Опозицията не се изненада от решението на Плевнелиев

Лидерът на БСП Корнелия Нинова

© Георги Кожухаров

Лидерът на БСП Корнелия НиноваОт БСП, ДПС и АБВ, които са в опозиция, и от Патриотичния фронт не са изненадани от обявеното днес решение на президента Росен Плевнелиев да не се кандидатира за нов мандат.


Пред журналисти в кулоарите на парламента лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че държавният глава е видял, че няма нито обществена, нито политическа подкрепа за втори мандат. "Вместо да обединява много често разделяше нацията като вземаше позиция на една или друга страна, водеше едностранна и дебалансирана външна политика, която създаде опасности за националната сигурност в определени моменти", каза тя и добави, че това е най-социално нечувствителният президент, защото нито веднъж не е наложил вето на закони, които са отнемали права.


Корнелия Нинова даде пример със здравната, образователната и пенсионната реформа. "За сметка на това налагаше вето на закони, чрез което защитаваше лобистки и частни интереси, като Закона за търговските вериги", смята тя. По думите й решението на БСП за кандидат не е зависело от това дали Росен Плевнелиев е щял да бъде кандидат за втори мандат или не. "Профилът трябва да е съвсем друг, различен от този, който беше Плевнелиев", каза тя.
Четин Казак от ДПС определи решението на действащия държавен глава като резултат от трезва преценка за шансовете, за обстоятелствата, за подкрепата, на която би могъл да разчита на предстоящите президентски избори. "Това е продиктувало това негово изявление. Така поне се изяснява картината", смята той и допълни, че един от основните потенциални кандидати в момента дава ясен сигнал, че няма да участва, така че това открива пътя за другите кандидатури.


Попитан дали ДПС ще застане зад по-широка лявоцентристска коалиция, той каза, че до изборите все още има време. "Ние от ДПС бяхме заявили, както знаете, че когато наближат изборите, ще направим нашия анализ на ситуацията, като видим кои са основните кандидати, които ще бъдат издигнати. Ще видим съобразно това нашата стратегия дали да издигнем наша собствена кандидатура или не и кого да подкрепим от кандидатите", каза той.


На въпрос дали са сгрешили ДСБ, БЗНС, Народна партия "Свобода и достойство" и Гражданският съвет да призоват за прозападен блок за нов мандат на Плевнелиев за свой кандидат за президент, той коментира, че явно тази инициатива е била абсолютно несъгласувана с никого.


Съпредседателят на Патриотичния фронт Валери Симеонов нарече решението на президента добра новина. "Имаше сравнително верни позиции по отношение на външната политика на България, но дотолкова, че не знам дали някой може да запомни с нещо тези пет години за президента. Не искам да кажа, че той е бил най-лошият президент на България, защото с почти нищо не можахме да запомним и двата мандата на Георги Първанов. Такава ни е орисията - да имаме безлични президенти", посочи той.


"Това не е изненада за нас", каза Румен Петков от АБВ. От партията му през годините имали много и остри критични бележки към Плевнелиев за външната политика, за националната сигурност, "където ние сме наричали нещата с истинските им имена - провали".


"Не може да изкараш един мандат без да направиш официална среща с министър-председателя на Македония и да говориш за усилване на влиянието на България зад граница. Не може да правиш като цяло небалансирана политика на страната за външната политика, която небалансирана външна политика да се опиташ да направиш отношенията между България и Русия невъзможни от гледна точка на интереса на българското общество и граждани. Решението е оправдано и обяснимо и не мисля, че сварва политически партии, включително и ГЕРБ, неподготвени", добави Петков.


По думите му от няколко месеца ГЕРБ търсели кандидат за президент с всички специфики, които изключвали Плевнелиев като кандидат за президент. "Така трябваше да направи, може би закъсня с този анонс, защото сега изглежда малко като изпъден. Очерта провала на половината от Реформаторския блок, каквото и да значи това, и неспособността им да направят сериозен анализ на политическите ресурси", смята още Петков.


Лидерът на ДСБ Радан Кънев днес не е на работа в парламента, няма публична позиция и на депутат от партията. Кънев не отговаря и на мобилния си телефон.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK