МВР има два месеца да изработи правила за охраната на физически лица

МВР има два месеца да изработи правила за охраната на физически лица

© Надежда Чипева, КапиталНародното събрание прие на първо четене днес изменения в Закона за частната охрана, според които министърът на вътрешните работи Румяна Бъчварова има два месеца да издаде наредба за реда и условията за извършване на лична охрана на физически лица.


В мотивите е записано, че недостатъчните регламент и процедури, които уреждат режима на този вид охранителна дейност затрудняват нейния контрол. Целта е изменението е да се създадат работещи механизми на взаимодействие с органите на МВР в борбата с престъпността и опазването на обществения род, аргументират се вносителите от ГЕРБ. В наредбата освен реда и условията за частната охрана ще бъдат разписани и минималните изисквания към субектите, осъществяващи охраната, както и техните функции.


В края на февруари МВР и прокуратурата обявиха нови и спешни мерки срещу охранителите без лиценз след побой над шофьор на Софийския околовръстен път от четирима мъже, за които се разбра по-късно, че са охранители на Ивайло Борисов–Ториното. Той бе подсъдим заедно със Златомир Иванов–Баретата за наркотрафик и бе оправдан на втора инстанция, а те са работели при него на черно.
Тогава главният прокурор Сотир Цацаров обяви, че ще бъдат предложени законодателни промени, свързани със задължителна регистрация на съпровождащите автомобили, каквато се изисква за служебното оръжие на изпълняващите частна охранителна дейност.


Междувременно в края на април на обществено обсъждане бе подложен законопроект за изменение на Закона за частната охранителна дейност. В мотивите към проекта бе записано, че заради многото важни промени, които трябва да се приемат, е разработен законопроект за изцяло нов закон. Сега действащите текстове са от 2004 година. От МВР заявиха пред "Дневник", че работна група от Главна дирекция "Национална полиция" и Асоциация на частните охранители са разработили текстовете.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK