Борисов пред сръбска телевизия: На Балканите сме мъже, обичаме празниците, работим по-малко (видео)

Борисов пред сръбска телевизия: На Балканите сме мъже, обичаме празниците, работим по-малко (видео)

© Цветелина Белутова, КапиталНа Балканите сме си мъже. Това е заложено в нашия манталитет. Хора са по-темпераментни, по-весели, работят по-малко, повече обичат празниците, това казва премиерът Бойко Борисов в интервю за сръбска журналист и продуцент Мира Аданя-Полак, съобщи БГНЕС. То е направено на 9 май.


В интервюто Борисов си спомня и детството, когато българите са завиждали на Югославия, която е била Запада за тях. "Живея аз тук в едно градче Банкя, то по права линия е на 80 км от Ниш и от къщата ни можеше да се хваща телевизията в Белград. Само че тогава милицията обикаляше сутрин рано в 06.00 часа да видят, ако има антена да сочи към Белград и баща ми, Бог да го прости, беше направил антената ни - 2 белега за българска и сръбска телевизия. Вечер като се стъмни и не се вижда, ме буди, отивам завъртам антената и цялата махала се събираше да гледа, защото тогава югославската телевизия даваше футболни и боксови мачове, имаше забавни програми. Като свършат през нощта, ме буди, аз мъничък и - тъка-тъка - отивам намествам антената и пак лягам", разказа още Борисов.


Българският премиер посочва още, че войната в Югославия е върнала и Балканите назад. Той заявява и пълната си подкрепа за влизането на Сърбия в ЕС.
"Когато сме си говорили в Брюксел винаги съм казвал не може между България, Хърватия, Словения, Австрия, Германия да има една черна дупка, която да не е в ЕС - Сърбия. Така че надеждата ми и цялата ми помощ и подкрепа сръбският народ ги има за влизането в ЕС", казва още Бойко Борисов.


Разсъждавайки за разликата между Източна и Западна Европа той посочва: "Цели поколения са работили с мисълта, че държавата е най-добрият стопанин и най-важното нещо е държавата и институциите и да са най-силни. Докато в Европа много отдавна демокрацията е дошла. На Балканите хора са по-темпераментни, по-весели, работят по-малко, повече обичат празниците. Докато като отидеш в Германия всичко в 22.00 часа ляга да спи и се готви сутринта за работа, отидеш в Белград или София – в 22.00 часа започват да излизат за ресторант. Манталитетът е друг. Но когато има пазарна икономика и знаем вече, че само с работа се постигат резултати, пари - и ние ще се променим.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK