От ГЕРБ и ДБГ видяха вина и в ДСБ за решението на президента

От ГЕРБ и ДБГ видяха вина и в ДСБ за решението на президента

© Георги КожухаровОт ГЕРБ и от ДБГ видяха вина и в ДСБ за обявеното днес решение на президента Росен Плевнелиев да не участва на изборите наесен за втори мандат. През последната седмица лидерът на ДСБ Радан Кънев, който по-късно получи подкрепа и от БЗНС, Народна партия "Свобода и достойнство" и гражданската квота. призова за десен прозападен блок за независима кандидатура на Плевнелиев.


Пред журналисти в кулоарите на парламента председателят на групата на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че все пак действащият държавен глава е бил разглеждан като кандидат за втори мандат. "Но той на първо място слага лични причини, нека все пак да търсим донякъде възможната причина и в единствените разрушители на дясното в годините на прехода - това е ДСБ, и в лицето на техния председател и на членовете на ДСБ, които се изказваха през последните няколко дни както за предложения, които абсолютно не бяха съгласувани с президента Плевнелиев, и ако не от нещо друго, поне от уважение към президентската институция, трябваше да продедат политически разговори", каза той.


По думите на Цветанов това е забиване на нож в гърба на президента. "Можем само да тълкуване донякъде тези предложения на ДСБ са провокирали за по-бързото произнасяне на позицията на президента", добави той и уточни, че все пак след като Плевнелиев е имал лични мотиви, явно е бил дълбоко убеден, че няма да се кандидатира за втори мандат.
"По политическата част на днешния акт мога да кажа, че както действащият президент, така и избраните през периода на демокрацията, могат да бъдат давани оценки само положителни, защото те са пряк избор на избирателите. Типично за българската политика е, когато някой заяви, че няма да се кандидатира за някоя позиция или вече не е тази позиция, всички да се хвърляме върху него и да бъдем като едни диви животни. Както към покойния Желев, така и към президента Стоянов, Първанов и сега Плевнелиев - това са хора, които трябва да бъдат уважавани и трябва политиците да се възползваме от техните международни контакти, ако те могат да доведат до развитието на страната", каза още Цветанов.


Според него от ГЕРБ оценяват високо всичко работата на президента Плевнелиев в тежкия политически период, в който имаше много тежко противопоставяне. "Това е единственият президент, който състави в един мандат два служебни кабинета и успя да намали това противопоставяне, за да бъдат проведени два извънредни парламентарни избора и разбира се да имаме днес парламент и да работим по всички тези приоритети, за които говори и президентът - съдебна реформа, антикорупционно законодателство, за което също ще бъдем консолидирани, и всички стъпки със секторните политики - пенсионна реформа, енергийна ефективност", каза още председателят на групата на ГЕРБ.


"Не знам дали някой има полза или не, но фактът, че колегите не прецениха ситуацията и направиха голяма грешка. Хубаво е поне да кажат: "Да сгрешихме. Беше грешка", заяви пред журналисти съпредседателят на групата на Реформаторския блок Найден Зеленогорски, попита дали ДСБ са изчистили пътя на ГЕРБ за друг кандидат за президент.


"Реформаторският блок оценява положително мандатът на Плевнелиев, особено по отношение на твърдата линия за евроатлантическата ни ориентация. Не съм много щастлив, че част от колегите в Реформаторския блок, опитвайки се да го убедят да се кандидатира, всъщност го убедиха да не се кандидатира. Това показва, че трябва да бъдем много внимателни, когато предприемаме политически действия, защото те могат да стигнат до много драматична развръзка, както в момента", каза още той.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK