Хелзинкският комитет: България нарушава права на непридружените деца бежанци (видео)

Липса на установен механизъм за идентификация на лица от уязвими групи, неосигуряване на превод и правна помощ, нарушаване на правата на непридружените деца. Това са сред основните проблеми, установени от Български хелзинкски комитет (БХК) за миналата година в нов годишен доклад за наблюдение на производството за предоставянето на международна закрила в България.
През 2015 г. националната система за убежище и международна закрила е претърпяла значителни промени за кратък период от време. Това е отражение на динамичните процеси, които протичат в Европа заради влезлия рекорден брой бежанци и мигранти, се отбелязва в доклада.


Основният приток на бежанци към България са били граждани на Ирак (34%), Афганистан (30%) и Сирия (29%).


Ето и набелязаните от БХК проблеми за изминалата година:


Липса на установен механизъм за идентификация на лица от уязвими групи


Значителна част сред кандидатите за закрила през 2015 г. съставляваха лица от силно уязвими групи, за които обаче и през изминалата година не бе установен административен механизъм за ранна идентификация, както и за насочване и предоставяне на необходимите условия и грижа съобразно техните специфични нужди. Категорията "лица от уязвими групи" включва деца, хора с увреждания, възрастни хора, бременни жени, жертви на трафик, хора, лицата с тежки здравословни проблеми, лицата с психични разстройства и лица, понесли изтезание, изнасилване или други тежки форми на психическо, физическо или сексуално насилие.


Осигуряване на превод и правна помощ


През голяма част от 2015 г. Държавната агенция за бежанците (ДАБ) нямаше сключени договори с преводачи от основните говорими езици, тъй като проведените от агенцията обществени поръчки за осигуряване на превод в бежанските производства бяха оспорвани и повтаряни неколкократно в периода от април до октомври 2015 г. Така агенцията наруши задължението си да осигурява преводач при провеждане на интервютата с кандидатите за убежище.


Освен превод държавата следва да осигурява и правна защита на чужденците, търсещи закрила в България, както го прави за физическите лица, които поради липсата на финансови средства не са в състояние да ангажират адвокат. За това обаче не бяха отделени средства от държавния бюджет. Правна помощ бе осигурявана само по проекти на Европейския бежански фонд и единствено в центъра за настаняване "Овча Купел" в София. С изтичането на програмния период към 30 юни 2015 г. обаче тази услуга също бе преустановена за цялата втора половина на годината.


Условия, медицинска грижа, финансова помощ


След подобренията, извършени през 2014 г., от началото на 2015 г. условията на прием постепенно започнаха да се влошават в няколко основни насоки. Регистрацията и издаването на документи не се извършваше в указания от закона срок от 3 до 6 работни дни. Битовите и хигиенни условия на настаняване бяха влошени значително в сравнение с 2014 г. В регистрационно-приемателните центрове храна бе осигурявана само два пъти дневно. Медицинската помощ бе ограничавана до спешната помощ с лекарства основно осигурявани и предоставяни от Българския червен кръст или други частни и корпоративни дарители.


През март 2015 г. ДАБ отмени предоставянето на социално подпомагане, което е в размер на 65 лева месечно. Това лиши кандидатите за закрила от възможността за снабдяване с допълнителна храна, включително специализирана храна за бебета и деца до 3 години, лекарства, санитарни и хигиенни принадлежности, дрехи и други стоки от първа необходимост за задоволяване на базовите им потребности.


Все повече непридружени деца


През изминалата година продължи да нараства броят на непридружените деца на територията на България, които пристигат без родител или друг пълнолетен роднина, отговарящ за тях. Провеждането на бежанската процедура спрямо тях ставаше без назначението на настойник или попечител в нарушение на закона. В повечето от случаите отсъстваше и социален работник. В нито един от наблюдаваните от БХК случаи децата не бяха представлявани от адвокат. Тази практика, нарушаващата правaта на децата, продължава вече няколко години без да са предприети действия да се осигури безопасността на непридружените деца.


През 2015 г. ДАБ не спази и задължението си да предпазва малолетните или непълнолетните деца, търсещи международна закрила, от физическо и психическо насилие, жестоко или унизително отнасяне. Вместо да ги настанява при специални условия, непридружените деца бяха поставяни в стаи с пълнолетни несемейни лица, в резултат на което бяха установени няколко случая, в които децата са били излагани на неблагоприятно влияние и среда, а в един отделен случай – и на психически и физически тормоз.


С изключение на регистрационно-приемателния център в Харманли за децата също не беше осигурявана храна три пъти дневно. И за тях беше преустановено изплащането на индивидуалните месечни помощи.


Докладът отправя редица препоръки към отговорните органи, в това число - ДАБ, Агенцията за социално подпомагане, Националното бюро за правна помощ и др. за подобряване на ситуацията на лицата, търсещи закрила в България.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Весело

  Уау, щом БХК го казва ,значи е чиста..... лъжа

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 3. 3 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 579 Весело

  Всички от БХК трябва да си вържат по един червен конец, да не ги ловят уроки

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 5. 5 Профил на БГА Балкан
  БГА Балкан
  Рейтинг: 612 Неутрално

  Не Български хелзинкски комитет (БХК), а Цигански риядски (от столицата на талибано-ИДИЛската идея) комитет(ЦРД)

  И в морето ми е до колене .....................
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 7. 7 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Аз не вярвам, че са непридружени.
  Не може само дете да тръгне и да се оправи по пътя.
  Не виждам и цифри в тази статия - колко са тези деца, колко са бежанците.
  Ма както и да е, много антибългарски ми звучи всичко в тази статия.
  Както винаги...

 8. 8 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  Въх! Голяма драма! Тогава БХК да пренасочва тези деца към държави, където правата им не са нарушавани.

 9. 9 Профил на tediblabla
  tediblabla
  Рейтинг: 325 Неутрално

  До коментар [#1] от "qwertqwert":

  Разходете се до някой бежански център и тогава пишете глупости. Поне при тези условия другите европейски държави няма да имат право да връщат регистрирани в България бежанци, така че за мнозинството тук това е хубава новина.

 10. 10 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  До коментар [#7] от "theanalyser":

  Така е.

  До коментар [#6] от "newgenerations":

  Амчи къ!

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  И защо е български този комитет, защо е такова името.
  Прекалено претенциозно звучи.

 14. 14 Профил на qwertqwert
  qwertqwert
  Рейтинг: 914 Неутрално

  До коментар [#9] от "tediblabla":

  Разходете се до някой бежански център и тогава пишете глупости.
  -------------
  В България бежанци няма.
  Има икономически имигранти, алчни и безотговорни дори към собствените си деца.
  Справка - снимките с удавените кюрдчета на турския бряг, по които гей-либералите и ислямо толерастите проляха ред сълзи, ред сополи.

  След като мъж може да се жени за мъж, що пък двама братя да не се оженят?
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 16. 16 Профил на Long One
  Long One
  Рейтинг: 594 Неутрално

  Ами да ги закарат в Хелзинки. Там е Рай.

  "We dance like marionettes, Swaying to the symphony... Of destruction"
 17. 17 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 488 Неутрално

  [quote#7:"theanalyser"]Аз не вярвам, че са непридружени.
  Не може само дете да тръгне и да се оправи по пътя. [/quote]
  Има бежанци, които твърдят, че са непълнолетни, за да получат по-ефективна закрила. Когато са без документи, няма абсолютно надежден начин да се узнае дали наистина са под 18 г. Има и булки на 14 г., придружавани от "съпрузите" си. Четох, че много държави отнемали такива невести от законните им господари.
  И на мен ми е интересно за колко хора става дума, а също и дали се споменава нещо за конфликтите на верска основа между самите чужденци.

 18. 18 Профил на tediblabla
  tediblabla
  Рейтинг: 325 Неутрално

  До коментар [#14] от "qwertqwert":

  Баш пък икономически имигранти точно в България дълбоко се съмнявам да има. Прочетохте ли, че са им спрели даже завидните помощи от 65 лв. на месец?

 19. 19 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 655 Неутрално

  БХК, направи ли нещо, погрижи ли се за нещо по въпроса за правата на българите в България - кога, къде, как, какво?
  Доколко ... описаните “тревоги“ на експертите на БХК са основателни - това, че някой не е с адвокат, настойник и пр. с какво наруши правата, по какъв начин не е уреден проблема на децата, които са наблюдавали? ... най-вероятно с нищо, но ... това пък е един добър повод за отчитане на дейност

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 20. 20 Профил на rurade
  rurade
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Хаххахаа непридружени хахахх деца ....
  ....с мустаци!
  Имат основание за тревога и най-вероятно могат да искат вдигане на бюджета!

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 22. 22 Профил на toffeetwr
  toffeetwr
  Рейтинг: 381 Любопитно

  За колко случая на деца става въпрос, в кои центрове това не е изпълнено, колко от тях са дошли сами в България, по какъв начин.

  Все въпроси, които "тактично" са премълчани в статията, но важното е внушението, че България и българите са ксенофоби и са виновни, както и нови поводи за дела в страсбург и обезщетения за подалите исковете, ненаситни гърла от БХК


  [quote#3:"newgenerations"]Липса на установен механизъм за идентификация на лица от уязвими групи, неосигуряване на превод и правна помощ, нарушаване на правата на непридружените деца.[/quote]

  Кои са тези конвенции според, които България трябва да осигури превод и и правна помощ, на който и да емигрант влезнал на българска територия?!?!?

  По какъв начин са били нарушени правата на "непридружените деца" и още един път въпросът - по какъв начин те влезли на територията на България?

  Още по-добро впечатление прави естествено "анонимната статия" и "анонимният доклад" - важно е обаче внушението и съответното финансиране...

  Ваша великорусская мечта, сидя по горло в дерьме, затащить туда всех остальных. Это и есть Русизм
 23. 23 Профил на borko_to
  borko_to
  Рейтинг: 504 Весело

  това с липсата на храна по три пъти на ден е пълен цинизъм - мисля си, че хора избягали панически от война и убийства все биха се примирили с хранене по два пъти на ден....Не им давали и индивидуални месечни помощи - то сигур 1/3 от афганистанчетата книжни пари не са виждали, да не говорим някой да се е охарчил да им вади лични карти...

  Правите дървета в гората, първи се отсичат!
 24. 24 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  До коментар [#19] от "Georgi Yordanov":

  Те не отговарят за българите, а за малцинствените групи. Там е келепирът.

 25. 25 Профил на hashtag
  hashtag
  Рейтинг: 381 Неутрално

  До коментар [#24] от "Читател - подкрепям budd.bg":

  Неслучайно ги наричат Антибългарски комитет

 26. 26 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1200 Разстроено

  Със съществуването си БХК нарушава моите права !

 27. 27 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7638 Неутрално

  И как са стигнали до България тези непридружени деца?

 28. 28 Профил на Вонин
  Вонин
  Рейтинг: 646 Гневно

  http://www.euronews.com/2016/05/19/clashes-in-idomeni-as-migrant-frustration-boils-over/

  И вчера да ви бяха ЗАКРИЛИ НЯМАШЕ да е КЪСНО!
  Анти-българска организация НЯМА място у нас!

  Аз не съм лош - просто съм ПРОЗОРЛИВ! ЕВРОПО, събуди се! https://www.youtube.com/watch?v=_rVSwXloXoM https://www.youtube.com/watch?v=Sp_LA2qE4aM
 29. 29 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Адвокати, които познават материята, ровят се за подходящи случаи и съответно получават заплащане отвън, тъй като такива клиенти няма как да го направят.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1563 Неутрално


  До коментар [#24] от "Читател - подкрепям budd.bg":

  Каквото и да кажа за БХК, ще ме баннат, ама може да проверите в нета за някои техни дейности...

  Panta rhei....
 32. 32 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  До коментар [#29] от "theanalyser":

  След това съдят съдят държавата и връщат парите. Отделно политическо, медийно влияние и т.н.

  Panta rhei....
 33. 33 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  До коментар [#29] от "theanalyser":

  След това съдят държавата, взимат парите и ги връщат/използват за медийно влияние и т.н.

  Panta rhei....
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1948 Неутрално

  [quote#21:"chichka"]Ами БХКурви да се погрижат за децата! Лесно е да плюеш, трудно е да направиш нещо за децата![/quote]
  Що ме триете бе дневникари? Кое от написаното не е истина? Сбогом!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 36. 36 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  Предлагам 1во да се изследва по научен и достоверен начин истинската възраст на непридружените т.нар. деца, твърдящи, че са на 17 години, и чак тогава бхк да се прави на морален стожер на обществото. А иначе сме свидетели на поредната нагла антибългарска акция на бхк...

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 37. 37 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#34:"stupid_american"]Модераторът ходи подир мен от понеделник за да цнзурира всеки пост, който уличава българите в расизъм. [/quote]НК Чл. 162. (1) (Изм. - ДВ, бр. 27 от 2009 г., изм. - ДВ, бр. 33 от 2011 г., в сила от 27.05.2011 г.) Който чрез слово, печат или други средства за масова информация, чрез електронни информационни системи или по друг начин ПРОПОВЯДВА ИЛИ ПОДБУЖДА към дискриминация, насилие или ОМРАЗА, ОСНОВАНА на раса, НАРОДНОСТ или ЕТНИЧЕСКА ПРИНАДЛЕЖНОСТ се наказва с лишаване от свобода от една до четири години и с глоба от пет хиляди до десет хиляди лева, както и с обществено порицание.
  Проповядване на език на омраза към българите е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 38. 38 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  [quote#34:"stupid_american"] който уличава българите в расизъм. [/quote] НК Чл. 35. (1) Наказателната отговорност е лична.
  Следователно - обобщения, с които се вменява колективна наказателна отговорност на всички българи, попада в пропагандирането на език на омраза към българите.
  За повече инфо се обърнете към БЪЛГАРСКИ адвокат, а не към американски такъв- този форум се подчинява на БЪЛГАРСКОТО законодателство, а не на американското.

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 39. 39 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1341 Неутрално

  И последно- така и не прочетох какъв е общият брой непридружени деца бежанци/ дали са бежанци, дали имат предоставен статут на бежанец, дали са мигранти, дали са кандидати за статут- бхк не съобщават, а и смее ли някой да ги попита/, чийто права са нарушени от България. Защото за германия през 02.2016г. числото е 5000, но пък там си нямат германски хелзинкски комитет...
  http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=1548924
  5000 непридружени деца мигранти са изчезнали в Германия
  3 февруари 2016 16:17 | Близо десет на сто от изчезналите 4749 деца са на възраст до 13 години, 4287 са от 14- до 17-годишни, останалите 31 деца са над 18 години, каза говорителката на Бе Ка А....

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 40. 40 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Тоя комитет като е толкова загрижен колко деца приюти и нахрани или вдигат врява само за парите

 41. 41 Профил на samsara7857
  samsara7857
  Рейтинг: 221 Неутрално

  Oх ще се разплача!!!!БХК нещo не споменали в тоя доклад за пенсионерите или майките в България дето взимат по малко от тия бежанци и са граждани на тая държава и не са прекосили поне 5 сигурни държави преди да стигнат до тук!

 42. 42 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1017 Неутрално

  За съжаление тази, така наречена "правозащитна" организация е напълно изчерпана от съдържание за всеки нормален човек. И казвам за съжаление, защото правата на гражданите все повече и повече се нуждаят от силна активна защита.

  Два дни "Работа, Работа, Работа"... да Му се зачитат за три при Бай Ставри!
 43. 43 Профил на nakataetuk
  nakataetuk
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Тези комити от Хелзинки ли са или от България. Какви ги търсят тука? Кой ги финансира да злепоставят България и да пишат разни доклади против България. И защо са комитет?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 44. 44 Профил на nakataetuk
  nakataetuk
  Рейтинг: 403 Неутрално

  Тези комити от Хелзинки ли са или от България. Какви ги търсят тука? Кой ги финансира да злепоставят България и да пишат разни доклади против България. И защо са комитет?

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 45. 45 Профил на Santa_Claus
  Santa_Claus
  Рейтинг: 504 Неутрално

  35 chichka
  — 19 май 2016, 16:03
  Ами БХКурви да се погрижат за децата! Лесно е да плюеш, трудно е да направиш нещо за децата!
  - цитат на коментар #21 от chichka”

  Що ме триете бе дневникари? Кое от написаното не е истина? Сбогом!
  Taka e!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

  Powerful you have become, the dark side I sense in you.
 46. 46 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2692 Любопитно

  Едно дете от София до Банкя не може да стигне само, вие ми говорите за брадати деца с претенции.
  А кога ще чуя за Финландски софийски комитет?

  Еретик
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK