България отбелязва Деня на славянската писменост

Официална церемония е от 11:00 пред Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий".

© Анелия Николова

Официална церемония е от 11:00 пред Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий".На 24 май по традиция от 19 век се отбелязва Денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. Днес е празникът на създателите на глаголицата, основа на кирилицата, която се използва и до днес у нас - Светите братя Кирил и Методий.


София ще отбележи Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост – 24 май, с празнично шествие, което ще започне в 10:30 от Археологическия музей и ще стигне до Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий".


В 11:00 започва официалната церемония пред паметника на светите братя Кирил и Методий. Програмата включва тържествен водосвет и изпълненение на хора на Националното музикално училище "Любомир Пипков", съобщиха организаторите от Столичната община и Министерството на образованието и науката (МОН).
Слова ще произнесат президентът Росен Плевнелиев, кметът на София Йорданка Фандъкова и главният уредник на къща-музей "Иван Вазов" Мирела Иванова. Водещ на церемонията ще бъде актьорът Пламен Манасиев.


Стихотворението "Аз съм българче" от Иван Вазов ще изпълнят Никол Николова и Кристиян Димев, които току-що са завършили първи клас в 22 СОУ "Г. С. Раковски". Гвардейци венценосци ще поднесат венци и цветя от името на официалните лица. Националната гвардейска част и Представителният гвардейски духов оркестър ще изпълнят тържествения ритуал.


След края на церемонията в Националната библиотека "Св.св. Кирил и Методий" може да бъде разгледана Националната изложба "Благословен с мъдростта", която е посветена на 1100-годишнината от кончината на Свети Климент Охридски, съобщиха от "Московска" 33.


Преди това от 10 ч. патриарх Неофит ще отслужи молебен в "Св. Александър Невски".


В 11:30 започва традиционното тържество в Аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски", където приветствие ще изнесе ректорът проф. дфн Анастас Герджиков. Ще бъдат наградени победителите в Десетия национален литературен конкурс за стихотворение и разказ на Фондация "Св. Климент Охридски" за студенти с българско гражданство, обучаващи се у нас и в чужбина.


По традиция в деня на светите братя Кирил и Методий ще бъде връчена стипендия на Фондация "Блага Димитрова" за студент от Факултета по славянски филологии на Софийския университет.
За втори път Българското национално радио ще връчи награда на студент в специалност "Журналистика", профил "Радио".


От 18:00 в Софийския университет ще бъдат връчени първите награди "Евлоги и Христо Георгиеви".

Те са за принос към българското общество в областта на образованието, дарителството и бизнеса.

Ключови думи към статията:

Коментари (148)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Алф
  Алф
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Честит празник!

  Ако още ме помниш, значи си от последното поколение, което си играеше на двора.
 2. 2 Профил на Калибър
  Калибър
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  Честит ден на славянската писменост!

  Индикирам и калибрирам...за конкурс Мистър Магаре от 240 номинации.
 3. 3 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 233 Весело

  Интересно впечатление прави, че тази година българският чичко "Google", например, е решил да подходи нетрадиционно и да не досажда на потребителите с банални поздравления за най-българския ден.

  Все пак, честит празник на тези, за които словото има някакво значение!

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 4. 4 Профил на maren
  maren
  Рейтинг: 508 Неутрално

  Честит празник на българската азбука и славянската писменост!

 5. 5 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  Хора, моля ви се днес кажете на поне няколко хора около вас, че азбуката, на която пишем, е кирилицата, създадена от Климент Охридски, защото имам чувството как мнозинството от българите мислят че Кирил и Методий са отговорни за това. Наистина е много жалко хората да правят такива грешки.

  А тая глупост със "славянската писменост" дори не знам как да я коментирам. За първата (глаголицата) ли говорят, за кирилицата ли, която използват само половината славяни...

 6. 6 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  "За мен е ясно, както че ще съмне –
  с главите си ще счупим ледовете" Н.Вапцаров - ей тва е празник на словото, а не с фанфари и демонстрации. Четете БГ класика!

 7. 7 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 1009 Неутрално

  П.С.:Да се чуди чиляк празник за мажоретки или за изповядващи слав.писменност.

 8. 8 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 233 Весело

  До коментар [#5] от "Yard":

  Уважаеми колега,

  Вие, естествено, сте прав. Но, за съжаление, както е добре известно, обществата и общностите се крепят на митове. Вие навлизате в подробности, които биха могли да бъдат интересни само за по-тесни специалисти. Освен това, въпросите свързани с речта, езика, азбуките и писменността имат и международен характер. Това още повече усложнява разбирането им и постигането на съгласие.

  Обикновенните хора не се задълбочават да търсят разлики между етническа принадлежност, език, азбука и т. н. и т. н.

  Все пак ще си позволя да направя едно разграничение. Славянската писменост и книжнина са писменността и книжнината на всички народи, които определят себе си като славянски. Тук би трябвало да се припомни, че някои от тях използват кирилицата, други латиницата, а трети буквени знаци и от двете.

  Отделен впрос е как един етнос определя себе си като славянски. За повечето хора това става ако се приеме, че той говори на някакъв славянски език. Това обаче не е съвсем точно, понеже етническият произход и състав на повечето народи не е еднороден.

  ... да се обяснява всичко това е дълга, сложна и неблагодарна работа, но тези които я вършат днес могат да ударят по една студена биричка.

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 9. 9 Профил на Индивидуален паметник на културата
  Индивидуален паметник на културата
  Рейтинг: 708 Весело

  Честит празник на всички Българи!
  [quote#0:"статията"]Слова ще произнесат президентът Росен Плевнелиев, кметът на София Йорданка Фандъкова и главният уредник на къща-музей "Иван Вазов" Мирела Иванова. [/quote]Ще ми липсва г-н Борисов с мрачния поглед изпод свъсените вежди. Предполагам, че той няма да произнесе реч защото светите братя не са известни пътностроители, а пък той самия не си пада много по четенето.

  Мечтая за България, в която пожарникарите са просто пожарникари.
 10. 10 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 954 Весело

  Честит празник на всички които го празнуват

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 11. 11 Профил на ikar_01
  ikar_01
  Рейтинг: 934 Неутрално

  Да ни е честит най-българския празник!

 12. 12 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4089 Неутрално

  ЗАГАДКИ И ВЪПРОСИ ОКОЛО БЪЛГАРСКАТА ПИСМЕНОСТ
  Много е писано за значението на Кирило-Методиевото дело, и като че ли всичко е точно и ясно. Но достатъчно е един непредубеден да прояви малко по-задълбочен интерес, и веднага изплуват множество противоречия и неясноти относно фактите около двамата братя. Напр. защо Константин приема точно името Кирил, и то само 50 дена преди кончината си? Защо азбуката му става известна като „Кирилица”, а не като „Константиница”? Кой, и поради какви причини създава две различни азбуки за един и същ народ, при това по почти едно и също време? Защо Кирил-представян като духовник и дясна ръка на Константинополския патриарх Фотий приема монашество броени дни преди смъртта си, и то в сърцето на католическия свят Рим? И двамата са византийски пратеници, а цял враждебен Рим се вдига да посрещне братята-просветители с подобаващите най-високи почести като за официални пратенrци. Уж са гърци, а делото на живота им е азбука за презрените от гърците славяни? Азбуката е славянска, а е приета единствено в българската държава? Едни автори свързват това с връщането на учениците им в България през 886г., а други източници твърдят, че това се е случило още през 855г.?
  Загадките около Глаголицата и Кирилицата не свършват с въпросите около личностите на двамата братя. И двете азбуки се приемат като отговарящи на особеностите на славянската реч, но и в двете се съдържат букви и звуци, неподражаеми за гърци, славяни или даже европейци, напр. звукът Ъ. Твърди се, че основата на двете азбуки е в гръцката, но звукът Б е непознат за гърците (те нямат такъв звук). Специфична за азбуката ни е буквата Ж – символ на дадената от Господ царска власт и на свещенното число 7. Със своите шест свободни краища, насочени в различните посоки на света този знак ни напомня неочаквано за един много древен царски символ още от времето на шумерите, станал известен и като символ на бог Митра! От него като че ли идва идеята за герба на Бурбоните с два трилистника и шестолъчната звезда на Тангра, станала известна повече като „Звездата на Давид” (същата звезда я виждаме над входа на църквата „Рождество Христово” в Арбанаси от края на ХVІв.).
  Говори се, че азбуката е завършена през втората половина на 862г., и САМО ЗА НЯКОЛКО МЕСЕЦА е преведена и записана на нея цялата църковна книжнина от онова време? КОЛКО МОРАВИИ в действителност е имало на картата на Европа по времето на Солунските братя – през ІХв.? В коя са работили те? В Мегали Моравия на Константин Багрянородни (Голяма или Велика Моравия, обхващаща областта Сирмиум и на юг до р. Морава, земи на юг от Унгария), или в Моравия (в днешна Словакия)? Защо се пренебрегва въпроса за епископската дейност на Методий в Сирмиум (Срем, български град до превзмането му от Василий ІІ)? Кога Константин Философ е провел известния си диспут с триезичниците във Венеция – на път за Рим или на връщане от Моравия? Защо нашите историци не забелязват мисията на Константин и Методий по долината на българската Брегалница? Какво прави Методий в т. нар. „Дюканжов списък на българските архиепископи”? Убитият император МИХАИЛ ІІІ, или българският цар МИХАИЛ (Борис І) изпраща Константин и Методий в Рим? Защо император Василий І Македонец кани така любезно Методий в Константинопол, след като преди това го е заплашвал със смърт? Как официален пратеник на Константинополската патриаршия приема монашество при римския папа, без да покрие името си с позор за вечни времена? Папско благодушие ли е накарало Адриан ІІ да допусне богослужението на черковнославянски език при болезнената ревнивост на католическата институция, или е бил принуден от неизвестни за нас обстоятелства? Каква е ролята на Солунските равноапостоли за покръстването на България, и кой е монахът Методий, привлякъл кан Борис към християнската вяра?
  Друга поредица от въпросителни отпращат към загадките, породени от характера на самите азбуки. Защо са 2, и поради каква причина една не е била достатъчна? Коя е първата, и коя е втората? Глаголица или буквица се е наричала първата българска писменост? Първа ли е тя, или преди нея е имало и друга, или други? Защо Кирилицата е съставена от гръцки букви, и кои са тогава „руските” в нея? И какъв е бил етническия произход на равноапостолите - гърци ли, славяни ли, илирийци ли – въпроси все оставащи открити?

 13. 13 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Честит празник на всички обичащи Дневник!

  И не славянска, а Българска азбука и писменост!

  Машини прости, народ неук.
 14. 14 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 616 Неутрално

  [quote#5:"Yard"]А тая глупост със "славянската писменост"[/quote]
  въобще не е глупост. С тези азбуки е реализиран замисъла славяните с техните специфични езици и звукове в езиците да могат да ги изобразят писмено, със знаци, които липсват в догматичния тогава свят на писаното слово - латински,гръцки, еврейски.
  Това грандиозно, велико по мащабите си дело е реализирано от един български княз, после цар. Началото е гръцко с натоварването на Кирил за съставяне на азбуката (глаголицата), но делото е българско - открай до край.

 15. 15 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 831 Неутрално

  До коментар [#12] от "historama":

  Интересен е постинга ти, може и да е дискусионен, но не разбирам защо са ти сложили (-)?

 16. 16 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 831 Неутрално

  [quote#14:"stile libero"]Началото е гръцко с натоварването на Кирил за съставяне на азбуката [/quote]
  Пич, в 9 в. гръцка държава не е съществувала.

 17. 17 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 616 Неутрално

  Практически тази азбука дава правото на славяните на самоопределение и писмено слово.
  Това самоопределение и обединение на славяните и тогава е пречело на Западния свят, и сега пречи.

 18. 18 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4089 Неутрално

  [quote#17:"stile libero"]Практически тази азбука дава правото на славяните на самоопределение и писмено слово.[/quote]
  В ІХв. се говори за Българска държава и българи, не за славяни.

 19. 19 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4089 Неутрално

  [quote#17:"stile libero"]Практически тази азбука дава правото на славяните на самоопределение и писмено слово.
  Това самоопределение и обединение на славяните и тогава е пречело на Западния свят, и сега пречи. [/quote]
  русофилче, стига си писал глупости!

 20. 20 Профил на stile libero
  stile libero
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#16] от "shumkar":

  византийците не са били марсианци, нали?
  Кирил е грък, казват, че майка му е била българка

 21. 21 Профил на odyssey6195
  odyssey6195
  Рейтинг: 505 Неутрално

  До коментар [#16] от "shumkar":

  Гърция пич съществувала около 2000 години преди Кирил..
  може би с различни имена и под различни държавни форми (например по време на Кирилос и Методиос била Източна Римска Империя)

  Честит празник на всички приятели от България..!!!
  и недеи да забравите Климент Охридски които и Българин бил и превернал фонетика на азбука като се използва днес

  Αεί ο Θεός ο Μέγας γεωμετρεί, το κύκλου μήκος ίνα ορίση διαμέτρω, παρήγαγεν αριθμόν απέραντον, καί όν, φεύ, ουδέποτε όλον θνητοί θα εύρωσι.
 22. 22 Профил на aunt_agatha
  aunt_agatha
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Честит празник! Мисля си, че дори този ден е по-подходящ за национален празник на България. Някакси не върви страна с 1300-годишна история да празнува събитие от преди 130 години, което само напомня как за 500 години не сме успели да направим нещо.

 23. 23 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 3402 Неутрално
 24. 24 Профил на blaueaugen
  blaueaugen
  Рейтинг: 506 Неутрално

  "— Ти, народе преспански, с какви мисли се разбуди днес и какво бе наумил да правиш на тоя ден? Ти мислеше за дюкяна си, за нивата си, ти се готвеше и днес за трудове и кярове, но църковните камбани те повикаха в божия дом! А днес, братя болгари, е нашият най-голем празник! Благословен да бъде тоя светъл ден на светите братя Кирила и Методия, на двамата братя от Солуна, които просветиха болгарския народ и целия славянски род! Когато ти, народе, забрави името им, ти живея в тъмна тъмнина и под чужда воля и власт, защото те са твоето слънце и без тех ти ще бъдеш слеп и глух. Те ни дадоха наше писмо и наша книга, те ни дадоха живот, защото мъртъв и безплоден е секи народ, който нема свое писмо и своя книга. Фанариотинът зъл и лукав, за да вземе душата ни, хвърли в огъня най-напред книгата ни. Забравете днес, мили братя, земните си грижи, отдайте се на радост и празнично веселие и пейте благодарствено славословие към нашите славяноболгарски апостоли свети Кирил и Методий!…"
  Из "Преспанските камбани".

 25. 25 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4089 Неутрално

  Има една балканска държава, която също има моралното право да празнува този празник като свой - Република Македония. През ІХв. Македония е част от Българското царство, но не като завоювана територия, а като част от империята, земята на хан Кубер, със своите заслуги за оформянето на държавността. Всъщност Охрид се оформя втория политически център, и културния център на България. Не случайно когато Преслав е превзет, щафетата е поета от Охрид, който става политически център на Царството. Нормално би било инициативата за съвместни тържества на тази дата да дойде от София, държава от ЕС.

 26. 26 Профил на НА ОРЪЖИЕ, БРАТЯ!!!
  НА ОРЪЖИЕ, БРАТЯ!!!
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Честит празник на всички българи!

  Настане вечер – месец изгрее, звезди обсипят сводът небесен; гора зашуми, вятър повее, – Балканът пее хайдушка песен!
 27. 27 Профил на За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  Рейтинг: 533 Разстроено

  До коментар [#5] от "Yard":

  Изглежда, че е изразът "славянска писменост' издава комплексираност.
  Писмеността е БЪЛГАРСКА.
  Така наречената "кирилица" е всъщност глаголицата - графичните символи създадени от Кирил (Кирилица) и Методи.
  Аки изобщо някой назовава азбуката по друг начин освен БЪЛГАРСКА ( щото тя точно това - създадена в БЪлгария за нуждите на БЪлгария), то исторически достоверно име би било КЛИМЕНТИЦА.
  Това със "славянската азбука" е измислица на "великата" Русия, за да крие фата, че език, култура, християнаска вяра за взели от "малка" България!

  Прост охранител в СИК не било мутра,а професия? От такова КОЙ направи премиер,а пък от БКП - ГЕРБ/БСП/ДпС! Борисов:Вие сте прости и аз съм прост - разбираме се.
 28. 28 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Мдаа..дали е славянска, дали е българска, дали е гръцка,дали е на Кирил, или на Климент, дали въобще щеше да я има ако не е била припозната от руската империя след 5 века робство.. дали има нещо общо с настоящата... са други въпроси.. Честит празник!

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 29. 29 Профил на За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  Рейтинг: 533 Неутрално

  [quote#27:"За европейските граждани ГЕРБ=БСП"]Това със "славянската азбука" е измислица на "великата" Русия, за да крие фата, че език, култура, християнаска вяра за взели от "малка" България![/quote]

  Затова е и измисленият от Русия термин "църковно славянски" език.
  Сякаш е имало държава "Църковнословения" и населявалите я са се наричали "църковнославяни".
  Пълни глупости, целящи да скрият, че езикът, канонизиран за служение е бил БЪЛГАРСКИЯТ и в Русия столетия наред каноничният език е бил, а каква изненада... БЪЛГАРСКИ!!
  Почтенните руски историци отдавна са признали факта, че съвременният литературен руски е изграден на базата на средовековния БЪЛГАРСКИ.

  Прост охранител в СИК не било мутра,а професия? От такова КОЙ направи премиер,а пък от БКП - ГЕРБ/БСП/ДпС! Борисов:Вие сте прости и аз съм прост - разбираме се.
 30. 30 Профил на За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  Рейтинг: 533 Гневно

  До коментар [#28] от "ostin22":

  А, как така гръцката азбука е оцеляла след 450 години Османски владичество.
  Що за безсмислици пишете?!
  Та нима в българските училища по време на Османското ВЛАДИЧЕСТВО ( моите предци НЕ СА, повтарям НЕ СА били роби, а горди трговци и смели хора) не са писали с БЪЛГАРСКАТА азбука!
  Като се опитвате да прокарвате руска пропаганда, поне вкарвайте минимален разум!
  Русия!?
  Без БЪлгария Русия щеше да е още по-варварска пустош дори от това, което е в момента!

  Прост охранител в СИК не било мутра,а професия? От такова КОЙ направи премиер,а пък от БКП - ГЕРБ/БСП/ДпС! Борисов:Вие сте прости и аз съм прост - разбираме се.
 31. 31 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#18:"historama"]В ІХв. се говори за Българска държава и българи, не за славяни. [/quote]
  Използват се и двете понятия.
  Примерно в "За буквите", "Азбучна молитва", "Проглас към евангелието" се говори за славяни.

 32. 32 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4231 Неутрално

  Ами нямака как да е само българска.

  Делото на св. Кирил и Методий не е било само за българи, нито само за православни. Било е за Християнска просвета и цивилизация. Почитани са и в Рим... в Европейски "мащаб".
  Даже монголците я знаят.

  Поклон и за св. Климент Охридски...

  Крилицата е широко известна като Cyrillic.
  И като Bulgarian... Russiаn... даже Macedonian (с известно съжаление).

  Честит празник!

  До коментар [#5] от "Yard":

  Хора, моля ви се днес кажете на поне няколко хора около вас, че азбуката, на която пишем, е кирилицата, създадена от Климент Охридски, защото имам чувството как мнозинството от българите мислят че Кирил и Методий са отговорни за това. Наистина е много жалко хората да правят такива грешки.

  А тая глупост със "славянската писменост" дори не знам как да я коментирам. За първата (глаголицата) ли говорят, за кирилицата ли, която използват само половината славяни...

 33. 33 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1052 Любопитно

  Честит празник!

  Макар че вече не е ясно какво е мястото на този празник след като най-големите неграмотници неграмотни управляват!

 34. 34 Профил на Минувач
  Минувач
  Рейтинг: 743 Любопитно

  Честит празник на всички учители, преподаватели, журналисти, хора изкуството и духа!
  Ето статия за създаването и развитието на азбуката:

  https://news.bg/your-voice/kade-koga-zashto-i-koy-e-sazdal-balgarskata-azbuka.html

 35. 35 Профил на 5ar8
  5ar8
  Рейтинг: 229 Неутрално

  "И ние сме дали нещо на светът...."

  5ar8
 36. 36 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#25:"historama"]Нормално би било инициативата за съвместни тържества на тази дата да дойде от София, държава от ЕС. [/quote]
  Още Първанов го предложи неколкократно.
  Но македонската страна бяга от подобно единение.
  За тях те са създателите на славянската азбука, те са ни дали писменост и вяра, ако не били те то ние сме щели да бъдем диви и неуки езичници.
  Всъщност теза приета от много българи спрямо руснаците.
  Абе комплексарска работа.

 37. 37 Профил на За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#31] от "Virgin":

  Българските книжовници са имали самочувствието, че са просветители на всички славяни, защото единственият признат за каноничен език е бил Българският.
  Говорят за славяни, защото църковните канони не са допускали употребата на друг славянски език освен на Българския.

  Прост охранител в СИК не било мутра,а професия? От такова КОЙ направи премиер,а пък от БКП - ГЕРБ/БСП/ДпС! Борисов:Вие сте прости и аз съм прост - разбираме се.
 38. 38 Профил на За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#26] от "IYI":

  И ФЮРМенци и сърби, и украинци, и беларуси, и монголци!


  А на руснаците - да научат истинската си история.

  Прост охранител в СИК не било мутра,а професия? От такова КОЙ направи премиер,а пък от БКП - ГЕРБ/БСП/ДпС! Борисов:Вие сте прости и аз съм прост - разбираме се.
 39. 39 Профил на shumkar
  shumkar
  Рейтинг: 831 Неутрално

  [quote#20:"stile libero"]византийците не са били марсианци, нали?[/quote]
  Понятието (името) Вазантия се появява в Западна Европа някъде 17-18в, т.е. около 200-300 години след падането на Константинопол. Официално име е Източна Римска империя, или Константинополска.

  [quote#21:"odyssey6195"]Гърция пич съществувала около 2000 години преди Кирил.. [/quote]
  Искаш да кажеш няколко десетки или от стотици отделни градове държави, раположени по бреговете на цялото Средиземноморие и дори Черно море, някои не по-големи от селца, докато други били големи градове като например Спарта и Атина. Тези градове държави се наричат полиси. Законите, обичаите и владетелите им се различавали, а често някои полиси водели и войни помежду си въпреки някакъв общ произход, което също е малко спорно (говори се за пелазги, ахейци, и едни високи едри синеоки северняци, обработващи желязото - спартанците). В резултат на близките си контакти, и няколкото политически обединения в борбите срещу Персия се оформят някакви близки езици, основа на древногръцкия език, и основа на общата елинистичен дух, култура в рамките на Македонската империя. Част от тези земи са в съвременна Гърция, други в Турция, България, Македония, Италия, Франция.
  Съвременна Гърция с това име се появява едва през 19в., 1828г.

  Пич, не искам да оспорвам твоята информираност, а гледната точка може би. Държавността е нещо много по-ново, и е страшно спорно да се присъжда на разни формации от древността, даже и от Средновековието. Не знам доколко може да се присъжда и на античните империи, какво ли остава за градчетата от него време.
  Прочети я тази статийка, интересна е!

  http://www.ploshtadslaveikov.com/kak-elada-stana-gartsiya-ama-che-velikolepno-sgromolyasvane-a/

 40. 40 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#37:"За европейските граждани ГЕРБ=БСП"]Българските книжовници са имали самочувствието, че са просветители на всички славяни, защото единственият признат за каноничен език е бил Българският.
  Говорят за славяни, защото църковните канони не са допускали употребата на друг славянски език освен на Българския. [/quote]
  Не е така.
  Първо - няма как да се обобщят всички славяни.
  Западните славяни са далеч и са под влияние на римската църква.
  Източните славяни пък още не са приели християнството по време на изброените творби.

 41. 41 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 1446 Весело

  На всички истински БЪЛГАРИ -Честит ден на нашата писменност!!Честит празник!!

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 42. 42 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2694 Неутрално

  До коментар [#5] от "Yard":

  " А тая глупост със " славянската писменост " ... "


  Тя беше и е нужна за да бъде легитимирана писмеността на една некадърна, тъпа и мръсна, но затова пък архиагресивна северна сатрапия !
  Мислих, че поне днес, на този светъл ден, няма да ми се наложи да се мърся с една кочина, но, май, че не е било съдено ... !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 43. 43 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#36] от "Virgin":

  всъщност едното е исторически факт

  Birds of a feather flock together.
 44. 44 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4231 Неутрално

  Тезата за "гръцко начало" е монго трудна за поддържане,

  точно поради исторически известен гръкомански шовинизъм
  и понякога жестока конкуренция между гръцка и негръцки култури, както и с други делби: православие/католицизъм и т.н.

  На византийците от Източната римска или ромейска империя българите са казвали "ромеи".

  "Византия" е започнала съществувание и няколко века е била Романоезична (Латиноезична) империя, преди да вземат връх гръкофония и гръкомания.

  Гръкоманска Византия е нямала никакъв интерес от нова и чужда писменост, а точно обратно. Многократно и ревниво е доказвала стремеж да разширява влиянието си, вкл. с войни. А национална държава Гърция има чак в първата половина на 19 век.

  С други думи, делото на Кирил и Методий е въпреки и против "гръцко начало", взаимствайки, разбира се, знаци от гръцката азбука, както тя е взаимствала египетски и др.

  Главният исторически контекст е бил Християнска просвета изобщо, за "славянски" народи специално, и стремеж към някаква независимост от преобладаващите дотогава писмености... антични... от преди Христа. Българската държава е била предвиден или случайно оказал се най-добър гостоприемник.

  Впрочем, не може да се отрече шовинизъм и в другата посока.

  917 AD

  Simeon, Czar of Bularians and Greeks
  Independent Bulgarian Orthodox Curch

  The Timetables of History, by Berndard Grun

  До коментар [#14] от "stile libero":

  А тая глупост със "славянската писменост"- цитат на коментар #5 от “Yard”

  въобще не е глупост. С тези азбуки е реализиран замисъла славяните с техните специфични езици и звукове в езиците да могат да ги изобразят писмено, със знаци, които липсват в догматичния тогава свят на писаното слово - латински,гръцки, еврейски.

  Това грандиозно, велико по мащабите си дело е реализирано от един български княз, после цар.

  Началото е гръцко с натоварването на Кирил за съставяне на азбуката (глаголицата), но делото е българско - открай до край.

 45. 45 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#30] от "За европейските граждани ГЕРБ=БСП":

  Споко.. Всеки има право на мнение.. Ти да не си господ та мислиш че твоето е правилно и единствено? Най-обичам такива гордо наричащи се "демократи" които мислят като Сталин и Хитлер накуп..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 46. 46 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1395 Любопитно

  Реално погледнато, Св. Киприан Български е бил митрополит на Киев, Литва и цяла Русия от 1381 до 1406 г.
  А неговият съгражданин Григорий Цамблак, и двамта са от Тръново, е митрополит на Киев от 1413 до 1420 г.
  С други думи, пращаме им на говедцата хора мъдри, знаещи, да ги очовочета, а ония след няколко века ни го връщат с партиди терористи-комунисти, КГБ-исти и осталная сволач.
  https://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9A%D0%B8%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%B0%D0%BD_%D0%9A%D0%B8%D0%B5%D0%B2%D1%81%D0%BA%D0%B8

  nemo malus felix, minime corruptor.
 47. 47 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 724 Неутрално

  Честито, българи, струва си да бъдем горди с езика и писмеността си!
  Едни от най-старите в света, възникнали далеееч преди т. нар. западни демокрации и съветски съюзи....
  Труден (както някои от нас) език, но пък със завидна жилавост и устойчивост (като повечето от нас ) през вековете. Въпреки робства, присъствия, влияния, гнет и издевателства по нашите земи!
  Единствено ми пожелание днес е - да спрем да скверним езика рòден и свещен, да съхраним това богатство за поколенията! И да не изпадаме ежедневно в неудобни положения, стремейки се да говорим и пишем по-купешки и уж по-Ентелигентно...
  На някакъв (уж, ама не съвсем) български език...
  Специално за списващите "Дневник" отправям гореща молба - изчистете и подобрете българския си език и станете истински просветители и образователи!

  Настроение - приповдигнато.

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 48. 48 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4089 Неутрално

  [quote#32:"dnevnikar"]Делото на св. Кирил и Методий не е било само за българи, нито само за православни. Било е за Християнска просвета и цивилизация. [/quote]
  Но е било сътворено за нуждите на Българското царство, по поръчка на кан Борис І - Михаил.

 49. 49 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2694 Неутрално

  До коментар [#9] от "Индивидуален паметник на културата":

  " Предполагам, че той няма да произнесе реч ... "


  Дали не грешиш ... ? Българският премиер не разполага със себе си, а чака кихането от библиотеката и сарайте ... Ако от там кимнат утвърдително, ще чуем реч на банкянско наречие, изпълнена с " народни " изрази, но ... вероятно другарите не " кимАт ", защото не се касае за многомилионна далавера, а г- н Премиерът не питае особена почит към четенето, както справедливо отбелязваш по-горе и затова ще се ограничи ... !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 50. 50 Профил на stenli1
  stenli1
  Рейтинг: 1052 Неутрално

  "Върви, народе възродени,
  към светла бъднина върви,
  с книжовността, таз сила нова,
  съдбините си ти поднови!

  Върви към мощната Просвета!
  В световните борби върви,
  от длъжност неизменно воден -
  и Бог ще те благослови!

  Напред! Науката е слънце,
  което във душите грей!
  Напред! Народността не пада
  там, дето знаньето живей!

 51. 51 Профил на За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  Рейтинг: 533 Неутрално

  До коментар [#40] от "Virgin":

  Първо, християнската църква е била единна, когато Българският е бил канонизиран за църковен език.
  Второ, другите канонични езици са били латински, гръцки и староеврейски. Канонизациата на БЪЛГАРСКИЯ означава, че църквата е признала на всички хиртияни, кото не говорят езици близки до предните три, правото да използват при служение БЪЛГАРСКИ книги на БЪЛГАРСКИ език.
  По тази канонична причина българските книжовници са имали самочувствието на 'все-славянски" просветители. Нали никой не си представя, че християни или новопокръстени ще изберат за служение, примерно латински, когато езикът им е най-близък до Българския.

  Прост охранител в СИК не било мутра,а професия? От такова КОЙ направи премиер,а пък от БКП - ГЕРБ/БСП/ДпС! Борисов:Вие сте прости и аз съм прост - разбираме се.
 52. 52 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4231 Неутрално

  През нея епоха е имало и Български мисионери в Полша...

  До коментар [#40] от "Virgin":

  Българските книжовници са имали самочувствието, че са просветители на всички славяни, защото единственият признат за каноничен език е бил Българският.
  Говорят за славяни, защото църковните канони не са допускали употребата на друг славянски език освен на Българския. - цитат на коментар #37 от “За европейските граждани ГЕРБ=БСП”

  Не е така.
  Първо - няма как да се обобщят всички славяни.
  Западните славяни са далеч и са под влияние на римската църква.

  Източните славяни пък още не са приели християнството по време на изброените творби.

 53. 53 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4231 Весело

  Oк, Царска Поръчка.

  Done. Custom made.

  До коментар [#48] от "historama":

  Делото на св. Кирил и Методий не е било само за българи, нито само за православни. Било е за Християнска просвета и цивилизация. - цитат на коментар #32 от “dnevnikar”

  Но е било сътворено за нуждите на Българското царство, по поръчка на кан Борис І - Михаил.

 54. 54 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 727 Весело

  До коментар [#43] от "Realistic Cock":
  Е да де, македонците наистина го смятат за факт.

 55. 55 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2506 Неутрално

  До коментар [#12] от "historama":

  Нещата не са толкова сложни! Източно-римският имеператор Михаил (или кръгът около него!) решават да покръстят българите, а след това всички родствени им народи (за удобство назовавани славяни). Но възниква съществена пречка - християнството е книжовна религия, а българо-славяните нямат писменност. И затова на двамата гръцки братя Кирил и Методий от Солун, поназнайващи Славяно-българския език (допускам от нежни контакти със знойни руси славянки) е била вменена задачата да направят нещо като писменност за тез езичници, които приемайки християнството, съгласно каноните на Империята стават васали на Източно-Римския император. Така че именно Източно-Римският император Михаил е духовният баща на Славянската азбука и писменност (но не и на Славянската култура, която е силно повлияна от Източна-Римската, но все пак е отделна). Останалите доработки на азбуката, митарствата на Светите Братя като византийски пратеници и впоследствие дейността им като Римски духовници показват само мощта на двете части на Римската Империя. Константинопол или Рим - двете лица на великата култура.
  И българите трябва най-сетне да си припомнят какво честват на Първи Март - те честват Римската Нова Година. Първи Март е първият ден на Римската Нова Година и тогава се е чествала и Новата Година в Русия до Петър Велики. И така както германците и французите се гордеят с културното наследство на Римската Империя, България (заедно с Гърция) трябва да е горда, че е духовен наследник на Източно-Римската Империя. Е, не всичко е било любов и рози, но историята си е история

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 56. 56 Профил на За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  Рейтинг: 533 Неутрално

  [quote#45:"ostin22"]Всеки има право на мнение.. Ти да не си господ та мислиш че твоето е правилно и единствено?[/quote]

  Право на мнение може да претендират хора, които посочват достоверно фактите, действителните събития, от историята.
  Не е "право на мнение" ЛЪЖАТА Ви, че ако видите ли не била Русия, БЪЛГАРСКАТА, да на Българите, писменост щяла да се загуби, заради Османското владичество.
  Не е било лесно през това владичество, но българите са пазили и езика и вярата си и са учили децата си в българските училища на български още тогава и този факт няма НИЩО, ама НИЩО общо с Русия.
  Много богати българи ( НЕ безправни роби, каквите се опитвате да ги изкарате, а богати търговци и занаятчии) са помагали за създаването на български училища.
  В същото време в Русия по това време крепостните са били продавани като животни.

  Прост охранител в СИК не било мутра,а професия? От такова КОЙ направи премиер,а пък от БКП - ГЕРБ/БСП/ДпС! Борисов:Вие сте прости и аз съм прост - разбираме се.
 57. 57 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1251 Неутрално

  [quote#38:"За европейските граждани ГЕРБ=БСП"]И ФЮРМенци и сърби, и украинци, и беларуси, и монголци!
  [/quote]

  Знаете ли че преди десетина години един познат монголец ми разви теза, че сме роднини Българи и Монголци и то доста правдоподобно.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 58. 58 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#48] от "historama":
  А Моравската мисия?

 59. 59 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 561 Весело

  До коментар [#5] от "Yard":

  Абсолютно съм съгласен. И двете азбуки са правени за царство България, която никога не е била славянска държава.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 60. 60 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Ден на славянската писменност и на преден план трябва да са учители, писатели и творци. Вместо това, пак Плевнелиев ще се изтупанчи, придружаван от кметицата.

  Честит празник.

 61. 61
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 62. 62 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 284 Весело

  някой знае ли тъпанарския руски народ дали празнува този ден?

  защото след вековна селекция, там май са останали само хора, които обичат да се катерят по танкове и да козируват на някой "висше" стоящ... (ако името на онова жуже в Кремъл изобщо да застане до думата: "висше"

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 63. 63
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 64. 64 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#56] от "За европейските граждани ГЕРБ=БСП":

  Много злъч, мой човек.. Не е хубаво омразата да те води.. За другото място ну остава.. А фактите са многопластови.. Това че си повярвал сляпо на една теория не те прави по-умен..и не ти дава право да наричаш другите глупави защото мислят различно по този въпрос от теб..

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 65. 65 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4089 Неутрално

  [quote#58:"Virgin"]А Моравската мисия? [/quote]
  Благодаря за хубавия въпрос!
  Има една интересна книга на Петер Юхас (унгарец) "Кирил и Методий в Българската Моравия".
  Моравската мисия на Кирил и Методий не е била в онази Моравия, разполагаща се на територията на някогашна Чехословакия, а в истинската Велика Моравия, която през IХ в. е била съставна част от българската държава." Просто не сме обърнали подобаващото внимание на някои текстове от IХ-Х в. А те по категоричен начин подкрепят изводите на Петер Юхас: "моравската мисия" на Кирил и Методий е била осъществена в пределите на българската държава!
  Като се опира на редица извори (анонимният "Баварски географ", "За управлението на империята" от византийския император Константин VII Багренородни, сведенията на абат Регинон и на Гардизи), Юхас показва убедително, че по това време са съществували две Моравии, теза, застъпвана и от редица други учени, между които и авторитети като Имре Боба, Сенга Тору, Петер Пющпьоки Надь и др. Особено внимание авторът е отделил на сведенията на енциклопедично образования византийски император Константин VII Багренородни, който пише за две Моравии, наричани от него "Мегали Моравия" (Великоморавия), и просто "Моравия". Според византийския император, "на юг от тях (от маджарите, б.м., Н. И.) се шири Мегали Моравия, т.е. страната на Светополк, която… напълно опустошили и завладели. А към планините тюрките (маджарите) граничат с хърватите." На друго място той пише, че на близката до маджарите "източна граница са българите, отделени от река Истрос, която наричат още Дунав, на север от тюрките са печенезите, на запад от тях – франките, на юг – хърватите." Противоречивото на пръв поглед "двойно" съседство на маджарите на юг – един път с "Мегали Моравия" и втори път с хърватите е обяснено съвсем логично: императорът разказва за положението преди и след войната: опустошената и завладяна от маджарите Мегали Моравия вече не би могла да им бъде съсед. Анализът на тези откъси е твърде важен, тъй като той показва, че Велика Моравия не е тъждествена с днешна Моравия и Словакия – просто тези области никога не са били на юг от Унгария. Нещо повече: Константин Багренородни пише за разположения на завоя на река Дунав Сирмиум (средновековният български град Срем, с чието завладяване от византийския император Василий II през 1018 г. приключва "българската епопея" на цар Самуил и войводите му, днешна Сремска Митровица в Сърбия), който е "на два дни път от Белград, и от тях започва Мегали Моравия –непокръстената". Авторът заключава, че според сведенията на император Константин VII Багренородни, Мегали Моравия "се е намирала между Драва и Сава, областта Сирмиум, и оттам на юг до река Морава, а на север Мегали Моравия се е простирала до района на река Тиса при нейното устие в Дунав".

 66. 66
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 67. 67 Профил на mrtosh
  mrtosh
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Според мен, не е много точно да се казва - Славянската писменост, защото не всички славяни пишат на кирилица, и мисля че деня е на Българската писменост и култура.

 68. 68 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Весело

  До коментар [#67] от "mrtosh":

  И на монголската. Те също ползват кирилица.

 69. 69 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4231 Неутрално

  Честит 24 Май

  Когато Български мисионери преподавали на Български и др. народи Българска писменост из въпросната територия,
  там нямало руска империя.

  Моноголи ли... татари... или воряги... преправили историята.

  Отвори интернет па прочети правилната.

  ...
  Болг и Брен в България (Тракия)
  ...
  Александър Македонски в България
  (в Тракия и в далечна Балгара Балкария Bactria)
  ...

  Кубратова България (съюзник на Източната римска империя)
  от Кавказ до Персийски залив

  Волжка България (около река Волга)
  Аспарухова България (от река Днепър на юг до Коринтско море)
  Трета Кубратова (около Будапеща)
  Алцекова България (в Апенините, сиреч Италия)
  Пета Кубратова (в Македония)
  ...
  Киевска Рус
  ...
  Царство България
  Народна Република България
  Република България
  ...
  Болгарски и Балкарски бившесъветски републики.

  Съболезнования, но изглежда, че руската империя не се е държала здраво за Българската Православна Църква.

  Пропаднала с гръм и трясък точно 1000 години
  след като Цар Симеон и БПЦ били международно признати за суверенни, автономни, автокефални и пр. независими (респективно) Владетел и Църква.

  До коментар [#28] от "ostin22":

  Мдаа..дали е славянска, дали е българска, дали е гръцка,дали е на Кирил, или на Климент,

  дали въобще щеше да я има ако не е била припозната от руската империя след 5 века робство

 70. 70 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4089 Неутрално

  [quote#60:"dissident"]Вместо това, пак Плевнелиев ще се изтупанчи, придружаван от кметицата.[/quote]
  А как ще погледнеш на Цвъки и Баце?

 71. 71 Профил на Magen David
  Magen David
  Рейтинг: 820 Неутрално

  [quote#12:"historama"]шестолъчната звезда на Тангра, станала известна повече като „Звездата на Давид”[/quote]
  Тук трябва да Ви поправя: "Щитът на Давид", известен повече като "Звездата на Давид" се е появил векове преди митът за Тангра!

  Не казвай не мога. Действай! За да успееш, първо трябва да поискаш.
 72. 72 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2694 Неутрално

  До коментар [#62] от "полувишис":

  " някой знае ли тъпанарския руски народ дали празнува този ден ? "


  Да, аз .
  В СССР бях почти 8 години и не само, че не се празнува, но и, иначе интелигентни хора, малко знаят за Кирил и Методии ... Имал съм случай ( кълна се ) да ми обясняват, че " руската алфавита " е измислена от ... Ленин ... ! На мой въпрос : " ..., а самият Ленин, на каква " алфавита " е започнал да се учи като малко дете ? " - гледат и тъпеят ... !!!

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 73. 73 Профил на За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  За европейските граждани ГЕРБ e БСП
  Рейтинг: 533 Любопитно

  До коментар [#64] от "ostin22":

  Защо продължавате да смучете от пръстите си фалшиви "доводи"?
  Кои "факти" са многопластови?

  Фактът, че когато моите предци в Османската империя са имали стотици декари земя в Русия крепортните са ги продавали като животни, ли?
  Или фактът, че когато в Османската империя българските търговци и занаятчии са отваряли училища, в които се е учило на български и са писали с българската азбука в Русия 95% от хората са били неграмотни и са ги продавали като животнми, ли?
  България НЕ ДЪЛЖИ НИЩО на Русия за запоазване на свията култура, вяра и писменост.
  Българите САМИ са пазили писмеността си през Османското владичество. И понеже много българи са били ГОРДИ, УМНИ И РАБОТЛИВИ са били още и богати.
  А в опърпаната Русия са ги продавали като животни!
  Това са фактите.
  А внушенията ви, че дължим запазването на културата си по време на Османското владичество на Русия са глупости.
  Не намирам нищо лошо в това да изрека истината за твърдениеята Ви.

  Прост охранител в СИК не било мутра,а професия? От такова КОЙ направи премиер,а пък от БКП - ГЕРБ/БСП/ДпС! Борисов:Вие сте прости и аз съм прост - разбираме се.
 74. 74 Профил на aldoushuxley
  aldoushuxley
  Рейтинг: 454 Неутрално

  На грамотните - честито!

 75. 75 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4231 Неутрално

  Киевска Рус

  По него време Москва била малка погранична застава на Киев...

  Майка българка и баща варяг.
  Трима сина, за съжаление... "от кол и въже".

  Святослав мечтаел да пиратства в България и бил използван като маша от Византия. Съвместно опустошили Български Преслав.

  На връщане - претоварен с плячка, Святослав бил опустошен от съюзници на България.

  Киевският престол запълнил брат му... който убил третия си брат... и скоро починал... безсвятославно.

  "Освободителните" мисии на Русия/СССР в и около България, от Иван Лилов

 76. 76 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#72] от "niksan1":

  Ти правиш ли разлика между СССР и Русия?

  В 1863 году Российский Святейший Синод определил, в связи с празднованием тысячелетия Моравской миссии святых Кирилла и Мефодия, установить ежегодное празднование в честь преподобных Мефодия и Кирилла 11 мая.
  В 1986 году в СССР, когда отмечалось 1100-летие преставления Мефодия, день 24 мая был объявлен «праздником славянской культуры и письменности».
  30 января 1991 года Президиум Верховного Совета РСФСР принял постановление о ежегодном проведении «Дней славянской культуры и письменности». Столицей праздника каждый год становился какой-нибудь новый населенный пункт России. С 2010 года основные торжества всегда будут проводиться в Москве.

  Идва му до гуша на човек от промити мозъци.

 77. 77 Профил на Reveal
  Reveal
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Срамен и унизителен ден в който се отбелязва как една дълбоко чужда за нашите земи

  просвета и духовност каквато е руската е подчинила в робство и лъжа милиони души.

  Не отричам славянското, но дори и Сърбия е възприела латиницата, а в Полша, Чехия и Словакия няма и помен за кирилицата. Слава на западната цивилизация и латинска култура.

  "Да се махаш от тази банка веднага миличка. Шефа й е параноик и измъчва момчето само защото чело някакви си книги и филми за обири" из Призрачния град
 78. 78 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#63] от "Белият Господар":

  не си прави труда да споделяш.
  като гледам при теб терапията не е подействала.

  предпочитам да остана мизантроп, който ненавижда болшевиките и нацистите. двете най-презряни приятелски една към друга идеологии.

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 79. 79 Профил на полувишис
  полувишис
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#72] от "niksan1":

  да, странна работа.

  все още ми е трудно да повярвам как 90% от населението там има в главите си повече идеология, отколкото рационално и свободно мислене...

  http://labs.capital.bg/201601/agentite-dnes
 80. 80 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2694 Неутрално

  До коментар [#76] от "dissident":

  " В 1986 году в СССР ... "


  Другарю,
  по-горе колегата " полувишис " пита дали в Русия празнуват този светъл празник, на който въпрос отговарям отрицателно, предвид 8-годишното ми живеене и общуване с руснаците . Въпросът на колегата е точен и ясен . Той не пита, аджеба, какви официални укази, разпоредби и указания е имало в Русия или в СССР .
  Можеш ли да си представиш, че на 24-ти май, българите ще сиятат, че това е един делничен ден като всички останали, а САМО някоя висша държавна институция ще издаде нещо като документ-напомняне ... ?!
  И ДА в Русия, вероятно 80 % от хората не са и чували за Кирил и Методии, а за всеобщи тържества и възпоминание с уважение - и дума не може да става .
  Горното ми мнение НЕ Е продиктувано от политически съображения !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 81. 81 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2694 Неутрално

  До коментар [#75] от "dnevnikar":

  " По него време Москва е била малка погранична застава на Киев ... "


  И как посмя да го напишеш бе, човек ? Вече година и половина официалната руска пропагандна машина и българските московски подлоги ни убеждават, че Украйна е " измислена " държава и днес, на този светъл ден ти утвърждаваш обратното ..., че Русия е пръкналата се северомонголска сатрапия в последните 2 века ... !
  Смел човек си ти ! Респект !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 82. 82 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#80] от "niksan1":

  е да ама петиоколонното "мислене" е продиктувано по политически съображения и се движи опорна точка по опорна точка
  не може да се аргументираш срещу петоколонник, защото твоите аргументи не му влизат в опорните точки.

  Birds of a feather flock together.
 83. 83 Профил на raylight
  raylight
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Кирилицата е толкова славянска, колкото латиницата е английска азбука

  Истината е висша ценност
 84. 84 Профил на niksan1
  niksan1
  Рейтинг: 2694 Неутрално

  До коментар [#79] от "полувишис":

  " да, странна работа "


  Няма нищо странно, защото вече един век откакто мужикът се е откъснал от коренът си ( не, че преди това е бил много осведомен ) и кълве това, което му се поднася от червената пропагандна машина .
  Куриоз : Миналата година в Мюнхен пристигнаха от Русия дъщерята и внука на руското семейство с което делехме един апартамент . Момчето, ученик от 10-ти клас ми каза, че по история на Русия имат само два урока за СССР ... Дори не мога да си представя, как може в два академични урока да се вмести толкова огромен учебен материал, касаещ почти един век ... !!!
  Ето защо повтарям, че след този разговор с непредубеденото момче, за мен вече няма нищо странно !

  Без ДС - ченгета! Лустрация!
 85. 85 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4741 Любопитно

  До коментар [#13] от "Zizu":

  И от мен честит празник!

  [quote#13:"Zizu"]И не славянска, а Българска азбука и писменост! [/quote]

  А, защо не е и славянска и българска. Все пак тази наша азбука (Кирилицата) се използва в редица славянски държави.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 86. 86 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#85] от "Иво":

  и Мнонголия...

  Birds of a feather flock together.
 87. 87 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#80] от "niksan1":

  Що за другар съм то бе келеш.
  Нали прочете кой е въвел празнуването на славянската писменост.

 88. 88 Профил на ostin22
  ostin22
  Рейтинг: 696 Неутрално

  До коментар [#73] от "За европейските граждани ГЕРБ=БСП":

  Да благодарим на турците викаш.. Леле, колко си облъчен...

  There is no way to happiness, happiness is the way!
 89. 89 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4741 Любопитно

  [quote#27:"За европейските граждани ГЕРБ=БСП"]Изглежда, че е изразът "славянска писменост' издава комплексираност. [/quote]

  По скоро израз на коректност.

  [quote#27:"За европейските граждани ГЕРБ=БСП"]Писмеността е БЪЛГАРСКА.[/quote]

  Да, българска е първа (Кирилицата), обаче след това се разпространява и в други държави, които са славянски.

  [quote#27:"За европейските граждани ГЕРБ=БСП"]Така наречената "кирилица" е всъщност глаголицата - графичните символи създадени от Кирил (Кирилица) и Методи. [/quote]

  Ти виждал ли си ги двете писмености, защото, ако беше щеше да забележиш, че са доста различни.

  [quote#27:"За европейските граждани ГЕРБ=БСП"]Аки изобщо някой назовава азбуката по друг начин освен БЪЛГАРСКА ( щото тя точно това - създадена в БЪлгария за нуждите на БЪлгария), то исторически достоверно име би било КЛИМЕНТИЦА. [/quote]

  Глаголицата за България и за българите ли е създадена!? Къде са били Светите братя, когато са я създали тази азбука!? Не беше ли това Великоморавия!? Кой ги е пратил там Кирил и Методий!? И накрая, тяхното дело бива спасено от техните ученици, които идват в България и променят азбуката правейки Кирилицата, която пък след това се разпространява в други държави, повечето от тях славянски.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 90. 90 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 727 Неутрално

  [quote#52:"dnevnikar"]През нея епоха е имало и Български мисионери в Полша... [/quote]
  Кога по-точно?

 91. 91 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3948 Неутрално

  [quote#62:"полувишис"]някой знае ли тъпанарския руски народ дали празнува този ден?
  [/quote]

  [quote#72:"niksan1"]Да, аз .
  В СССР бях почти 8 години и не само, че не се празнува, но и, иначе интелигентни хора, малко знаят за Кирил и Методии ... Имал съм случай ( кълна се ) да ми обясняват, че " руската алфавита " е измислена от ... Ленин ... ![/quote]

  [quote#76:"dissident"]30 января 1991 года Президиум Верховного Совета РСФСР принял постановление о ежегодном проведении «Дней славянской культуры и письменности». [/quote]

  И така, в съветско време руснаците знаеха ,че руската азбука е измислена от Ленин и ,че тя е разпространена в последствие в Монголия , България и други изостанали безписмени държави.
  Малко преди разпада на СССР почнаха да честват "Дней славянской культуры и письменности", като тогава за първи път обикновените руснаци чуха за Кирил и Методи. Че азбуката е българска , че се разпространява първо в България и цяло столетие след това в Русия от български книжовници, за това нито дума. Руснаците продължават да си мислят ,че те са ни дали писмеността и много се учудват като им кажа ,че е точно обратното.

 92. 92 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3832 Неутрално

  [quote#13:"Zizu"]И не славянска, а Българска азбука и писменост! [/quote]
  Да!
  Това трябва дебело да се подчертае!


  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 93. 93 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3948 Неутрално

  [quote#13:"Zizu"]И не славянска, а Българска азбука и писменост! [/quote]

  [quote#85:"Иво"]А, защо не е и славянска и българска. Все пак тази наша азбука (Кирилицата) се използва в редица славянски държави. [/quote]

  А защо латинската азбука се нарича латинска а не европейска, след като се употребява в цяла Европа?

 94. 94
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 95. 95 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4741 Любопитно

  До коментар [#86] от "Realistic Cock":

  Да, разбира се и Монголия.

  Като спомена Монголия, интересно е, че монголците са си имали свят собствена писменост, която също има интересна история, ето повече информация по темата:

  http://broom02.revolvy.com/main/index.php?s=Mongolian+script&item_type=topic

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 96. 96 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4741 Любопитно

  [quote#93:"tacheaux"]А защо латинската азбука се нарича латинска а не европейска, след като се употребява в цяла Европа? [/quote]

  Няма как да се нарича европейска, след като латиницата се използва в цяла Латинска Америка, и в няколко азиатски държави, като Филипините, Виетнам и Индонезия.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 97. 97 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3832 Неутрално

  [quote#87:"dissident"]Нали прочете кой е въвел празнуването на славянската писменост. [/quote]
  На българската писменост драги!
  На БЪЛГАРСКАТА!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 98. 98 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4231 Неутрално

  По-друга ни е тезата.

  Учебници по Проленинградски Антицаризъм учеха, че СССР произхожда (в древността де) от Киевска Рус.
  Като Русия.

  След Антицаризма излязоха на светло и други книги,
  потвърждаващи историческото значение на Киевска Рус.

  Изпълзяха и непотвърждаващи, но са меншинство.

  До коментар [#81] от "niksan1":
  До коментар [#75] от "dnevnikar":

  " По него време Москва е била малка погранична застава на Киев ... "

  И как посмя да го напишеш бе, човек ? Вече година и половина официалната руска пропагандна машина и българските московски подлоги ни убеждават, че Украйна е " измислена " държава и днес, на този светъл ден ти утвърждаваш обратното ..., че Русия е пръкналата се северомонголска сатрапия в последните 2 века ... !
  Смел човек си ти ! Респект !

 99. 99 Профил на dissident
  dissident
  Рейтинг: 782 Весело

  До коментар [#97] от "Храбър":

  Толкова сте се оплели, че не правите разлика между славяни и прабългари.

 100. 100 Профил на stg
  stg
  Рейтинг: 1319 Неутрално

  [quote#94:"Virgin"]Караш ме да ти напомня,[/quote]
  каквото и да напомняш азбуката си е българска и никой не пречил на никого да я използва по турско

  "Ceterum censeo ГЕРБ esse delendam"
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK