Зорница Русинова е избрана за министър на труда и социалната политика

Зорница Русинова полага клетва.

© Георги Кожухаров

Зорница Русинова полага клетва.Със 135 гласа "за", 68 "против" и 8 "въздържал се" Зорница Русинова беше избрана от парламента за социален министър. Дебатите продължиха близо два часа и преминаха основно в остри изказвания на депутати от БСП към АБВ, от чиято квота беше вицепремиер и министър Ивайло Калфин, подал оставка след решение на партията му да се оттегли от властта.


Досега Русинова беше зам.-министър в същото ведомство. Тя беше представена в Народното събрание от вицепремиера Томислав Дончев, защото премиерът Бойко Борисов е на посещение в Узбекистан.


"Няма да подкрепим", започна изказването си от трибуната лидерът на БСП Корнелия Нинова и добави, че ще остави това да направят тези, които за една нощ станали от управляващи опозиция. Според нея промяната в правителството нямало да доведе до нищо, защото щяла да се продължи досегашната политика на правителството в тази сфера. А тя била - спиране на социалните плащания и замразяване на доходите. По думите на Нинова няма реална пенсионна реформа, а дори в момента с поправките в Кодекса за социалното осигуряване се подготвя събиране в един пул на парите по индивидуалните партиди за пенсии.
Мариана Тодорова от АБВ заяви, че за разлика от БСП, тя нямало да използва и грам популизъм. "Нека да видим какво направи Калфин - осъществи първата истинска реформа в това правителство и то в пълен консенсус", заяви тя, имайки пенсионната реформа. След това изброи всички закони, приети по инициатива на Калфин. "Тази личност намира съгласие. Колеги отляво, дерзайте, летвата е вдигната високо."


Хасан Адемов от ДПС обяви, че и неговата партия няма да подкрепи Русинова. "Правителството е силно зависимо от желанията и капризите на коалиционните партньори", каза той и добави, че пожелава успех на Русинова.


Ивайло Калфин също взе думата, за да съобщи, че няма да прави отчет сега, но в дебатите не чул "думичките труд, доходи, права на работещите и това, което се е случило". Според него за 2015 г. у нас най-бързо са нараснали доходите от труд и най-бързо е намаляла безработицата. "Очевидно, че всички ние сме постигнали резултати. Поне можем да си кажем какво сме направили за държавата. Ние направихме много важни промени в сегашното законодателство", добави той.


Последва изказване на Драгомир Стойнев от БСП на висок тон, че партията му веднъж спряла пенсионната реформа, щяла да го направи и втори път. Председателят на парламента Цецка Цачева (ГЕРБ) му спря микрофона с аргумента, че е поискал лично обяснение, а не изказване.


След това по негово желание Калфин беше освободен и като депутат, защото след гласуването на оставката му той можеше да се върне в парламента като народен представител.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK