения!
  Не може със съдебно решение вкл тълкувателно да се ограничава народа.
  Прагът за броя подписи е много висок, това означава огромна предсатвителност за самото свикване на референдум.
  А гласуването е от целия народ.
  Т.е. няма кака някой съд да произведе решение, с което да ограничава това право, стига то да не пречи на основни човешки, а не социални права, например референдума не може да ограничава правото на храна или образование.
  Щом хората искат нещо, останалото е технически въпрос. Със или без велико. Нямало. Ами в изпълнение на волята на народа се свиква. Просто е.

 7. 7 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1052 Любопитно

  Каква е тази глупост??

  Как може да се ограничават въпросите по които може да има референдум?

 8. 8 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Не бива да се подвеждат хората, смята Захариева - "Ако въпросът е свързан със задължително Велико народно събрание, а ние нямаме свикано такова, какво правим?"

  Елементарно моме - правите избори за ВНС с единствена точка от дневния ред - промяна на конституцията. Какъв е проблема?

  Или най-накрая някой събира смелост и прави ВНС с единствена точка - премахване на институцията ВНС и възможност за промяна на конституцията от обикновенно НС. И да престанем да се мотаме в кръг.

 9. 9 Профил на Юмжагийн 7-балов
  Юмжагийн 7-балов
  Рейтинг: 340 Неутрално

  Референдум би трябвало да може да има за всичко, защото по правилата на демокрацията народът решава. Въпросът е, как хем да има референдуми, хем те нищо да не променят, да се изземе властта на суверена в полза на политическата класа.
  Госпожата с шарените роклички май смята, че ВНС има повече тежест от избирателите.

 10. 10 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2908 Неутрално

  В случая Захариева, има основания за безпокойство!
  Не усещате ли, че се мъчат да превърнат референдумите в някакъв цирк и по този начин да откажат хората, да ходят да гласуват?! Отделно, след гласуване по някой референдум, няма никакъв срок, за изпълнение на гласуваното! И, какво от това, че е гласувано нещо си..., нищо! Стойте и чакайте, някой слънчев ден, да се случи!

  Бивш tww09306483.
 11. 11 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  Хората трябва да бъдат питани. Но въпросите трябва внимателно да бъдат обмисляни. Не можеш да питаш хората по теми, където не са компетентни или има опасност да избият популистки или направо вредни тези. Утре ако има референдум тока да е безплатен или минималната заплата да стане 2000 лева, какъв мислите че ще е отговора? Хубаво звучи да намалим броя на депутатите, но има голяма опасност по-малко депутати, по-лесно да се купуват и продават. Или какви били заплатите им. Много благодарна за популизъм тема, но не депутатската заплата ще събори бюджета, те трябва да мислят за обществени дела, а не от къде какъв подкуп да вземат, щото има решение да работят без заплата да речем.

  Няма шики-мики.
 12. 12 Профил на Мавродинов
  Мавродинов
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Ако въпросът е свързан със задължително Велико народно събрание, а ние нямаме свикано такова, какво правим?
  Ами свиква се ВНС и то трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНО да изпълни волята на Суверена, заявена на Референдум! Това показва несъвършенството на Конституцията! Всеки Референдум, одобрил примерно с 75% някакава норма, трябва да предизвиква автоматична приемане на нормата.

 13. 13 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1075 Неутрално

  [quote#7:"stenli1"]Каква е тази глупост??

  Как може да се ограничават въпросите по които може да има референдум[/quote]
  Знам, че си тук за да квичиш, но прочети какво написах по-горе.

  Няма шики-мики.
 14. 14 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3021 Неутрално

  Явно ги е страх, че куклата им на конци - Росен Плевнелиев, ням да може да получи втори мандат и да променя въпросите в референдума по тяхно желание, в последния момент, така че народа да е бита карта, а референдума невалиден. Втората кукла на конци - Слави Трифонов, може и той да не получи президентски мандат.

 15. 15 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2027 Неутрално

  Що за глупост е това да ограничаваш въпросите за референдум, след като достатъчно на брой хора са одобрили провеждането на този референдум. Поредно доказателство, че управляващите не желаят да следват волята на хората, които са ги избрали.

 16. 16 Профил на antiidioti
  antiidioti
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Напънала се планината и родила ....захариевЪ!
  О, майко моя, родино мила,
  защо тъй жално, тъй милно плачеш? - Зъ захариевЪ!

 17. 17 Профил на traveler1
  traveler1
  Рейтинг: 842 Неутрално  [quote#9:"Циклонален вихър"]Референдум би трябвало да може да има за всичко, защото по правилата на демокрацията народът решава.[/quote]

  Е как, нали според тях народи ни е проЗт, и необразован и току виж вземе правилни решения не в полза на управляващите? Кой ще носи отговорност тогава?

  ВѢРНОСТЬ И ПОСТОЯНСТВО
 18. 18 Профил на potrebitel3
  potrebitel3
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Г-жо Захариева, право учила ли сте?
  Депутатите НЕ СА длъжни да приемат всичко от президента, но за референдума ТЕ САМО РЕГИСТРИРАТ СЪГЛАСИЮЕТО СИ (ТЕ СА ДЛЪЖНИ ПО ЗАКОН) -НЯМАТ ИЗБОР!!! Това че е С.Т. не е важно.
  Аз не съм се подписал в подписката на Слави Т., но приемете, че аз - Слави Петров от Ямбол, аз я събрах, това е моята подписка. Депутатите бяха длъжни по закон да я приемат и да гласуват ЗА.

 19. 19 Профил на Дедо Либен
  Дедо Либен
  Рейтинг: 1280 Любопитно

  Референдумът или плебисцитът е вреден за здравето и комфорта на управляващите в България!
  Пръв Перикъл (ок.495 – 429 пр.н.е.), управлявал Атина през втората половина на 5 век пр. н. е. е провел референдум. Стратег, водач на демократичната групировка, Перикъл поема управлението на Атинската държава през 461 пр.н.е. и управлява до 429 пр.н.е. като завършва реформите по демократизацията на полиса.

 20. 20 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  До коментар [#13] от "Олд Шетърхенд":
  Още не си итрезнял от снощно дежурство, я виж ти кога си писал

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  ЗПУГДВМС (чл. 9, ал. 2) уточнява по кои въпроси не може да се провежда
  национален референдум:
   Размерът на данъците, таксите, трудовите и осигурителни плащания и вноски;
   Въпроси от компетентността на Велико Народно събрание;

 22. 22 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 286 Гневно

  "Не бива да се подвеждат хората, смята Захариева - "Ако въпросът е свързан със задължително Велико народно събрание, а ние нямаме свикано такова, какво правим?""

  КАК КАКВО ПРАВИМ ???

  СВИКВАМЕ ВЕЛИКО НАРОДНО СЪБРАНИЕ И ИЗПЪЛНЯВАМЕ ЖЕЛАНИЯТА НА СУВЕРЕНА !!!

  ЗАЩО ВИЕ ИЗМИСЛЕНИТЕ "ПОЛИТИЦИ" СЕ МИСЛИТЕ ЗА ВСЕЗНАЕЩИ И ВСЕМОЖЕЩИ ???

 23. 23 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 708 Любопитно

  След като вчера Цветанов видя в номинация за президентски избори опит за дестабилизация на държавата, днес искат да ни определят може ли и по какви въпроси да се прави референдум.

  Кога ще връщаме чл.1, ще се забраняват останалите политически партии и ще има нов Народен съд?

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 24. 24 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2545 Неутрално

  То и сега в закона пише какво може и какво не може да се пита на референдум, но рошавите сценаристи живеят извън тази досадна материя, а депутатите нямат какво друго да правят освен да пуснат всички малоумия и да гледат сеира на матряла. Любопитно е колко много хора, които уж са за върховенството на закона и за еднаквото му прилагане, сега късат популистки ризи срещу неудобния закон.

  http://www.lex.bg/laws/ldoc/2135636485

 25. 25 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 467 Неутрално

  Низ от очевидни истини, които все пак си остават недостижими за умовете, които не познават понятието "принцип".

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на CAHDOKAH
  CAHDOKAH
  Рейтинг: 395 Неутрално

  Голяма простотия! И това е министър...

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Истината има много врагове, а лъжата-много приятели.
 28. 28 Профил на Desolater
  Desolater
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Ако
  хората
  гласуват
  на
  референдум
  да
  се
  промени
  конституцията,
  тя
  трябва
  да
  се
  промени!

 29. 29 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 679 Неутрално

  До коментар [#9] от "Циклонален вихър":

  Да направим един референдум за отмяна на данъците тогава - народа решавал... Само да ти припомня, че тоя народ от 25 години все едни решения взима.... мани-мани

 30. 30 Профил на ДСиБ
  ДСиБ
  Рейтинг: 707 Неутрално

  Тази калинка е на Роско протежето. Не случайно той като скочи срещу референдума, и тя почна да приглася.

 31. 31 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2545 Весело

  До коментар [#26] от "abdul15":

  Референдум за минимална заплата €2000? Mоже-еее! 👾👾👾

 32. 32 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 286 Гневно

  До коментар [#1] от "Smoke":
  До коментар [#2] от "penchoo":
  До коментар [#3] от "Georgi Yordanov":
  До коментар [#4] от "newgenerations":
  До коментар [#5] от "afanko":
  До коментар [#6] от "potrebitel3":
  До коментар [#7] от "stenli1":
  До коментар [#8] от "niakoi_si":
  До коментар [#9] от "Циклонален вихър":
  До коментар [#10] от "tww09306483":
  До коментар [#12] от "gimi":
  До коментар [#15] от "Modestmouse":
  До коментар [#16] от "antiidioti":
  До коментар [#17] от "traveler1":
  До коментар [#18] от "potrebitel3":
  До коментар [#21] от "Роси":

  НЕ СЛЕДВА ЛИ ДА ЗАПОЧНЕМ ДЕМОКРАТИЧНАТА ПРОЦЕДУРА ЗА ПРЕДСРОЧНИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ И ИЗМЕТЕМ ТАЗИ "ПАПЛАЧ" ОТ ПАРЛАМЕНТА И ИЗПЪЛНИТЕЛНАТА ВЛАСТ ???

 33. 33 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2545 Весело

  До коментар [#28] от "Desolater":

  Правено е вече - 47-а и 71-а. Резултатите - плачевни!

 34. 34 Профил на Юмжагийн 7-балов
  Юмжагийн 7-балов
  Рейтинг: 340 Неутрално

  До коментар [#29] от "niakoi_si":

  Ами тогава изобщо да няма референдуми, след като народът е незрял за важни решения. Да го оставим да си казва мнението по незначителни въпроси, кой да пее на Евровизия, или може ли министърката на правосъдието да носи оранжеви рокли на зелени точки. Цялата работа с референдумите е лицемерна.
  И какво излиза, че не сме зрели за пряка демокрация, а при представителната демокрация , представителите се чудят кому да си продадат гз. за малко или повече пари.

 35. 35 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 2545 Неутрално

  До коментар [#34] от "Циклонален вихър":

  Кой национален референдум в историята досега е довел до друго, освен до идиотски или направо трагични последици. Човек нали се учи да не настъпва мотиката и на връщане?

 36. 36 Профил на За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  Рейтинг: 533 Неутрално

  [quote#4:"newgenerations"]И от тази жена очакваме реформи.... [/quote]

  Da!
  При това подкрепени от ГЕРБавите!
  В коалиция с лъже патриотите!
  За "стабилно европейско развитие".

  Все едно евреи да чакат от национал-солиалистическата партия права и развитие.

  Прост охранител в СИК не било мутра,а професия? От такова КОЙ направи премиер,а пък от БКП - ГЕРБ/БСП/ДпС! Борисов:Вие сте прости и аз съм прост - разбираме се.
 37. 37 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  Не зная какви са "правилните" въпроси за референдуми, но е належащо провеждането на референдум за отпадане на института на Великото народно събрание. Следва свикване на ВНС, то се произнася с едно, единствено решение, за закриване на института на ВНС, като функциите му се поемат от обикновено НС, което приема решения, по въпроси касаещи Конституцията с 2/3 или дори с 3/4 болшинство, без преодоляване на различията с обикновено мнозинство. ВНС се разпуска. Така няма, мине се не мине, всеки да се бърше с необходимостта от провеждане на ВНС.

 38. 38 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4089 Неутрално

  Аз пък си мисля, че референдум се прави по 1 точка (тема). А не върху 5!

 39. 39 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Абе, референдум - добре ... ама защо смятате, че народът е много по-умен от избранниците му ???
  ... Същият този "мъдър" народ си избра един любител на хазарта от Мадрид само защото някога му е бил Цар (?!)
  ... направи кмет на София и два (!!!) пъти Премиер една откровенна мутра и се "кефи" на мисловните му пируети според настроението
  ... направи Президент един господин Никой само защото Мутрата го посочи с пръст в челото.
  ... Та, по-полека с това превъзнасяне на Избирателя.

 40. 40 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1124 Неутрално

  Е нали сме демокрация, по всички въпроси трябва да може референдум. Иначе да си ставаме пак царство и да си внесем цар, че май тогава сме били доста по-добре.

 41. 41 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1111 Весело

  кокал лесно се не пуска! Ако референдум изисква промяна на конституцията, нека бъде "консултативен". А то всъщност и всички референдуми не са със задължителен, а с консултативен характер.

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 42. 42 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  До коментар [#29] от "niakoi_si":
  Ти се притесняваш, че дупетатите ще намалеят до 120?
  Защото политиците се притесняват. И от намаляването на субсидията

 43. 43 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 459 Любопитно

  Усещате ли как един по един падат въпросите, зададени от Шоуто на Слави? Сега ни подковават за следващите.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 44. 44 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2694 Неутрално


  Всички се извиняват с въпроси, които касаят компетенцията на ВНС . Крайно време е да се избере ВНС с точка единствена - разпускане на ВНС !
  А, както пише по-горе колегата, властите правят всичко възможно да ни набутат за референдуми в глуха улица и да гласуваме само за третокласни и безлични въпроси . Истината е, че искат НА ВСЯКА ЦЕНА да запазят статуквото !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 45. 45 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1052 Весело

  До коментар [#35] от "Lemmy":

  А понеже Боко Зеленчука е уникално умен, та сега той решава всичко в БОСТАНа
  Затова сме станали уникална кочина и затова българите бягат през глава оттук

 46. 46 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2046 Любопитно

  [quote#11:"Олд Шетърхенд"]Не можеш да питаш хората по теми, където не са компетентни или има опасност да избият популистки или направо вредни тези. Утре ако има референдум тока да е безплатен или минималната заплата да стане 2000 лева, какъв мислите че ще е отговора?[/quote]
  Ми погледни в Швейцария дали народа е неадекватен и какво точно отговаря на подобни въпроси, въпреки че швейцарците нямат по две висши образования на човек... Примерно, аз лично ще съм против безплатния ток и 2000-те лв заплата. А дори да се гласува утвърдително, съвсем скоро хората ще видят на свой гръб, че дори и със закон, такива глупости не вървят. Първо ще има сривове на ел системата, а после изведнъж ще свършат и парите и тока. Така тока ще е безплатен, ама няма да го има също като работните места с по 2000лв заплата. Следва "стъпване на земята" с научаване на урока по трудния начин.
  За справка, швейцарците не само отсвириха подобни мераци за яки заплати (предложение за фиксирана максимална разлика между най-високата и най-ниската заплата в една фирма 10/1), ами пробваха да приемат общински бюджети с местен референдум и се оказа, че "неразбиращия от икономика и финанси" електорат успя да ограничи разходите с още 8-12% за едни и същи общински блага...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 47. 47 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2046 Любопитно

  [quote#39:"Булаир"]Абе, референдум - добре ... ама защо смятате, че народът е много по-умен от избранниците му ???
  ... Същият този "мъдър" народ си избра един любител на хазарта от Мадрид само защото някога му е бил Цар (?!) [/quote]
  Основната разлика между референдум и политик, е че при референдума гласуваш за точния отговор, и този отговор трябва да се приложи задължително, докато при политика гласуваш за обещания, които политика не е длъжен да изпълни.
  Има и нещо друго, през референдум може да се търси и реална, лична отговорност от политиците. Имали сме и такъв проект за референдум, който искали да питат народа дали да се разследват и съдят определени политици. Да, познахте — политиците направили всичко възможно и провалили референдума в зародиш.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 48. 48 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2694 Неутрално

  До коментар [#11] от "Олд Шетърхенд":

  " ..., но има голяма опасност по-малко депутати, по-лесно да се купуват и продават . "


  Не за първи път чета такава позиция ... Мислиш ли, че по върховете купуват ВСИЧКИТЕ 240 депутата ? Купуват се САМО онези, които налагат волята си на своята парламентарна група ! Редовото депутатче мълчи и гласува така, както иска " лидерът ", иначе за следващите избори ще бъде аут от листите . В този ред на мисли е смешен плач, че по-малко на брои депутати се купуват по-лесно !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 49. 49 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 395 Весело

  До коментар [#31] от "Lemmy":

  Абе и на мен ми е смешно
  Ама в сума ти западни държави вече са построили социализЪма!
  Като ще е гарга да е рошава..

 50. 50 Профил на 001
  001
  Рейтинг: 885 Весело

  Ние сме се запътили към ориента , а не към Европа.

  За пореден път се доказва , че си правят каквото искат и не се съобразяват с народа. Уж големи демократи и в момента в който станат част от властта и започват с глупостите.
  В Швейцария една от най добрите страни се правят референдуми за всичко и се зачита мнението на гражданите.
  Последния пример е дали да има безусловен минимален доход за всеки швейцарец.
  Тук обаче , за всичко се оправдават с не било конституционно , ама трябвало ВНС да се свика.
  Еми ако трябва , ще свикате велико народно събрание , какъв е проблемът

 51. 51 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 395 Любопитно

  До коментар [#47] от "gost22":

  Референдума като цяло е огромна простотия, но и фашизъма не е вариант. Истината е по-средата. Но е нестабилна, затова се лашка хем в едната хем в другата посока. В момента се намираме по средата и ха след малко ще се люшнем в едната посока. Всеки момент..

 52. 52 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 901 Неутрално

  [quote#47:"gost22"]Основната разлика между референдум и политик, е че при референдума гласуваш за точния отговор, и този отговор трябва да се приложи задължително, [/quote]

  До коментар [#47] от "gost22":

  А дали ПОСЛЕДСТВИЯТА от отговора са напълно ясни за отговарящия ???

 53. 53 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 395 Любопитно

  До коментар [#50] от "001":

  Проблема е, че обществото ни не е дорасло за демокрация. Това е проблема.
  Проблема е, че сме приети в "демократичния" свят само и единствено заради географията ни. Заради НИЩО друго.

 54. 54 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2046 Любопитно

  [quote#52:"Булаир"]А дали ПОСЛЕДСТВИЯТА от отговора са напълно ясни за отговарящия ??? [/quote]
  Може да не са му ясни, но със сигурност последиците си ги получава и започва да мисли какво го питат и какво отговаря. Абе като детето и печката — първия път не внимава какво му казват, а после вече слуша и пита...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 55. 55 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Как може министър на правосъдието да ръси такива глупости? Май въпросите на референдума яко ги тревожат.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 56. 56 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 395 Весело

  До коментар [#55] от "koko65bg":

  Тревожат ги ми. Славито направо ги трикна.
  Защото ги вкарва в параграф 22, ако народа каже, че иска 120 депутата, а пък те не свикат ВНС.
  От друга страна ако свикат ВНС, ще се опитат да вкарат лобистки поправки в конституцията, а ако счупят нещо там има голяма вероятност да стане бая патаклама.
  Това е като операция на главния мозък..

 57. 57 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 546 Неутрално

  За всичко може да има референдум, какви са тези ограничения?

 58. 58 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 897 Любопитно

  Понеже тука са се събрали само "конституционалисти", да попитам - къде в Конституцията пише, че с референдум може да се решава всичко ???

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 59. 59 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 901 Неутрално

  [quote#54:"gost22"]Абе като детето и печката — първия път не внимава какво му казват, а после вече слуша и пита...[/quote]

  До коментар [#54] от "gost22":

  ... Нещо като първия мандат на ГЕРБ и втория ???

 60. 60 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 395 Любопитно

  До коментар [#58] от "роджър":

  Тук: https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%94%D0%B5%D0%BC%D0%BE%D0%BA%D1%80%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F

  Правото на самоуправление е демокрация. Това какво пише в нашата конституция няма значение.

  Не защото конституцията няма смисъл, а защото тя е следствие от правото на самоуправление на хората произлизащо от ДЕМОКРАЦИЯТА, а не обратното!
  Т.е. ако хората искат да променят конституцията, то те я променят, а не се съобразяват с това какво пише в нея.

 61. 61 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#39] от "Булаир":

  Абсолютно! Голям рев "суверенааа", ама в същото време тоя суверен все повече се издънва със всеки нови избори.

 62. 62 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  По-скоро Конституционният съд трябва да даде задължителна юдикатура (тълкование) кои теми на референдум са противоконституционни по сега действащата конституция.
  Следващите словоизлияния на госпожа министърката са просто баласт.

  E PLVRIBVS VNVM
 63. 63 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  До коментар [#60] от "abdul15":

  Всичко хубаво, но според сега действащото законодателство в България, Конситуция се променя или от Велико Народно Събрание, или с конституционно мнозинство, а не с референдум.

  E PLVRIBVS VNVM
 64. 64 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#61] от "lechevalier":

  Това се нарича демокрация, независимо дали ти харесва или не.
  Ако не искаш дамокрация - това е друг въпрос.

 65. 65 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 970 Неутрално

  А най добре е да забранят
  референдумите, за да не
  си затормозяват мозъците
  да решават по кои въпроси
  може да да се гласува !!!

 66. 66 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 395 Весело

  До коментар [#62] от "PavelCZ":

  Това нещо като цензура ли трябва да е? Забранени теми за референдум? Какво и по интернет ли ще ги забраним да се обсъждат или?
  Хората си говорят... а понякога дори и действат... по план..

 67. 67 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2046 Любопитно

  До коментар [#59] от "Булаир":

  Продължаваш да объркваш референдум с избор на политик.
  За по-ясно и нагледно:
  -Референдум имаш, когато седиш в ресторанта и посочваш какво ти се яде от менюто, в което е написана и цената за избора ти предварително.
  -Избори на политик е като да кажеш "Гладен съм" и да очакваш някой да те заведе в ресторант по негов избор, по което време си иска, и да ти поръча нещо от менюто по негов избор, а накрая следва да се задоволиш с каквото ти се сервира и да платиш каквото ти се представи като сметка щото "нали това искахте".

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 68. 68 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#64] от "abdul15":

  Демокрация не е просто да пускаш бюлетини, ами и да осъзнаваш последствията от това си действие. В случая не става въпрос за демокрация, а за демагогия: на хората се подхвърлят някакви безсмислици и им се казва, че ей сега я взеха те властта. Е да, ама не. Истинският проблем на България е масовото презрение към закона, което почва още в училище! Обществото трябва да почне да се държи отговорно и да зачита законите, а не да грачи за по-малко депутати.

  Искам просветèн и мислещ народ, а не стадо от скотове, чиято единствена радост е отмъщението.

 69. 69 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 395 Любопитно

  До коментар [#63] от "PavelCZ":

  [quote#63:"PavelCZ"]Всичко хубаво, но според сега действащото законодателство в България, Конситуция се променя или от Велико Народно Събрание, или с конституционно мнозинство, а не с референдум.[/quote]

  Съгласен. Обаче какво правим ако ~700 000 глави искат промяна в конституцията, а има съпротива да се свика ВНС или няма конституционно мнозинство, при положение, че мнозинството в момента е образувано от представители на сравнимо с тази бройка гласоподаватели по статистика? Т.е. броят на подписите искащи референдум е сравним с броя на гласоподавателите, чиито представители в момента образуват мнозинство в парламента.
  Може ли да се пренебрегне това или не?
  Окей "закона каза", "конституцията каза", обаче на практика всичко опира до легитимност и ако на референдума е по-голяма от в парламента е редно парламента да се съобрази и да свика каквото/който трябва. Или бъркам? И се правим, че не сме чули 700 000+ граждани и продължаваме по старо му? До кога? Колко смел трябва да си мислиш, че можеш да заглушаваш стотици хиляди граждани без да се радикализират политически? Колкото Асад? Хм..

 70. 70 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  "" Конституционният съд трябва да се произнесе веднъж завинаги по кои въпроси може и по кои не може да се прави референдум, каза правосъднияп министърът Екатерина Захариева пред БНТ.""-
  Четох до тук и приключих.Няма как с такива представители във власта /като министърката/ да печелиш обществено доверие и избори.За да процъфтяват партии като ГЕРБ най-голяма вина имат такива хора.Демократи/но не съвсем,образовани не съвсем,полупрофесионалисти,полуморални
  с една дума МЕНТЕ.

 71. 71 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 395 Любопитно

  До коментар [#68] от "lechevalier":

  Истината е, че българите не са достойни за демокрация. Истината е, че в България живее мат'рял. Истината е, че България е в ЕС САМО заради географията си, която е изключително ценна за НАТО.
  Това е истината. Останалото е демагогия и надежди на една може би грамотна част от обществото, която е малцинство. Която ако иска да управлява, това няма как да бъде чрез демокрация, точно защото е малцинство.
  Впрочем тя и в момента управлява . Който е малко от малко хитър, той управлява. Управлява, само че недемократично. Управлява като феодал. Защо? Ами защото е:
  - по-умен
  - по-хитър
  - по-силен.
  Това са качества, които се ценят в недемократична среда.

 72. 72 Профил на lechevalier
  lechevalier
  Рейтинг: 467 Неутрално

  До коментар [#34] от "Циклонален вихър":

  Да, така трябва -- народът наистина трябва да се произнася само по маловажни въпроси, защото само те го вълнуват. Самият факт, че говориш за роклите на Захариева (които аз дори не съм забелязал), показва по кои въпроси си компетентен.

 73. 73 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  [quote#58:"роджър"]Понеже тука са се събрали само "конституционалисти", да попитам - къде в Конституцията пише, че с референдум може да се решава всичко ??? [/quote]
  Ако нещата продължават така,скоро ще запишем и това.Напомни ми като дойде времето.

 74. 74 Профил на роджър
  роджър
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#60] от "abdul15":

  Питах за Конституцията, ти ми пращаш википедия и как било в някой древногръцки град-държава ... въпрос на ниво ...

  https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
 75. 75 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  [quote#71:"abdul15"]правлява, само че недемократично. Управлява като феодал. Защо? Ами защото е:
  - по-умен
  - по-хитър
  - по-силен.
  Това са качества, които се ценят в недемократична среда. [/quote]
  Това е типично заблуждение.За пишещ по-форумите е простено.За политиците е ? сложен.Кариерата им понякога завършва с народен съд.Тихия геноцид над народа претърпява метаморфоза във явен и безпощаден над управляващите.Границата е тънка и скоротечна.Като при Вазов-Ден за век.Те политиците го знаят и ги тресе перманентен страх.

 76. 76 Профил на Maradona
  Maradona
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Скъпа госпожо! За абсолютно всичко може да има референдум като резултата от него трябва да се зачита, но явно не ви изнася!Наистина започва да ми се драйфа от политическата класа в тази страна!

 77. 77 Профил на dinkost
  dinkost
  Рейтинг: 450 Любопитно

  Референ - дум - дум - дум!

 78. 78 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  До коментар [#66] от "abdul15":

  Не е цензура. Във Франция например недопустим въпрос на референдум е за държавната форма - република или монархия. Въведено е от Третата Република през 1871 след сътресенията през XIX век - за да не може властта "законно"да се узурпира - 1804 Наполеон Бонапарт, Пръв Консул на Републиката сам се провъзгласява за император (Наполеон I). Племеникът му, принц Луи Наполеон Бонапарт, е избран за президент през 1853, но сам се провъзгласява за император една година по-късно (Наполеон III). И в двата случая Националното Събраниие гласува промените, с което дава законна рамка на превратите.

  Та всяка държава има някакъв исторически опит, според който определени теми не са достъпни за референдум, нито за обикновено гласуване в Парламента. Дори в Швейцария е така.

  E PLVRIBVS VNVM
 79. 79 Профил на Булаир
  Булаир
  Рейтинг: 901 Неутрално

  [quote#67:"gost22"], в което е написана и цената за избора ти предварително. [/quote]

  До коментар [#67] от "gost22":

  ... Цената въобще отсъства - поръчващият само ПРЕДПОЛАГА каква ще бъде.
  ... Да речем, че суверенът реши, че трябва да си избира началника на РПУ-то, защото така било в Америка и филмите доказват коколко добро нещо е това. Той, Суверенът, само предполага, че цената е като във филмите ... а резултатът у нашенско вече го знаем - бат Сали и Пеевски депутати, Бареков в Брюксел, Ковачки с депутати ...

 80. 80 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  [quote#55:"koko65bg"]Как може министър на правосъдието да ръси такива глупости? Май въпросите на референдума яко ги тревожат. [/quote]
  То ако беше министър от друга партия иди-доде!От друга
  страна тя е министър на Б.Б!Селекцията знаем как и къде я прави.

 81. 81 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 395 Весело

  До коментар [#74] от "роджър":

  Хах, точно за това иде реч.
  Искам ти да ми обясниш как управляваш държава с 1.5 милиона граждански гласове от 6.8 милиона, над 1.5 милиона гласа за опозиция и 700 000 (от които най-вероятно голяма част са от управляващото мнозинство) "ЗА" референдум за НЕконституционни въпроси, за които се изисква ВНС в среда на политическа криза, популизъм и криза на легитимност???

  Какво правим ако в конституцията има грешка? Защитаваме я с оръжие в името на стабилността?
  Ха-Ха-Ха.

 82. 82 Профил на foreverman77
  foreverman77
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Абе, ние ако ви питаме вас, за нищо не трябва да има референдуми.

 83. 83 Профил на antoni
  antoni
  Рейтинг: 342 Неутрално

  ЕКАТЕРИНА Е ХУБАВА И УМНА,ТРИКОВЕТЕ НА КОМУНИСТИТЕ ОКОЛО ТРИФОНОВ НЯМА ДА МИНАТ.
  НЕ МИ СЕ МИСЛИ ЧЕ ВСИЧКИ ФОРУМЦИ СА НА МОНИКА СТАНИШЕВА ОТ ЕКИПА

  ТАКА В КУП ЗАДАДЕНИТЕ ВЪПРОСИ В РЕФЕРНДУМА НА ТРИФОНОВ ЩЕ БЪДАТ ОТХВЪРЛЕНИ ВСИЧКИ,ТОВА Е ЦЕЛТА НА ОТРЕПКИТЕ ОКОЛО ТРИФОНОВ,ДА ОТБАДНЕ НАЙ ВАЖНИЯТ ВЪПРОС ,А ИМЕННО ЕЛЕКТРОННОТО ГЛАСУВАНЕ
  АКО ОБАЧЕ КС РЕШИ ЧЕ САМО ЗА 120 ДЕПУТАТИ НЕ МОЖЕ ЧРЕЗ РЕФЕРЕНДУМ,ТО ЕЛЕКТРОННОТО ОСТАВА,НО ТОВА НЕ Е НОЖ А ГИЛОТИНА ЗА БСП,ЧРЕЗ ЕЛЕКТРННОТО ГЛАСУВАНЕ ОТИВАТ НА КИНО ОТ 6 ДО 5
  ЕКАТЕРИНА ,НАСТОЯВАЙ ЗА ЕЛЕКТРОННТО ГЛАСУВАНЕ ЧРЕЗ ЕГН, ЧРЕЗ ЕГН СИ КУПУВАМ КЪЩА ,КОЛА И СЕ ЖЕНЯ И НЕ МЕ Е СТРАХ ОТ МАНИПУЛАЦИИ ,А КАМО ЛИ ЗА ЕДИН ГЛАС НЯКОЙ ЩЕ СЕ ЗАНИМАВА ДА ГО МАНИПУЛИРА
  ЩЕ СЕ ПРЕВЪРНЕШ В ЕКАТЕРИНА БЪЛГАРСКА -ДЕИСТВАЙ СМЕЛО

 84. 84 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 395 Любопитно

  До коментар [#78] от "PavelCZ":

  Аз съм сългасен с теб. И в България има забранени теми (напр. бюджетни теми да се решават на референдум).

  За мен целият проблем се състои в това, че България на практика не е готова за демокрация. Тук работата е изнасилена, само и само за да може НАТО да придобие военно влияние над европейската морска граница към Русия. Нищо друго.
  Грамотното население в България е малцинство.
  Затова се получава конфликт - хем искаме демокрация, хем като гласуваме избираме идиоти.
  Сляпо търсим решение в чужбински гласове от вън, но това също не е демократично решение.
  Няма как демократично да управлява грамотното малцинство. Това е нонсенс.

 85. 85 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  [quote#79:"Булаир"]ената въобще отсъства - поръчващият само ПРЕДПОЛАГА каква ще бъде. [/quote]
  В един прекрасен ден ти съобщават,че си собственик на ресторанта.И дължиш ...............................млрд.Налагат ти запор на мижавата пенсия,заплата и т,н.

 86. 86 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2071 Весело

  [quote#60:"abdul15"]Т.е. ако хората искат да променят конституцията, то те я променят, а не се съобразяват с това какво пише в нея. [/quote]

  До като са комунисти на власт, статуквото(status kuo), е "непробиваемо"
  Питай същите тези, които се позовават на тази, сегашната, Конституция, кой и кога я промени, и защо.
  Ще ми е интересен отговорът.

 87. 87 Профил на Цецо
  Цецо
  Рейтинг: 1539 Неутрално

  Ба си и въпросите. Всичко което е от компетенцията на народно събрание може да се реши на референдум. И айде да се свика едно велико народно събрание, което да изтрие това недоразумение от конституцията. Ба си и проблема.
  Все пак властта принадлежи на народа и произлиза от него. И да. За въпроси от компетенцията на изпълнителната власт не може да има референдум. Т.е. за някоои бюджетни въпроси не става. Ама ако е принципен, например да се фиксира таван на дефицит или на държавен дълг, може.

  Covid live matter. Stop the genocide.
 88. 88 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2046 Неутрално

  [quote#51:"abdul15"]Референдума като цяло е огромна простотия, но и фашизъма не е вариант.[/quote]
  Варианта е баланс. Точно както вървим с два крака, а не само с ляв или само с десен, така и с политиката, и с икономиката, и със социалното подпомагане... Примерно, първия референдум в Швейцария е бил точно по икономически въпрос и съм сигурен, че само няколко човека са можели да преброят белите и черните камъчета, защото мнозинството е било неграмотно, обаче днес имат швейцарски стандарт, и не гласуват глупости от рода "безплатен ток и 2000лв минимална заплата"... Въпрос на опит, а опит се трупа лично, а не като някой друг да решава вместо тебе. И точно там ще е баланса.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 89. 89 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  [quote#39:"Булаир"]направи кмет на София и два (!!!) пъти Премиер една откровенна мутра и се "кефи" на мисловните му пируети според настроението
  ... направи Президент един господин Никой само защото Мутрата го посочи с пръст в [/quote]
  Аз вече не мога да намеря човек да се застъпи за Тия.Освен тези на хранилката.Като им дръпнат копанката Б.Б остава с О електорат.Сега купуват и промиват мозъци,но реално са О.Царят е гол.И ТОЙ го знае.
  Озърта се за нови дрехи.Дано ги намери щото край него са се
  натопорчили.

 90. 90 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  [quote#61:"lechevalier"]Абсолютно! Голям рев "суверенааа", ама в същото време тоя суверен все повече се издънва със всеки нови избори. [/quote]

  С всеки нови избори се издънват крепителите на статуквото, баджанак!
  Но така е, щом, "отвратените мълчат, говорят отвратителните"
  Суверена е в правото си да казва на глас, какво мисли!
  Но докато гражданите спят дълбок сън, под неспирния лай на каракачанките, сънувайки "стабилност", вълците изядоха стадото.

 91. 91 Профил на tromokrat
  tromokrat
  Рейтинг: 395 Неутрално

  И аз смятам, че трябва да се излезе с решение кои въпроси могат да се гласуват. Например тези от данъчната политика трябва да са абсолютно забранени. За пример ще дам референдума в Гърция от миналата година - Искате ли да увеличим данъците за да платим това, което изядохме? /горе долу въпросът/ и отговорът разбира се беше -НЕ!

  Що се отнася до ВНС, като цяло съм съгласен да отпадне, но замислете се за нещо. Бихте ли се съгласили сегашните партии - гроб, евротолерастите, комунягите, турците и прочее други ентусиасти сами да могат да променят всеки аспект на конституцията? Потрепвам като си мисля колко по-зле може да стане ако им оставим тази власт.

  Gott mit uns! Meine Ehre heißt Treue! Православие или смърт!
 92. 92 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  [quote#87:"Цецо"]Все пак властта принадлежи на народа и произлиза от него. И да. За въпроси от компетенцията на изпълнителната власт не може да има референдум. Т.е. за някоои бюджетни въпроси не става. Ама ако е принципен, например да се фиксира таван на дефицит или на държавен дълг, може. [/quote]

  Съгласен съм!

 93. 93 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2071 Весело

  [quote#89:"jelev_jelqzko"]Царят е гол.И ТОЙ го знае.
  Озърта се за нови дрехи.Дано ги намери щото край него са се натопорчили. [/quote]

  Вожда е мъжага, ще се жертва в името на стабилността!

 94. 94 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 395 Любопитно

  До коментар [#88] от "gost22":

  "Въпрос на опит"
  Мхм, точно така! Това е еволюция. Само, че от това швейцарското сме на разстояние от няколко десетилетия развитие (поне още 1 поколение).

  btw, швейцарското също си има своите недостатъци. Нещо повече! Нашето има своите преимущества! При нас например исторически са се случили нещата по друг начин и тук силна държава няма как вирее. Това може би звучи като голяма корупция, но всъщност най-големият репресивен орган е държавата и това, че тук обществото няма да допусне силна държава за мен е добро, въпреки недостатъците като корупция и т.н.

 95. 95 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 679 Неутрално

  До коментар [#34] от "Циклонален вихър":

  Ами последния абзац от тезата ти е много верен. Или поне отразява на 100% мойто мнение.

 96. 96 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 395 Весело

  До коментар [#86] от "batzdravo":

  [quote#86:"batzdravo"]Питай същите тези, които се позовават на тази, сегашната, Конституция, кой и кога я промени, и защо.
  Ще ми е интересен отговорът.[/quote]

  Хахах, виж сега. Няма да изпадам в комунист-антикомунист тематика, само ще ти кажа, че в демокрация на незрял народ, комуниста бива доброволно избиран.
  Нещо повече! Хитлер също е избран демократично!

  Естествено и напълно нормално е силният на деня да определя дневния ред. Така е на всякъде по света. Причините са биологически и исторически.

 97. 97 Профил на jelev_jelqzko
  jelev_jelqzko
  Рейтинг: 1059 Неутрално

  До коментар [#32] от "ЧИЧО ПЕШО":

  Не!
  1.Защото имат външна протекция.Но и там ги тресат проблеми.Та в някой момент ще отпадне протекцията.
  2.Защото е същото като 1990г.Със слепия антикомунизъм докарахме на власт най-отявлените престъпници в БКП.Няма как да се промени нещо ако нямаш читав зародиш с
  който да го заместиш.
  3.Царят за чипа беше прав.Вече го правим.Сменяме чипа и скоро ще приключим.Да му мислят тогава.

 98. 98 Профил на Прокопи педераст
  Прокопи педераст
  Рейтинг: 395 Весело

  До коментар [#91] от "tromokrat":

  [quote#91:"tromokrat"]И аз смятам, че трябва да се излезе с решение кои въпроси могат да се гласуват. Например тези от данъчната политика трябва да са абсолютно забранени.[/quote]

  Те и в момента са.
  Проблем обаче става, когато попиташ народа дали така иска или не. Уж закона е гласуван от мнозинството, а всъщност се оказва, че ако го питаш директно не иска съвсем така да е, ами малко по иначе.

  Ами така става, времето минава.. закона остарява.. политиците ни са корумпирани, а плебс-а нагаждачески си мени мнението като не му отърва и се върти като фурнаджийска лопата.. Върти се и накрая му увира главата и започва да се държи адекватно..
  Ама дотогава (да не се повтарям) минават десетилетия и поколения.

  България в момента е недемократична република, с грамотно малцинство.
  Най-големият въпрос е как да се управлява демократично от грамотното "честно", а не от грамотното "хитро" МАЛЦИНСТВО..

 99. 99 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  До коментар [#84] от "abdul15":

  Никой народ не се е прзкнал "съзрял". Трябва целенасочено възпитание към демократично мислене и ценности. Но това не е довод да се изоставят демократичните процедури - и на тях трябва да се привиква.
  Това е била основната линия на неразбирателство и спорове между Хр. Ботев и Л. Каравелов - Ботев искал революция веднага, Каравелов - след няколко десетилетия образоване и повдигане на духа, а ен на ентусиазма на българина. Резултатите ги живеем до днес.

  E PLVRIBVS VNVM
 100. 100 Профил на niakoi_si
  niakoi_si
  Рейтинг: 679 Неутрално

  До коментар [#42] от "stenli1":

  Честно ли? Чистата аритметика показва, че намаляването им наполовина няма да доведе до нищо съществено от фискална гледна точка. Но нямам нищо против да станат и 12 броя.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK