Реакциите за намерението Плевнелиев да сезира Конституционния съд: Кух ход и разрив в отношенията му с ГЕРБ

Реакциите за намерението Плевнелиев да сезира Конституционния съд: Кух ход и разрив в отношенията му с ГЕРБ

© Юлия ЛазароваНачало на президентската кампания, разрив в отношенията между ГЕРБ и президента Росен Плевнелиев и кух ход. Така депутати коментираха преодоляното от парламента вето на държавния глава върху Изборния кодекс и намерението му да сезира Конституционния съд.


Надявам се юристите от президентството да изчакат със сезирането на Конституционния съд до приемането на новите промени в Изборния кодекс, иначе ще се получи един кух ход, коментира председателят на правната комисия Данаил Кирилов (ГЕРБ).


Според него, ако се сезира Конституционният съд преди приемането на обещаните от управляващите промени, които все още не са внесени дори, би възникнал процесуален казус. "Надявам се колегите юристи от президентството да имат съвсем малко търпение, да можем да внесем новите текстове и ако по отношение на тях имат възражения -тях да внесат в Конституционния съд. Да няма един кух ход във времето да се внесат текстове, които ще действат формално няколко дни и да се образува едно дело, което ще остане скоро без предмет", коментира той.
Според него няма разнобой между ГЕРБ и президента Росен Плевнелиев. Добави, че при обсъждането на приетите вече промени в Изборния кодекс е имало комуникация с юристите на президента.


Надявам се Конституционния съд да потвърди практиката си, че откриването на изборни секции е организационна дейност на държавата, каза още Кирилов. По думите му повече от половината европейски демокрации или не допускат гласуване извън тяхна територия, или ако допускат такова, то е при строго определен ред, който е много по-рестриктивен от българското законодателство.


Кирилов коментира още, че и президентът Плевнелиев, и народните представители имат стремеж и са работили политически за повишаване на избирателната активност на българите в чужбина. "Действително имаме положителни резултати в тази работа досега. Включително сме готови да разширяваме дейността в предизборната кампания по-активно и в териториите извън държавата", допълни Кирилов.


Съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов, по чието настояване беше преодоляно ветото на президента върху текстовете за секциите в чужбина, попита дали президентът ще сезира Конституционния съд и по други текстове, за които много хора от парламента говорят, че трябва да бъдат проверени. "Честно казано не ми се занимава с предизборната кампания на Плевнелиев", коментира Каракачанов.


Той добави, че се готвят нови промени в Изборния кодекс, които според него няма как да бъдат върнати от Конституционния съд. "Много ми е интересно кое точно ще атакува в Конституционния съд президентът – един закон, който още не е станал публично достояние, тъй като не е обнародван в "Държавен вестник", или предполагаемите промени, които ще направим след това", добави той.


Попитан дали ще изпреварят с тези си действия президента, Каракачанов отговори: "Няма какво да го изпреварваме, оттук-нататък той има да тича за изборите. Кампанията си е негова, да си я прави". Каракачанов прогнозира, че ако Плевнелиев не се кандидатира за президент от партия ГЕРБ ще получи около 2,5%.


Очевидно сме свидетели на тотален разрив в отношенията между президента и ГЕРБ, която го издигна и го направи президент, коментира говорителят на групата на БСП Жельо Бойчев. Добави, че е смутен от мотивите на президента, на база на които би сезирал Конституционния съд. По същество той обвинява ГЕРБ в това, че защитава тясно партийни интереси и погазва основни конституционни норми в страната, коментира Бойчев.


Той отбеляза, че сме свидетели на начало на президентската кампания. "Очевидно обаче г-н Плевнелиев няма да бъде кандидатът на ГЕРБ, следейки взаимното бламиране, което те си направиха", каза още Бойчев.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK