За прокуратурата няма забранени територии, независимо кой е на власт, увери Цацаров

За прокуратурата няма забранени територии, независимо кой е на власт, увери Цацаров

© Анелия НиколоваРазследванията за корупция по високите етажи на властта ще се водят методично, независимо кой е на власт. Няма забранени територии и недосегаеми любимци, увери главният прокурор Сотир Цацаров в интервю за БНР.


Коментирайки потвърдената присъда на бившия началник на разузнаването Кирчо Киров и внесеното обвинение срещу екс ръководителя на Военномедицинска академия Стоян Тонев, той обяви, че те са приключени в нормалните законови срокове, като по тях не е имало натиск.


"От една страна ни обвиняват, че прокуратурата не преследва. Когато има обвинение, се мери от различен ъгъл - дали не се преследват политически опоненти. Удобни сме, когато не действаме, защото сме мишена на всички, като действаме сме неудобни", обобщи Сотир Цацаров.
В отговор на въпрос, главният прокурор обяви също, че разследването за корупционната схема в агенция автомобилна администрация тече в нормални темпове и ще се стигне до обвинение. "Нашето разследване ще даде картината на порочната схема, която възпроизвежда себе си", поясни Цацаров.


Попитан за разработката срещу бившите ръководители на Фонда за лечение на деца, главният прокурор обясни, че от специализираната прокуратура и ръководството на ГДБОП са го уверили, че са събрани достатъчно доказателства, за да се стигне до съд и по този случай.


"Повече не мога да коментира това текущо разследване. Целта не е да се атакува фонда или да се помага на министър да намести един директор, вместо друг", увери Сотир Цацаров. Той обеща, че делото няма да потъне.


В отговор на въпрос, главният прокурор каза още, че парламентът не може да си позволи втори път да отхвърли антикорупционния закон. През миналата седмица той не беше приет от парламентарната комисия за борба с корупцията.


"Ново отхвърляне ще е лош знак и за гражданите, и за европейските партньори на страната . Законопроектът има чисто технически недостатъци от правен характер, те могат да се решат между първо и второ четене, но той трябва да мине. Противното значи, че няма политическа воля за борба с корупцията", каза Сотир Цацаров .


Също по БНР зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов се съгласи с тази позиция. Той допълни, че отхвърлянето на законопроекта от една комисия, не значи, че той ще бъде бламиран и няма да се приеме от парламента.


Говорейки за съдебната реформа, Цацаров изрази опасенията си, че заради твърденията, че постигнатата децентрализация е недостатъчна, може да се тигне до внасяне на алтернативен законопроект: "И в крайна сметка политическият театър ще бъде изигран отново за сметка на прокуратурата", каза главният прокурор.


Според Цацаров с политически цели ще се използва и доклада, който ще изготвят пристигащите на 30 май европейски експерти. "Проблемът е, че ние схващаме Механизма за сътрудничество и проверка като вътрешнополитически инструмент и го политизираме, вместо да гледаме на него като на експертна помощ", каза още главният прокурор.


Той допълни, че към 30-ти декември трябва да е изготвен анализ на слабостите и достиженията на българската съдебна система. Ако този анализ се прави само формално, провеждането му е безсмислено, обясни Цацаров.


Той подчерта, че за първи път има консенсус между правосъдното министерство и прокуратурата. "Ние сме в хода на процес, който не би трябвало да зависи от каквито и да било внушения или събития на политическата сцена. Ако след внасянето на готовите законопроекти в парламента, оттам нататък говорят страстите или грозните политически сметки, тогава бихме се върнали в изходна точка", каза още Цацаров.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK