Кой посещава българските музеи

"Квадрат 500"

© Анелия Николова

"Квадрат 500"Големият интерес към отминалата преди седмица "Нощ на музеите", съчетан със статистиката за общ спад в посещенията през 2015 г. провокира "Дневник" да провери кой по принцип посещава българските музеи. Избрахме обикновен ден между 9 и 18 ч.


Огромните зали на т.нар. "Български Лувър" са почти пусти, шестима – седмина посетители разглеждат галерията в четвъртък, 26 май. Над 11 хиляди са били тук в "Нощта на музеите" на 21 май, каза през репортер на "Дневник" Весела Радоева от галерията "Квадрат 500".


Разликата е впечатляваща. Тя може да се дължи на безплатния вход или на широката разгласа на събития като "Нощ на музеите" или "Дни на отворените врати". В такива случаи пред галериите могат да се видят дълги опашки от чакащи. Който е опитвал, знае, че тогава обиколката на повече от три - четири културни обекта е мисия невъзможна.
Според данните на Националния статистически институт (НСИ) 4 763 хиляди, или с 0,4% по-малко са били визитите в музеите през 2015 г,, като това прекъсва възходящата тенденция на последните 10 години. След миналогодишното увеличение, сериозен е спадът при чуждестранните туристи - с 6.9%. Статистиката показва също, че близо една четвърт (1 247 000) от регистраните 4 763 000 посещения в музеи в цялата страна през изминалата календарна година са в дните, в които входът е свободен.


Билетът /без отстъпка/ в "Квадрат 500" е 10 лв. Същата е цената и в Националния археологически музей. Шест лв се плаща за Музея на София. Природонаучният музей може да бъде посетен за 4 лв. Отстъпки се правят за ученици и студенти, пенсионери, групови посещения.


В "Квадрат 500" в четвъртък пред картините се спират Оксана и Олга. Те са от Русия, от няколко години живеят в България. Интересуват се от живопис и не за първи път са в "Българския Лувър". Били са и в Националния исторически и в археологическия музей. На въпрос какво най-много им харесва именно в "Квадрат 500", те отговарят, че освен забележителните творби им харесва, че е спокойно и че няма хора. Не може да видите нещо подобно в музея "Пушкин", там са тълпи, казва Олга.


По думите на Весела Радоева положението ще се промени - посещенията се увеличават до нормалните нива едва няколко седмици след събитие като "Нощ на музеите". Иначе за седемте месеца от отварянето на музея в края на май 2015 г. до края на календарната година посещенията в музея са били около 100 000. Данните са от електронния преброител на входа на галерията – гордост за правителството. "Уникални неща и експозиции има вътре, някои ги няма никъде по света", заяви по време на откриването преди година премиерът Бойко Борисов.


В основите на базиликата "Св. София"се намира подземен музей, в който могат да се видят гробници от източния некропол на антична Сердика и останките от три по-ранни църкви. Както и в галерията, тук също е пусто, макар този четвъртък да не се плаща за вход. Тук е само Бети от Австралия. Тя казва, че е наистина впечатлена от некропола, а следващата ѝ цел е Музеят за история на София, намиращ се в сградата на бившата Централна минерална баня.


В Националния природонаучен музей картината е подобна. Тук-там се мярва някой посетител, разглеждащ препарираните животни. Има дори и българи. На третия етаж, при бозайниците са възрастна жена и две момченца. Двете внучета са дошли на гости от Германия. При инсектите е млада двойка - Елица и Калин, от Плевен и от Видин. Те са си поставили за цел да дойдат именно в този музей, докато са в София. Искали обаче да идат и до други експозиции.


Националният археологически музей, който съхранява уникални артефакти от тракийско време, се оказва затворен на 26 май, на входа му е вдигнато скеле. Служителка обяснява, че сменят лампите. На следващия ден музеят приема посетители. Трима – самотен господин и семейство на средна възраст. Семейството са Йосиф и Лидия от Тел Авив. Заявяват, че именно Археологическият музей е първата спирка от разходката им в София, а интересът им към античното изкуство е породен от близостта на израелската столица до Йерусалим, където ходят често. Следващата спирка в културната им програма е Военноисторическият музей, поради интереса на мъжа към военната техника, породена от дългата му служба в армията.


Към края на работното време на музеите, които масово работят до около 17:30–18:00 часа, в Музея за история на София, намиращ се в бившата Централна баня, няма жив човек освен музейни служители. Голямото изключение е в залата "Наследството на древността" - двама младежи с раници. Лорейн и Пиер от Франция влезли тук, за да се скрият от дъжда. Идват в София с влак от Сърбия, слизат на Централна гара, а разхождайки се по бул. "Мария Луиза" стигат до Банята точно когато започва да вали.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  И все пак има истински ценители на музеите,но аз например избягвам нощта на Музеите именно ,защото става струпване на доста хора и това ми пречи да се концентрирам и насладя на експонатите.
  Мисля,че когато се прави нещо кампанийно,рядко се постига положителен резултат.

  Tony
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6027 Неутрално

  По принцип в т.нар ден и нощ на музеите се изсипват местните, които иначè не си посещават музеите - затова е нормално да има тълпи от хора тогава.

  [email protected]
 3. 3 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 710 Весело

  "...пред картините се спират Оксана и Олга. Те са от Русия, от няколко години живеят в България."
  Интересно тези „изкуствоведки“ какво ли работят и как така живеят в България...?

  "... На третия етаж, при бозайниците са възрастна жена и две момченца. Двете внучета са дошли на гости от Германия."
  Тия внучета какво ли гледат на бозайниците в музея?... Да отидат в сградата отсреща, там са истинските „бозайници“, хем на живо...наистина ще видят нещо.


 4. 4 Профил на SS
  SS
  Рейтинг: 3087 Весело

  Бай Ганьо открай време си пада по келепира !

  Като може да спести 10лв. от вход - що да не спести , кой му ги дава !?

 5. 5 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Човек трябва да изпитва вътрешна необходимост за посещение в
  музей, галерия, изложба и т.н. Единствената полза от една снобарска визита е - входната такса. Хубаво е да има ден без вход.

 6. 6 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Не знаех, че т.нар. "Лувър" вече приема посетители. Не знаех, че в бившата централна баня имало "музей на София". А съм от категорията, които се интересуват от музеи (работя в туроператорска фирма). Май усилията се хвърлят повече в назначаване на служители, и по-малко в популяризацията на музеите.
  Има ли идея за преместване на НИМ в централната част на София?

 7. 7 Профил на Yard
  Yard
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  Само веднъж се излъгах да отида на нощ на музеите. Освен че чакахме половин-един час от музея да излязат някакви "официални лица" после вътре влязохме едно стадо хора. Не, мерси. Няма абсолютно никакъв смисъл, освен ако не искаш само да постнеш във Фейсбук как си ходил на музей или галерия и си спестил няколко лева.

 8. 8 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 836 Неутрално

  В един от най-големите музеи в света, парижкия Лувър входът за всички младежи, мисля че до 22 години (френски, европейски, китайски и т.н.) е безплатен. В много музеи има намаления за пенсионери (от всички националности).
  В някои от българските музеи напоследък се практикуват семейни намаления (чудесна идея), но само за българи.

 9. 9 Профил на lalleen
  lalleen
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Десет лева не е малко, защото ако и сладкарниците и баровете да изглеждат пълни, не всеки може да отдели тези пари, особено пък семейно... още по-особено - ако не си от София и си заделил пари за път, хотел, храна. Какво като има намаление за пенсионери и ученици. За трима души, един музей 25 лв. Колко музея можеш да разгледаш - срещу колко пари. Да не говорим, че цената на билета не отговаря на нищо и не ориентира кандидат посетителите за нищо. Пред мен трима уж добре облечени и прилично изглеждащи се отказаха да влизат в едно много хубаво място, но с вход 6 лв. Може и да са се парили с атракции-въздух под налягане - като Евксиноград, който е само няколко лъскави картинки с надут текст, колко паркостроители от Австрия и не знам си къде били строили парк. За жалост прехваленият парк е само кестени и акации, които растат навсякъде другаде, но безплатно, вместо за 12 лв. Водих гости там и щяхме да умрем от разочарование. А миниатюрната ботаническа градина в центъра на София май беше 6 лв и беше разкошна.

 10. 10 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  Не посещавам музеи при "нощ на музеите" именно заради тълпите, които не понасям. Слава Богу, не ми се налага да с броя левчетата и ходя предимно в ден с платен вход - спокойствие, тишина. И в Чехия е така в галериите и в музеите, ако изключим Националния Музей, където винаги има хора, и - разбира се - замъците им, които са много посещавани непрекъснато.

  E PLVRIBVS VNVM
 11. 11 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 727 Неутрално

  докато има музеи, които почиват в събота и неделя, положението ще е такова. В Тутракан в 4-те почивни дни имаше един служител за двата музея в града, в Силистра почивни дни бяха неделя и понеделник, които се падаха и празнични.

  седеньето го зголемува задникот
 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6027 Неутрално

  До коментар [#11] от "Пипера е много лют":

  +++
  Много добър пример.
  Няколко пъти съм пробвал да заведа децата и в двата музея в Тутракан и освен военното гробище нищо не работи.
  Между другото безуспешно съм пробвал и 4-5 пъти в музея в Пещера.

  [email protected]
 13. 13 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 727 Неутрално

  и тъпотията със марките и печатите за 100 НТО е дразнеща - размазани печати, които често цапат книжките с мастило, нямат марки често - пълна глупост. Тези книжки за 100 НТО могат да се ползват като стимул и човек да купува билети накуп с отстъпка и сигурни дни за посещение - примерно за цели области. Много неща могат да се направят, ако Анджелкина не се е вторачила така в ръста на руските туристи.

  седеньето го зголемува задникот
 14. 14 Профил на Пипера е много лют
  Пипера е много лют
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#4] от "SS":

  под този знаменател може да сложиш и всички чужденци - все пак десет лева са си десет лева. Между 3 и 4 бири в заведение. В Лондон цените на музеите са между 2 и 3 бири в заведение.

  седеньето го зголемува задникот
 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4799 Неутрално

  До коментар [#1] от "Free person":

  защото цената е 10 лева и не е достъпна за повечето хора.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16 Профил на Free person
  Free person
  Рейтинг: 727 Неутрално

  До коментар [#15] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Донякъде е така,но все пак се наслаждаваш на изкуство,което храни сетивата ти.

  Tony
 17. 17 Профил на m_todorov
  m_todorov
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Аре бе, 10лв. не били достъпни за повечето хора. Ама повечето хора всеки ден дават 5лв. само за цигари...Въпросът е къде отиват парите от входове, да не е като във Врана, където потъват в джоба на чичака на входа.

 18. 18 Профил на primerno
  primerno
  Рейтинг: 284 Неутрално

  До коментар [#11] от "Пипера е много лют":

  Подобна ситуация в Ловеч преди 2 години покрай Коледа. Всички общински служители почивали 2 седмици покрай Коледа и всичките им музей затворени.

 19. 19 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2644 Неутрално

  "точно когато започва да вали..." - и цените на билетите, и ценителите, които са все по-малко, и възпитанието, кое е ценно, кое преходно и модерно, и още много други неща, но най-вече подценяването на истинската нагласа на народонаселението, за което е по-лесно да смила ТВ лъскави послания, отколкото да се позаинтересува от някаква стойностна класика, благодарение на която са създадени не само музеите.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 20. 20 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1114 Неутрално

  Колко семейства с две деца може да си позволят финансово да отидат на музей

 21. 21 Профил на Ghost
  Ghost
  Рейтинг: 1059 Любопитно

  Семейната среда е тази, която дава възпитанието...
  Не можем да очакваме от едно Чалга-поколение родители да дойде, Музей-поколение деца...

  Форумът е в будна кома...
 22. 22 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Десет лева вход стряскат много хора. Разказвали са ми за "привременна" ценова политика малко след въвеждане на такава цена за важен музей: служителите на входа правят-струват, пускат. Семейство с две деца - един билет. Семейство с едно дете - пак един билет. Двама студенти - два половин билета (един цял). Един възрастен човек - чакай малко, ще влезеш с ония чужденци

 23. 23 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  "... а интересът им към античното изкуство е породен от близостта на израелската столица до Йерусалим, където ходят често."

  Дневник, нещо не сте разбрали!
  НЕВЪЗМОЖНО е израелец да каже , че столицата на Израел НЕ Е Йерусалим!

  Кажете на И.Гергов, че столицата на Израел Е Йерусалим!

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 24. 24 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
  'ΕΡΕΒΟΣ
  Рейтинг: 2320 Неутрално

  До коментар [#21] от "Ghost":

  Точно така ! +++

  Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
 25. 25 Профил на ivanchoLA
  ivanchoLA
  Рейтинг: 1391 Весело

  Ми не много, музеите са много зле. Зле организирани, подредени въобще да ти дожалее ... не е като да няма какво да излагаме де ама и квото е изложено е ужас. Историческия примерно и тн.

  #notmypresidentAmericans strive for excellence, Europeans for mediocrity ... да не би цоциализъм играло, не би чудо видяло (c) ivanchoLA2012
 26. 26 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#6:"historama"]Не знаех, че т.нар. "Лувър" вече приема посетители. Не знаех, че в бившата централна баня имало "музей на София". А съм от категорията, които се интересуват от музеи (работя в туроператорска фирма). [/quote]

  тия три неща не говорят добре заедно. най-вече - за фирмата

  בני אתה אני היום ילדתיך
 27. 27 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  [quote#23:"mr. wonderworld."]на израелската столица до Йерусалим[/quote]

  בני אתה אני היום ילדתיך
 28. 28 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 838 Неутрално

  "Квадрат 500" - 10 лв. излиза по 2 стотинки квадрата, евтинджос.

  малко са се престарали с тия цени.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 29. 29 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1004 Неутрално

  Имам някакъв спомен за 7 евро за Лувъра, така че 10 лева за кв. 500, как да кажа.

 30. 30 Профил на mapto
  mapto
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  Добре, дали решението да няма временни изложби в този кв.500 не обезмисля ходенето там за повече от едни път? Само питам...

  А моето мнение е, че Вежди Рашидов е изключително прост, ама "те затова се разбират" с Бойко.

  Думите в един език са това, което е безкрайно и изисква най-много усърдие и постоянство. Затова направихме http://lexicum.net
 31. 31 Профил на Johannes Cabal
  Johannes Cabal
  Рейтинг: 506 Неутрално

  "Местните" не ходят по музеи, щото между 9 и 18 са на работа! "Дневник" много хитро решиха точно тогава да проверяват. Аз понякога ходя по музеите през уикенда. Виж, туристи и групи защо няма - това е важният въпрос. По чужбина музеите винаги са или пълни, или много пълни с туристически и ученически групи дори през седмцата.

  SAVE EUROPE!!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK