Световен специалист по градско планиране идва в България

Новият главен архитект на София Здравко Здравков

© Цветелина Белутова

Новият главен архитект на София Здравко ЗдравковСветовноизвестен архитект, един от пионерите в планирането на дружелюбни, зелени и обърнати към пешеходци и велосипедисти градове, ще гостува в България през октомври по инициатива на новия главен архитект на София Здравко Здравков, One Architecture Week и издателство "Жанет 45". Датчанинът ще представи последната си книга "Градове за хората" (Cities for People, 2013 г.), подготвяна от "Жанет 45" и ще изнесе лекция на архитектурния фестивал, а Здравков се надява ангажира услугите му за нова транспортна стратегия на столицата.


Гел завършва архитектура в Датската кралска академия по изящни изкуства през 1960, но няколко години по-късно изоставя индивидуалните сгради за сметка на онова, което ги свързва - публичните пространства. Под влиянието на идеите на пионерката на т. нар. Нов (ориентиран към гражданите) урбанизъм Джейн Джейкъбс, заедно със съпругата си, психолог и социолог, Гел изследва защо оригиналната функция на града като място за общуване залинява под сянката на аутобаните и модерното строителство.


Резултатът от наблюденията му са влиятелните книги Life Between Buildings (1971 г.) и Public Spaces, Public Life (2004), както и постепенното превръщане на Копенхаген в едно от най-добрите места за живот в света. Основната идея е по-малко коли, повече пешеходни пространства: град за хората, каквато бе платформата и на архитект Здравков. В последните 10 години студиото на Ян Гел разработва стратегии за подобряване на градската среда за Лондон, Ню Йорк, Стокхолм, Аман, Мелбърн, Сан Франциско и други градове.
Целта на Здравко Здравков е София да се нареди сред тях, като "Ян Гел архитекти" се включат в подготовката на анализ, анализа или изготвянето на цялостна транспортна стратегия за София. "Става дума за дългосрочна политика, постепенна промяна в мисленето, при която пешеходното и велосипедното придвижване ще станат приоритет, следвани от градския транспорт", посочва архитектът. Финансовата страна на въпроса предстои да бъде обсъдена, но Гел идва и по покана на кмета Йорданка Фандъкова. "Разглеждаме негов проект за сходен град в Румъния. Гел е добре запознат с проблемите на градовете в Източна Европа", казва Здравков.


През 2016 г. датчанинът празнува 50 години от началото на изследванията си - юбилей, който ще бъде отбелязан и на архитектурното биенале във Венеция. Там Гел е куратор на Датския павилион. Част от книгата му "Градове за хората" излиза на български в новия брой на списание "Гранта", посветен на градовете. Представянето е от 19 ч. тази вечер (събота) в литературен клуб "Перото".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK