Кунева за Кънев: Когато те завземат егото и чувството, че винаги си прав, това поставя всички в трудно положение

Меглена Кунева, вицепремиер и министър на образованието и науката

© Анелия Николова

Меглена Кунева, вицепремиер и министър на образованието и наукатаРеформаторският блок започна с това, което ми е най-любимо в политиката - да събираш, да обединяваш съмишленици, след това този кръг да се разширява, да имаме обща кауза. Мисля, че успяхме в голяма степен това в посоката дясно-център. За съжаление обаче, ако в един характер на политик чувството, че винаги е прав и егото завземат повече територия, това поставя всички в трудно положение".


Това коментира вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева по Би Ти Ви тази сутрин в коментар по вътрешните конфликти в Реформаторския блок. На въпроса дали това е егото на Радан Кънев и хората около него, Кунева отговари: "Нямаше достатъчно градивни стъпки от тяхна страна и с последното затвърждават тази посока".


Според нея Блокът сега трябва да впрегне силите си за излизане с важни общи политически решения въпреки действията на лидера на ДСБ, например излъчването на единен кандидат за президентските избори. Дори би било "обединяващо" провеждането на "честни и спокойни разговори" за това кой да е кандидатът на Реформаторите, смята Кунева.
Кунева нарече предложението от Радан Кънев за подкрепа на Росен Плевнелиев за кандидат на десните "много болезнено за президента" и "напълно незаслужен удар". "Това е толкова необяснимо, че затова се появиха и теории на конспирацията. Дали е от неопитност, недалновидност или е с някакъв друг подтекст, аз не мога да кажа, но резултатът е много лош. Смятам, че когато човек приключва мандата си като Плевнелиев има нужда от цялото спокойствие и увереност", заяви тя.


По повод отхвърлянето на ветото на президента върху Изборния кодекс, за което гласува и Реформаторския блок, Кунева заяви, че Блокът е чул критиките и "в момента, в който законът се появи на бял свят през Държавен вестник, веднага - вече са готови, ще влезне закон за изменение и допълнение, който много бързо може да мине и който ще подобри първоначалния текст."


"Да, имаше разделение, но сега можем да съберем крайностите и да направим следващата крачка, която е по-добър закон за изборите", коментира Кунева. На въпроса дали ще използва новите промени в Изборния кодекс като ултиматум за подкрепа на собствения й антикорупционен проект, тя заяви, че "ултиматумите са всъщност много слабо оръжие в политиката".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK