Кой посещава българските музеи

"Квадрат 500"

© Анелия Николова

"Квадрат 500"Големият интерес към отминалата преди седмица "Нощ на музеите", съчетан със статистиката за общ спад в посещенията през 2015 г. провокира "Дневник" да провери кой по принцип посещава българските музеи. Избрахме обикновен ден между 9 и 18 ч.


Огромните зали на т.нар. "Български Лувър" са почти пусти, шестима – седмина посетители разглеждат галерията в четвъртък, 26 май. Над 11 хиляди са били тук в "Нощта на музеите" на 21 май, каза през репортер на "Дневник" Весела Радоева от галерията "Квадрат 500".


Разликата е впечатляваща. Тя може да се дължи на безплатния вход или на широката разгласа на събития като "Нощ на музеите" или "Дни на отворените врати". В такива случаи пред галериите могат да се видят дълги опашки от чакащи. Който е опитвал, знае, че тогава обиколката на повече от три - четири културни обекта е мисия невъзможна.
Според данните на Националния статистически институт (НСИ) 4 763 хиляди, или с 0,4% по-малко са били визитите в музеите през 2015 г,, като това прекъсва възходящата тенденция на последните 10 години. След миналогодишното увеличение, сериозен е спадът при чуждестранните туристи - с 6.9%. Статистиката показва също, че близо една четвърт (1 247 000) от регистраните 4 763 000 посещения в музеи в цялата страна през изминалата календарна година са в дните, в които входът е свободен.


Билетът /без отстъпка/ в "Квадрат 500" е 10 лв. Същата е цената и в Националния археологически музей. Шест лв се плаща за Музея на София. Природонаучният музей може да бъде посетен за 4 лв. Отстъпки се правят за ученици и студенти, пенсионери, групови посещения.


В "Квадрат 500" в четвъртък пред картините се спират Оксана и Олга. Те са от Русия, от няколко години живеят в България. Интересуват се от живопис и не за първи път са в "Българския Лувър". Били са и в Националния исторически и в археологическия музей. На въпрос какво най-много им харесва именно в "Квадрат 500", те отговарят, че освен забележителните творби им харесва, че е спокойно и че няма хора. Не може да видите нещо подобно в музея "Пушкин", там са тълпи, казва Олга.


По думите на Весела Радоева положението ще се промени - посещенията се увеличават до нормалните нива едва няколко седмици след събитие като "Нощ на музеите". Иначе за седемте месеца от отварянето на музея в края на май 2015 г. до края на календарната година посещенията в музея са били около 100 000. Данните са от електронния преброител на входа на галерията – гордост за правителството. "Уникални неща и експозиции има вътре, някои ги няма никъде по света", заяви по време на откриването преди година премиерът Бойко Борисов.


В основите на базиликата "Св. София"се намира подземен музей, в който могат да се видят гробници от източния некропол на антична Сердика и останките от три по-ранни църкви. Както и в галерията, тук също е пусто, макар този четвъртък да не се плаща за вход. Тук е само Бети от Австралия. Тя казва, че е наистина впечатлена от некропола, а следващата ѝ цел е Музеят за история на София, намиращ се в сградата на бившата Централна минерална баня.


В Националния природонаучен музей картината е подобна. Тук-там се мярва някой посетител, разглеждащ препарираните животни. Има дори и българи. На третия етаж, при бозайниците са възрастна жена и две момченца. Двете внучета са дошли на гости от Германия. При инсектите е млада двойка - Елица и Калин, от Плевен и от Видин. Те са си поставили за цел да дойдат именно в този музей, докато са в София. Искали обаче да идат и до други експозиции.


Националният археологически музей, който съхранява уникални артефакти от тракийско време, се оказва затворен на 26 май, на входа му е вдигнато скеле. Служителка обяснява, че сменят лампите. На следващия ден музеят приема посетители. Трима – самотен господин и семейство на средна възраст. Семейството са Йосиф и Лидия от Тел Авив. Заявяват, че именно Археологическият музей е първата спирка от разходката им в София, а интересът им към античното изкуство е породен от близостта на израелската столица до Йерусалим, където ходят често. Следващата спирка в културната им програма е Военноисторическият музей, поради интереса на мъжа към военната техника, породена от дългата му служба в армията.


Към края на работното време на музеите, които масово работят до около 17:30–18:00 часа, в Музея за история на София, намиращ се в бившата Централна баня, няма жив човек освен музейни служители. Голямото изключение е в залата "Наследството на древността" - двама младежи с раници. Лорейн и Пиер от Франция влезли тук, за да се скрият от дъжда. Идват в София с влак от Сърбия, слизат на Централна гара, а разхождайки се по бул. "Мария Луиза" стигат до Банята точно когато започва да вали.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK