Учени към Борисов: Спрете намесата на Турция във вътрешните работи на България

Учени към Борисов: Спрете намесата на Турция във вътрешните работи на България

© Юлия ЛазароваСедем български учени изпратиха писмо, тиражирано от ВМРО, до министър-председателя Бойко Борисов и председателя на парламента Цецка Цачева, в което настояват българското правителство да предприеме необходимите мерки, за да не се допуска намесата на Турция във вътрешнополитическия живот на България.


В писмото, озаглавено "Мислете за България!", акад. Константин Косев, акад. Георги Марков, акад. Васил Гюзелев, проф. Иван Маразов, чл.кор. Васил Проданов, проф. Васил Николов, проф. Чавдар Добрев настояват институциите "да се загрижат най-сетне за фундаменталните национални интереси и за националната сигурност, за което всъщност народът ги е избрал".


За ветото на президента Росен Плевнелиев на текстове от новия избирателен кодекс учените смятат, че "малобройна, но шумна група протестъри вдига врява до Бога, че се нарушавали човешките права на българските турци, изселили се в Република Турция".
От ВМРО "изцяло споделят опасенията и констатациите в него и призовават българските институции да се съобразят със сериозните опасение, описани в документа", пишат от партията.


Ето и пълният текст на писмото:


Уважаема госпожо Цачева,
Уважаеми господин Борисов,


Сериозно сме обезпокоени от засилващите се опити на редица официални институции и политически личности в Република Турция да се месят открито и необезпокоявани във вътрешните работи на нашето Отечество. Както вие добре знаете, тези опити за груба намеса стават по няколко пътища – дипломатически, икономически и пр. начини.


За всички са видни опитите на турския Дианет да ръководи делата на българската мюсюлманска общност, както и да се намесва пряко във вътрешнополитическия живот на България.


Турският посланик в Република България се държи като генерал губернатор, външното министерство на България загадъчно мълчи, а външният министър коментира всякакви други казуси, но не и действията на турските дипломати.


През последните дни пред очите на официалните български институции се извършва покупката на двете най-големи български болници – Токуда и Сити клиник, от една известна турска корпорация.


За никого не е тайна стратегията на турската дипломация да реализира т.нар. "Стратегическа дълбочина" – т.е. да наложи политическото си влияние върху държавите, чиито територии са били част от някогашната османска империя. Политиката на Република Турция по отношение на конфликта в Сирия е показателна в това отношение.


В същото време около промените в новия избирателен кодекс малобройна, но шумна група протестъри вдига врява до Бога, че се нарушавали човешките права на българските турци, изселили се в Република Турция.


Няма ли българските официални институции да се загрижат най-сетне за фундаменталните национални интереси и за националната сигурност, за което всъщност народът ги е избрал? И докога ще злоупотребяват с нашето търпение.


Обръщаме се към вас като министър-председател на Република България и председател на Народното събрание и разчитаме на вашата категорична и недвусмислена реакция, за да не се допуска и в бъдеще пряката намеса на Република Турция във вътрешнополитическия живот на България.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK