Спорните поправки за секциите в чужбина влизат в сила утре

Спорните поправки за секциите в чужбина влизат в сила утре

© Велко АнгеловСпорните промени в Изборния кодекс след преодоляното преди седмица вето на президента Росен Плевнелиев ще бъдат обнародвани утре в извънреден брой на Държавен вестник. Очаква се веднага управляващото мнозинство да внесе обещаните промени в изборните правила за разкриването на секции в чужбина.


Управляващите са се разбрали да облекчат вота зад граница и да намалят броя на нужните жители в дадено населено място, за да бъде кметът му пряко избираем. Според постигнатите договорки в новите текстове ще се запише, че секции за гласуване зад граница ще може да има навсякъде, където има поне 60 заявления.


Ограничението ще е за максимум 35 секции на територията на една страна. Това ще засегне силно вота на българите в съседна Турция, където имаше 136 секции през 2014 г. Тогава над 35 секции имаше още в САЩ, Испания и Великобритания - малко под и над 40. Председателят на правната комисия Данаил Кирилов призна, че потърпевши ще са сънародниците ни в Турция, но отрече да се пише закон за една държава. Промените в Изборния кодекс не са закон за една държава, това е закон за равенството на българите във всички държави, коментира Кирилов.
По повод намерението на омбудсмана Мая Манолова и президента Росен Плевнелиев да сезират Конституционния съд заради бъдещите промени в Изборния кодекс като дискриминационни Кирилов заяви, че в конкретната редакция на текстовете, предлагана от тях, не е налице противоконституционност, защото двата критерия, които се използват за разкриване на секции, имат обща важимост - те касаят всички секции във всички държави на света. По думите му при справка на това кои държави какъв режим за откриване на секции в чужбина имат е станало ясно, че България към момента има най-либерален режим на откриване на секции в чужбина. "Критериите, които използвахме и сме предложили като законодателно решение, утвърждават равенството", заяви още той.


Кирилов посочи, че посланиците или консулите ще правят мотивирано предложение до Централната избирателна комисия за това къде да има секции, така че да бъде спазено ограничението за най-много 35 секции в една държава. Крайното решение ще бъде на ЦИК, добави той и отбеляза, че е имало случай приемаща държава да поставя изискване в радиус от 200 км да има само една секция.


Шефът на правната комисия определи като разумен срок за приемане на промените - между 14 и 30 дни след внасянето им.


Реформаторите искат и кметовете на населени места с над 350 жители да имат право да избират кмета си. Сега ограничението е 400 жители. Това също ще е част от новия законопроект на управляващите.


Все още се чака дали проектът на управляващите ще е единственият за промени в Изборния кодекс. Опозицията в лицето на ДПС и БСП пък подготвя мотивите си за сезиране на Конституционния съд за задължителния вот.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK