Архимандрит Дионисий разказа за злоупотреби в "Александър Невски" и "триъгълника на властта"

Архимандрит Дионисий

© Анелия Николова

Архимандрит ДионисийИмам усещането, че най-накрая трябва да се заговори за това, че в църквата има един триъгълник на властта с три опорни точки в три манастира - Дивотино, Кокаляне и Хаджидимово. На тези места са хора, които са напуснали бившата Държавна сигурност и не са успели в политиката след това. Чрез този триъгълник управляват изцяло всичко в българската църква - създаването на разкол, прекратяването на разкол и това, което се случва в последните години".


Това каза в интервю по Нова телевизия архимандрит Дионисий, който с решение на Светия синод беше освободен от поста председател на църковното настоятелство на храм-паметника "Св. Александър Невски" тази седмица заради организираната от него заря на Великден.


По думите на архимандрита с този триъгълник са свързани и хората, които в публичното пространство споделят негативно мнение срещу него. Това са "дежурни, назначени за общественици хора, които навсякъде твърдят кое е редно и кое не е редно в църквата и кой трябва да бъде в нея". Обединява ги това, че са нереализирани в политиката, смята той. Посочи Велислава Дърева като пример. Те прокарвали и слухове като това, че е член на масонската ложа.
Дионисий посочи, че свещенослужителите в "Св. Александър Невски" извършвали злоупотреби, например че са правени богослужения, които не са били разрешени от Светия синод и то от десетилетия. "След като има забрана, а те са извършвани, как тогава са били отчитани тези такси, как са издавани свидетелства?", пита той, но не посочи за какви служби става въпрос. Отбелязва, че на фона на стандартите на българската православна църква "не може да си мислим, че става въпрос за баснословни суми".


Освободеният архимандрит посочи, че Ловчанския митрополит Гаврил бил от хората, които "не знам защо много му се искаше да бъда освободен, който има по-специално отношение към храма заради това, че неговият племенник е там свещенослужител". На въпроса дали този свещенослужител, свързан с митрополита на Ловеч, е участвал в схемите, Дионисий повтаря: "Аз смятам, че свещенослужителите в храма са извършвали злоупотреби. Да и той също". Допълва и че самият той не е бил свидетел.


За подкрепата от пловдивския митрополит Николай за зарята на Великден Дионисий не вижда нищо нередно. "А що се отнася за това аз на кого съм близък - аз съм предлаган за пост от покойния ни патриарх, от сегашния патриатх съм предлаган и за главен секретар, и за негов викар и за председател на катедралата. Не съм предлаган от митрополит Николай", заяви той.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK