След дебати съдебният съвет одобри двама заместници за градския съд

Калоян Топалов встъпи в длъжност преди близо година.

© Анелия Николова

Калоян Топалов встъпи в длъжност преди близо година.Близо три часа бяха необходими на съдийската колега на Висшия съдебен съвет (ВСС), за да одобри предложените от председателя на Софийския градски съд Калоян Топалов двама негови заместници. Разглеждането на предложението беше отлагано, защото членовете на колегията искаха да разберат защо Топалов предлага гражданското и търговското отделение в съда да се ръководят от външни за Софийския градски съд хора. Номинираните от Топалов съдии - Биляна Балинова и Радостина Данаилова, са от Софийския районен съд.


Топалов застана пред колегията, за да аргументира решението си. Двете съдийки са командировани от районния съд, но са класирани в конкурса за съдии в СГС и досега бяха изпълняващи длъжността заместници. Според Топалов никой от тези, на които е предложил в СГС не се съгласили да се натоварят с административни функции.


"Да, направих всичко възможно този съд да бъде управляван от хора отвътре. И то хора отвътре, на които аз да имам доверие. Защото колективната безотговорност не е решение на проблемите на огромните съдилища, които са 2-3 в тази страна", заяви Топалов и уточни в отговор на въпрос, че е предлагал на общо седем души от двете отделения.
По думите му двете съдийки от СРС са свършили огромна по обем работа, за да нормализират ситуацията в отделенията. И това въпреки "мръсната медийна кампания" срещу ръководството на съда и "балона", надут в социалните мрежи от "четирима-петима" съдии, членове на един от съдийските съюзи, обясни Топалов. По думите му съдиите от СГС вероятно отказвали да се натоварят с административна отговорност заради "фактическата непривлекателност" на поста зам.-председател. Която изисквала да се излезе от зоната на комфорт.


Във втория пакет с промени в Закона за съдебната власт, който предстои да бъде разгледан от парламента, е предвидено забрана зампредседателски постове да се заемат от хора, идващи от по-ниска инстанция. Затова според някои членове на съвета не е добре да се правят промени в навечерието на нещо, което ще ги забрани.


Най-остро Топалов беше атакуван от представляващия съвета Димитър Узунов, който на моменти откровено се заяждаше с председателя на Софийския градски съд. У Узунов възникнаха въпроси - първо той цитира номера на дела на двете съдийки, които не били приключени в срок, и затова той поиска отлагане на точката. За това той цитира справка. На това реагираха други членове на съвета, които възразиха, че това не е част от дебата и не може да бъде. И уточниха, че досега дори при избор на административни ръководител не се е изисквала подобна справка, и предположиха, че Узунов е можел да предостави тази информация на комисията по предложенията и атестирането, която е вносител на предложението на Топалов.


На следващо място Узунов предложи изборът да бъде отложен, докато бъдат приети промените в закона за съдебната власт. На това реагира Галя Карагьозова: "Буди удивление призивът изборът ни да се съобразява с бъдещи изменения в ЗСВ. Кое налага отлагане, като вече веднъж беше отложен? За да препятстваме по-нататъшната работа на тези две отделения ли? Започвам да подозирам, че има такава причина. СГС беше най-проблемният съд, защо така яростно се съпротивляваме за попълване на неговия екип. Правят се опити за внушения, че едни членове на съвета са вземали становище, че не може да се избира заместник от по-ниски инстанции. Това много прилича на опорните точки в една програмна статия в един днешен ежедневник. Винаги сме призовавали за едно и също нещо – да има ясни мотиви защо се предлага един, защо се сменя друг без ясна оценка."


В крайна сметка членовете на съвета приеха, че може да се допусне изключение заради екстремната ситуация, в която се е намирал СГС и заради важността му. Двете заместнички бяха избрани, като за Балинова имаше 8 гласа "за" и 5 "против" (Узунов, Галя Георгиева, Мария Кузманова, Светла Петкова и Даниела Костова). А Данаилова бе назначена с 9 гласа "за" и 4 "против" (Узунов, Георгиева, Петкова и Костова).

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK