Пловдив - европейската столица, която иска да забрани забулването

Една от основните улици в квартал Столипиново

© Анелия Николова

Една от основните улици в квартал СтолипиновоЧетвъртък следобед в "Столипиново" изглежда като час пик на някой голям град. По основните улици кипи живот и има постоянно движение на хора. Сергиии, малки магазини за дрехи и храни, и бръснарници посрещат клиенти.


Рангел ни развежда, за да покаже нагледно, че в ромския квартал, наброяващ близо 20 хиляди души, няма бурки. Пловдив беше един от градовете, обхванат от "бурка треската". Всъщност бурка е некоректно да се употребява, защото това е облекло, с което се покрива изцяло лицето на жената, дори очите. Такива жени в България не се срещат.


Общинският съветник от ВМРО Александър Сиди подобно на други свои колеги от страната внесе предложение за забрана за носене на облекло, покриващо изцяло или отчасти лицето. Предложението му ще бъде разгледано от общинския съвет във вторник, 17 май.
Столипиново в четвъртък следобед е като в час пик.

© Анелия Николова

Столипиново в четвъртък следобед е като в час пик.


За разлика от други градове (Харманли, Стара Загора или Пазарджик) предложението в Пловдив е доста по-широко формулирано.


Предлага се забрана за "носенето на облекло и аксесоари, покриващи лицето, както и всички други видове религиозно облекло и символи, които са в разрез с морала и традициите на религиозните общности в България".


"На коя религиозна общност? Примерно християнската общност не приема да се ходи с фесове, възприема, че е символ, който е свързан с исляма. Обратното, при нас, ние не че не приемаме, аз мога да кажа, че ислямът е доста толерантен като религия и никога не съм чувал досега някой мюсюлманин да е излязъл да каже, че има нещо против свещеникът да се разхожда с кръста отпред по улиците.


Тук точно това нагнетяват. Нито едната, нито другата религия може да ползва нещо, което е символ на тази религия и да го показва пред обществото",


коментира Кемал Тинев, зам.-председателят на "Народна партия "Свобода и достойнство", който отговаря за пловдивския регион. За него предложенията са комични и заявява, че ако бъдат приети, ще бъдат обжалвани.
Обяснението му - "всичко е политика".


Кемал Тинев, зам.-председателят на "Народна партия "Свобода и достойнство", който отговаря за Пловдивския регион

© Анелия Николова

Кемал Тинев, зам.-председателят на "Народна партия "Свобода и достойнство", който отговаря за Пловдивския регион


"Ние като държава имаме конституция, имаме и закони, които казват, че нито жена, нито мъж може да отиде някъде със закрито лице. Личните документи не можем да си ги направим с нещо върху лицата ни. Защо трябва да се приемат закони, които всъщност ги има в държавата? Де факто тук не се зачитат законите на национално ниво, ами ще си прокарваме някакви местни закони, за да си правим политически дивиденти. Ако някой си мисли, че това е направено с цел българските граждани да се чувстват по-добре, излизайки в обществото, нека не се заблуждава. Това е направено с цел политика", коментира Тинев.


Срещу предложенията се обяви общинският съветник от Реформаторския блок. Цитирана от dariknews.bg, Пепа Деведжиева казва, че е абсурдно да се приема подобна забрана на местно ниво, преди да има окончателно приет законопроект от Народното събрание. Такъв беше внесен от Патриотичния фронт и гласуван миналата седмица на първо четене в регионалната комисия.


Срещу предложението са се обявили граждани и представители на евангелските църкви, които са се обединили в подписка. Според тях


предложенията са незаконосъобразни и противоречат на Европейската конвенция за правата на човека, на българската конституция и на Закона за вероизповеданията.


"Слизам в Германия от самолета, гледам индиец, християнин, мюсюлманин. Като видиш човека, и го определяш каква е религия. Аз се разбирам с всеки, но от каква гледна точка хората гледат на нещата не знам. Напоследък са много нервни хората нещо. Изобщо не знам, безработицата, хората се нервират", казва Найден Белялов. Живял няколко години в чужбина, той се е върнал заради болест на жена му. Работил е като барман, сервитьор - в Англия, Холандия и на други места. Казва, че положението в квартала не се е променило за времето, в което е отсъствал.


Един от месчитите в Пловдив, Столипиново

© Анелия Николова

Един от месчитите в Пловдив, Столипиново


"Ако забранят бурките - нямам думи. Не знам как да се изкажа просто. Не знам откъде тръгна", казва Белялов, който стои пред един от няколкото месчита в квартала. Казва, че в Пазарджик, където има жени, които носят никаби - облекло, което покрива лицето, но оставя очите открити, просто хората така са си наумили да живеят. "Това е начин за живот, но не са опасни. Целият свят знае какво е мюсюлманин, какво е евреинът. Набожен човек не може да върши злини. Това са хора, които използват религията. Крият се. Както някой депутат се крие от депутатските си дела, така и някои използват исляма, може и да не е само исляма, и те вършат много.


"Няма напрежение, няма бурка. Ставаме европейска столица на културата. Ще идват туристи, които ще идват с бурки. Не можеш да им кажеш на тях - ще имаш глоба",


коментира Айри Мурад, общински съветник от НСПД в Пловдив. Той смята, че се създава излишно напрежение с подобно предложение, което няма да засегне никого в Пловдив, защото там няма хора, които носят бурки.

Предлагаме ви още: следете на живо дебатите в Народното събрание за правителството "Денков - Габриел"

Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK