След дебати съдебният съвет одобри двама заместници за градския съд

Калоян Топалов встъпи в длъжност преди близо година.

© Анелия Николова

Калоян Топалов встъпи в длъжност преди близо година.Близо три часа бяха необходими на съдийската колега на Висшия съдебен съвет (ВСС), за да одобри предложените от председателя на Софийския градски съд Калоян Топалов двама негови заместници. Разглеждането на предложението беше отлагано, защото членовете на колегията искаха да разберат защо Топалов предлага гражданското и търговското отделение в съда да се ръководят от външни за Софийския градски съд хора. Номинираните от Топалов съдии - Биляна Балинова и Радостина Данаилова, са от Софийския районен съд.


Топалов застана пред колегията, за да аргументира решението си. Двете съдийки са командировани от районния съд, но са класирани в конкурса за съдии в СГС и досега бяха изпълняващи длъжността заместници. Според Топалов никой от тези, на които е предложил в СГС не се съгласили да се натоварят с административни функции.


"Да, направих всичко възможно този съд да бъде управляван от хора отвътре. И то хора отвътре, на които аз да имам доверие. Защото колективната безотговорност не е решение на проблемите на огромните съдилища, които са 2-3 в тази страна", заяви Топалов и уточни в отговор на въпрос, че е предлагал на общо седем души от двете отделения.
По думите му двете съдийки от СРС са свършили огромна по обем работа, за да нормализират ситуацията в отделенията. И това въпреки "мръсната медийна кампания" срещу ръководството на съда и "балона", надут в социалните мрежи от "четирима-петима" съдии, членове на един от съдийските съюзи, обясни Топалов. По думите му съдиите от СГС вероятно отказвали да се натоварят с административна отговорност заради "фактическата непривлекателност" на поста зам.-председател. Която изисквала да се излезе от зоната на комфорт.


Във втория пакет с промени в Закона за съдебната власт, който предстои да бъде разгледан от парламента, е предвидено забрана зампредседателски постове да се заемат от хора, идващи от по-ниска инстанция. Затова според някои членове на съвета не е добре да се правят промени в навечерието на нещо, което ще ги забрани.


Най-остро Топалов беше атакуван от представляващия съвета Димитър Узунов, който на моменти откровено се заяждаше с председателя на Софийския градски съд. У Узунов възникнаха въпроси - първо той цитира номера на дела на двете съдийки, които не били приключени в срок, и затова той поиска отлагане на точката. За това той цитира справка. На това реагираха други членове на съвета, които възразиха, че това не е част от дебата и не може да бъде. И уточниха, че досега дори при избор на административни ръководител не се е изисквала подобна справка, и предположиха, че Узунов е можел да предостави тази информация на комисията по предложенията и атестирането, която е вносител на предложението на Топалов.


На следващо място Узунов предложи изборът да бъде отложен, докато бъдат приети промените в закона за съдебната власт. На това реагира Галя Карагьозова: "Буди удивление призивът изборът ни да се съобразява с бъдещи изменения в ЗСВ. Кое налага отлагане, като вече веднъж беше отложен? За да препятстваме по-нататъшната работа на тези две отделения ли? Започвам да подозирам, че има такава причина. СГС беше най-проблемният съд, защо така яростно се съпротивляваме за попълване на неговия екип. Правят се опити за внушения, че едни членове на съвета са вземали становище, че не може да се избира заместник от по-ниски инстанции. Това много прилича на опорните точки в една програмна статия в един днешен ежедневник. Винаги сме призовавали за едно и също нещо – да има ясни мотиви защо се предлага един, защо се сменя друг без ясна оценка."


В крайна сметка членовете на съвета приеха, че може да се допусне изключение заради екстремната ситуация, в която се е намирал СГС и заради важността му. Двете заместнички бяха избрани, като за Балинова имаше 8 гласа "за" и 5 "против" (Узунов, Галя Георгиева, Мария Кузманова, Светла Петкова и Даниела Костова). А Данаилова бе назначена с 9 гласа "за" и 4 "против" (Узунов, Георгиева, Петкова и Костова).

Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 918 Неутрално

  Напълно в духа на статията щеше да е един завършек "Ура, прогресивните сили победиха" ..........

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 2. 2 Профил на nessarox
  nessarox
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Узунов-спира ти се кранчето,мой човек.
  Не се напъвай-нищо няма вечно

  Всички сме в кочината , но някои гледат към звездите :)
 3. 3 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  Интересно, изглежда, че съдийското лоби на цаЦАРа се пропуква.
  Сега лай**нокафявите „медии” и техните аватари във форума ще включат лай**мета на най-високи обороти.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 4. 4 Профил на Das Territorium
  Das Territorium
  Рейтинг: 1373 Неутрално

  Още по-интересно става: мутромилиционерите на Баце също не се кефят на ситуацията в която цаЦАРа губи влиянието си върху съдийската колегия. Защо, ве, старшинки? #КОЙ ви спуска опорките, м.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  A lie can run round the world before the truth has got its boots on. Terry Pratchett
 5. 5 Профил на jve
  jve
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Има много принципни въпроси тук, но те са нерешими от този точно ВСС. Ако няма /което не вярвам/ поне двама съдии от СГС, които да искат да станат зам-ове, кой е виновен за това? Най вече е ВСС. Ако в много окръжни и апелативни съдилища и прокуратури са назначени замове от по-долустоящите такива, без да ходят на конкурс, това е направено от ВСС. Така и във ВКС зам. беше назначен пък директно от СРС.
  Смрад, смрад, смрад

 6. 6 Профил на Bulgerman
  Bulgerman
  Рейтинг: 541 Неутрално

  Мафията се гърчи, но губи. Бб ще не ще, ще схване смисъла на съдебната реформа лично...

  XXI век е! Електронно Правителство и Гласуване.
 7. 7 Профил на rdf16318709
  rdf16318709
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Щом Узунов е гласувал против, може и да се окаже добър изборът им.

  Публикувано през m.dnevnik.bg

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK