Всеки трети ученик не взема диплома за професия, въпреки че държавата плаща за обучението му

За три години броят на отпадащите от професионалното обучение ученици е 18 364.

© Георги Кожухаров

За три години броят на отпадащите от професионалното обучение ученици е 18 364.Всеки трети ученик не придобива степен на професионална квалификация, въпреки че за тази цел са изразходени бюджетни средства. Учениците, които са получили свидетелство за такава квалификация, са намалели най-значително през учебната 2013/2014 година - до 64,21 на сто. Това показва одит "Професионално образование за заетост", извършен от Сметната палата за периода от 1 януари 2012 г. до 31 декември 2014 г.


От доклада става ясно, че има тенденция за увеличаване на отпадащите ученици от системата на професионалното образование, а общият брой на незавършилите е 18 364. Причините за това са различни - липса на интерес към този тип образование, очаквания за нископлатен и непрестижен труд, регионално и демографско развитие, социални, микро и макроикономически фактори, глобализация и липса на адекватна реакция на отговорните институции. Намаляването на броя на получаващите професионално образование чрез придобиване на професионална квалификация води до неефективно и неефикасно разходване на средствата за тяхната издръжка при осъществяване на обучението, се казва в одита на Сметната палата.


Тези данните идват на фона на тревогата на бизнеса, че няма кадри за 170 професии у нас. Заради тази статистика от браншовите организации и Министерството на образованието и науката (МОН) планират мерки за увеличаване на интереса към подобни специалности, сред които е и въвеждане на държавна стипендия. По данни на МОН за учебната 2014/2015 г. най-много са записалите се в специалност "Техник на компютърни системи" - 6196, следват ги желаещите да се обучават в специалност "Готвач" - 5282, и специалност "Икономист" - 4586.
Няма действаща система за проследяване на реализацията на учениците, завършили професионално образование, което не създава условия за ефективното му управление, се казва още в одита на Сметната палата. Ясно е само, че от завършилите дванадесети клас през учебната 2013/2014 година на пазара на труда са се реализирали 29,35 на сто. Във висши училища са продължили обучението си средно 42,75 на сто от тези ученици. Най-голям дял на реализираните на пазара на труда завършили ученици е отчетен в София, Бургас, Варна и Добрич, а най-малък - в Благоевград, Велико Търново, Видин, Кърджали, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Перник, Плевен, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Търговище, Хасково, Шумен и Ямбол.


От Сметната палата отправят 22 препоръки към МОН, сред които е и развитие на системата за оценяване на качеството на професионалното образование, тъй като в момента не се осигуряват условия за обвързване на финансирането с неговото качество. Препоръчват се още годишни анализи на реализацията на завършилите и обучения за преподавателите.

Коментари (26)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на theanalyser
  theanalyser
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  Всичко иска на бюро да работи.
  Е не може.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 7324 Неутрално

  Бизнесът като се е разтревожил толкова да отпуска стипендии, да си обучава кадри и да си ги назначава.

  [email protected]
 3. 3 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Бизнесът трябва да се научи да уважава всякакъв труд и всеки работник! Тогава ще изчезнат грознонаречените непрестижни професии!

  Публикувано през m.dnevnik.bg

 4. 4 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Всеки трети от тези трети е от малцинството!

 5. 5 Профил на Коки
  Коки
  Рейтинг: 521 Любопитно

  Толкоз ли нарасна броя на циганите?

 6. 6 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 718 Весело

  аз по принцип не разбирам защо държавата субсидира автомонтьори примерно - в крайна сметка пазарът ще балансира нещата, като станат дефицитни- ще им се вдигнат заплатите- както с готвачите примерно

  има къде къде по важни сектори за субсидиране, в краен случай ще си внесем автомонтьори ако толкова ни трябват

 7. 7 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  [quote#4:"dmarev"]Всеки трети от тези трети е от малцинството!
  [/quote]
  Демографските тенденции са към етническо прочистване на имащите професионална квалификация в полза на колекторите на човешки и природен ресурс от скромната ни колония!
  Оставащото население е намаляващо и увредено от сугестиците на либертарианските лаборатории!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 8. 8 Профил на ...And justice for all
  ...And justice for all
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Нямам думи да опиша колко са объркани нещата в България. Не, че няма ученици и студенти в технически специалности, напротив. Просто хората не са малоумни да стоят в тази клоака, наречена държава. Един бояджия взима по 8 паунда на час в Англия, това прави по близо 100 паунда на ден в нормален, осемчасов, работен ден. Отделно му се плаща овъртайм, ако работи уикендите или извън нормалните часове. Така, с една 12-часова смяна, да речем, един български бояджия може да изкара до 500 лева на ден в Англия. Докато в България тия пари ще ги изкара за месец. Е какво да прави тук? Да стои заради черните очи на управляващата ни тиква ли? В същото време, т.нар. "бизнес" да ходи да си е*е майката! Тия тарикати, наричащи се предприемачи, искат да експлоатират хората и да им плащат по 300-400 лв. заплати, а с печалбите да купуват по 10 рокли за бала на щерките си, например. И после си скубят косите защо нямало квалифицирани кадри. Е как ще има. Ганьо иска с трици да лови маймуни, а като няма улов - търси вината другаде, но не и в себе си. Давам пример с един съученик, който работеше за една провинциална мутра в сервиза му. Бъхташе по 12 часа на ден за 750 лв., които нему стигаха да се изнесе от вкъщи дори. На втория месец си би камшика и взеха някакво хлапе, което се навило да му бачка и за 700 лв. Въпросът е кога ще се свършат баламурниците в тая държава, за да може тарикатите най-после да изпискат на умряло и да се въведе някакъв ред.

  ГМО с Тире от Микре - Най-гнусното нещо, пръквало се някога в българския футбол. Даже ЦСКА ми липсва...
 9. 9 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1757 Весело

  Ми с "безплатно и задължително" така се получава накрая.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 10. 10 Профил на ralita68
  ralita68
  Рейтинг: 511 Неутрално

  До коментар [#8] от "...And justice for all":

  Май вече сме във фаза " баламите свършиха"! Сега предприемачите, силиконовите им жени и щерки, барабар с тъщите да запрятат ръкави и да почнат да бачкат...за себе си!

 11. 11 Профил на zcu00469861
  zcu00469861
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Вчера излеве и с подобна статистика за студентите, че едва ли не всеки 5ти не завършвал.
  Сега пък професионалните училища...
  Много ни къса обаче мисълта, че не се сещаме да си зададем въпроса, след като уж тези не са завършили, какво правят: безработни ли са, работят ли нещо, починали ли са, емигрира ли са ? Това с емиграцията е доста вероятно, но на никой не му се занимава да го провери...

 12. 12 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 718 Неутрално

  [quote#8:"...And justice for all"]Един бояджия взима по 8 паунда на час в Англия, това прави по близо 100 паунда на ден в нормален, осемчасов, работен ден.[/quote]

  как 8 часа по 8 лири прави 100 ? отделно, това е преди данъци, след данъци са 6

  освен това стандартът е съвсем друг- верно е че е по- добре от да блъскаш за 700 лева на село, ама като цяло звучи по- розово отколкото е, от опит ти кавам

  инвестирайки в добро образование и повишаване на квалификацията дори в Бг (най- вече в София) може да ти докара прилична заплата от 3-4К, и не говоря само за АйТи

  а тарикатите не ги чакай да свършат, и в Англия ги има, и лошото е че там за твоето работно място чакат 10 изгладнели чужденци

 13. 13 Профил на Fazer
  Fazer
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#8:"...And justice for all"]Докато в България тия пари ще ги изкара за месец.[/quote]

  Ако човек е инвестирал в няколко признати сертификата, може да взема спокойно с една нула отзад из Северна Европа. Тук такива услуги струват скъпо, но и се ползват много. Една подстрижка на фризьор е средно 30-40 евро, а в сервиза само да ти погледнат колата е 100 евро, ако трябва да я пипнат бързо става на 1000.

  Виждат се тук-таме български работници, главно по строителни обекти, но уви са от тези работещи за тарикатите, които ги експлоатират с по-ниско плащане (вземат към 3 евро на час, при все че фински работник взема 15 и още 5 в бонуси), което пък причинява проблеми на местния пазар на труда.
  За кадърни хора, обаче, добре платена работа много, както и възможности за създаване на успешен собствен бизнес.

 14. 14 Профил на zcu00469861
  zcu00469861
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#8] от "...And justice for all":

  Ясно е, че в Великобритания се печелят повече пари, но има и нещо друго. И там е възможно да ти остават, кой знае колко много пари на края на месеца, но същевременно имаш здравно осигуряване, пенсионно осигуряване, работеща училищна система, безработни ако случайно останеш без работа и т.н.
  Много хора биха се върнали в България ако виждаха, че има перспектива за развитие, независимо каква заплата биха получавали. Едно е да знаеш, че след 10 години животът ти се е подобрил, друго е да се бориш всеки ден с това да не се влоши... Тези хора са виждали как работи една държава като Великобритания, но и са виждали, и продължават да виждат как неработи нашата...

 15. 15 Профил на ...And justice for all
  ...And justice for all
  Рейтинг: 695 Любопитно

  До коментар [#12] от "carmello":

  Да, написал съм грешно, имам предвид 100 лева, не паунда, след данъците. Вече с оувъртайма идват много повече пари.
  На мен лично не ми стиска да емигрирам, затова се боря с клоаката тук. Не смея да се оплача, но все пак не работя по техническа специалност, а и най-важното - работодателят ми не е българин.
  Колкото до английския опит, най-добрият ми приятел, с когото сме израснали заедно от деца, в момента е в Англия и е точно бояджия. Въпреки двете висши образования и двата западни езика, които владее. Тук, за тези умения, му плащаха заплата от 1200 лв. за това, което работеше по специалността си. Отиде в Англия и ми каза, че работи за по 12 паунда на час като бояджия, но той е частен случай, по думите му останалите му колеги са на 7.5-8 паунда. И там няма хън-мън - работиш ли след 6 следобед и през уикенда, надницата е двойна. А за нощен труд - тройна. Известно време двамата бяхме колеги и работехме за един български работодател. Смените ни започваха или в 6 следобед, или киснеш по цяла нощ, или сутрин почваш от 5... Оувъртайм - ку*ец! Накрая, като му казахме да плаща повече или ще си ходим, лично отвори вратата и каза "Джом ставайте!" (от турски - махайте се) - типичен селяк. Е, в момента не е в бранша, защото се свършиха баламите да му бачкат, но това е обеца на ухото. А представи си щом такива качествени хора като моя приятел избират да живеят в Англия и да са бояджии там, въпреки че тук биха могли да са много повече, за какво говорим. Ето от този "бизнес" бягат читавите хора в България. Остават индобългарите, ама на тях не им се работи и за 200 и за 2000 лв. А другите, които оставаме, ще си търсим чуждестранни работодатели и ще се молим да не се разкарат, за да не се налага да емигрираме на дърти години.

  ГМО с Тире от Микре - Най-гнусното нещо, пръквало се някога в българския футбол. Даже ЦСКА ми липсва...
 16. 16 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 829 Весело

  По-важният въпрос е къде се придобиват тази професионална квалификация? Доколкото се сещам, едва ли не, техникумите ги ликвидираха. Останаха няколко търговски гимназии, няколко строителни техникума и училищата за готвене и шивачи.
  И не съм забелязал там да е паднал интереса на децата, пък и на родителите им.

  Или сега, в момента, отчитаме резултатите от реформаторските реформи на ексминистъра ни на образованието, видният реформатор проф. Тодор Танев? Аз не се изненадвам от тези добри резултати. Те са напълно симетрични с твърдението, че Жулио Кюри е получил Нобелова награда, заради жена му

 17. 17 Профил на Федор Езерский
  Федор Езерский
  Рейтинг: 829 Весело

  [quote#2:"karabastun"]Бизнесът като се е разтревожил толкова да отпуска стипендии, да си обучава кадри и да си ги назначава.[/quote]

  Не става така ))) Бизнеса иска държавата да му осигури кадри. А когато попиташ бизнеса "дай да направим една програма, с вашите изисквания, да ги обучим децата, точно за каквото ви трябват"
  отговорът е един и същ:
  "А? Че аз откъде да знам какви хора ще ми трябват след 5 години?"

 18. 18 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3669 Неутрално

  Явно системата е яко сбъркана.

 19. 19 Профил на deep_water
  deep_water
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Всичко е до мода и тенденция.

 20. 20 Профил на toyaga
  toyaga
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Не е престижно.
  Жените не пускат на техници.
  Нито на фермери.
  Това е.

  Как може да разберете, че службите слухтят за вас? Изведнъж спират да ви блокират и да ви трият постовете! :D
 21. 21 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 718 Весело

  До коментар [#20] от "toyaga":

  зависи, ако имаш нов трактор за 200-300К- може и да пуснат

 22. 22 Профил на gembirdkz
  gembirdkz
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Като слушам българския бизнес който нямал кадри говоря за този с туризма най-вече,и се сещам като бях студент мой колеги ходиха да работят на бригади в щатите без НИКАКВО професионално знание в насоката в която работеха,но американците не се оплакват като нашите ами си ги научават.
  Да започне да плаща българския бизнес и ще видите,как ще дойдат кадри и от чукотка и от мачу пикчу.!!!

 23. 23 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1751 Неутрално

  И тук (в Чехия) решаваме същия ребус. Тепърва откриваме това, което нашите деди преди 1948 са си го знаели - трябват ти кадри, намираш си младежи с интерес към професията, спряташ им стипендии и след това си ги наемаш в предприятието.

  Дядо ми е имал металолеярна фабрика. Правел е гореописаното - от 30-те години до национализацията 23.XII.1947. Дал е образование и хляб на десетки млади момчета. Беше 1981, бях в кръжок в Пионерския Дворец (Семинарията) в София. С един от преподавателите в кръжока по автомоделизъм се заприказвахме за миналото на индустрията в България. Като разбра кой е бил дядо ми, само дето не се разплака - бил е един от работниците, получили една от последните стипендиии, преди национализацията - нямал е и 20 години. За мен, единайсетгодишното хлапе звучеше като легенда и беше голяма изненада. Странно беше и това, че за пръв път учител не ругаеше предците ми какви били народни изедници.

  Та мисълта ми беше - то вече е открито как се прави това да имаш кадри, трябва да го направиш.

  E PLVRIBVS VNVM
 24. 24 Профил на Yossarian
  Yossarian
  Рейтинг: 273 Весело

  До коментар [#15] от "...And justice for all":

  А замислял ли си се защо твоят така кадърен и знаещ приятел в Англия работи като бояджия? Дали не е точно заради образованието, което е взел и усилията които е положил да натрупа знания? Или не ти минава през ум да потърсиш проблемите другаде, а винаги те са 100% в работодателите?

 25. 25 Профил на Теодора
  Теодора
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#8] от "...And justice for all":
  Прав сте в коментара. Това важи не само за професионалното образование. Млад човек и без грам квалификация може да се изнесе веднага в някоя европейска държава по на запад, да стане пиколо/камериерка в някое хотелче напр. , ако има малко повече акъл да се ослуша и там да си вземе някаква професионална диплома. За има-няма 5-6 години ако гони някаква цел и ще си докара добър жизнен стандарт. Е без всякакви излишни глезотийки, но пък с 400 лева така или иначе не може да си ги позволи и в БГ.

  Ако смятате, че образованието е скъпо удоволствие, изчислете колко ще ви струва неграмотността
 26. 26 Профил на ...And justice for all
  ...And justice for all
  Рейтинг: 695 Неутрално

  До коментар [#24] от "Yossarian":

  Много добре познавам този човек, той ми е като брат. И много сме говорили защо емигрира. Когато бяхме колеги и получавахме по 1200 лв. заплата при въпросния "работодател" - използвайки два западни езика, компютърни умения с три програми, различни от базовите на Майкрософт и с други специфични умения, вследствие на висшите ни образования, си говорехме, че с такива качества всеки от нас би взимал много по-добри пари на запад. И той беше на мнение, че е по-добре да работи нискоквалифициран труд за повече пари в бяла държава, отколкото да е експлоатиран от тарикати в България за жълти стотинки. Представете си на англичанин, който владее два други езика и няколко компютърни програми и е висшист от престижен ВУЗ, какъвто е СУ за Бг, да работи за 450 паунда на месец, при това на смени, които почти никога не са в нормалните часове? Би ли се изсмял той на такава оферта? Тъпото е, че в България това се води дори висока заплата... Затова по-добре да работиш нещо с ръцете си и да не се натоварваш психически, да изкарваш в пъти повече пари и да живееш в Белия свят, отколкото да работиш за поредния синковец, който е решил, че е много голям, като води фирмата на тате. Такава беше логиката на моя приятел и затова той замина. Аз го подкрепих напълно и затова сега работя за чуждестранен работодател, макар и у нас. Истината е, че българският работодател в огромния си процент е тарикат, който не е готов да плаща качествено за качествена работа. Иска да плаща 450 лева и да наеме Зукърбърг за тия пари, ако е възможно. Още от комунизма на българина му е насадено да дебне дребната далаверка, а с това качествен бизнес не се прави. Та такива са в огромната си част българските работодатели или поне тези, с които аз съм се сблъсквал. И затова повечето от тях вече не са в този бранш, в който са се развивали първоначално, просто са сменили полето на далаверката, за да видят доколко ще може да върви...

  ГМО с Тире от Микре - Най-гнусното нещо, пръквало се някога в българския футбол. Даже ЦСКА ми липсва...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK